"Väliviikko" tupla kuntosalitreeneistä päätökseen

16.11.2016 - 12:06

Eilen oli vielä suunnitelmissa mennä tänä aamuna juoksemaan. Kävin torstaiaamuna kuntosalilla polkemassa kuntopyörää joten tänä aamuna olisi ollut hyvä väli mennä puolestaan juoksemaan. Ennen nukkumaan menoa kuitenkin aloin miettimään sellasita suunnitelmaa, että nukun vain pidempään enkä mene juoksemaan. Ajattelin, että tälle viikolle on jo kuitenkin kolme aamutreeniä joissa olen joko polkenut tai juossut niin ihan sama sitten menenkö vai en. Kuitenkin juuri ennen nukkumaan menoa päätin ihan yhtäkkiä, että menen aamulla kuntosalille polkemaan kuntopyörää. En jaksanut lähteä juoksemaan joten kuntopyörä oli ihan hyvä vaihtoehto. Nyt on muutenkin parempi aika mennä polkemaan kuntopyörää jos on mennäkseen. Kevät, kesä ja syksy ovat talvea huonompi ajanjaksoja mennä polkemaan aamulla kuntopyörää kun tällöin on mieluisampaa mennä pihalle juoksemaan. Saahan pihalla raitista ilmaa vaikka eihän kuntosalilla vielä ihan aamusta huono ilma olekkaan. Silti kesäaamuna kuntopyörän polkeminen kuntosalilla ei vain nappaa.

Tiistaina sekä eilen tortaina poljin intervalli-ohjelmalla kun tänään puolestaan poljin mäki ohjelman. Tällä kertaa vedin ihan vain normaalin pyörän antaman ohjelman enkä nostanut yhtään vastusta. Olen joskus aikoinani nostanut vastuksen suhteellisen paljon jolloin mäkien huiput ovat olleet todella raskaita. Tänään kuitenkin hain ohjelmalta sitä, että saisin vedettyä koko ohjelman läpi suhteellisen kovalla rekvenssillä. Nostamalla vastusta edes hiukan mäkien huiput alkavat olevaan jo aika raskaita jolloin polkeminen hidastuisi ja tänään halusin mennä huiputkin kovaa. Kuntopyörän mäki ohjelma muistuttaa aika paljon spinning tuntia muutoin paitsi seisoen poljennoilla joita ei voi tehdä kuntopyörällä. Muuten ohjelmassa on mäkiä ja kevyempiä osuuksia jolloin saa painaa kovaa. Tosin mäkien huiput eivät ole ihan samanlaisia kuin spinningissä jossa pitää mennä huiput seisoen poljennalla.

[[{"fid":"340","view_mode":"default","fields":{"format":"default","field_file_image_alt_text[und][0][value]":"","field_file_image_title_text[und][0][value]":""},"type":"media","attributes":{"height":375,"width":500,"class":"media-element file-default"}}]]

Kun vertaa aamutreeneihin valmistautumisia tältä viikolta jolloin olen tehnyt aerobista verrattuna kuntosali aamutreeneihin niin eroja on kaksi. Ensimmäiseksi olen herännyt nyt myöhemmin aerobiseen treeniin mitä kuntosalitreeneihin ja toiseksi en ole syönyt aamupalaa ennen treeniä. Aamupalan syömättä jättäminen edes auttaa myöhemmin heräämistä jolloin aamupalan syömiseen ei tarvitse varata aikaa. Eihän itse aamupalan syömiseen mene paljoa aikaa, mutta aamupala pitää olla syötynä hyvissä ajoin ennen treeniä. Tosin kuinka paljon aamupalaan menee aikaa riippuu myöskin siitä mitä syö ja mitä joutuu valmistamaan. Itse olen yrittänyt välttää hirveitä kokkausaikoja syömällä aamupalaksi jotain nopeasti tehtävää. Yksi vaihtoehto olisi myös tehdä aamupala juuri ennen nukkumaan menoa jos se vain on mahdollista. Esimeriksi joku smoothie tai vastaava sekoitus jonka voi laittaa jääkaappiin odottamaan. Itse olen toistaiseksi mennyt ruisleipä tai jogurtti linjalla johon päälle mehu ja expressot. Expressot ihan vain sen takia, että herään aamulla ja pysyn heränneenä.

En itse osaa oikein sanoa enkä ole asiaa sen suuremmin miettinyt, mutta olen vain lukenut sen että aamupala kannattaa syödä vasta treenin jälkeen kun tekee aerobisen treenin. Tämän johdosta olen myös näin tehnyt, että syön vasta lenkin ja kuntopyörän jälkeen. Joskus olen jotain syönyt ennen aamulenkkiä ja lenkin aikana aamupala on sitten meinannut tulla ylös. Ehkä tällöin minulla on ollut vain liian pieni aikaväli aamupalan ja juoksun välillä. Olen aamulenkeillä kyllä huomannut, että kroppa ei ole ollut ihan niin terävässä kunnossa kun aamuapalaa ei ole syöty ennen aamutreeniä. Tämä on vain parempi asia rasvanpolton kunnalta kun syö aamupalan vasta aamutreenin jälkeen. Ihan aamulenkki kokemuksen myötä ajattelin lähteä aamusalitreeneihin toisella lähestymistavalla eli aamupala ennen ja jälkeen aamutreenin. Kuntosali aamutreeneihin tarvitsen enemmän tehoja kropasta jolloin jotain on syötävä ennen treeniä. Aamupalan lisäksi olen ottanut iBcaa amimohappoja jotka parantavat tai niiden pitäisi parantavan treenin tehoja. Pelkät amimohapot eivät tietenkään riittäisi sekä näiden ei edes pitäisi korvata ruokaa. Olen saanut syötyä aamupalan noin tuntia ennen kuntosalitreenin alkua minkä olen todennut hyväksi aikaväliksi. Aamulla syön kuitenkin minimaalisesti joten tämän johdosta en tarvitse pidempää aikavälilä aamupalan ja treenin välille. Jos söisin ja kuten kerran kokeilin hieman suurempiaa aamupalaa niin tällöin aamupala ei meinannut ehtiä laskemaan ennen aamutreeniä. Sitä että kokeilisin jättää aamupalan syömättä ennen aamu kuntosalitreeniä en uskalla tällä hetkellä edes kokeilla. Tämä voisi pilata koko aamutreenin joilla teen sen päivän raskaimman treenin eli suuremmilla painoilla kymmenen toiston sarjoja. Jos tekisin aamutreenin pienillä painoilla ja pidempiä sarjoja niin ennen treeniä syömistä pitäisi miettiä uudestaan.

Hauis- & ojentajatreeni

  • Tripla hauis istuen 3x 15kg normaali vastaote x8, normaalilla tyylillä hitaat alasviennit x4 sekä hammer ylös normaali alas x6 
  • Ranskalainen punnerrus istuen 3x10 42,5kg
  • Hauiskääntö z-tanko 3x10 47,5kg
  • Supersarja 3x ojentajapunnerrus naru 70kg x10 + ojentajapunnerrus tanko 40kg x20
  • Hauis ritikkäistaljassa 5kg tiputussarja 10 toistoa 50kg -> 10kg

No niin jatketaan hieman tätä ylipaino on ylivoimaa mikä video tuli tuossa koostettua heti seuraavalla viikolla ensimmäisestä ylipaino on ylivoimaa videosta. Nämä ovat siis peräkkäisiltä viikoilta olevat treenit eli kaksi viikkoa ja kuusi plus kuusi treeniä eli kaksitoista treeniä. Tämä uusi Ylipaino on ylivoimaa video on viikko sitten tehdyistä treeneistä ja täytyy kyllä sanoa että en muista yhtään mitään noista treeneistä ellen ala katsomaan itse tuota videota. Jotain hieman normaalimpaa tuli tehtyä, epäonnistumisiakin sekä sarjaennätyksiä jos oikein muistan?

Onko ylipaino ylivoimaa? Siinä vasta kysymys ja oikea vastaus on oikeasti vaikea. Mietin kuitenkin suhteellisen usein sitä että miten jaksan treenata sen miten jaksan treenata? Olenko vain tottunut siihen että treenaan usein vai enkö oikeasti sitten treenaa? Aikoinaan kävin juoksemassa aamuisin yhdestä kerrasta viiteen kertaan aktiivisesti minkä lisäksi kävin kuntosalilla neljästä kerrasta kuuteen kertaan. Vuosien varrella olen käynyt kuntosalilla eri tavalla mitä nykyään käyn ja en muista tarkalleen milloin ja miten treenasin kun kävin aktiivisesti juoksemassa. Yhdessä vaiheessa kävin jopa aamuisin ja iltaisin treenaamassa kuntosalilla eli tupla treenaamassa.

No niin eilen sitten mukavasti takatalvi yllätti mutta itselleni se ei tullut niin yllätyksenä kun olin sentään säätietoja katsonut. Se minulle tuli yllätyksenä että sitä lunta sitten oikeasti tuli ja niinkin paljon. Olin kuitenkin itse jo vaihtanut kesärenkaat alle parisen viikkoa sitten. Kun perjantaina lähdin PTVGYM:lle niin juuri silloin seitsemän tienoilla lunta alkoi höytyilemään niin kuin säätiedoista näki. Lunta kuitenkin vain höntyili hyvin vähän niin itse ajattelin että ei sitä nyt sinä aikana niin paljoa tulisi mitä sitä lopulta tuli. 

Keskiviikkona oli viikon ensimminen jalkatreeni ja täytyy sanoa että en odottanut kyykyltä sen pahemmin yhtään mitään. Olinhan juuri lauantaina kyykännyt 230kg kaksi toistoa ja 240kg yhden toiston. Kuitenkin kun katsoo viime viikkoa muutenkin niin keskiviikon ensimmäinen kyykky treeni meni heikosti kun sain kaksi kertaa yhden toiston 200kg. Viikon toinen kyykky treeni lauantailta menikin sitten todella hyvin. Tämän pohjalta en sitten tiennyt oikein mitä odottaa mutta olenkin päättänyt että nyt keskityn viemään kyykyn mielummin hyvin alas kuin lähteä hakemaan yli 200kg painoja.

Mennään ajassa taakse päinä vuoteen 2013 jolloin menin juoksemaan ensimmäisen puolimaratonin. Tuohon aikaan juoksin todella paljon ja varsinkin aamuisin sillä kävin yleensä aamulla juoksemassa ja illalla kuntosalilla. Olin jo muutaman vuoden käynyt tosiaan aamulla ennen töihin menoa tai ennen toimistolle menemistä käynyt juoksemassa noin kymmen kilometrin lenkin kolmesta viiteen kertaan viikkoon. Tämän lisäksi menin sitten illalla kuntosalille tekemään ihan normaalisti voimaharjoittelua mikä ei silloin eronnut kyllä yhtään siihen nähden mitä nykyään teen.

Minun oli tarkoitus kirjoittaa eilen tämän viikon penkki treeneistä ja siitä kuinka suosittelen tekemään erilaisia treenejä. Kuitenkin nyt päätin kirjoittaa eilisestä kyykky treenistä ja siitä kuinka tämän viikon ensimmäinen kyykky treeni keskiviikkona ja jälkimmäinen nyt eilen lauantaina erosivat toisistaan. Niin kyllä erosivat myöskin tämän viikon penkki treenit mutta eri tavalla sillä tein viikon molemmat penkki treenit eri tavalla. Voisikin siis olla ehkä parempi että kirjoitan tässä nyt tämän viikon penkki ja kyykky treeneistä mitkä erosivat toisistaan eri syistä.