Uusi kymmenen toiston sarjaennätys ketjukyykyssä

10.09.2023 - 09:58

Tällä viikolla tuli tehtyä viikon molemmissa jalka- & kyykkytreenissä sarjaennätyksiä kun keskiviikkona tein normaalissa kyykyssä ja eilen lauantaina ketjukyykyssä uudet sarjaennätykset. Muutoinkin molemmat jalkatreenit olivat aika identtisiä keskenään sillä keskiviikkona kerkisin tekemään kaksi liikettä ja lauantaina päätin jättää jalkatreenin kyykkyyn. Tällä viikolla tuli tehtyä siis todella suppeat jalkatreenit mutta toisaalta kumassakin jalkatreenissä sarjaennätyksien jälkeen olin todella puhki. Tämän johdosta lauantaina sitten päätin lähteä suoraan kotiin kyykyn jälkeen.

Keskiviikkona tuli käytyä tekemässä jalkatreeni lähisalilla pitkästä aikaa ja tämän kyllä huomasi. Minulla otti todella pitkän aikaa että jotenkin totuin kuntosalin kyykky paikkaan. Lähinnä lattian kanssa otti enemmän aikaa tottua kyykkäämään kun räkin sain kyllä ensimmäisellä yrityksellä säädettyä oikeaan asentoon. Räkin kanssa oli kyllä muuten pieniä ongelmia tangon kanssa varsinkin alkuun sillä räkin tangon pidikkeet tekivät samaa mitä Tampereen ja Vantaan Loaded:in ATX:n vastaavat eli tangon pidikkeet olivat paljon leveämmät kuin tanko.

Tällöin kun räkin tangon pidikkeet eivät ole yhtä suuret kuin tanko vaan isommat niin ainakin omalla tavallani laittaa tanko selkään tanko alkaa liikkua pidikkeiden sisällä helposti eteen ja taakse tai toisin päin. Kuitenkin olen oppinnut laittamaan tangon selkään käyttäen Tampereen ja Vantaan Loaded:lta löytyviä ATX räkkejä mutta jotenkin lähisalin tangon pidikkeet olivat silti erilaiset. Lähisalilla kun ei toiminut samankaltainen tekniikka suoraan mitä Loaded:lla olen käyttänyt. Tämä kyllä helpottui sitä myöden kun tankoon sai enemmän painoja jolloin tanko ei liikkunut yhtä helposti kuin pienemmillä painoilla.

Kuitenkin minulle jäi jotenkin nyt sellainen mielikuva että jos olisin ollut kyykkäämässä PTVGYM:llä niin olisin saanut enemmän. Keskiviikkona nousin 210kg painoihin millä tein pari toistoa minkä jälkeen laskin painot 200kg joilla hain kahdeksan toistoa. Tämän myös tein eli keskiviikkona sain 200kg sarjaennätyksen tehtyä kahdeksalla toistolla. Kuitenkin edellisenä lauantaina sain tehtyä 200kg painoilla plus ketjut kaksi kolmen toiston sarjaa mikä on paljon enemmän kuin tuo 210kg mikä tuntui keskiviikkona raskaalle.

Sitten päästäänkin eiliseen ja tietyllä tapaa tekeminen ei tuntunut ihan niin kevyelle kuin edellisen viikon lauantaina mutta kuitenkin viimeisen sarjan jälkeen täytyy sanoa että kyllä siellä pakko oli olla resursseja parempaan. Olin pari viikkoa sitten tehnyt ensimmäistä kertaa ikinä ketjukyykyssä kymmenen toiston sarja kun sain tehtyä 160kg painoilla plus ketjut kymmenen toistoa. Tämä oli tietenkin sitten 160kg plus ketjut sarjaennätys sekä suurimilla painoilla ketjujen kanssa kymmenen toiston sarjaennätys. Viime viikolla vuorossa olikin sitten paluuta "normaaliin" kun tein isoilla painoilla treeniä ja sain tehtyä 200kg painoilla plus ketjut kaksi kolmen toiston sarjaa sarjaennätykseksi.

Tällä kertaa mietin treenin alussa mitä jos tekisin 170kg painoilla plus ketjut kymmenen toistoa? Tekeminen ei tuntunut ihan niin kevyelle kuin esimerkiksi viikko sitten kun tein 200kg plus ketjut. Kuitenkin tein nousut ihan normaaliin tapaan ja siinä jossain vaiheessa sitten myös hautasin 170kg plus ketjut kymmenent toiston suunnitelman kun ei oikein tuntunut että jaksaisin tehdä tällä kertaa pidempiä sarjoja. No toisaalta kyllä viime viikollakin 180kg plus ketjut tuntui tulevan raskaammin kuin itse 200kg plus ketjut eli ehkä näin olisi voinut olla myös tälläkin kertaa?

Sitä ei kuitenkaan tiedetä sillä 180kg plus ketjut parin toiston jälkeen päädyin laskemaan painot 170kg plus ketjut ja lähdin oikeasti hakemaan kymmentä toistoa. Olin kyllä oikeasti haudannut tämän suunnitelman ja vaihtanut suunnitelman kyykätä ykkösiä tai kahden toiston sarjoja 205kg painoilla plus ketjut. Kuitenkin sitten kun tunnustelin mitä voisin tehdä ja mitä oikeasti jaksaisin tehdä niin 170kg plus ketjut kymmenen toistoa tuntui paremmalta suunnitelmalta vaikka oikeasti en siihen uskonut.

Minulla oli ajatuksena että saisin sen jonkun kahdeksan toistoa niin kuin keskiviikkona normaalissa kyykyssä 200kg painoilla. Kuitenkin 170kg painot plus ketjut on suurinpiirtein varmaan siinä ~200kg luokkaa mutta ketjuilla tehdessä painot eivät ole tasaiset koko toiston ajan. Näin ollen vertaaminen ei ole ihan niin yksiselitteistä. No kuitenkin lähdin tekemään kymmentä toistoa ja jo alun ensimmäiset toistot tuntuivat sille että ei tässä montaa tehdä. Kun olin päässyt johonkin viidenteen toistoon niin sitten aloin vaan miettimään toisto kerrallaan nyt yksi vain aina enemmän. 

Sekosin myös laskuissa jossian kohtaan viidennen toiston jälkeen eikä ihme sillä keskityin pitämään paketin vain kasassa. Näin on nyt käynyt lähes kaikissa kymmenen toiston sarjoissa mitä olen tehnyt kyykyssä, maastavedossa tai räkkivedossa. Sitä ei pysty vain keskittymään laskemaan toistoja kun pitää keskittyä pitämään paketti kasassa ja ottaa happea seuraavaan toistoon. No joka tapauksessa minulla oli sitten kaksi lukua päässäni jossain kohtaan ja luotin sitten jälkimmäiseen. Parempi tehdä 11 toistoa kuin 9 toistoa ja olla pettynyt. Onneksi näin teinkin että luotin jälkimmäiseen lukuun sillä muuten olisin tehnyt yhdeksän toiston sarjan.

Kuitenkin niin kuin aina kun olen tehnyt ihan loppuun saakka kyykky sarjan niin vaikein osuus oli tuoda tanko takaisin räkkiin. Pystyin kyllä keskittymään tekemään kyykky sarjoja vaikka siinä tekikin heikkoa. Ongelma oli kuitenkin alkaa kävelemään eteenpäin tangon kanssa kun siinä tärisin. Lopulta vain yritin ottaa muutaman askeleen minkä jälkeen "heitin" tankoa vain eteenpäin räkkiin. Onneksi olin suhteellisen lähellä räkkiä sillä matka lukitukseen oli lyhkäisempi. Tämä on suuri ongelma lähisaleilla missä joutuu menemään räkissä taaksepäin aika paljon että voi edes kyykätä. Ongelma on siellä lattia mikä ei ole tasainen vaan siellä pitää mennä paljon enemmän taaksepäin jotta voi kyykätä tasaisella.

Onko ylipaino ylivoimaa? Siinä vasta kysymys ja oikea vastaus on oikeasti vaikea. Mietin kuitenkin suhteellisen usein sitä että miten jaksan treenata sen miten jaksan treenata? Olenko vain tottunut siihen että treenaan usein vai enkö oikeasti sitten treenaa? Aikoinaan kävin juoksemassa aamuisin yhdestä kerrasta viiteen kertaan aktiivisesti minkä lisäksi kävin kuntosalilla neljästä kerrasta kuuteen kertaan. Vuosien varrella olen käynyt kuntosalilla eri tavalla mitä nykyään käyn ja en muista tarkalleen milloin ja miten treenasin kun kävin aktiivisesti juoksemassa. Yhdessä vaiheessa kävin jopa aamuisin ja iltaisin treenaamassa kuntosalilla eli tupla treenaamassa.

No niin eilen sitten mukavasti takatalvi yllätti mutta itselleni se ei tullut niin yllätyksenä kun olin sentään säätietoja katsonut. Se minulle tuli yllätyksenä että sitä lunta sitten oikeasti tuli ja niinkin paljon. Olin kuitenkin itse jo vaihtanut kesärenkaat alle parisen viikkoa sitten. Kun perjantaina lähdin PTVGYM:lle niin juuri silloin seitsemän tienoilla lunta alkoi höytyilemään niin kuin säätiedoista näki. Lunta kuitenkin vain höntyili hyvin vähän niin itse ajattelin että ei sitä nyt sinä aikana niin paljoa tulisi mitä sitä lopulta tuli. 

Keskiviikkona oli viikon ensimminen jalkatreeni ja täytyy sanoa että en odottanut kyykyltä sen pahemmin yhtään mitään. Olinhan juuri lauantaina kyykännyt 230kg kaksi toistoa ja 240kg yhden toiston. Kuitenkin kun katsoo viime viikkoa muutenkin niin keskiviikon ensimmäinen kyykky treeni meni heikosti kun sain kaksi kertaa yhden toiston 200kg. Viikon toinen kyykky treeni lauantailta menikin sitten todella hyvin. Tämän pohjalta en sitten tiennyt oikein mitä odottaa mutta olenkin päättänyt että nyt keskityn viemään kyykyn mielummin hyvin alas kuin lähteä hakemaan yli 200kg painoja.

Mennään ajassa taakse päinä vuoteen 2013 jolloin menin juoksemaan ensimmäisen puolimaratonin. Tuohon aikaan juoksin todella paljon ja varsinkin aamuisin sillä kävin yleensä aamulla juoksemassa ja illalla kuntosalilla. Olin jo muutaman vuoden käynyt tosiaan aamulla ennen töihin menoa tai ennen toimistolle menemistä käynyt juoksemassa noin kymmen kilometrin lenkin kolmesta viiteen kertaan viikkoon. Tämän lisäksi menin sitten illalla kuntosalille tekemään ihan normaalisti voimaharjoittelua mikä ei silloin eronnut kyllä yhtään siihen nähden mitä nykyään teen.

Minun oli tarkoitus kirjoittaa eilen tämän viikon penkki treeneistä ja siitä kuinka suosittelen tekemään erilaisia treenejä. Kuitenkin nyt päätin kirjoittaa eilisestä kyykky treenistä ja siitä kuinka tämän viikon ensimmäinen kyykky treeni keskiviikkona ja jälkimmäinen nyt eilen lauantaina erosivat toisistaan. Niin kyllä erosivat myöskin tämän viikon penkki treenit mutta eri tavalla sillä tein viikon molemmat penkki treenit eri tavalla. Voisikin siis olla ehkä parempi että kirjoitan tässä nyt tämän viikon penkki ja kyykky treeneistä mitkä erosivat toisistaan eri syistä.

Eilen maaanantaina tuli käytyä kolmannen kerran Tampereen Loaded:lla treenaamassa kun minun oli alun perin tarkoitus palata kotiin reissulta keskiviikkona. Minulla oli Vammalan kuntosalille yksi kerta jäljellä ja ajattelin sen käyttää tiistaina kun minun oli alun perin tarkoitus palata kotiin keskiviikkona. Kuitenkin kun nyt eletään tiistaita niin olenkin jo takaisin kotona. Taas vaihteeksi suunnitelmat muuttuivat extemporeen ja siinä tiistaiaamuna kun olin herännyt niin lähes saman tien aloin pakkaamaan kamoja kasaan että pääsin lähteen mahdollisimman pian.