Uusi oman painon penkki ennätys 46 toistoa

30.01.2024 - 12:06

Eilen sain taas todistaa ego treenaamista kun jalkaprässiin oli ladottu kaikki painot mitä vain jalkaprässin läheltä oli saatavilla. Painot eivät riittäneet edes yhteen riviin vaan painoja oli sitten laitettu kahdelle riville eli kai siinä sitten oli joku 500kg tai jopa enemmän. En yhtään tiedä kun en ole tehnyt jalkaprässiä vuosiin ja silloinkin kun olen niin ihan maksimissaan jotain 400kg. Yleisesti jalkaprässissä tein 200kg - 300kg painoilla kun haluan pitää kontrollin, pysäytyksen alhaalla sekä vähintään sen kaksikymmentä toistoa per sarja ellei kyykyn lämmittelyssä tehtyä jalkaprässiä lasketa missä tein aikoinaan kymmenen toistoa per painot.

No jokatapauksessa jalkaprässiin oli ladottu se joku 500kg tai yli. Jampalla oli käytössä siteet sekä kaveri spottaamassa. No ei siinä vielä mitään mutta voi hyvänen aika kun toistot olivat 1/3 osaa nytkytyksiä. Sitten se spotteri siinä joidenkin sarjojen jälkeen sanoi että itse tuli mutta lopulta siinä myöskin spotteri joutui lopulta auttamaan. Siis siteillä tehtyä 1/3 osaa liikeradasta nytkytystä siten että spotteri auttaa. Mielestäni tuossa ei ole mitään järkeä vai olenko nyt missannut jotain?

No joo. Taustalla oli siis ego nostelua mutta itse keskityin omaan tekemiseeni sillä noita 1/3 osaa liikerasta tekijöitä jalkaprässissä näkee joka päivä. Siteillä tehtyjä 1/3 osaa sarjoja ei kyllä niin useasti mutta tuolla salilla kyllä niitä on ainakin kaksi jamppaa useasti tekemässä. Itsellä vuorostaan oli siis penkkipäivä ja ihan virallinen yleinen penkkipäivä kun kerran kyseessä oli maanantaina. Olin päättänyt etukäteen mennä parin toiston sarjoilla aina sellaisiin painoihin asti kun vain jaksan ja tuntuu hyvälle.

Viime viikolla huomasin jo että käsi kivut ovat lähteneet pois eli viime viikolla treenasin ensimmäisen rintatreenin ilman kipuja yli puoleen toista kuukauteen. Siitä huolimatta olen nyt jatkanut penkin treenaamista slingshottia käyttäen. Ihan vain sen takia ettei nyt kädelle tapahtuisi mitään kun huomasin että en tuntenut kipuja kun käytin slingshottia kun kädessä tosiaan oli kipuja.

Pääsin lopulta sitten 220kg painoihin joilla tein kaksi toistoa. Minun oli tarkoitus tehdä toinen kahden toiston sarja 220kg painoilla mutta spotterin piti lähteä salilta niin minun piti hieman muuttaa suunnitelmia. Päätin sitten ottaa paljon pienemmän tauon kuin normaalisti olisin ottanut ja päätin tehdä pienemmillä painoilla pidemmän sarjan. Aluksi siinä ajattelin jotain 140kg tai 150kg painoja joilla olisi käyttänyt slingshottia.

Päädyin kuitenkin hakemaan 110kg painoilla viittäkymmentä toistoa eli uutta oman painon ennätystä penkissä. Kesällä tein uuden ennätyksen 43 toistoa ja siinä jossain syksyllä koitin muutaman kerran rikkoa tuon ennätyksen mutta en saanut kuin jotain 40 toiston pintaan. Sen parin kerran jälkeen en edes ole yrittänyt hakea mitään vastaavaa eli tämä oli nyt ensimmäinen kerta varmaan viiteen - kuuteen kuukauteen kun lähdin hakemaan omalla painoilla uutta toistomäärä ennätystä.

Lopulta sitten hakkasin toistoa toiston perään. Keskityin vain tekemään toistoja ja ottamaan happea tasaisesti. Minulla ei ollut mitään tietoa tai aavistusta siitä montako toistoa sain mutta tein ainakin niin paljon kun sain sillä tanko jäi rinnan päälle enkä saanut sitä ylös. Siinä sitten kysyin spotterilta montako sain mutta hän ei ollut ihan varma. Katsoinkin ja laskin toistot sitten videolta heti kun olin saanut siteet ja vyön pois päältä. Videolta laskin sitten että sain tehtyä 46 toistoa ennen kuin tanko jäi rinnalle eli se olisi ollut sitten 47 toisto. Näin ollen sain tehtyä siis 46 toistoa omalla painoilla penkissä mikä oli nyt kolme toistoa enemmän mitä kesällä sain. 

Olen käyttänyt apinaotetta jo vuosia lähes kaikissa mahdollisissa liikkeissä ja nyt myös pari viikkoa sitten myöskin kyykyssä. Olen huomannut että kun teen liikkeet apinaotteella niin silloin saan liikkeen kohdistumaan paremmin kyseiseen lihakseen sekä forkut (kyynervarret) ottavat vähemmän osumaa hyvässä mielessä. Tietenkin tämä vaikuttaa kyynervarsien (forkkujen) kehittymiseen mutta vastaavasti se karsii kyynervarsiin (forkkuihin) kohdistuvaa mahdollista kipua ja rasitusta. Esimerkiksi ylä- ja alataljan tekeminen apinaotteella vähentää kyynevarsiin kohdistuvaa rasitusta sekä saan taljaliikkeet tuntumaan paremmin selässä.

Kesäloman jälkeen treeneissä olen priorisoinut penkin ja laittanut jopa tälle vuodelle tavoitteita. Kuitenkin nyt tuntuu sille että kyykky on se mikä on viime aikoina sujunut paremmin. Voi myös olla että kun priorisoin ja keskityn penkkiin niin tuntuu vain sille että kyykky nyt sujuu paremmin kun siihen minulla ei ole ollut tavoitteita. Kuitenkin nyt kyykyssä minulla on paukkunut erilaiset ennätykset kun penkissä en ole päässyt ihan vielä niihin tuloksiin kuin olisin halunnut. 

Pysäytys. En ilmeisesti osaa enää treenata oikein "tavallisesti" kun liike kuin liike niin käytän pysäytystä tavalla tai toisella. Pysäytyksellä on muutama seuraus mitä tapahtuu kun tekee liikkeitä pysäytyksellä. Pysäytyksen voi tehdä kolmella eri tavalla: supistaessa, venyttäessä tai molemmissa. Helpoin näistä tavoista on tekemällä pysäytyksen venyttäessä kuten yleisesti käytän pysäyttämistä. Tämän jälkeen tulee pysäyttäminen supistuksessa mitä en oikein käytä sillä jos teen pysäytyksen supistuksessa niin silloin pidän myös pysäytyksen venytyksessä.

Kesäloman aikana aloin "rikkomaan" kuntosalitreenejä sillä tavalla että lähdin enemmän pois kaavamaisista treeneistä. Samoin olen tehnyt aikaisempina vuosina että juurikin lomalla ja muutenkin siihen kesällä olen vaihtanut tyyliä miten olen kuntosalitreenejä suorittanut. Tämä on johtunut periaatteessa kahdesta eri syystä mutta käytännössä yhdestä syystä. Ensinnäkin olen käynyt kesäisin treenaamassa PTVGYM:llä enemmän tai toisekseen olen käytännössä kesän aikana poissa kotoa kuudesta kahdeksaan viikkoa.

Miksi "höpö höpö" / kevyt treeni tuntuu todella paljon raskaammalle kuin kova treeni? Olen tästä asiasta mielestäni jo kirjoittanut monessa kirjoituksessa mutta tämä asia nousi taas esille kesällä treenatessa. Mielestäni tässä on kaksi syytä mitkä vaikuttavat siihen että tuollainen "höpö höpö" on laittanut minut todella lujille. Ei varsinaisesti vielä treenin aikana mutta treenin jälkeen kun olen päässyt kotio. Monesti kun olen tehnyt "höpö höpö" treenin syystä tai toisesta niin se ei ole välttämättä vielä tuntunut kuntosalilla mitenkään ihmeellisesti mutta sitten kun olen kotiutunut treenistä niin sitten väsymys on iskenyt pahemman kerran.