Tuloksen haku & pakko mielle siirtynyt maastavedossa 290kg?

03.07.2023 - 10:53

Neljä viikkoa putkeen kun olen nyt epäonnistunut maastavedossa. Tällä viikolla epäonnistuin toistamiseen maastavedossa 290kg saantia ylös ja tällä kertaa se oli jopa heikompi yritys kuin viimeksi. Vuosia sitten kun olin ihan hyvässä maastaveto kunnossa ja 280kg nousi useasti niin yritin 300kg monesti. Tuosta 300kg tuli tuolloin vähän pakkomielle mitä hain treenistä toiseen vaikka en ollutkaan siinä kunnossa että voisinkaan saada sitä ylös. Nyt näyttää vähän että 290kg alkaa tulemaan sama juttu?

Toisaalta kun olen epäonnistunut neljänä viikkona putkeen niin se ei ole tarkoittanut neljää kertaa 290kg epäonnistumista. Olen nimittäin nyt tehnyt maastavedossa erilaisia treenejä erilaisilla painoilla. Olen nyt taas pitkästä aikaa vain alkanut hakemaan suurempia painoja mitkä ovat lähelle ennätystäni. Tämän johdosta myös epäonnistumisia tulee kun painot alkavat olemaan niin suuria enkä vain ole tyytynyt "normaaleihin" tuloksiin.

Maastaveto ennätykseni on 285kg minkä olen saanut nyt pari kertaa ylös eli se ei ole ollut yhden kerran ihme. 280kg on puolestaan sellainen paino mikä on tullut useasti ylös vuosien saatossa mutta mikä ei kuitenkaan ole jokapäiväistä. Kun olen nyt vuosien saatossa tehnyt maastaveto treenejä niin painot ovat jääneet siihen 240kg - 260kg luokkaan enkä ole edes sitten lähtenyt yrittämään suuremmilla. 270kg on taas sellainen paino millä olen tehnyt suhteellisen useasti jos vertaa 250kg, 260kg tai jopa 280kg mutta kuitenkin sellainen paino mikä vaatii itseltäni että olen kunnossa.

250kg ja 260kg on sellainen paino mikä tulee nyt käytännössä treenissä kuin treenissä vaikka olisin umpisurkea treeni. Se että saisin useamman toiston kyseisillä painoilla vaatii jo hieman paremman päivän. 270kg on taas sitten sellainen paino että se ei tule ihan joka päivä. Näin ollen tässä nyt vuosien ajan kun en ole edes hakenut mitään ennätystä niin tuo 240kg - 260kg on ollut painot millä olen treenannut. Näillä painoilla olen tehnyt ja hakenut eri pituisia sarjoja mihin olen sitten tyytynyt.

Nyt viime vuoden puolella aloin tekemään enemmän erilaisilla tekniikoilla maastavetoa ja sain maastaveto treeneihin erilaisuutta. Suurin asia oli alkaa käyttämään ketjuja kun aloin käymään PTVGYM:llä sekä Tampereen Loaded:lla. Viime kesänä aloin myös tekemään block deadlift eli lohkojen päältä nostettavaa maastavetoa kun kokeilin sitä Loaded:lla ja jatkoin sen tekemistä PTVGYM:llä sen jälkeen. Myöskin vastustusnauhoja olen käyttänyt jo hieman pidempään kun ketjuja sekä noita lohkoja mutta olen myös niiden käyttöä jatkanut.

Näiden kaikkien kolmen eri tyylin käyttäminen on monipuolistanut maastaveto treenejä sekä kohentanut tuloksia. Vastaavasti olen nyt alkanut taas hakemaan suurempia painoja ja tämä myös on tarkoittanut enemmän epäonnistumisia. Välillä se harmittaa enemmän ja välillä ei yhtään kun ajattelen asioita positiivisuuden kautta. Vaikka olen epäonnistunut niin jos olen lähtenyt oikeasti yrittämään ja saanut lähdettyä tekemään oikeasti uskottavaa yritystä niin se on palkitsevaa. Jos vain lähtee yrittämään vailla uskoa edes saada tai yritys ei ole oikeasti edes oikeasti niin eipä siitä hirveästi positiivisia asioita voi saada. 

Perjantaina kun menin PTVGYM:lle tekemään maastaveto treeniä niin minulla taisi olla suunnitelma maastaveto treeniä. En kuitenkaan tiennyt päivän kuntoani kuin vasta treenin edetessä joten tuo suunnitelma oli vain tuollainen heitetty suunnitelma päähän. Kuitenkin tuosta alkuperäisestä "suunnitelmasta" väänsin sitten lopulta lopullisen suunnitelman treenin edetessä. Tällä kertaa käytin 25kg painoja alkupään lämmittelyissä kun viime aikoina olen suosinut 20kg kiekkoja. Tämä ihan sen takia että 25kg kiekkoja oli enemmän siinä lähellä saatavilla kun siinä vierressä oli toisia treenaajia.

Maanantaina tuli tosiaan runtattua räkkivedossa 270kg painoilla kymmenen toistoa mikä oli tietenkin sarjaennätys ja suurimmat painot millä olen tuon kymmenen toistoa räkkivedossa saanut. Tiistaina oli sitten penkki treeni mikä oli aikalailla sitä normaalia kun en oikein tiennyt mitä tehdä. Minulla oli ajatuksia jos toisia mutta päädyin aikalailla sitten tekemään perus treenin isoilla painoilla. Tällä kertaa se tuotti 190kg painoilla kaksi kahden toiston sarjaa minkä lisäksi vielä yhden ykkösen. Ei olla siis missään 200kg penkki kunnossa tällä hetkellä mutta se on ollut nyt tiedossa jo tovin.

Viime viikolla lähdin hakemaan maanantaina räkkivedossa 270kg painoilla kymmentä toistoa kun olinhan saanut sitä edellisellä viikolla juuri ja juuri tehtyä kymmenen toistoa 260kg painoilla. Niin miksi en nyt sitten seuraavalla viikolla saisi kymmentä toistoa kymmenen kiloa painavammalla 270kg:lla? Niin kaikki tämä kymmenen toistoa juttu alkoi oikeastaan kesän treeneistä kun sain vedettyä räkkivedossa 300kg painoilla viisi toistoa. Tuon lisäksi kun olin alkanut muutenkin tekemään pidempiä sarjoja esimerkiksi kyykyssä missä sain aluksi 180kg painoilla kymmenen toistoa ja minkä sain nostettua 200kg painoihin.

Olen nyt pikkuhiljaa yrittänyt vaihtaa kahden maastaveto treenin viikot yhteen maastaveto treeniin ja toiseen treeniin missä teen räkkivetoa tai lohko maastavetoa. Ihan vain sen takia että jos vaikka tulokset alkaisivat nousemaan ja erityisesti jos vaikka kroppa pysyisi hieman paremmin kasassa. Täytyy kyllä sanoa että kun teen kaksi maastaveto treeniä viikkoon niin se kyllä tuntuu kropassa tavalla tai toisella. Myöskin se on vaikuttanut eritoten kyykky treeneihin kun alaselän kanssa on ollut palautumisen vaikeuksia. Tämän taas huomasi eilen lauantaina kun menin tekemään kyykky treeniä PTVGYM:lle ketjuilla.

No niin tulihan se sieltä vaikka aluksi sille ei tuntunutkaan. Tämän viikon keskiviikkona sain kyykättyä 200kg painoilla ensimmäistä kertaa ikinä kymmenen toistoa. Tämä on ollut tavoitteeni ainakin tämän vuoden keväästä alkaen ja mahdollisesti jopa vuosi kausia. Olen saattanut joskus aikoinaan vuosia sitten haaveilla kyykkääväni 200kg painoilla kymmenen toistoa mutta tuolloin se oli kaukainen haave. En edes silloin tainnut saada kyykättyä 200kg tai jos sain niin se oli hikisesti se yksi - kolme toistoa. Nyt kun keväällä asettelin muutamia välitavoitteita kyykkyyn niin olin tainnut silloin saada pitkästä aikaa 180kg kahdeksan toistoa?

Tällä viikolla tuli tehtyä viikon molemmissa jalka- & kyykkytreenissä sarjaennätyksiä kun keskiviikkona tein normaalissa kyykyssä ja eilen lauantaina ketjukyykyssä uudet sarjaennätykset. Muutoinkin molemmat jalkatreenit olivat aika identtisiä keskenään sillä keskiviikkona kerkisin tekemään kaksi liikettä ja lauantaina päätin jättää jalkatreenin kyykkyyn. Tällä viikolla tuli tehtyä siis todella suppeat jalkatreenit mutta toisaalta kumassakin jalkatreenissä sarjaennätyksien jälkeen olin todella puhki. Tämän johdosta lauantaina sitten päätin lähteä suoraan kotiin kyykyn jälkeen.