Treeneissä enemmän volyymia suorilla sarjoilla tehtynä mutta lyhyemmillä palautuksilla

11.03.2017 - 12:57

Volyymi pumppi käsitreeni takana mitä en ole nyt oikein tehnyt kun viimeiset käsitreenit ovat olleet enemmän suoria sarjoja sekä hieman isompia painoja käyttäen. Tällä viikolla kun en ole käynyt tekemässä aamutreenejä niin en ole myöskään tehnyt näitä volyymi treenejä käsille. Toisaalta tämä on parempi, että käsitreenit saavat vaihtelua. Kroppa kuitenkin tottuu samanlaiseen treenaamiseen hyvin nopeasti jolloin treenin meneminen perille on vaikeampaa. Tykkään kyllä enemmän volyymista käsitreeneissä varsinkin hauiksen puolella kun minulle on vaikeampaa saada tuntumaa isommilla painoilla hauistreeneissä. Ojentajien puolella taas isommilla painoilla voi tehdä helpommin esimerkiksi dippiä lisäpainoilla, kapeata penkkiä tai jopa ranskalaista punnerrusta. Ojentajapunnerrukset sen sijaan on mielestäni parempi tehdä pienemmillä painoilla ja teknisemmillä toistoilla.

Esimerkiksi tämän lauantaiaamun käsitreeni taisi olla ajallisesti siinä puolisen tuntia. Tein yhteensä neljä liikettä. Kaksi hauisliikettä sekä kaksi ojentajaliikettä joita kumpaakin taoin todella lyhyillä palautuksilla. Sarja määriä tai toistojen määristä en osaa sanoa yhtää sillä tein vain. Välillä tein jollain kymmenen - kahdentoista toiston sarjoilla mutta välillä tein ihan sarjat failureen. Tämän jälkeen vain joku maksimissaan kolmenkymmenen toiston palautus minkä jälkeen aloin tekemään uutta sarjaa. Välillä tuntui sille, että en ollut ehtinyt palautua edellisestä sarjasta mutta se ei haitannut menoa vaikka sarjan tekeminen olikin raskaampaa.

Perjantaina olkapäätreeni tuli tehtyä myöskin enemmän volyymi tyylillä vaikkakin tein lähes pelkästään suoria sarjoja. No olkapäätreeni kyllä tuli aloitettua tiputussarjalla pystypunnerruksessa missä tein 50kg, 45kg, 40kg sekä 35kg käsipainoilla tiputussarjan. Jokaisella sarjalla tein kymmenen toistoa mutta aikalailla ne olivat kylläkin pakkotoistoja ainakin loppua kohden. Ehkä joku viisi - kuusi toistoa sain itse per painot mutta tämän jälkeen loput menivät pakoilla. Tämä oli ihan tietoinen asia sillä otin aloitus painoiksi 50kg käsipainot. Jos olisi ottanut hieman vähemmän pakkotoistoja niin tällöin olisin aloittanut 45kg käsipainoilla.

Vipunostot sivuille olivatkin sitten mistä treeni alkoi olla enemmän volyymia. Toisto määrät sarjoja kohden oli joku 15 - 20 toistoa mutta sarjojen palautukset olivat sitten lyhkäisempiä. Tämän jälkeen tuli tehtyä vipunostot takaolkapäille missä käytin samaa tyyliä. Tyyli sitten jatkui käytännössä olankohautuksien kanssa sekä pystysoudun kansa. Suoria sarjoja mutta lyhyempiä taukoja.

Yleisesti muutenkin treenit tuntuvat menevän aikalailla "perus" jutuilla ilman ihmeellisiä erikoistekniikoita. Tästä huolimatta treenit tuntuvat kropassa seuraavana päivänä tai viimeistään sitä seuraavana. Nyt varsinkin kun en ole käynyt aamulla tekemässä treenejä niin olen yrittänyt ottaa suurempia painoja käyttöön. Myöskin kun olen palauttanut syömisen viime viikon salaatti linjan jälkeen normaaliin niin olen saanut palautettua treenien tehoja. Treenien teho taisi viime viikolla kyllä olla hieman menossa alaspäin mitä pidemmälle viikko meni. Pelkällä salaatilla syöminen vai heikentää treenaamista ainakin itselleni kun ei saa niin paljoa energiaa ja hiilari varastoitua kroppaan mitä suuremmat painot tarvitsevat. 

Eipä siihen mennyt taaskaan kovin kauaa aikaa kun oikeasti aloin kaipaamaan Vammalassa ja varsinkin Tampereella treenaamista. Tulin viime viikon lauantaina takaisin kahden viikon reissulta Vammalasta jolloin kävin tekemässä neljä treeniä myöskin Tampereen Loaded:lla. Ensimmäinen ilta Pitäjänmäen PTVGYM:llä meni hyvin kun näin pari tuttua pitkästä aikaa eikä mitään ihmeellisyyksiä ollut kun en käynyt wc:ssä. Lauantain oli muutenkin suhteellisen tyhjä eikä PTVGYM:llä ollut hirveästi treenaajia ja esimerkiksi vapaapaino alueet olivat aikalailla tyhjänä koko sen ajan mitä siellä olin.

No niin jatketaan hieman tätä ylipaino on ylivoimaa mikä video tuli tuossa koostettua heti seuraavalla viikolla ensimmäisestä ylipaino on ylivoimaa videosta. Nämä ovat siis peräkkäisiltä viikoilta olevat treenit eli kaksi viikkoa ja kuusi plus kuusi treeniä eli kaksitoista treeniä. Tämä uusi Ylipaino on ylivoimaa video on viikko sitten tehdyistä treeneistä ja täytyy kyllä sanoa että en muista yhtään mitään noista treeneistä ellen ala katsomaan itse tuota videota. Jotain hieman normaalimpaa tuli tehtyä, epäonnistumisiakin sekä sarjaennätyksiä jos oikein muistan?

Onko ylipaino ylivoimaa? Siinä vasta kysymys ja oikea vastaus on oikeasti vaikea. Mietin kuitenkin suhteellisen usein sitä että miten jaksan treenata sen miten jaksan treenata? Olenko vain tottunut siihen että treenaan usein vai enkö oikeasti sitten treenaa? Aikoinaan kävin juoksemassa aamuisin yhdestä kerrasta viiteen kertaan aktiivisesti minkä lisäksi kävin kuntosalilla neljästä kerrasta kuuteen kertaan. Vuosien varrella olen käynyt kuntosalilla eri tavalla mitä nykyään käyn ja en muista tarkalleen milloin ja miten treenasin kun kävin aktiivisesti juoksemassa. Yhdessä vaiheessa kävin jopa aamuisin ja iltaisin treenaamassa kuntosalilla eli tupla treenaamassa.

No niin eilen sitten mukavasti takatalvi yllätti mutta itselleni se ei tullut niin yllätyksenä kun olin sentään säätietoja katsonut. Se minulle tuli yllätyksenä että sitä lunta sitten oikeasti tuli ja niinkin paljon. Olin kuitenkin itse jo vaihtanut kesärenkaat alle parisen viikkoa sitten. Kun perjantaina lähdin PTVGYM:lle niin juuri silloin seitsemän tienoilla lunta alkoi höytyilemään niin kuin säätiedoista näki. Lunta kuitenkin vain höntyili hyvin vähän niin itse ajattelin että ei sitä nyt sinä aikana niin paljoa tulisi mitä sitä lopulta tuli. 

Keskiviikkona oli viikon ensimminen jalkatreeni ja täytyy sanoa että en odottanut kyykyltä sen pahemmin yhtään mitään. Olinhan juuri lauantaina kyykännyt 230kg kaksi toistoa ja 240kg yhden toiston. Kuitenkin kun katsoo viime viikkoa muutenkin niin keskiviikon ensimmäinen kyykky treeni meni heikosti kun sain kaksi kertaa yhden toiston 200kg. Viikon toinen kyykky treeni lauantailta menikin sitten todella hyvin. Tämän pohjalta en sitten tiennyt oikein mitä odottaa mutta olenkin päättänyt että nyt keskityn viemään kyykyn mielummin hyvin alas kuin lähteä hakemaan yli 200kg painoja.

Mennään ajassa taakse päinä vuoteen 2013 jolloin menin juoksemaan ensimmäisen puolimaratonin. Tuohon aikaan juoksin todella paljon ja varsinkin aamuisin sillä kävin yleensä aamulla juoksemassa ja illalla kuntosalilla. Olin jo muutaman vuoden käynyt tosiaan aamulla ennen töihin menoa tai ennen toimistolle menemistä käynyt juoksemassa noin kymmen kilometrin lenkin kolmesta viiteen kertaan viikkoon. Tämän lisäksi menin sitten illalla kuntosalille tekemään ihan normaalisti voimaharjoittelua mikä ei silloin eronnut kyllä yhtään siihen nähden mitä nykyään teen.