Tidal musiikki striimaus palvelu kokeiluun

10.06.2020 - 21:14

Viime viikolla ostin AudioQuest DragonFly Cobalt USB DAC kuulokevahvistimen Iphone, Ipad sekä Macbook Pro käyttöön. Tätä ennen kuulokkeiden käyttö oli kotona ollessa vähentänyt radikaalisti sillä olin siirtynyt käyttämään pääsääntöisesti Sonos Onea Iphonella, Ipadillä sekä Macbook Pro:lla. Käytännössä pääasiallinen käyttö ennen ja jälkeen DragonFly Cobaltin ostamista on ollut Spotifytä kuunnellessa sekä Youtubea katsellessa. Kuitenkin DragonFly Cobaltin hankinnan myötä minulle oli tullut ajatus hankkia Tidal musiikki striimaus palvelu käyttöön. Olen joskus aikoinaan kokeillut Tidal musiikki striimaus palvelua kun se saapui Suomeen mutta oikeastaan vasta nyt olen huomannut oikean eron Tidalin ja Spotifyn välillä.

Kun miettii Tidalin ja Spotifyn eroja niin niitä on oikeastaan kolme. Normaalille satunnaiselle musiikin kuuntelijalle Spotify on se parempi vaihtoehto eikä Tidal musiikkia striimauspalvelu oikeastaan edes kannata miettiä. Tidalin tärkein ominaisuus ja miksi olen nyt sitä taas kokeilemassa on musiikin laatu. Spotify tarjoaa maksimissaan 320kbps pakattua mp3 laatua kun taas Tidal tarjoaa pakkaamatonta cd laatua tai vielä korkeampi laatuista 24-bit/96kHz Master laatua. Satunnainen musiikin kuuntelija ei välttämättä huomaa Spotifyn pakatun mp3 320kbps laadun ja pakkaamattoman cd:n laadun eroa. Hieman enemmän musiikista pitävä / kuunteleva ihminen huomaa laadun eron sillä kyseessä on aika merkittävä ero. Tämän johdosta Tidal on valinta sinulle jos musiikin laatu merkitsee sinulle.

Laadusta joudut tässä tapauksessa maksamaan enemmän sillä se vie esimerkiksi enemmän kaistaa. Tämä käytännössä tuplaa hinnan mistä pääsenkin seuraavaan kohtaan eli hintaan. Spotify on niin sanotusti puolet halvempi kuin Tidal ellei tyydy käyttämään Tidalia halvemmalla 10€ kuukausi hinnalla. Tidalin Hifi versio maksaa 20€ kuukaudessa millä saa käyttöönsä juurikin paremman äänenlaadun ja on itselleni juurikin se syy hankkia koko palvelun. En näe itselleni järkeä lähteä vaihtamaan Spotify Premiumia keskenään Tidalin vastaavan kanssa vaan se pitää olla ehdottomasti Tidalin kalliimpi Hifi versio.

Tästä pääsenkin kolmanteen kohtaan mikä on musiikin tarjonta. Ainakin jossain näin lukeneeni kuinka paljon musiikkia pitäisi olla enemmän Tidalissa kuin Spotifyssä mutta ainakaan Suomessa asia ei ole kyllä näin. Mielestäni Spotifyssä on laajempi musiikki tarjonta kuin Tidalissa minkä johdosta suosittelen Spotifytä satunnaiselle kuuntelijalle enemmän. Itse löydän kyllä paljon kuunneltavaa Tidalista ja en vielä oikein kunnolla ehtinyt edes löytää mitä kaikkea Tidalista löytyy. Itse kun kuuntelen enemmän vanhempaa musiikkia ja eritoten Jazzia niin ainakin itselleni Tidalissa on kyllä kuunneltavaa. Itse myöskin olen nyt etsinyt sellaista musiikkia mitä on saatavana parhaimmalla Master laadulla sillä Tidalin koko musiikki tarjonta ei ole saatavana Master laadulla.

Tidal musiikkipalvelulta tuli vähän aika sitten viestiä. Viesti koski hintaa joten ajattelin hinnan nousevan. Päin vastoin hintani nyt tippuu sillä Tidal HIFI Plus tulee jatkossa maksamaan 10.99€ kun olen siitä nyt maksanut 19.99€ kuukaudessa. Tidal siis yhdistää HIFI ja HIFI Plus jäsynyydet maksamaan saman verran eli 10.99€. Minulle tämä tarkoittaa hinnan alennusta kun taas toisille tämä tarkoittaa Plus jäsenyyden saamista eli parempaa musiikin laatua.

Ensimmäisellä viikolla oli töistä etäviikolla Pyhtäällä mökillä missä käytin kuulokkeita päivittäin palavereissa sekä musiikin kuuntelussa Macbook Pro:lla sekä iPhonella. Myöskin katsoin muutaman NHL pelin Viaplayltä iPadiltä eli kuulokkeita tuli käytettyä kolmella eri laitteella.

Viime viikon sunnuntaina aamuna tuli tehtyä extempore hankinta verkkokauppa.comin singles day tarjouksista kun hankin Focal Bathys langattomat vastamelukuulokkeet. Kaveri laittoi minulle lauantaina linkkiä verkkokauppa.comista Focal Bathys kuulokkeisiin ja kun avasin linkin niin huomasin kuulokkeiden olevan tarjouksessa ~500€. Minähän sitten aloin siinä heti miettimään Focal Bathys kuulokkeiden hankintaa kun kuulokkeiden normaali hinta on ollut 799€.

Eilen lauantaina tuli sitten käytyä jälleen kerran Habitare & Hifimessut 2023 Messukeskuksessa. Odotukset olivat aikalailla sitä samaa mitä tuli todettua viime vuoden Habitare ja Hifimessuista eli sitä samaa mitä tuli todettua edellisiltä kerroilta ja edellisiltä kerroilta. Habitare ja Hifimessut ovat vuodestan toiseen aikalailla samat mutta mielestäni hiipuvalla ja heikentyneellä meiningillä. Varsinkin Hifimessut ovat vuosi toisensa jälkeen vain huonontuneet ja Habitare on aikalailla samankaltainen mutta mielestäni muutamia vuosia sitten siellä oli enemmän. 

Sain viime viikolla extempore päähänpiston käyttää Gigantin Apple trade in tarjousta hyväksi. Olin kyllä huomannut mainoksista että Gigantilla oli Apple trade in kampanja päällä mutta siihen oikein aluksi reagoinut mitenkään. Viime vuonna hyödynsin Gigantin Apple trade in kampanjaa Ipadin osalta missä vaihdoin ikivanhan Apple Ipad Air 2:sen uuteen halpa malliin mikä nykyisin sekin on aika kallis. Tällä kertaa sitten kiinnitin huomiota Macbook tarjoukseen eli Gigantti tarjosi normaalin etuuden hyväksi 150€ lisää. 

Kesäloman aikana tulin hankkineeksi extemporeen NAD c298 päätevahvistimen Tampereen Hifihuoneelta. Olimme kaverin kanssa tulossa Helsingistä takaisin Vammalaan katsomasta Oppenheimer elokuvaa minkä kävimme katsomassa ja testaamassa Finnkino Tennispalatsin uuden LUXE-salissa. Matkalla Vammalaan mietin siinä hetken aikaa pitäisikö käydä Tampereen Hifihuoneen kautta vai jatkaa vain suoraan? Olin edellisellä viikolla käynyt Tampereen Audiokaupan loppuunmyynnissä ja siitä reissusta oli jäänyt asioita pyörimään päähän.