Uusi kymmenen toiston sarjaennätys ketjukyykyssä

10.09.2023 - 09:58

Tällä viikolla tuli tehtyä viikon molemmissa jalka- & kyykkytreenissä sarjaennätyksiä kun keskiviikkona tein normaalissa kyykyssä ja eilen lauantaina ketjukyykyssä uudet sarjaennätykset. Muutoinkin molemmat jalkatreenit olivat aika identtisiä keskenään sillä keskiviikkona kerkisin tekemään kaksi liikettä ja lauantaina päätin jättää jalkatreenin kyykkyyn. Tällä viikolla tuli tehtyä siis todella suppeat jalkatreenit mutta toisaalta kumassakin jalkatreenissä sarjaennätyksien jälkeen olin todella puhki. Tämän johdosta lauantaina sitten päätin lähteä suoraan kotiin kyykyn jälkeen.

Keskiviikkona tuli käytyä tekemässä jalkatreeni lähisalilla pitkästä aikaa ja tämän kyllä huomasi. Minulla otti todella pitkän aikaa että jotenkin totuin kuntosalin kyykky paikkaan. Lähinnä lattian kanssa otti enemmän aikaa tottua kyykkäämään kun räkin sain kyllä ensimmäisellä yrityksellä säädettyä oikeaan asentoon. Räkin kanssa oli kyllä muuten pieniä ongelmia tangon kanssa varsinkin alkuun sillä räkin tangon pidikkeet tekivät samaa mitä Tampereen ja Vantaan Loaded:in ATX:n vastaavat eli tangon pidikkeet olivat paljon leveämmät kuin tanko.

Tällöin kun räkin tangon pidikkeet eivät ole yhtä suuret kuin tanko vaan isommat niin ainakin omalla tavallani laittaa tanko selkään tanko alkaa liikkua pidikkeiden sisällä helposti eteen ja taakse tai toisin päin. Kuitenkin olen oppinnut laittamaan tangon selkään käyttäen Tampereen ja Vantaan Loaded:lta löytyviä ATX räkkejä mutta jotenkin lähisalin tangon pidikkeet olivat silti erilaiset. Lähisalilla kun ei toiminut samankaltainen tekniikka suoraan mitä Loaded:lla olen käyttänyt. Tämä kyllä helpottui sitä myöden kun tankoon sai enemmän painoja jolloin tanko ei liikkunut yhtä helposti kuin pienemmillä painoilla.

Kuitenkin minulle jäi jotenkin nyt sellainen mielikuva että jos olisin ollut kyykkäämässä PTVGYM:llä niin olisin saanut enemmän. Keskiviikkona nousin 210kg painoihin millä tein pari toistoa minkä jälkeen laskin painot 200kg joilla hain kahdeksan toistoa. Tämän myös tein eli keskiviikkona sain 200kg sarjaennätyksen tehtyä kahdeksalla toistolla. Kuitenkin edellisenä lauantaina sain tehtyä 200kg painoilla plus ketjut kaksi kolmen toiston sarjaa mikä on paljon enemmän kuin tuo 210kg mikä tuntui keskiviikkona raskaalle.

Sitten päästäänkin eiliseen ja tietyllä tapaa tekeminen ei tuntunut ihan niin kevyelle kuin edellisen viikon lauantaina mutta kuitenkin viimeisen sarjan jälkeen täytyy sanoa että kyllä siellä pakko oli olla resursseja parempaan. Olin pari viikkoa sitten tehnyt ensimmäistä kertaa ikinä ketjukyykyssä kymmenen toiston sarja kun sain tehtyä 160kg painoilla plus ketjut kymmenen toistoa. Tämä oli tietenkin sitten 160kg plus ketjut sarjaennätys sekä suurimilla painoilla ketjujen kanssa kymmenen toiston sarjaennätys. Viime viikolla vuorossa olikin sitten paluuta "normaaliin" kun tein isoilla painoilla treeniä ja sain tehtyä 200kg painoilla plus ketjut kaksi kolmen toiston sarjaa sarjaennätykseksi.

Tällä kertaa mietin treenin alussa mitä jos tekisin 170kg painoilla plus ketjut kymmenen toistoa? Tekeminen ei tuntunut ihan niin kevyelle kuin esimerkiksi viikko sitten kun tein 200kg plus ketjut. Kuitenkin tein nousut ihan normaaliin tapaan ja siinä jossain vaiheessa sitten myös hautasin 170kg plus ketjut kymmenent toiston suunnitelman kun ei oikein tuntunut että jaksaisin tehdä tällä kertaa pidempiä sarjoja. No toisaalta kyllä viime viikollakin 180kg plus ketjut tuntui tulevan raskaammin kuin itse 200kg plus ketjut eli ehkä näin olisi voinut olla myös tälläkin kertaa?

Sitä ei kuitenkaan tiedetä sillä 180kg plus ketjut parin toiston jälkeen päädyin laskemaan painot 170kg plus ketjut ja lähdin oikeasti hakemaan kymmentä toistoa. Olin kyllä oikeasti haudannut tämän suunnitelman ja vaihtanut suunnitelman kyykätä ykkösiä tai kahden toiston sarjoja 205kg painoilla plus ketjut. Kuitenkin sitten kun tunnustelin mitä voisin tehdä ja mitä oikeasti jaksaisin tehdä niin 170kg plus ketjut kymmenen toistoa tuntui paremmalta suunnitelmalta vaikka oikeasti en siihen uskonut.

Minulla oli ajatuksena että saisin sen jonkun kahdeksan toistoa niin kuin keskiviikkona normaalissa kyykyssä 200kg painoilla. Kuitenkin 170kg painot plus ketjut on suurinpiirtein varmaan siinä ~200kg luokkaa mutta ketjuilla tehdessä painot eivät ole tasaiset koko toiston ajan. Näin ollen vertaaminen ei ole ihan niin yksiselitteistä. No kuitenkin lähdin tekemään kymmentä toistoa ja jo alun ensimmäiset toistot tuntuivat sille että ei tässä montaa tehdä. Kun olin päässyt johonkin viidenteen toistoon niin sitten aloin vaan miettimään toisto kerrallaan nyt yksi vain aina enemmän. 

Sekosin myös laskuissa jossian kohtaan viidennen toiston jälkeen eikä ihme sillä keskityin pitämään paketin vain kasassa. Näin on nyt käynyt lähes kaikissa kymmenen toiston sarjoissa mitä olen tehnyt kyykyssä, maastavedossa tai räkkivedossa. Sitä ei pysty vain keskittymään laskemaan toistoja kun pitää keskittyä pitämään paketti kasassa ja ottaa happea seuraavaan toistoon. No joka tapauksessa minulla oli sitten kaksi lukua päässäni jossain kohtaan ja luotin sitten jälkimmäiseen. Parempi tehdä 11 toistoa kuin 9 toistoa ja olla pettynyt. Onneksi näin teinkin että luotin jälkimmäiseen lukuun sillä muuten olisin tehnyt yhdeksän toiston sarjan.

Kuitenkin niin kuin aina kun olen tehnyt ihan loppuun saakka kyykky sarjan niin vaikein osuus oli tuoda tanko takaisin räkkiin. Pystyin kyllä keskittymään tekemään kyykky sarjoja vaikka siinä tekikin heikkoa. Ongelma oli kuitenkin alkaa kävelemään eteenpäin tangon kanssa kun siinä tärisin. Lopulta vain yritin ottaa muutaman askeleen minkä jälkeen "heitin" tankoa vain eteenpäin räkkiin. Onneksi olin suhteellisen lähellä räkkiä sillä matka lukitukseen oli lyhkäisempi. Tämä on suuri ongelma lähisaleilla missä joutuu menemään räkissä taaksepäin aika paljon että voi edes kyykätä. Ongelma on siellä lattia mikä ei ole tasainen vaan siellä pitää mennä paljon enemmän taaksepäin jotta voi kyykätä tasaisella.

Perjantaina kun menin PTVGYM:lle tekemään maastaveto treeniä niin minulla taisi olla suunnitelma maastaveto treeniä. En kuitenkaan tiennyt päivän kuntoani kuin vasta treenin edetessä joten tuo suunnitelma oli vain tuollainen heitetty suunnitelma päähän. Kuitenkin tuosta alkuperäisestä "suunnitelmasta" väänsin sitten lopulta lopullisen suunnitelman treenin edetessä. Tällä kertaa käytin 25kg painoja alkupään lämmittelyissä kun viime aikoina olen suosinut 20kg kiekkoja. Tämä ihan sen takia että 25kg kiekkoja oli enemmän siinä lähellä saatavilla kun siinä vierressä oli toisia treenaajia.

Maanantaina tuli tosiaan runtattua räkkivedossa 270kg painoilla kymmenen toistoa mikä oli tietenkin sarjaennätys ja suurimmat painot millä olen tuon kymmenen toistoa räkkivedossa saanut. Tiistaina oli sitten penkki treeni mikä oli aikalailla sitä normaalia kun en oikein tiennyt mitä tehdä. Minulla oli ajatuksia jos toisia mutta päädyin aikalailla sitten tekemään perus treenin isoilla painoilla. Tällä kertaa se tuotti 190kg painoilla kaksi kahden toiston sarjaa minkä lisäksi vielä yhden ykkösen. Ei olla siis missään 200kg penkki kunnossa tällä hetkellä mutta se on ollut nyt tiedossa jo tovin.

Viime viikolla lähdin hakemaan maanantaina räkkivedossa 270kg painoilla kymmentä toistoa kun olinhan saanut sitä edellisellä viikolla juuri ja juuri tehtyä kymmenen toistoa 260kg painoilla. Niin miksi en nyt sitten seuraavalla viikolla saisi kymmentä toistoa kymmenen kiloa painavammalla 270kg:lla? Niin kaikki tämä kymmenen toistoa juttu alkoi oikeastaan kesän treeneistä kun sain vedettyä räkkivedossa 300kg painoilla viisi toistoa. Tuon lisäksi kun olin alkanut muutenkin tekemään pidempiä sarjoja esimerkiksi kyykyssä missä sain aluksi 180kg painoilla kymmenen toistoa ja minkä sain nostettua 200kg painoihin.

Olen nyt pikkuhiljaa yrittänyt vaihtaa kahden maastaveto treenin viikot yhteen maastaveto treeniin ja toiseen treeniin missä teen räkkivetoa tai lohko maastavetoa. Ihan vain sen takia että jos vaikka tulokset alkaisivat nousemaan ja erityisesti jos vaikka kroppa pysyisi hieman paremmin kasassa. Täytyy kyllä sanoa että kun teen kaksi maastaveto treeniä viikkoon niin se kyllä tuntuu kropassa tavalla tai toisella. Myöskin se on vaikuttanut eritoten kyykky treeneihin kun alaselän kanssa on ollut palautumisen vaikeuksia. Tämän taas huomasi eilen lauantaina kun menin tekemään kyykky treeniä PTVGYM:lle ketjuilla.

No niin tulihan se sieltä vaikka aluksi sille ei tuntunutkaan. Tämän viikon keskiviikkona sain kyykättyä 200kg painoilla ensimmäistä kertaa ikinä kymmenen toistoa. Tämä on ollut tavoitteeni ainakin tämän vuoden keväästä alkaen ja mahdollisesti jopa vuosi kausia. Olen saattanut joskus aikoinaan vuosia sitten haaveilla kyykkääväni 200kg painoilla kymmenen toistoa mutta tuolloin se oli kaukainen haave. En edes silloin tainnut saada kyykättyä 200kg tai jos sain niin se oli hikisesti se yksi - kolme toistoa. Nyt kun keväällä asettelin muutamia välitavoitteita kyykkyyn niin olin tainnut silloin saada pitkästä aikaa 180kg kahdeksan toistoa?

Miksi suurin osa penkkaajista kuseilee? Miksi juuri suurin osa PTVGYM:llä penkkaajista kuseilee? Sitä en tiedä ja sen haluaisin tietää? Kyseessä on siis se että penkkiä tehdessä käytetään lukkoja tai klipsuja tangossa ettei painot tippuisi tai liikkuisi tangossa. Itse olen pitänyt tätä asiaa kuseiluna koko sen ajan kun kuntosalilla olen käynyt sen joku 18 vuotta ja siihen päälle muutamat kesät jääkiekon kesätreeneissä. Itse totuttauduin ja minut myöskin koulutettiin ettei penkissä käytetä lukkoja tai mitään klipsejä kun käytännössä tanko saa tulla kyllä niin jumalattoman vinosti jos painot oikeasti alkavat liikkua vaarallisesti.