Treenit menee paremmin kun niiltä ei odota yhtään mitään?

03.07.2023 - 10:53

Tuntuu sille monesti ja tätä on tuntunut jo vuosikausia että kun en ajattele treeniä yhtään etukäteen niin se menee paremmin. Kun en tiedä yhtään miten ja millä painoilla voisin edes tehdä treeniä? Teenkö maastavedon normaalilla tyylillä, deficit tyylillä, lohkojen päältä, käytänkö vastustusnauhaa vai teenkö pelkästää räkkivetoja? Teenkö penkkiä normaalisti, käytänkö slinghottia vai käytänkö vastustusnauhoja? Teenkö kyykkyä normaalisti, ketjuja käyttäen, boxi kyykkyä vai peräti vastustusnauhoilla avustettua kyykkyä?

Kun en tiedä edes sitä miten teen liikkeen etukäteen vaan teen päätökset vasta kuntosalilla niin se jotenkin rauhoittaa mielen eikä minulla ole mitään tuloksia päässäni. Helposti kun tietää että teen nyt boxikyykkyä tai maastavetoa vastusnauhoilla ennen kuntosalille menemistä niin sitä alkaa miettimään millä painoilla tein viimeksi? Kuinka monta toistoa tein sillä tai tuolla painoilla? Tein silloin niin nyt minun pitää tehdä sitten tällä painoilla näin monta tai tuolla toisella näin monta. Se on hyvä jos näin ei käy tai osaa jättää sen pois edes taka-ajatuksesta mutta itselleni vain aina hiipii ajatus päästä samaan tai lähelle samaa ellei nyt näytä olevan hyvä päivä ja saada jopa enemmän.

Nyt on monesti käynyt niin tein sitten mitä treeniä vain että kun vain menen kuntosalille vailla suunnitelmaa niin treeni menee todella hyvin. Kuitenkin täytyy muistaa että minulla on tässä vuosien kokemus ja tiedän suurinpiirtein mitä ja miten kannattaa nousta painoissa ja toistomäärissä että ne ei tule kuitenkaan ihan summamutikassa. Välillä vain saan tehtyä treenin rennommin jolloin sen huomaa tekniikassa ja voimatasoissa mikä edes auttaa parempaan treeniin. Kun liikaa miettii mitä on tehnyt edellisillä treeneillä ja mitä nyt pitäisi sitten tehdä niin jo taka-ajatuksien syntyessä omat treenini menevät heikosti.

Näin kävi taas tiistaina niinkuin kävi puolitoista viikkoa sitten perjantaina. En tiennyt oikein mitä odottaa treeniltä tai miten edes teen treenin. Puolitoista viikkoa sitten äitini oli käymässä niin sen johdosta suunnitelmat ja treenit erosivat perjantai - lauantai akselilla normaalisti. Kuten se että perjantaina kävin lähisalilla pitkästä aikaa enkä lähtenyt PTVGYM:lle kun minun piti käydä vielä kaupassa. Tämä toi suuren muutoksen normaaliin sillä olen tottunut menemään perjantaisin PTVGYM:lle. Kyseinen treeni menikin paljon paremmin kuin uskoin vaikka odotukset treeniä kohtaan eivät olleet isot. Tämän viikon tiistaina olin varmaan ajatellut toista mutta päädyinkin summamutikassa tekemään ihan toista. Olin varmaan ajatellut tekeväni slingshotilla penkkiä mutta päädyinkin käyttämään vastusnauhoja.

Parien viikkoa sitten tein treenin slingshotilla ja vaikka en odottanut treeniltä mitään niin sain tehtyä pysäytyspenkkiä 240kg painoilla. Tämä taisi olla ensimmäinen kerta kun oikeasti tein pysäytyksellä 240kg slinghottia käyttäen. Yleensä olen tehnyt 220kg asti ehkä pysäytyksellä mutta tuosta ylöspäin olen mennyt normaalilla tyylillä ilman pysäytystä. Tämän viikon tiistaina päädyin sitten tekemään pysäytyspenkkiä vastustusnauhoilla 180kg painoilla vaikka en tosiaan odottanut saavani tuollaisia painoja. En kyllä tiedä mitä edes ajattelin mutta en ihan tuollaisia.

Täytyy kyllä myös sanoa se että olen ollut ihan hyvässä tulos kunnossa viime aikoina. Tietenkin olen nyt paukuttanut isoja painoja liikkeestä toiseen treenistä toiseen jo muutamia viikkoja joten on odotettavaa että laskusuhdanne alkaa ennemmin kuin tämä hyvä tulos käyrä pysyy. Taisin odottaa laskusuhdannetta näiden treenien kohdalla mutta toisin kävi. Eikä se aina myöskään niin mene että jos ei odota treeniltä mitään niin se olisi automaatio hyvään treeniin. Tässä on vain muuttujia mukana ja nyt kaikki osui kohdilleen näissä parissa treenissä.

Tämän viikon maanantaina tuli käytyä toista kertaa ikinä Tampereen PTVGYM:llä jossa tuli tehtyä ensimmäistä kertaa maastavetoa sekä selkätreeni. Minulla on vielä Tampereen Loaded:lla muutama kerta 10-kerran kortista jäljellä mutta ajattelin poiketa vaihteeksi Tampereen PTVGYM:lle kun en ole siellä kuin kerran aikaisemmin käynyt. Myöskin Tampereen PTVGYM:lle oli Helsingistä tullessa hieman helpompi tulla ja aikaakin säästyi hieman. Myöskin minulla oli tarkoitus tehdä maastavetoa sekä halusin katsoa Tampereen PTVGYM:n selkälaitteet läpi kun en ollut aikaisemmin tehnyt selkätreeniä siellä.

Piti jo kirjoitella viime viikonloppuna mutta en kerinnyt enkä myöskään jaksanut alkaa kirjoittelemaan. Viime viikolla minun oli alunperin tarkoitus käydä Pitäjänmäen PTVGYM:llä neljä kertaa mutta päädyin käymään kolme. Viime viikon keskiviikkona minun oli tarkoitus käydä tekemässä viikon ensimmäinen kyykky- / jalkatreeni PTVGYM:llä mutta päädyin lopulta menemään tekemään sen treenin toiselle lähisalille. Päätin lopulta mennä lähisalille kahdesta eri syystä jotka olivat että halusin hieman löysäillä kun ei tuntunut hyvälle päivälle ja muistaakseni toinen syy taisi olla yleisurheilun EM-kisojen viimeinen kisapäivä?

Kuudes sunnuntaina mutta tällä kertaa en lähtenyt tekemään pidempää kymmenen kilometrin juoksua mitä olen viimeisen viiden viikon sunnuntaisin tehnyt. Tällä kertaa halusin palautua niin treeneistä kuin hieronnasta sekä keskittyä tulevaan hierontaan. Jos palataan ajassa taaksepäin toissa viikolle niin silloin minulla oli hieronta ja tunsin että takareidet sekä pohkeet olisi ollut hyvä hieroa tuolloin. Kuitenkin pidättäydyin suunnitelmissa ottaa tuolloin hieronnassa rinnan sekä kädet. 

Tätä asiaa olen monesti täällä kirjoitellut ja salilla useiden ihmisten kanssa puhunut että kun syön puhtaasti läpi viikon niin jaksan paremmin treenata. Syön käytännössä koko viikon puhtaasti maanantaista sunnuntaihin paitsi sitten perjantaina ja tai lauantai-iltana syön jotain "parempaa" tai muuten ohi. Tietenkin sitten on myöskin päiviä ja ajanjaksoja kun myös muina päivinä tulee syötyä jotain "hyvää" tai ohi ruokavalion mutta sekin tapahtuu vain vasta treenin jälkeen. Kun syön ennen treeniä vain puhdasta ruokaa niin saan pidettyä energia tason ja jaksamisen hyvänä treeniin asti ja sitten treenin jälkeen kun on väsynyt niin silloin voi tarvittaessa herkutella jos haluaa.

Kyykky treenit on nyt kulkenut hyvin viimeisien kuukausien ajan ja jopa myöskin nyt ihan lähiaikoina vaikka varsinkin maastaveto on yskinyt. Tein kyykky treeneihin pari muutosta jotka näyttävät tuottavan hedelmää. Pienten muutoksien ansiosta sainkin tehtyä muutama viikko sitten uuden kyykky ennätyksen sekä myöskin uuden ketju kyykky ennätyksen. Nämä pienet muutokset kyykky treeneissä oli jalka otteen kaventaminen sekä lämmittely painoissa suuremmat hypyt seuraaviin painoihin ja hieman vähemmän toistoja.

Viime viikon lauantaina Tampereen Loaded:lla sain tehtyä uuden normaalin kyykyn uuden ennätyksen 255kg mikä oli 5kg enemmän kuin edellinen ennätykseni. Siihen meni yllättävän kauan aikaa vaikka olen viimeisen parin vuoden aikana ollut lähellä. Tuosta tasan viikko eli eilen lauantaina menin normaaliin tapaan tekemään kyykky treenin Pitäjänmäen PTVGYM:lle. Minulla ei ollut mitään odotuksia treenin suhteen enkä ajatellut yhtään sitä että olin viikko sitten tehnyt uuden kyykky ennätyksen. Ainoa asia mitä halusin toistaa tuosta viikon takaisesta treenistä oli asento ja henkinen kantti lähteä tekemään kyykkyä suuremmillakin painoilla.