Tietokoneen päivitys pelaamiseen

31.03.2019 - 13:43

Tietokoneen päivittäminen on kuulunut omiin "harrastuksiini" aina siitä lähtien kun ostin ensimmäisen kunnon tietokoneen pelaamista varten kauan sitten. Lähinnä olen päivittänyt komponentin aina silloin tällöin joten ne eivät ole olleet aina niin sanotusti ajantasalla. Emolevy, prosessori, näytönohjain sekä muistit ovat olleet komponentit mitä olen ajoittain päivitellyt koneeseen. Viimeksi olen tainnut päivittää kerralla enemmän komponentteja kesällä 2009 mutta muutoin se on ollut aina vain prosessorin tai näytönohjaimen päivittämistä mutta tällä kertaa tuli päivitetty emolevy, prosessori sekä näytönohjain.

Oliko nyt kuusi vuotta sitten kun päivitin näytönohjaimen MSI 970 GTX mikä palveli aina tähän päivään saakka. Näytön ohjaimia olen päivittänyt muutoinkin tiheämmin kuin prosessoria. Kolme vuotta sitten päivitin prosessorin Intel 6600k:hon juurikin 2009 vuonna ostetusta AMD Phenom II X4 955. Samalla tuli myöskin sitten ostettua emolevy kun AMD vaihtui Inteliin. Tuossa samalla tuli sitten päivitettyä muistitkin sillä tuo kyseinen emolevy ei tukenutkaan enään ddr3 muistia vaan minun piti käydä ostamassa vielä uudet muistit. Viime vuonna virtalähde sanoi itsensä irti joten kävin ostamassa uuden virtalähteen ja samalla otin hieman paremmin mitä juuri sillä hetkellä tarvitsin sillä ajattelin jatkossa tarvitsevani parempaa.

Tällä kertaa tietokoneen päivitysprosessi muuttui matkan varrella monta kertaa. Aluksi olin suunnitellut ostavani uuden näytönohjaimen jo viimevuoden puolella kun Nvidia julkaisi uudet näytönohjaimet. Kuitenkin tulin siihen tulokseen, että en nyt lähtisi päivittämään mitään sillä hinnat näyttivät olevan korkeat. Samalla kuitenkin aloin miettimään vanhemman sukupolven 1070TI näytönohjaimen hankkimista kun niiden hinnat tippuisivat. Näin ei oikeastaan käynyt kuin esimerkiksi Gigantin gameweek tarjouksissa.

Jostain kumman syystä sain idean lähteä mahdollisesti päivittämään tietokonetta ja varsinkin näytönohjainta. Mietin monia eri ratkaisuja joista lopulta päädyin hankkimaan halvimmasta päästä olevan RTX 2080 näytönohjaimen. Minun alkuperäisissä suunnitelmissa ei ollut hankkia kyseistä näytönohjainta vaan mietin RTX 2060 sarjan näytönohjaimen hankkimista tai MSI 2070 Armor näytönohjaimen hankkimista. Aloin miettimään asiaa samalta kannalta kuin viimeksi 970 GTX ostaessa. Mikä olisi parhain hinta- / laatusuhde?

Tulin kuitenkin hyvin pian tajunneeksi sen asian, että jos hankin RTX 2060 sarjalaisen niin pärjäisin vielä vanhalla prosessorilla, mutta jos hankkisin RTX 2070 sarjalaisen joutuisin mahdollisesti hankkimaan uuden prosessorin. Intel 6600k on siinä rajoilla onko se tarpeeksi hyvä RTX 2070 näytönohjaimen kanssa. Kuitenkin olin ylikellottanut prosessoria jolloin se olisi ollut siinä ja siinä. Eri arvosteluja sekä benchmarkkeja tutkimalla tulin huomanneeksi sen asia, että näytönohjaimilla ei nyt niin kamalasti eroa ollut jos lukuja katsoo ainakin hinta- / laatusuhteen kannalta.

RTX 2080 ei ollut siis oikeastaan missään vaiheessa vaihtoehto sillä ajattelin sen olevan hieman kallis siihen mitä aluksi ajattelin. Kuitenkin tulin siihen tulokseen, että nyt olisi vain paljon "kannattavampi" satsata hieman enemmän niin sillä voisi pärjätä hieman pidempään. Olen meinaan huomannut sen asian muutamaan kertaan, että kun on hieman säästänyt niin kyllä sen on huomannut pidemmän päälle, että olisi kannattanut vain ostaa se hieman kalliimpi niin sillä olisi pärjännyt pidempään. Tämän asian johdosta päädyin lopulta valitsemaan RTX 2080 sarjan näytönohjaimen.

Samalla kun päädyin RTX 2080 näytönohjaimeen niin tämä tarkoitti myöskin emolevyn sekä prosessorin hankkimista ja päädyin lähes tulkoon "samoihin" komponentteihin kuin viimeksi. Ainakin siis jos vertaa hintoja sillä suurempi asia on vain se, että tekniikka on hieman kehittynyt ja hinta pysynyt samana. Prosessorin kanssa pähkäilin i5 9600k ja i7 9700k välillä. Aluksi olin hankkimassa i7 9700k prosessoria mutta lopulta katsoin että pääsisin kuitenkin noin 200€ halvemmalla kun ostaisin i5 9600k. i5 9600k ja  i7 9700k välillä ei ole kuitenkaan suuria eroja peleissä vaan suurin ero on prosessorin käyttökapasiteetti.

Jimm's PC-store Oy oli paikka mistä hankin kaikki osat. Ajattelin olevan vain parempi hankkia kaikki samasta paikasta sekä halusin ostaa osat Suomesta vaikka olisin säästänyt muutamia kymppejä ostamalla osat esimerkiksi Saksasta. Halusin tukea suomalaista yritystä sekä ongelman tullessa asiat ovat helpompi hoitaa.

Tänä vuonna palasin viimein ajamaan Iracingiä oikeasti muutaman vuoden tauon jälkeen. Aina silloin tällöin tuli hankittua lyhyt aikainen lisenssi mutta mitään pidempi aikaista aikaa Iracing ei tullut ajettua. Minun piti muutamia vuosia sitten hankkia black friday alennuksesta Iracing vuosi lisenssi niin kuin niistä Iracigin lähettämistä alekoodeista joita sain. En kuitenkaan syystä tai toisesta tullut lisenssiä hankkineeksi kuin sitten viime vuoden black friday alennuksista. Vielä viime vuoden loppupuolella en lähtenyt ajamana Iracingiä sillä tiesin vuoden vaihteeseen tulevan kuitenkin taukoa. Niimpä ajattelin ja päätin sitten aloittaa Iracing ajamisen tammikuussa ja minkä myös tein.

Sain tuossa eilen pelattua Far cry 6:sen läpi Playstation 5:lla. Tämä oli nyt ensimmäinen Far Cry peli sitten Far cry 2:n mitä pelasin konsolilla. Aikoinaan hankin Far cry 4:n pc:lle ja kun olin pelannut sen läpi niin hankin Far cry 3:n pc:lle. Tuossa jossain välissä tuli sitten hankittua Far cry 5 myös pc:lle mutta jostain syystä sen pelaaminen jäi johonkin kohtaan ja on nyt ainoa Far cry peli 3 - 6:n välillä mitä en ole pelannut läpi. Far cry 1 pelasin

Kesällä siinä juhannuksen aikoihin olin käymässä maalla ja minulla oli Xbox Series X mukanani mihin olin juuri ottanut GamePassin. Ajattelin tuolloin kokeilevani muutamaa eri peliä mutta juuri tuolloin GamePassiin oli tullut Assassin's Creed Origins mitä sitten lähdin kokeilemaan ja mihin jäin sitten koukkuun. Koko tuon GamePass kuukauden ajan en ehtinytkään sitten pelata mitään muuta kuin Assassin's Creed Originsia ja sen johdosta päädyin sen ostamaan sen ja

Tänään aamupäivällä sain "viimein" pelattua Assassin's Creed Origins siihen vaiheeseen kun katsoin sen olevan pelattu ja aika siirtyä uuteen peliin. Mennään ajassa taakse päin kesäkuuhun kun minulla oli vielä suunnitelmissa ottaa Playstation 5 mukaan lomalle minkä olin juuri vähän aika sitten ostanut. Hankin Playstation 5:lle muutamia pelejä tarjouksista joita aloin pikkuhiljaa pelaamaan. Ensiksi pelasin läpi Unchartedin mikä olikin aika nopeasti pelattu läpi

Näin eilen illalla Youtubessa videon, että Sonyn 2021 mallin televisiot ovat saaneet kauan odotetun VRR-päivityksen. VRR eli Variable Refresh Rate liittyy pelaamiseen ja 120Hz virkistystaajuuteen. Itse en ole oikein tietoinen mitä VRR tarkalleen ottaen tekee ja miksi se on niin odotettu toiminnallisuus. Kuitenkin ennen kuin ostin Verkkokauppa.comin Black Fridaystä Sony XR-75X93J television niin lukemalla arvioita niin VRR tuli vastaan. Arvioissa mainitsiin että

Itse hankin Xbox Series X:n todella nopealla extempore päätöksellä missä en oikein miettinyt hirveästi mitään. Uusin konsoli mikä minulla on nyt ollu pc:n ohella on Nintendo Switch. Tätä ennen viimeisin konsoli hankinta taisi olla Playstation 3 minkä hankin lähinnä bluray-soittimeksi sillä olin hankkinut aikaisemmin Xbox 360 millä sitten pelasin. Ainoat pelit mitkä ostin Playstation 3:lle taisi olla Uncharted trilogia, The Last of Us sekä Beyond: Two Souls