Tupla selkätreeni aamulla "erikoisempia" ja illalla perusliikkeillä

16.11.2016 - 12:06

Eilen sekä aamulla, että illalla olin väsynyt. Aamulla olin väsynyt maanantain rinta- & hauis tuplatreenistä sekä aikaisesti herätyksestä ja illalla minua väsytti sekä maanantain tuplatreenit sekä eilisen kummatkin selkätreenit. Tänään on vuorossa vielä jalkatreeni eli kolmas treenipäivä putkeen, mutta tänään meen "vain" yhdellä treenillä. Tämän asian päätin jo eilen ilalla kuntosalilla ja muutoinkin olisin sen jättänyt väliin kun huomasin olevani illalla todella väsynyt. Tänä aamunakin olin normaalia väsyneempi vaikka tulin nukkuneeksi kahdeksan tuntia. Vaikka olisinkin mennyt aikaisemmin nukkumaan ja nukkunut tuon kahdeksan tuntia niin siitä huolimatta aamulla treenaamisesta ei olisi tullut yhtään mitään.

Eilen aamulla kävi vielä sillä tavalla, että sulkiessani puhelimen herätyskelloa ihmettelin miksi minulla oli tähän aikaan herätys päällä. Sitten muiskinkin, että päätin maanantai-iltana mennä tiistaiaamuna treenaamaan. Alkaa ilmeisesti väsypainamaan kun ei aamulla enään muista kunnolla, että on tarkoitus mennä treenaamaan. Vaikka olin aamulla hieman tokkurassa ja väsynyt niin tämä ei vaikuttanut aamun treeniin käytännössä mitenkään. Tosin eilis aamun treenien liikevalikoimakin oli aika poikkeava normaalista selkätreenistä.

Tiistaiaamun selkätreeni oli yleisesti sellainen minkä liikkeitä saata yksittäin käyttää silloin tällöin selkätreenissä, mutta kaikkien liikkeiden ollessa tämänlaisia niin tämä selkätreeni erosi paljon muista selkätreeneistä. Tein yhteensä neljä selkäliikettä mitkä kaikki tein ristikkäistaljassa. Kahdessa ensimmäisessä liikkeessä käytin ristikkäistaljan kumpaakin puolta ja kahdessa jälkimmäisessä toisen puolen ylätaljaa ja toisessa liikkeessä alataljaa.

Aamun selkätreeni alkoi ristikkäistalja vedot ristiin liikkeellä minkä tekemisestä on pitkä aika. Tämän jälkeen jatkoin treeniä ristikkäistalja vedot liikkellä joten kaksi ensimmäistä liikettä olivat samankaltaiset liikkeet. Liikkeiden asento oli sama ja teko tapa vain hieman erosi. Ristiin liikkeessä käden vietiin edestä taakse vieden kädet ristiin ja pelkissä vedoissa kädet liikkuvat sivuttaissuuntaisesti viistosti.

Tämän jälkeen vaihdoin liikkeiden tyyliä yhden taljan käyttöön sillä halusin jättää illan selkätreeniä varten melkein kaikki perusliikkeet käytettäväksi. En oikein halua käyttään molemmissa treeneissä samoja liikkeitä joten tämän takia halusin tehdä aamulla hieman erilaisempia liikkeitä jättäen perusliikkeet iltaan. Kahden ristikkäistaljaliikkeen jälkeen jälkeen jatkoin treeniä aluksi ylätaljaaa käyttäen lat ropessa minkä jälkeen kokeilin ensimmäistä kertaa alataljaa käyttäen kulmasoudun tekemistä vinopenkissä tuettuna.

Aamu selkätreeni

  • Ristikkäistalja vedot ristiin 5x15
  • Ristikkäistalja vedot 5x15
  • Lat Rope Yankers 5x15
  • Kulmasoutu alatalja tuettu vinopenkissä 5x15

Illan selkätreeni perusselkäliikkeillä

Illan selkätreeni alkoi sumo maastavedolla missä tein viiden toiston sarjoja. Lämmittelyt ja sarjapainot tuli tehtyä viiden toiston sarjoilla. Yhdessä sarjassa tuli käytettyä kolmea toistoa kun painot nousivat 210kg "pienen" laskuvirheen seurauksena. Taino toisalta tuo ei ollut laskuvirhe sillä en oikeastaan laskenut painoja vaan ladoin tankoon lisää painoja minkä jälkeen laskin painot juuri ennen kuin aloin tekemään sarjaa. Siinä vaiheessa kun huomasin tangossa olevan 210kg niin päätin jättää kyseiset painot tankoon vaikka mietin painoja olevan hieman liikaa. Sumo tyylillä kun en ole oikein yli 200kg painoja käyttänyt. Ehkä kerran tai pari kertaa olen nostanut sumo maastavedossa painot vähintään 200kg.

Sumo maastavedon jälkeen seuraava liike oli kulmasoutu vastaotteella mikä meni ihan perus kymppejä tehdessä. Tämän jälkeen tehty t-soutu sitten erosi enemmän. Ensimmäinen t-soutu sarja tuli tehtyä tiputussarjalla 50kg -> 10kg siten, että tiputussarjoja tuli tehtyä kolme putkeen. Kaksi jälkimmäistä tiputussarjaa tuli aloitettua 10kg pienemmillä painoilla kuin edellinen sarja. Ensimmäinen tiputussarja tuli aloitettua siis 50kg, toinen 40kg ja viimeinen 30kg ja nämä kaikki tiputussarjaa tuli tehtyä putkeen kahdeksan toiston sarjoilla.

Tämän tiptususetin jälkeen seuraava tiputussarja tuli tehtyä toistoja nostean kahdella toistolla per tiputus ja painot pysyivät samoina. Ensimmäisellä 50kg painolla tuli tehtyä kaksitoista toistoa minkä jälkeen 40kg painoilla neljätoista, 30kg kuusitoista, 20kg kahdeksantoista ja 10kg kaksikymmentä toista. Tässä jälkimmäisessä tiputussarjassa tempo yritettiin pitää rauhallisempana kuin ensimmäisessä tiptussetissä. Näissä kummassakin tiputussarjassa syke nousi hyvin, mutta selkään tuntuma hieman katosi aina mitä enemmän tiputuksia tuli alle.

Näiden kahden tiputussetin jälkeen tuli tehtyä vielä kolme vai neljä kuuden toiston sarjaa 50kg painoilla. Samalla nämä kuusi toistoa yritin tehdä mahdollisimman rauhallisesti. Näiden kuuden toiston aikana myöskin huomasin, että tiputussarjat olivat kyllä menneet perille selkään koska selässä tuntui todella hyvin tekeminen.

Tämän jälkeen tuli vielä tehtyä kulmasoutua käsipainolla jalkapelkissä tyylillä ja hitaalla temmolla hieman pienemmällä painoilla sekä ylätaljaa 10kg korotussarjalla. Kulmasoutua käsipainoilla tuli tehtyä kolme sarjaa ja ylätaljaa kaksi sarjaa sillä tässä vaiheessa väsymys alkoi jo painaa paljon. Samalla kun väsymys alkaa painaa selkätreenissä niin tällöin tekeminen siirtyy todella helposti selästä käsille joten katsoin paremmaksi lopettaa tekemisen tähän.

Selkätreeni

  • Sumo maastaveto
  • Kulmasoutu tanko
  • T-soutu 2x tiputussarja, 6 toiston sarjoja 3-5
  • Kulmasoutu käsipainolla
  • Ylätalja 10kg korotussarja

No niin jatketaan hieman tätä ylipaino on ylivoimaa mikä video tuli tuossa koostettua heti seuraavalla viikolla ensimmäisestä ylipaino on ylivoimaa videosta. Nämä ovat siis peräkkäisiltä viikoilta olevat treenit eli kaksi viikkoa ja kuusi plus kuusi treeniä eli kaksitoista treeniä. Tämä uusi Ylipaino on ylivoimaa video on viikko sitten tehdyistä treeneistä ja täytyy kyllä sanoa että en muista yhtään mitään noista treeneistä ellen ala katsomaan itse tuota videota. Jotain hieman normaalimpaa tuli tehtyä, epäonnistumisiakin sekä sarjaennätyksiä jos oikein muistan?

Onko ylipaino ylivoimaa? Siinä vasta kysymys ja oikea vastaus on oikeasti vaikea. Mietin kuitenkin suhteellisen usein sitä että miten jaksan treenata sen miten jaksan treenata? Olenko vain tottunut siihen että treenaan usein vai enkö oikeasti sitten treenaa? Aikoinaan kävin juoksemassa aamuisin yhdestä kerrasta viiteen kertaan aktiivisesti minkä lisäksi kävin kuntosalilla neljästä kerrasta kuuteen kertaan. Vuosien varrella olen käynyt kuntosalilla eri tavalla mitä nykyään käyn ja en muista tarkalleen milloin ja miten treenasin kun kävin aktiivisesti juoksemassa. Yhdessä vaiheessa kävin jopa aamuisin ja iltaisin treenaamassa kuntosalilla eli tupla treenaamassa.

No niin eilen sitten mukavasti takatalvi yllätti mutta itselleni se ei tullut niin yllätyksenä kun olin sentään säätietoja katsonut. Se minulle tuli yllätyksenä että sitä lunta sitten oikeasti tuli ja niinkin paljon. Olin kuitenkin itse jo vaihtanut kesärenkaat alle parisen viikkoa sitten. Kun perjantaina lähdin PTVGYM:lle niin juuri silloin seitsemän tienoilla lunta alkoi höytyilemään niin kuin säätiedoista näki. Lunta kuitenkin vain höntyili hyvin vähän niin itse ajattelin että ei sitä nyt sinä aikana niin paljoa tulisi mitä sitä lopulta tuli. 

Keskiviikkona oli viikon ensimminen jalkatreeni ja täytyy sanoa että en odottanut kyykyltä sen pahemmin yhtään mitään. Olinhan juuri lauantaina kyykännyt 230kg kaksi toistoa ja 240kg yhden toiston. Kuitenkin kun katsoo viime viikkoa muutenkin niin keskiviikon ensimmäinen kyykky treeni meni heikosti kun sain kaksi kertaa yhden toiston 200kg. Viikon toinen kyykky treeni lauantailta menikin sitten todella hyvin. Tämän pohjalta en sitten tiennyt oikein mitä odottaa mutta olenkin päättänyt että nyt keskityn viemään kyykyn mielummin hyvin alas kuin lähteä hakemaan yli 200kg painoja.

Mennään ajassa taakse päinä vuoteen 2013 jolloin menin juoksemaan ensimmäisen puolimaratonin. Tuohon aikaan juoksin todella paljon ja varsinkin aamuisin sillä kävin yleensä aamulla juoksemassa ja illalla kuntosalilla. Olin jo muutaman vuoden käynyt tosiaan aamulla ennen töihin menoa tai ennen toimistolle menemistä käynyt juoksemassa noin kymmen kilometrin lenkin kolmesta viiteen kertaan viikkoon. Tämän lisäksi menin sitten illalla kuntosalille tekemään ihan normaalisti voimaharjoittelua mikä ei silloin eronnut kyllä yhtään siihen nähden mitä nykyään teen.

Minun oli tarkoitus kirjoittaa eilen tämän viikon penkki treeneistä ja siitä kuinka suosittelen tekemään erilaisia treenejä. Kuitenkin nyt päätin kirjoittaa eilisestä kyykky treenistä ja siitä kuinka tämän viikon ensimmäinen kyykky treeni keskiviikkona ja jälkimmäinen nyt eilen lauantaina erosivat toisistaan. Niin kyllä erosivat myöskin tämän viikon penkki treenit mutta eri tavalla sillä tein viikon molemmat penkki treenit eri tavalla. Voisikin siis olla ehkä parempi että kirjoitan tässä nyt tämän viikon penkki ja kyykky treeneistä mitkä erosivat toisistaan eri syistä.