Uusi oman painon penkki ennätys 46 toistoa

30.01.2024 - 12:06

Eilen sain taas todistaa ego treenaamista kun jalkaprässiin oli ladottu kaikki painot mitä vain jalkaprässin läheltä oli saatavilla. Painot eivät riittäneet edes yhteen riviin vaan painoja oli sitten laitettu kahdelle riville eli kai siinä sitten oli joku 500kg tai jopa enemmän. En yhtään tiedä kun en ole tehnyt jalkaprässiä vuosiin ja silloinkin kun olen niin ihan maksimissaan jotain 400kg. Yleisesti jalkaprässissä tein 200kg - 300kg painoilla kun haluan pitää kontrollin, pysäytyksen alhaalla sekä vähintään sen kaksikymmentä toistoa per sarja ellei kyykyn lämmittelyssä tehtyä jalkaprässiä lasketa missä tein aikoinaan kymmenen toistoa per painot.

No jokatapauksessa jalkaprässiin oli ladottu se joku 500kg tai yli. Jampalla oli käytössä siteet sekä kaveri spottaamassa. No ei siinä vielä mitään mutta voi hyvänen aika kun toistot olivat 1/3 osaa nytkytyksiä. Sitten se spotteri siinä joidenkin sarjojen jälkeen sanoi että itse tuli mutta lopulta siinä myöskin spotteri joutui lopulta auttamaan. Siis siteillä tehtyä 1/3 osaa liikeradasta nytkytystä siten että spotteri auttaa. Mielestäni tuossa ei ole mitään järkeä vai olenko nyt missannut jotain?

No joo. Taustalla oli siis ego nostelua mutta itse keskityin omaan tekemiseeni sillä noita 1/3 osaa liikerasta tekijöitä jalkaprässissä näkee joka päivä. Siteillä tehtyjä 1/3 osaa sarjoja ei kyllä niin useasti mutta tuolla salilla kyllä niitä on ainakin kaksi jamppaa useasti tekemässä. Itsellä vuorostaan oli siis penkkipäivä ja ihan virallinen yleinen penkkipäivä kun kerran kyseessä oli maanantaina. Olin päättänyt etukäteen mennä parin toiston sarjoilla aina sellaisiin painoihin asti kun vain jaksan ja tuntuu hyvälle.

Viime viikolla huomasin jo että käsi kivut ovat lähteneet pois eli viime viikolla treenasin ensimmäisen rintatreenin ilman kipuja yli puoleen toista kuukauteen. Siitä huolimatta olen nyt jatkanut penkin treenaamista slingshottia käyttäen. Ihan vain sen takia ettei nyt kädelle tapahtuisi mitään kun huomasin että en tuntenut kipuja kun käytin slingshottia kun kädessä tosiaan oli kipuja.

Pääsin lopulta sitten 220kg painoihin joilla tein kaksi toistoa. Minun oli tarkoitus tehdä toinen kahden toiston sarja 220kg painoilla mutta spotterin piti lähteä salilta niin minun piti hieman muuttaa suunnitelmia. Päätin sitten ottaa paljon pienemmän tauon kuin normaalisti olisin ottanut ja päätin tehdä pienemmillä painoilla pidemmän sarjan. Aluksi siinä ajattelin jotain 140kg tai 150kg painoja joilla olisi käyttänyt slingshottia.

Päädyin kuitenkin hakemaan 110kg painoilla viittäkymmentä toistoa eli uutta oman painon ennätystä penkissä. Kesällä tein uuden ennätyksen 43 toistoa ja siinä jossain syksyllä koitin muutaman kerran rikkoa tuon ennätyksen mutta en saanut kuin jotain 40 toiston pintaan. Sen parin kerran jälkeen en edes ole yrittänyt hakea mitään vastaavaa eli tämä oli nyt ensimmäinen kerta varmaan viiteen - kuuteen kuukauteen kun lähdin hakemaan omalla painoilla uutta toistomäärä ennätystä.

Lopulta sitten hakkasin toistoa toiston perään. Keskityin vain tekemään toistoja ja ottamaan happea tasaisesti. Minulla ei ollut mitään tietoa tai aavistusta siitä montako toistoa sain mutta tein ainakin niin paljon kun sain sillä tanko jäi rinnan päälle enkä saanut sitä ylös. Siinä sitten kysyin spotterilta montako sain mutta hän ei ollut ihan varma. Katsoinkin ja laskin toistot sitten videolta heti kun olin saanut siteet ja vyön pois päältä. Videolta laskin sitten että sain tehtyä 46 toistoa ennen kuin tanko jäi rinnalle eli se olisi ollut sitten 47 toisto. Näin ollen sain tehtyä siis 46 toistoa omalla painoilla penkissä mikä oli nyt kolme toistoa enemmän mitä kesällä sain. 

Kirjoittelin tuossa viimeksi PTVGYM Pitäjänmäki kokemuksia kun treenaa päivittäin niin siinä jätin yhden asian mainitsematta. Pitäjänmäen PTVGYM:llä tuntuu käyvän vain voimakkaita treenaajia mikä on toisaalta pienoinen ihme sillä nykyään näen harvemmin kovia penkkaajia, mavettajia tai kyykkääjiä. Kyllähän kovia penkkaajia, mavettajia sekä kyykkääjiä PTVGYM:llä näen mutta en enää läheskään niin usein kuin aikoinaan. Nimittäin kun menen tekemään ihan mitä tahansa laitetta niin joudun aina ottamaan puolet painoista pois mitä siinä on käytetty. Tämä vain sinällään ihmetyttää kun en tosiaan näe enään PTVGYM:llä kovempia penkkaajia, mavettajia tai kyykkääjiä.

Normaaliin tapaan minulla on nyt kesäloma taas heinäkuun puolesta välistä elokuun puoleen väliin niin laitoin lähisalin jäsenyyden jäädytykseen osan ajasta. Tällä kertaa valinta osui kesäloman alkupuoliskolle kun viime vuonna laitoin jäädytyksen jälkimmäiselle puoliskolle. Näin ollen jäädytys on nyt päällä kun loma on alkamassa kun taas viime vuonna jäädytys oli päällä kun palasin lomilta. Viime vuonna kävin lähisalilla aina siihen saakka kunnes lähdin lomille minkä jälkeen lomilta palattua kävin treenaamassa PTVGYM:llä. Nyt tein vaihtelun vuoksi päin vastoin ja olen nyt käynyt ennen lomaani treenaamassa PTVGYM:llä ja loman jälkeen pääsen sitten suoraan "arkeen".

Eilen minulle tuli vastaan Instagramissa jonkun suomalaisen pt:n Akin video koskien onko penkkipunnerrus hyvä liike rintalihasten kasvuun? Siinä käytiin läpi asioita penkkipunnerruksesta negatiivisessa muodossa niin hän ei tykkää penkkipunnerruksesta. Kutsutaan Akia nyt "Aki the PT" kun en sukunimeä muista niin hän kertoi alkuun rintalihasten säikeistä ja kuinka ne menevät ylhäältä alas, alhaalta ylös ja vielä poikittain ja penkkipunnerrus ei osu näihin kaikkiin säikeisiin. Tämän jälkeen hän keskittyi siihen kuinka olkapäät menevät rikki penkkipunnerruksessa ja kuinka käsipainopenkki tai peck-deck olisivat parempia liikkeitä.

Yllätin itseni tämän viikon keskiviikkona sekä torstaina siinä mielessä että tein viikon ensimmäisessä kyykky treenissä kyykkyä ilman vyötä ja tämän jälkeen torstaina viikon toisessa maastaveto treenissä maastavedon ilman vyötä. En edes muista koska viimeksi olen tehnyt kyykkyä ilman vyötä? Yhdessä vaiheessa aloitin aina kyykky treenin ilman vyötä ja kun pääsin yli 100kg painoihin niin otin vyön käyttöön. Näistä ajoista on todella kauan ja tuolloin kyykkyni ei ollut teknisesti ja painollisesti sitä tasoa mitä se on tällä hetkellä. Muistan että tein tuossa lähisalilla joskus mutta siitäkin on jo aikaa niin kyykkyä sukkasilleen ilman vyötä jostain kumman syystä. Muutoin en ole pahemmin kyykkyä tehnyt ilman vyötä.

Eilen lauantaina poikkesin Turun PTVGYM:in kautta kun palasin kotiin. Tämä oli nyt toinen kerta ikinä ja ensimmäinen jalkatreeni Turun PTVGYM:llä. Ensimmäisen kerran kävin Turun PTVGYM:llä pari vuotta sitten jolloin tein maastaveto & selkätreenin. Tuolloin minulle jäi hyvä muistikuva Turun PTGYM:stä mutta miten asian laita oli nyt toisella kerralla? Kuitenkin viime kerrasta oli pari vuotta aikaa niin mielipiteet ja kokemukset ovat muuttuneet kun olen käynyt tällä välin Tampereen PTVGYM:llä, Roihupellon PTVGYM:llä sekä Vantaan Loaded:lla tällä välin. 

Pitihän nyt Tampereen Loaded:lla käydä kun olen Vammalassa käymässä ja minulla on muutama kerta 10-kerran kortista jäljellä. Olin jo tätä aikaisemmin käynyt kaksi treeniä tekemässä Tampereella mutta päätin käydä vaihteeksi Tampereen PTVGYM:llä. Kun tulin Vammalaan niin ajattelin tulla Tampereen PTVGYM:in kautta kun se on paremmin siitä matkan varrella ja siistin ajassa sen vartin? Seuraavalla kerralla kun lähdin Tampereelle treenaamaan juhannus lauantaina niin ajattelin käydä myöskin Tampereen PTVGYM:llä ihan vain vaihtelun vuoksi.