Treenaaminen rajoituksien kanssa vs normaalisti tuloksellisesti

08.05.2021 - 01:10

Maaliskuussa tuli treenattua nelisen viikkoa vain kolmena iltana tunnin treenejä kunnes lähdin totaalista salikieltoa pakoon maalle missä pääsi treenaamaan oikeastaan ilman rajoituksia. Heti ensimmäisessä treenissä rajoituksien aikana milloin piti varata etukäteen tunnin aika niin huomasin asioita. Heti ensimmäisessä treenissä maalla ilman rajoituksia huomasin eri asioita kuin rajoituksien aikana ensimmäisessä treenissä. Nämä asiat olivat täysin vastakohtia toisilleen, mutta näistä asioista en kirjoita vielä vaan keskityn aluksi tuloksiin.

Kun tieto tuli sali rajoituksista ja siitä, että kuntosalille tulee pääsemään kolmena iltana viikossa tunniksi niin tein heti päätöksen keskittyä penkkiin, kyykkyyn ja maastavetoon. Kolme tunnin "treeniä" tarkoitti viikolle yhtä penkki, kyykky ja maastavetotreeniä. Käytännössä treeniin ei mahtunut mitään muuta kuin nopea lämmittely ja pääliike sillä pääliikkeen tehtyä aikaa ei jäänyt oikeastaan mihinkään muuhun.

Kun kävin vain kolmena iltana viikossa tekemässä penkin, kyykyn tai maastavedon niin huomasin liikkeiden tuloksien olevan korkealla tasolla kokoajan. Oikeastaan mikään treeni ei mennyt erityisen huonosti vaan sain tehtyä kovilla painoilla jokaisen treenin. Ainoa poikkeus oli penkki sillä en saanut mihinkään treeniin spottia niin näin ollen en voinut käyttää penkissä ihan niin suuria painoja kuin olisin halunnut. Maastavedossa sekä kyykyssä ei näitä ongelmia siis ollut vaan pystyin tekemään maastavedon ja kyykyn suhteessa suuremmilla painoilla kuin penkin joka viikko.

Kun kävin vain kolmena iltana viikossa tekemässä treenin niin huomasin, että olin todellakin palautunut treeneistä ja jaksoin tehdä aina hyvin. Vastaavasti vaikka liikkeet sujuivat painojen suhteen suurina treenistä toiseen niin silti treeneissä oli ylimääräistä paineita ja stressiä. Paineita sen takia, että huono treeni tietäisi sitä, että pääsisin kokeilemaan kyseistä liikettä vasta viikon päästä. Stressiä sen takia, että lämmittelylle ja oikeastaan koko "treeniin" ei ollut aikaa ja kelloa piti oikeastaan katsoa.

Neljän viikon tauon jälkeen kun pääsin maalle normaalisti treenaamaan niin tulokset lähtivät heti seilaamaan. Tuli hyviä treenejä ja sitten tuli huonoja treenejä eikä treeneissä ollut mitään logiikkaa tai selitystä onko hyvä vai huono päivä. Kuitenkin yksi asia oli selvästi nähtävissä. Kun viikossa oli enemmän treenejä niin väsymys alkoi painamaan ja tulokset alkoivat enemmän heilahdella. Huomasin tässä vaiheessa sen, että vähemmän treenejä viikossa tiesi parempia tulostasoja. Tämä ei ole mitenkään uutta minulle tai sellaista mitä en tietäisi, mutta tämä ei haittaa minua ja haluan ennemmin käydä useammin kuntosalilla viikossa kuin tähdätä kovempiin tuloksiin.

Kuitenkin tässä kannattaa myös huomioida se asia, että olin "piikannut" tuloskuntoa rajoituksien alkaessa tai siis minulla oli juuri menossa hyvät tulokset. Näitä tuloksia oli sitten hyvä pitää tai jatkaa neljän viikon ajan ja tämän neljän viikon jälkeen aloin tosiaan käymään normaalisti enemmän salilla milloin tulokset alkoivat heilumaan enemmän. Muuttuvia tekijöitä on tässä yhtälössä todella paljon mistä jatkan myöhemmin, mutta yleisesti vähemmän treenikertoja on parempi lähestymistapa voimatreeneissä.

En näköjään sitten ollutkaan kirjoittanut siitä että tein viikko sitten lauantaina PTVGYM:llä uuden pysäytyskyykky ennätyksen 210kg minkä sitten tämän viikon tiistaina laitoin uusiksi saamalla 220kg. Kaikki lähti siitä liikkeelle että viime viikon perjantaina maastaveto treenin jälkeen huomasin lauantai aamuna että pohkeeni on jumalattoman tiukka. Kirjoittelinkin tuosta pohkeen kuntoon saamisesta tuossa viime kirjoituksessa maaginen kakkonen Mayorssilla. Huomasin siis aamupäivällä että oikea pohkeeni oli ihan jumalattoman tiukka joten aloin sitten itse sitä hieromaan ja ampumaan hierontapyssyllä. Tunsin saaneeni sen paljon parempaan kuntoon siinä aamupäivän aikana.

Sain viime viikolla suunnitelman että mitä jos kävisin Mayors Gym:llä penkkaamassa 200kg? Tämä ajatus lähti liikkeelle siitä että olen ollut nyt hyvässä tuloskunnossa penkissä vaikkakin olen nyt penkkaillut lähinnä slingshotilla. Myöskin ensimmäisen Mayors Gym:llä käynnin jälkeen olen hieman ajatellut käyväni siellä toisenkin kerran mutta että saisin penkattua 200kg Mayors Gym:llä. Olenhan nyt vuosien varrella nähnyt niin monia kovia penkki videoita Mayors Gym:ltä niin olisihan se nyt hieno itsekin penkata 200kg Mayorsilla?

Olen nyt viime aikoina taas aktivoitunut tekemään penkki treeneissä "yli pitkiä" sarjoja. Näitä "yli pitkiä" sarjoja olen tehnyt aina silloin tällöin ja yleensä olen yrittänyt tehdä jollain painolla uuden toistomäärä ennätyksen. Kaikki tämä on lähtenyt vuosia sitten liikkeelle siitä että olen yrittänyt saada omalla painolla niin monta toistoa penkissä kuin vain olen saanut. Aikoinaan tuo lähti hieman yli paristakymmenestä toistosta aina tämän hetkiseen 52 toistoon. Tein tuossa kolme - neljä viikkoa sitten omalla painolla 110kg niin 52 toistoa mikä oli ensimmäistä kertaa ikinä yli 50 toistoa.

Eilen kun tulin PTVGYM:ltä ja ajoin Turunväylää niin pääsin ilmeisesti Skoda kuskin päänsisään hyvin paljon. Skoda kuski oli vaihteeksi näitä perus suomalais autoilijoita kenellä meni hermot siihen että hänet ohitettiin. Ajoin pitkään Helsingin päästä yhden Skoda kuskin perässä ja mietin siinä pitkään menenkö ohitse vai en mutta en mennyt. Sitten siinä Leppävaaran kohdalla kun on niitä ylikulkusiltoja niin hän alkoi ajamaan yhtäkkiä hiljempaa. Niimpä sitten lähdin ohi ja kun olin hetken aikaa ajanut niin huomasin peileistä että kyseinen Skoda paahtoi hirveää ylinopeutta vasenta kaistaa ohitse ja jatkoi myös kaikkien muiden ohittamista. Toisilla ihmisillä vain menee siihen hermot ja pää ei kestä että heidän ohitetaan.

Eilen PTVGYM:llä oli pari teiniä ja en tiedä yhtään että saivatko he tehtyä penkissä yhtään toistoa? Huomasin vain että pari teiniä meni yhdelle penkille "tekemään" penkkiä ja sitten yhdessä vaiheessa vain alkoi kuulumaan hirveä kilinä ja kolina mikä sitten loppui vasta kun teinit lähtivät penkistä. Ainoa asia mitä kuulin oli tosiaan hirveä kilinä ja kolina minkä jälkeen VITUN huutamista perä jälkeen. Ensiksi toinen minkä jälkeen vähän painoja viskottiin lattialle ja sen jälkeen toinen toinen.