Vantaan puolimaraton 13.10.2013 yhteenveto

16.11.2016 - 12:06

Tasan kaksiviikkoa sitten olin valmistautumassa juoksemaan elämäni ensimmäistä maratoonia joka starttasi kolmen tunnin päästä kello 14.00. Söin pastaa, mietin mitkä varusteet otan mukaan maratoonille ja ajattelin että ei tästä tule yhtään mitään. Minulla oli ollut aamusta asti sellainen fiilis, että tänään ei tule juoksemisesta yhtään mitään. Kun olin saanut syötyä aloin pakkaamaan varustekassia, johon laitoin shakerin jossa oli 2 mitallista recover-palautusjuomaa, juomapullon täynnä dexal-urheilujuomaa, pyyhkeen, pesuaineita, pitkähihaisen urheilupaidan varapaidaksi ja juoksukenkäni Asics Pulse 4:t. Laitoin valmiiksi päälleni juoksuasuni Noname 3/4-pituiset trikoot, Niken teknisen juoksupaidan, Noname Coolmax juoksusukat ja näiden päälle laitoin collegehousut sekä hupparin. Kello 12 aikoihin aloin valmistautumaan lähtöön ja ennen 12.30 olin matkalla Vantaalle.

Noin puolisen vuotta sitten huhti/toukokuussa työ & juoksukaverini Jari Nylander aloitti vouhotuksen Vantaan puolimaratoonille lähdöstä. Pikkuhiljaa aloin syttymään ajatuksesta ja päätös lähtemiseen oli alustavasti tehty toukokuun alussa. Samalla aloin suunnittelemaan treeniohjelmaa puolimaratoonia varten sekä annoin itsellini alle kahden tunnin aikatavoitteen. Suunnittelin juoksevani kerran viikossa pidemmän +10km juoksulenkin. Tämä suunnitelma lähtikin hyvin liikkeelle sillä juoksin toukokuussa 19km juoksulenkin, mutta tähän se sitten jäikin sillä puolen vuoden aikana taisin juosta +12km juoksulenkkejä 4-5 kpl.

Ennen kesälomaani heinä/elokuun vaihteessa juoksuharjoitteluni sujui hyvin, mutta kesälomani aikana juoksuharjoitteluni väheni. En muista juoksumääriä, mutta muutaman mäkijuoksuharjoituksen tein. Lomani loputtua minun salikorttini oli vielä 1,5 viikkoa tauolla, joten keskityin juoksemiseen kaksi viikkoa ja tänä ainaka juoksut kulkivat helposti ja hyvin. Kahden viikon kuluttua aloin taas käymään kuntosalilla ja juoksuharjoitteluni väheni. 

Noin kuukausi aika puolimaratooniin ja olin keskittynyt kuntosaliin enemmän kuin juoksemiseen. Tein kuntosalilla kovia treenejä ja esimerkiksi jalkapäivinä tein syväkyykkyjä suurilla painoilla. Tämä puolestaan vaikutti juoksemiseen, koska jaloissani tuntui kipua ja jouduin jättämään juoksemista väliin. Kaksi viikko aikaa maratooniin joten päätin pitää kuntosalilla kevyemmän viikon, jättää jalkatreenin väliin ja yritin saada alle ilman kipua meneviä juoksuharjoituksia.

Maanantaiaamu ja 7 päivää aikaa juoksuun. Päätin juosta aamulla vähän pidemmän juoksulenkin 13.90km 6.10 keskipacella. Koko juoksulenkki meni ilman suurempia ongelmia ja juoksu rullasi todella kävyesti. Tämä aamujuoksu antoi minulle hieman toivoa, että saatan päästä jopa maaliin saakka. Tiistaiaamuna oli vuorossa todella kevyt 6.2km 6.30 keskipacen aamulenkki ja iltapäivällä oli vuorossa intervallit. Intervallina juoksin 2x2000m 400m palautuskävelyllä sekä yhden 1000m kovaa. Intervallit meni miten meni ja en ollut kovin tyytyväinen niihin, mutta treenistä tuli yhteismäärää 10.40km. Tähän sitten valmistautuvat treenit jäivät ja lauantaina tuli vain sellainen fiilis, että olisko sittenkin pitänyt vetää torstaina tai perjantaina jonkin kevyt juoksuharjoitus.

Olinkohan saapunut maraton paikalle 1.5 tuntia etukäteen ja ihan ensimmäiseksi hain juoksunumeroni sekä ajanottoon tarvittavan systeemin mikä laitettiin kiinni juoksukenkään. Juoksufiilis ei ollut vieläkään muuttunut ja ajattelin vain, että mitäköhän tästä tänään tulee ja pääsenkö edes maaliin. Yritin ottaa vähän alkulämpöä ja matelin jonkin matkaa jotain tietä eteenpäin ja käännyin hetkenpäästä takaisin. Tämän jälkeen palasin autolleni valmistautumaan lähtöä varten. Laitoin kilpailunumeroni paitaan kiinni sekä yritin mennä kysymään neuvoa ajanotto-systeemin laittamisesta kenkään Nylanderilta, mutta hän oli niin kiireinen jalkojensa vahaamisen kanssa joten pyysin apua Ojalalta.

Kello on 13.45 ja lähtöön on 15min minuuttia aikaa ja seison wc-jonossa. Kun saavuin starttipaikalle Nylanderin kanssa niin sanoin hänelle "minähän en jää tähän" ja jatkoin suosiolla peremmälle starttipaikkalla. Kun olin löytänyt sopivan paikan startissa niin lähettäjä sanoikin jo "2 minuuttia aikaa". Kun kisa starttasi laitoin heti runkeeper appsin päälle iPhonesta sekä tungin korvakuulokkeet kunnolla korviini josta kuului Spotify:n trance radioakanava.

[video:http://www.youtube.com/watch?v=osX2jJ8wOOs]

Startin jälkeen lähdin vain juoksemaan omaa juoksuani tietämättä kuinka kovaa juoksen. Minä ohittelin paljon väkeä sekä minun takaa tuli väkeä kokoajan ohi. Ensimmäisen kilometrin jälkeen Runkeeper ilmoitti vauhdikseni 5.40. Jossain 2km kohdalla vasemman jalan sääressä alkoi tuntumaan pientä kipua ja aloin heti ajattelemaan oliko se nyt tässä. Kivusta viis jatkoin vain juoksemistani ja hetkenpäästä kipu olikin jo hävinnyt. Noin 7-8km kohdalla vasenta jalkaa alkoi ottamaan suonesta, mutta onneksi tätä ei kestänyt pitkään ja seuraavan juomapaikan jälkeen tämäkin oli jo ohi. Runkeeper sanoi 10km ajakseni jotain 55.2x, joka on melkein minun 10000m ennätykseni 55.11 ja silloin tiesin kahden tunnin alituksen olevan mahdollinen.

10km eteenpäin noin 16km juoksu kulki hyvin ilman minkäänlaisia ongelmia ja ajatuksia, mutta sen jälkeen aloin laskemaan jäljellä olevia kilometrejä sekä matka alkoi painamaan. Kilometrejä oli vähän jäljellä, mutta matka tuntui todella pitkältä. Kun olin päässyt 20km kohdalle niin tiesin alittavani kaksi tuntia mutta silti lisäsin vauhtia ja aloitin loppukirini. Satametriä vai oliko hieman enemmän matkaa maaliin laitoin kaikkeni peliin. Olinko spurtannu vähän yli 10m niin vasemman jalan pohje alkoi kramppaamaan. Mietin vähän aikaa pitäisilö hiljentää, mutta päätin vain jatkaa matkaa. Loppukirilläni ohitin kaksi naista ja viimemetrillä yhden miehen. Maaliviivan ylityksen jälkeen tiesin juosseeni alle kaksi tuntia, mutta en tuulettanut yhtään vaan jatkoin vain matkaani ja yritin lopettaa juoksun Runkeeperistä nopesti. Nuorempi poika vai oliko tyttö jakoi palkintoja vähän maaliviivan jälkeen niin minä vain kouraisin sen käteeni ja jatkoin matkaani kohti urheilujuomapistettä. Join urheilujuoma, jonka jälkeen aloin katsomaan missäpäin olen ja missä on laukkuni. Kun olin löytänyt laukkuni matkoin jatkaani autolla, jossa Nylander ja Ojala olivat olleet jo tovin aikaa. Autolla Nylander sanoi ajakseni 1.58.23.

Maanantaina minulla oli jalat kipeät ja käveleminen tuntui kipeälle. Keskiviikkona menin ensimmäistä kertaa kuntosalille tekemään kevyen rinta & ojentajatreenin, joka oli samalla ensimmäinen treeni puolikkaan jälkeen. Torstaina juoksin salille, tein selkätreenin ja juoksin pois. Juoksusta tuntui, että nyt juoksen kovaa, mutta todellisuudessa näin ei ollut. Sunnuntaina kävin tekemässä olkapää & hauistreenin kuntosalilla ja samalla alkoi tuntua, että paikat alkaa olemaan kunnossa.

Tämän viikon treeneistä olenkin jo sitten kirjoitellut ja tällä hetkllä kropassa ei tunnu minkäänlaisia kipuja. Voin sanoa, että loppujenlopuksi kaikki meni hyvin vaikka treenit ei menny siten kun suunnittelin. Puolimaratonin aikana ei tullut mitään suurempia ongelmia joten valmistautuminen meni hyvin treenien sekä ravinteiden osalta. Kukaan ei edes oikein uskonut minun kahden tunnin alitukseen ja kuulin erilaisia asioita lähinnä puutteita ja kritiikkiä minun treeneistä. Olen kuitenkin itse tietänyt mitä ja miten teen treenini joten en välittänyt kritiikistä. Olen huomannut, että minun ego ja treeni motivaatio on noussut, mutta tämä on vain hyvä asia.

Kuvia juoksusta löytyy:

https://fi.mynextrun.com/run/galleries/vantaan-maraton-2013-kuvat?eventUuid=a8f49fa3e08f4e4cbeaa5957624ea808#

http://www.vantaanmaraton.net/albumi/vantaanmaraton13.10.2013/

Hankin tuossa puolitoista viikkoa sitten Garmin HRM-Pro Plus sykevyön todella exemporeen Laatukorusta. En edes muista mistä sain idean edes alkaa katsomaan videoita Garmin HRM-Pro Plus sykevyöstä mutta parin videon jälkeen kävin Googlessa katsomassa mistä se kannattaisi ostaa? Idea sykevyöstä on kuitenkin lähtenyt liikkeelle noista minun aloittamista sykealuea 2 treeneistä ja siitä että Garmin Venu 2 rannemittaus ei ole ihan niin tarkka. Kuitenkin kun treeni perustuu sykkeeseen niin on paljon parempi saada tarkempaa tietoa kuin sinnepäin olevaa tietoa?

Olen tämän tekstin jo käytännössä kirjoittanut kun kirjoitin Garmin Venu 2 kokemuksia puolen vuoden käytön jälkeen. Minulla on ollut Garmin Venu 2 taas aktiivisessa käytössä parisen viikkoa aina siitä lähtien kun aloin miettimään uuden gps- / älykellon hankkmista. Kaikki tuo lähti liikkeelle siitä kun huomasin Hulluilla Päivillä olevan Apple Watch Ultra tarjouksessa. Tuostakin olen kirjoittanut pari kirjoitusta jo mutta tuolloin myös aktivoiduin käyttämään taas kerran Garmin Venu 2:sta aktiivisesti päivittäin.

Kirjoittelin tuossa juuri kuinka kävin juoksemassa ensimmäistä kertaa yli puoleen vuoteen. Tuon juoksun jälkeen katsoin kyseisen juoksun tietoja ja huomasin sen asian mikä ei minua tosiaankaan yllättänyt. Lähes koko juoksulenkki meni sykealueelle 5 mutta se tosiaan ei yllätä sillä en ole juossut enää aikoihin. Myöskin vaikka olen käynyt aktiivisesti kävelemässä sekä uimassa niin nuo kaksi asiaa ovat ihan eri asia kuin juokseminen niin se ei paljoakaan auta. Uinnissa olen mennyt käytännössä sykealueella 2 ja 3 sekä kävelyssä sykealueelle 1. Kävely ja uinti on auttanut siinä mielessä että tuo juokseminen oli edes noinkin hyvä kuin ilman että olisin käynyt kävelemässä tai uimassa.

Viime viikon sunnuntaina ajattelin aluksi pitäväni ihan täyden lepopäivän ja niin se näyttikin menevän aina iltaan saakka. En meinaan jaksanut edes lähteä päivällä tekemään normaalia päiväkävelyä minkä vähintään olen sunnuntaisin tehnyt. Tämä saattoi myöskin johtua siitä että aloin tekemään sununtaina aamupäivällä extemporeen paikkojen järjestelyä sekä siivousta. Sinällään tämä ei ollut ihan niin extempore sillä kävin hakemassa perjantaina Laajalahden JYSK:stä uuden kirjahyllyn kun olin matkalla PTVGYM:lle tekemään maastaveto treeniä. 

Viime viikolla kun julkaistiin Hullut Päivät tarjoukset ja kun huomasin että siellä olisi Apple Watch Ultra tarjouksessa niin aloin miettimään pitäisikö minun ostaa Apple Watch Ultra? En muista mikä versio silloin oli Apple Watchista menossa kun mietin sen ostamista oikeasti kunnolla ja kävin niitä liikkeessäkin katsomassa. Tuon silloisen innostuksen jälkeen en Apple Watchia ole miettinyt hankkivani ja elokuussa 2021 hankin tämän nykyisen Garmin Venu 2:sen. Kuitenkin kun näin Apple Watch Ultra Hullut Päivät tarjouksen niin sen jälkeen asiaa aloin miettimään ja mitä lähemmäksi Hullut Päivät tuli niin sitä enemmän asiaa mietin.

Mennään ajassa taakse päinä vuoteen 2013 jolloin menin juoksemaan ensimmäisen puolimaratonin. Tuohon aikaan juoksin todella paljon ja varsinkin aamuisin sillä kävin yleensä aamulla juoksemassa ja illalla kuntosalilla. Olin jo muutaman vuoden käynyt tosiaan aamulla ennen töihin menoa tai ennen toimistolle menemistä käynyt juoksemassa noin kymmen kilometrin lenkin kolmesta viiteen kertaan viikkoon. Tämän lisäksi menin sitten illalla kuntosalille tekemään ihan normaalisti voimaharjoittelua mikä ei silloin eronnut kyllä yhtään siihen nähden mitä nykyään teen.