Tuli jatkettua hieman höpöhöpö meininkiä olkapäätreenissä sekä jalkatreenissä

02.04.2017 - 21:57

Loppuviikolle osui enemmänkin sitten "höpöhöpö jumppaa" kuin treenaamista tai ainakin siltä se oikeasti tuntui. Perjantain olkapäätreenissä "säästelin" ottamalla pystypunnerruksessa 40kg käsipainoilla enkä tyyliin 50kg sekä lauantain jalkatreeni meni kokonaan samalla tyylillä. Varsinkin lauantain jalkatreeni meni erilailla mitä ajattelin sillä etukäteen suunnittelin tekeväni raskaan jalkatreenin enkä tuollaista "höpöhöpöä". Toisaalta olen nyt tällä viikolla tehnyt hieman "höpöhöpö" treenejä, että sinällään ne menivät samalla kaavalla kuin viikon muut treenit.

Tekemällä "höpöhöpö" treenejä olen nyt selvästi huomannut pari asiaa mitkä nyt ovat jo entuudestaan tuttuja asioita mutta mitkä olen jälleen huomannut selvästi. Ensinnäkin treenit kestävät vähemmän aikaa tai siis saan tehtyä enemmän vähemmässä aikaa sekä yleisellä tasolla kroppa palautuu paremmin ja varsinkaan jalkatreenien jälkeen polvet säästyvät paremmin. Pienemmät painot ovat tarkoittaneet samalla lyhyempiä palautuksia ja vaikka toistomäärät ovat olleet pidemmät niin liikkeeseen käytetty aika on ollut pienempi. Huomasin tämän lauantain jalkatreenissä missä olin saanut tehtyä kyykyn ja jalkaprässin todella nopeahkossa ajassa verrattuna viime viikkojen treeneihin. Pienemmät painot ovat vain tarkoittaneet lyhyempiä taukoja ja vaikka sarjamäärät ovatkin olleet suuremmat niin aikaa on vain kulunut vähemmän.

My style to warmup #squat Some pause #squats before "real" sets #pausesquats #legday #legworkout #gym #gymlife

Henkilön Tuomas Välimaa (@tvalimaa) jakama julkaisu

Lauantain jalkatreenissä kyykky meni hieman enemmän tuntuma edellä kuin painot edellä vaikka käytinkin itselleni suuria 130kg painoja. Tein joku viisi - kuusi viiden toiston sarjaa 130kg painoilla missä yritin saada toistot osumaan painoilleen enkä vain yrittänyt saada painoja ylös. Tätä ennen käytin jälleen omaa tyyliäni lämmitellä kyykkyä tekemällä enemmän pysäytyskyykkyjä. Kyykyn jälkeen jalkaprässi tuli tehtyä 200kg painoilla mitkä olivat raskaita kun laski toistojen tempoa. Tämä olikin tarkoitus tällä kertaa. Ottaa pienemmät painot ja laskea tempoa saadakseni painot tuntumaan raskaille. Aluksi tuli tehtyä kymmenen toiston sarjoja etureisille kelkan alaosassa minkä jälkeen puolet pidempiä sarjoja jalat kelkan yläosassa.

Tuossa välissä tuli sitten tehtyä suorin jaloin maastavetoa käsipainoilla minkä jälkeen etureisilaitetta sekä takareisilaitetta maaten. Treenin loppuun tuli kokeiltua muutama sarja etukyykkyä mitä en ole tehnyt vuosikausiin ja tämä näkyi. Minulla oli todella vaikea löytää tekniikkaa sillä minulla alkoi tanko luisumaan käsiä pitkin mitä pidemmäksi sarja meni. Tämän takia teinkin viiden - seitsemän toiston sarjoja todella pienillä painoilla sillä tämä oli ensimmäinen monista kerroista kun alan hiomaan etukyykky tekniikkaa. Minulla on nyt suunnitelmissa alkaa tekemään etukyykkyä tässä pikkuhiljaa jotta saan kehitettyä etukyykyn tekniikkaa siihen malliin, että voin tehdä liikettä kunnolla. Kuinka normaali suoratanko liukuukaan hikisten käsien päällä niin helposti. Kun tanko alkaa vähänkin vierimään hikisissä käsissä niin sen jälkeen se kuin luistaa alaspäin.

Some set for 130kg #squat #legday #legworkout #gym #gymlife

Henkilön Tuomas Välimaa (@tvalimaa) jakama julkaisu

Samoin olkapäätreenissä huomasin muutamia asioita. Pystypunnerruksessa 50kg painojen vaihtaminen 40kg painoihin tarkoittaa viisi - kymmenen toistoa enemmän toistoja per sarja. Muutoinkin pystyn tekemään 40kg käsipainoilla parempia toistoja ja 50kg käsipainoilla minulla on välillä vaikeuksia saada kymmentä omaa toistoa. 45kg käsipainot ovat siinä välimaastossa, että niillä saan tehtyä vielä joku kolme - neljä kahdeksan toiston sarjaa hyvin itse hyvänä päivänä, mutta tuosta eteenpäin alkaa suuremmat vaikeudet. Ei siis tarvitse paljonkaan lisätä painoja kun toistomäärät alkavat laskea sekä tekniikka pettää enemmän.

Olen myöskin viimeaikoina huomannut vipunostoissa sivuille, että saan paremmin liikkeen menevän perille enemmän "runttaamalla" kuin puhtaammilla toistoilla. Näin siis seisten tyylillä missä pieni keskikropan heiluminen antaa minulle paremmin tyylin saada liikkeen osumaan olkapäihin kuin puhtaampi tyyli. Kuitenkin sitten vipunostot sivuille istuen menevät paremmin perille pienemmillä painoilla ha puhtaammilla toistoilla. Näin ollen olen alkanut hieman sekoittamaan näitä tyylejä tällä tavalla, että teen puhtaampia toistoja istuen sekä rikon enemmän tekniikkaa seisten.

Eipä siihen mennyt taaskaan kovin kauaa aikaa kun oikeasti aloin kaipaamaan Vammalassa ja varsinkin Tampereella treenaamista. Tulin viime viikon lauantaina takaisin kahden viikon reissulta Vammalasta jolloin kävin tekemässä neljä treeniä myöskin Tampereen Loaded:lla. Ensimmäinen ilta Pitäjänmäen PTVGYM:llä meni hyvin kun näin pari tuttua pitkästä aikaa eikä mitään ihmeellisyyksiä ollut kun en käynyt wc:ssä. Lauantain oli muutenkin suhteellisen tyhjä eikä PTVGYM:llä ollut hirveästi treenaajia ja esimerkiksi vapaapaino alueet olivat aikalailla tyhjänä koko sen ajan mitä siellä olin.

No niin jatketaan hieman tätä ylipaino on ylivoimaa mikä video tuli tuossa koostettua heti seuraavalla viikolla ensimmäisestä ylipaino on ylivoimaa videosta. Nämä ovat siis peräkkäisiltä viikoilta olevat treenit eli kaksi viikkoa ja kuusi plus kuusi treeniä eli kaksitoista treeniä. Tämä uusi Ylipaino on ylivoimaa video on viikko sitten tehdyistä treeneistä ja täytyy kyllä sanoa että en muista yhtään mitään noista treeneistä ellen ala katsomaan itse tuota videota. Jotain hieman normaalimpaa tuli tehtyä, epäonnistumisiakin sekä sarjaennätyksiä jos oikein muistan?

Onko ylipaino ylivoimaa? Siinä vasta kysymys ja oikea vastaus on oikeasti vaikea. Mietin kuitenkin suhteellisen usein sitä että miten jaksan treenata sen miten jaksan treenata? Olenko vain tottunut siihen että treenaan usein vai enkö oikeasti sitten treenaa? Aikoinaan kävin juoksemassa aamuisin yhdestä kerrasta viiteen kertaan aktiivisesti minkä lisäksi kävin kuntosalilla neljästä kerrasta kuuteen kertaan. Vuosien varrella olen käynyt kuntosalilla eri tavalla mitä nykyään käyn ja en muista tarkalleen milloin ja miten treenasin kun kävin aktiivisesti juoksemassa. Yhdessä vaiheessa kävin jopa aamuisin ja iltaisin treenaamassa kuntosalilla eli tupla treenaamassa.

No niin eilen sitten mukavasti takatalvi yllätti mutta itselleni se ei tullut niin yllätyksenä kun olin sentään säätietoja katsonut. Se minulle tuli yllätyksenä että sitä lunta sitten oikeasti tuli ja niinkin paljon. Olin kuitenkin itse jo vaihtanut kesärenkaat alle parisen viikkoa sitten. Kun perjantaina lähdin PTVGYM:lle niin juuri silloin seitsemän tienoilla lunta alkoi höytyilemään niin kuin säätiedoista näki. Lunta kuitenkin vain höntyili hyvin vähän niin itse ajattelin että ei sitä nyt sinä aikana niin paljoa tulisi mitä sitä lopulta tuli. 

Keskiviikkona oli viikon ensimminen jalkatreeni ja täytyy sanoa että en odottanut kyykyltä sen pahemmin yhtään mitään. Olinhan juuri lauantaina kyykännyt 230kg kaksi toistoa ja 240kg yhden toiston. Kuitenkin kun katsoo viime viikkoa muutenkin niin keskiviikon ensimmäinen kyykky treeni meni heikosti kun sain kaksi kertaa yhden toiston 200kg. Viikon toinen kyykky treeni lauantailta menikin sitten todella hyvin. Tämän pohjalta en sitten tiennyt oikein mitä odottaa mutta olenkin päättänyt että nyt keskityn viemään kyykyn mielummin hyvin alas kuin lähteä hakemaan yli 200kg painoja.

Mennään ajassa taakse päinä vuoteen 2013 jolloin menin juoksemaan ensimmäisen puolimaratonin. Tuohon aikaan juoksin todella paljon ja varsinkin aamuisin sillä kävin yleensä aamulla juoksemassa ja illalla kuntosalilla. Olin jo muutaman vuoden käynyt tosiaan aamulla ennen töihin menoa tai ennen toimistolle menemistä käynyt juoksemassa noin kymmen kilometrin lenkin kolmesta viiteen kertaan viikkoon. Tämän lisäksi menin sitten illalla kuntosalille tekemään ihan normaalisti voimaharjoittelua mikä ei silloin eronnut kyllä yhtään siihen nähden mitä nykyään teen.