Tuplajalkatreeni erilaisilla sarjoilla ja käsitreeni pitkillä sarjoilla

16.11.2016 - 12:06

Tämän viikon treeneissä ei ole ollut mitään punaistalankaa sillä kaikki treenit ovat olleet erilaisia. Ei ole ollut mitään tiettyä tyyliä jolla olen vienyt treenit läpi kuten yleensä on ollut hieman tapana. Yleensä viikon treenit ovat jollain tapaa menneet jonkinlaisella punaisella langalla. Joko olen käyttänyt jonkin tyyppisiä erikoistekniikoita, tehnyt sarjoja kolme kertaa kymmenen tai vastaavilla tyyleillä tai pitkiä sarjoja käyttäen. Tällä viikolla treenit ovat olleet yksittäisiä treenejä eli en ole miettinyt minkälaisia sarjoja tai minkälaisia tyylejä olen käyttänyt treeneissä. Olen käyttänyt sekaisin erikoistekniikoita, normaaleja suoria sarjoja sekä pitkiä sarjoja eri treeneissä ja treenien sisällä. Eräällä tavalla voisi sanoa, että olen päässyt eräästä kaavamaisuudesta eroon.

Se mikä treeni tyyli sopii itselle on ihan siitä kiinni mitä hakee treenistä. Tietyt kaavamaisuudet ovat hyvä tapa treenata varsinkin alkuaikoina ja silloin kun halutaan kehittyä tietyissä asioissa. Tällä omalla tavalla jolloin treenit vaihtelevat treenistä toiseen paljon eikä samoja liikkeitä ole viikosta toiseen on vaikea hakea esimerkiksi liikkeisiin kovempia painoja tai harjoittaa tekniikkaa. Sarja- tai maksimipainojen kohottaminen vaatii, että liikkeitä treenataan jatkuvasti. Sama asia on myöskin tekniikan hiomisessa, että tekniikka harjaantuu vain tekemällä liikettä paljon.

Itse olen nyt pidempään käyttänyt taktiikkaa tehdä treenissä yleensä kolmea liikettä ja maksimissaan neljää. Näin varsinkin tuplatreenipäivinä jolloin olen pitänyt treeniajat maltillisina. Yhden treenin päivinä olen sitten katsonut hieman fiiliksen mukaan miten paljon olen liikkeitä tehnyt. Tällä tavalla kun teen kolme liikettä per treeni niin liike määrä on pieni ja kun haluan tehdä useampia liikkeitä niin jouduin  vaihtamaan liikkeitä viikottain. Toisaalta olen olen pitänyt treenien liikkeet enemmän perusliikkeinä sillä olen käyttänyt aika paljon erikoistekniikoita joita ei voi käyttää ihan jokaisessa liikkeessä. Myöskin perusliikkeet ovat juuri niitä hyviä liikkeitä joissa pystyy tekeen paremmin isomilla painoilla eikä tarvitse keskittyä niin paljon tekniikkaan mikä on hyvä asia erikoistekniikoissa.

Keskiviikkona tuplajalkatreeniä erilaisilla sarjoilla

Keskiviikona tuli tehtyä poikkeuksellisesti takareidet aamulla ja etureidet illalla sillä tällä kertaa olisi ollut vuorot toisinpäin. Olen viikottain vaihdellut aloittavaa lihasryhmää ja kun viime viikolla tuli tehtyä takareidet aamulla niin tällä kertaa oli vuorossa etureidet aamulla. Halusin kuitenkin jostain syystä tehdä etureidet illalla tai oikeastaan halusin kyykätä illalla. Toisaalta se on nyt ihan sama kumminpäin jalkatreenit suorittaa. Tuolla sekoittamalla saa vain vaihtelevaisuutta sekä ei totu tiettyyn rytmiin jolloin voi olla vaikea tehdä treenejä toisin päin.

Käytännössä tein kovia viiden toiston sarjoja kyykyssä ja toisessa päässä oli kolmenkymmenen toiston jalkaprässejä. Siihen väliin vielä viidentoista toiston sarjoja sekä kymmenen toiston sarjoja. Yksi erikoisuus oli myöskin illan etureisitreenissä kun tein etureisilaitetta. Tein aluksi kahdenkymmenen toiston sarjojan rauhallisella tekniikalla. Tämän jälkeen tuplasin painot ja tein enemmän runttauksella kymmenen toistoa. Runttauksen jälkeen otin taas puolet painoista pois ja tein kaksikymmentä toistoa rauhallisemmin. Yhteensä tein kolme rauhallista kaksikymppistä ja kaksi runttaus kymppiä ja täytyy kyllä sanoa, että kahdenkymmenen toiston sarjat ottivat paljon paremmin perille.

Takareisitreeni

  • Bulgarialainen askelkyykky
  • Sumokyykky smith
  • Pohkeet istuen
  • Takareidet maaten
  • Pohkeet seisten

Etureisitreeni

  • Kyykky
  • Jalkaprässi
  • Etureisilaite

Käsitreeni pitkillä sarjoilla

Torstain käsitreeni oli aika simppeli. Aluksi supersarja hauikselle ja ojentajille missä otin pumpin päälle. Tämän jälkeen pidin vain pumpin päällä ja pidin treeniin käytetyn ajan maltillisena. En meinaan halunnut kadottaa pumppia treenin aikana vaan käsitreeni oli liikemäärällisesti aika suppea. Lähdes kaikki liikkeet tuli tehtyä joko viidentoista tai kolmenkymmenen toiston sarjoilla. Supersarjoja tein vain yhden treenin alkuun vaikka mietin niitä treenin aikana. Käytännössä korvasin supersarjat kolmenenkymmenen toiston suorilla sarjoilla millä sain poltteen. 

Sinällään aika ihmeellinen käsitreeni sillä en tehnyt lopulta yhteen tanko- tai käsipainoliikettä. Tein liikkeet joko laitteilla treenin alkuun ja loput liikkeet ristikkäistaljassa. Jos nyt menen vielä loppuviikosta tekemään toisen käsitreenin niin tämä tulee tehtyä sitten käsipainoilla ja tangoilla. Näin jäi ainakin reserviin liikkeitä vaikka näin asiaa miettinytkään.

Käsitreeni

  • Supersarja Hauiskääntö scott + Ojentajalaite
  • Ojentajapunnerrus
  • Hauiskääntö alatalja
  • Ojentajapunnerrus nikan takaa
  • Hauiskääntö ristikkäistalja

Eipä siihen mennyt taaskaan kovin kauaa aikaa kun oikeasti aloin kaipaamaan Vammalassa ja varsinkin Tampereella treenaamista. Tulin viime viikon lauantaina takaisin kahden viikon reissulta Vammalasta jolloin kävin tekemässä neljä treeniä myöskin Tampereen Loaded:lla. Ensimmäinen ilta Pitäjänmäen PTVGYM:llä meni hyvin kun näin pari tuttua pitkästä aikaa eikä mitään ihmeellisyyksiä ollut kun en käynyt wc:ssä. Lauantain oli muutenkin suhteellisen tyhjä eikä PTVGYM:llä ollut hirveästi treenaajia ja esimerkiksi vapaapaino alueet olivat aikalailla tyhjänä koko sen ajan mitä siellä olin.

No niin jatketaan hieman tätä ylipaino on ylivoimaa mikä video tuli tuossa koostettua heti seuraavalla viikolla ensimmäisestä ylipaino on ylivoimaa videosta. Nämä ovat siis peräkkäisiltä viikoilta olevat treenit eli kaksi viikkoa ja kuusi plus kuusi treeniä eli kaksitoista treeniä. Tämä uusi Ylipaino on ylivoimaa video on viikko sitten tehdyistä treeneistä ja täytyy kyllä sanoa että en muista yhtään mitään noista treeneistä ellen ala katsomaan itse tuota videota. Jotain hieman normaalimpaa tuli tehtyä, epäonnistumisiakin sekä sarjaennätyksiä jos oikein muistan?

Onko ylipaino ylivoimaa? Siinä vasta kysymys ja oikea vastaus on oikeasti vaikea. Mietin kuitenkin suhteellisen usein sitä että miten jaksan treenata sen miten jaksan treenata? Olenko vain tottunut siihen että treenaan usein vai enkö oikeasti sitten treenaa? Aikoinaan kävin juoksemassa aamuisin yhdestä kerrasta viiteen kertaan aktiivisesti minkä lisäksi kävin kuntosalilla neljästä kerrasta kuuteen kertaan. Vuosien varrella olen käynyt kuntosalilla eri tavalla mitä nykyään käyn ja en muista tarkalleen milloin ja miten treenasin kun kävin aktiivisesti juoksemassa. Yhdessä vaiheessa kävin jopa aamuisin ja iltaisin treenaamassa kuntosalilla eli tupla treenaamassa.

No niin eilen sitten mukavasti takatalvi yllätti mutta itselleni se ei tullut niin yllätyksenä kun olin sentään säätietoja katsonut. Se minulle tuli yllätyksenä että sitä lunta sitten oikeasti tuli ja niinkin paljon. Olin kuitenkin itse jo vaihtanut kesärenkaat alle parisen viikkoa sitten. Kun perjantaina lähdin PTVGYM:lle niin juuri silloin seitsemän tienoilla lunta alkoi höytyilemään niin kuin säätiedoista näki. Lunta kuitenkin vain höntyili hyvin vähän niin itse ajattelin että ei sitä nyt sinä aikana niin paljoa tulisi mitä sitä lopulta tuli. 

Keskiviikkona oli viikon ensimminen jalkatreeni ja täytyy sanoa että en odottanut kyykyltä sen pahemmin yhtään mitään. Olinhan juuri lauantaina kyykännyt 230kg kaksi toistoa ja 240kg yhden toiston. Kuitenkin kun katsoo viime viikkoa muutenkin niin keskiviikon ensimmäinen kyykky treeni meni heikosti kun sain kaksi kertaa yhden toiston 200kg. Viikon toinen kyykky treeni lauantailta menikin sitten todella hyvin. Tämän pohjalta en sitten tiennyt oikein mitä odottaa mutta olenkin päättänyt että nyt keskityn viemään kyykyn mielummin hyvin alas kuin lähteä hakemaan yli 200kg painoja.

Mennään ajassa taakse päinä vuoteen 2013 jolloin menin juoksemaan ensimmäisen puolimaratonin. Tuohon aikaan juoksin todella paljon ja varsinkin aamuisin sillä kävin yleensä aamulla juoksemassa ja illalla kuntosalilla. Olin jo muutaman vuoden käynyt tosiaan aamulla ennen töihin menoa tai ennen toimistolle menemistä käynyt juoksemassa noin kymmen kilometrin lenkin kolmesta viiteen kertaan viikkoon. Tämän lisäksi menin sitten illalla kuntosalille tekemään ihan normaalisti voimaharjoittelua mikä ei silloin eronnut kyllä yhtään siihen nähden mitä nykyään teen.