Tehonlisääjät rahastusta vai onko niistä hyötyä?

16.11.2016 - 12:06

Tehonlisääjät siinä vasta asia ja pohdinta onko nämä tuotteet rahastusta vai onko näistä oikeasti hyötyä? Kävin tarkistamassa koska ostin ensimmäistä kertaa tehonlisääjää ja tämä tapahtui viime kesänä. Tuolloin en miettinyt oikestaan sen enempää enkä tutkinut asiaa hirveästi mitä hyvän tehonlisääjän pitäisi sisältää. Itselleni kävi vain sillain kun vielä tilailin mass.fi:stä tuotteita, että Mass Pump sattui olemaan edulliseen hintaan niin päätin vain ottaa purkin kokeiluksi. Mass Pumppia aloin sitten käyttämään aina silloin tällöin ennen treeniä enkä tiennyt oikeastaan mitä pitäisi odottaa. Yleisesti vain huomasin tehonlisääjän sisältävän kofeiinia joten ajattelin sen olevan ainakin virkistävä tuote enkä odottanut saavani mitään räjähtäviä voimia.

Käytännössä noin puolen vuoden ajan käytin Mass Pumppia aina silloin silloin tällöin ja varsinkin silloin kun tunnuin olevani hieman enemmän väsynyt. Myöskin kun "tiesin" yrittäväni jotain maagisia tuloksia esim penkissä niin tällöin otin Pumpin ennen treeniä. Tämä tehonlisääjä asia ei oikein lähtenyt syttymään ja olin asiaa hautaamassa kunhan Mass Pump purkki vain tulee loppumaan. Asiat kuitenkin alkoivat muuttumaan kyseisen vuoden loppupuolella kun olin vaihtanut lisäravinne tilailuni Fitnesstukkuun ja olin aloittamassa jälleen tuplatreenejä. Varsinkin aamutreeneihin olin suunnitellut tehonlisääjää jotta aamuisin ei tarvitsisi keitellä kahvia tai expressoa joten olin viimeksi tuplatreeni aamuisin juonut. Loppuvuodesta olikin sopivasti Star Nutrionin ale josta ostin muutaman purkin Intensity sekä Intensity Power tehonlisääjää. Kyseiset purkit olivat siinä 15€ - 17€ hintaluokassa niin päätin aamutreenejä varten kyseiset purkit ostaa.

[[{"fid":"547","view_mode":"default","fields":{"format":"default","field_file_image_alt_text[und][0][value]":"Star Nutrion Intensity & F#cked Up Halo Edition","field_file_image_title_text[und][0][value]":"Star Nutrion Intensity & F#cked Up Halo Edition"},"type":"media","link_text":null,"attributes":{"alt":"Star Nutrion Intensity & F#cked Up Halo Edition","title":"Star Nutrion Intensity & F#cked Up Halo Edition","height":525,"width":700,"class":"media-element file-default"}}]]

Oikeastaan vielä tässäkään vaiheessa en ollut ottanut asioista sen enempää selvää mitä tehonlisääjässä pitäisi olla ja mikä on hyvä tehonlisääjä. Ajattelin vain säästyväni kahvin tai expresson keittämiseltä tehonlisääjällä. Tämän lisäksi ajattelin tehonlisääjän kuitenkin sisältävän muitakin arvoja kuin kofeiinia niin ajattelin sen olevan tämän kannalta parempi vaihtoehto kuin normaali kahvi. Mass Pumpin arvot on annettu mielestäni epäselvästi enkä tiedä paljonko annos sisältää kofeiinia. Star Nutrion Intensity sisältää 100mg ja Intensity Power 200mg kofeiinia mikä on verrrattavissa kahvikuppiin ja kahteen. Tässä vaiheessa otinkin vain aamuisin tehonlisääjän ja illalla mentiin ilman. Jossain vaiheessa olen myöskin mennyt aamun treenit expressolla ja illan treenit tehonlisääjällä nykyään kun en kuitenkaan halua käyttää liikaa näitä.

Oikeastaan vasta pari kuukautta sitten kun päädyin pienen harkinnan jälkeen ostamaan Fitnesstukusta F#cked Up Halo Edition tehonlisääjää aloin oikeasti katsomaan tehonlisääjien eroja. Miksi toinen on tuplasti kalliimpi kun purkit ja annoskoot ovat periaatteessa samat. Intensity Powerin maksaessa hieman päälle 20€ ja F#cked Up Halo Editionin maksaessa normaalisti lähes 40€. En siis missään nimessä olisi lähtenyt ostamaan normaalihintaista 40€ tehonlisääjää, mutta tarjouksessa ollessa sai kaksi yhden hinnalla joten päätin pienen pohdinnan jälkeen tehdä lopulta tilauksen. Mitä eroa sitten noin 20€ Intersity Powerin ja noin 40€ F#cked Up Halo Editionin välillä on? Ainakin F#cked Up Halo Editioni sisältää kofeiinia 100mg enemmän sekä ruusunjuurta mitä Intensity Power ei. Yleisesti muutoin erot ovat ravintoarvoissa puolet tai lähelle puolta joten tuplahinnalla saa puolet enemmän tavaraa.

Tässä vaiheessa aloin sitten enemmän tajuamaan sitä asiaa, että tehonlisääjissä on eroja. Varsinkin kun aloin vertaamaan tämän jälkeen tuotteita keskenään. Tarkoittaako kalliimpi hinta, että tuote on parempi tai suurempia ravintoarvoja? Ei. Itse olen lähtenyt vertaamaan tuotteita ensiksi kofeiinin määrällä minkä jälkeen katson loput arvot. Kofeiini määrissä tuotteilla ei kamalasti ole eroja vaan "normaali" määrä tuntuu olevan 200mg. Joissakin tuotteissa määrä on 300mg tai siinä välissä. Olen myöskin kuullut tehonlisääjästä mikä sisältää 400mg kofeiinia. Näissä saa siis oikeasti olla tarkkana että tietää mistä maksaa.

Normaaliin kahviin verrattuna tehonlisääjät sisältävät mm. kreatiiniä, argitiinia, beetaa ja jotkin esimerkiksi ruusunjuurta. Itse en edes tiedä mikä vaikutus näillä kaikilla on mutta esimerkiksi ruusunjuuri virkeyttää, vähentää stressiä, vähentää unen tarvetta. Argitiini vaikuttaa verenpaineeseen ja sillä on vaikutuksia kolesteroliin, lihasmassaan sekä sokerinvaihduntaan. Tälläisiä erilaisia pieniä tai suurempia vaikutuksia erilaisilla aineilla on. Tehonlisääjä yrittää siis elvyttää kroppaa "unesta" jolloin jaksaisit treenata eikä se tarkoita mitään extra painoilla tekemistä eli lisäboostia.

Itse olen lähinnä nyt testiksi käyttänyt tehonlisääjiä ihan vain sillä ajatuksella, että haen siitä lisää energiaan kuntoslaitreeneihin. Käyn normaalisti kuitenkin illalla kuntosalilla ja siihen mennessä saatan olla ajoittain hyvinkin väsynyt. Tämän johdosta tykkään ottaa puolituntia ennen treeniä tehonlisääjän millä saan nostettua energiatasoja ja mahdollisesti saan väsymyksen karkoitettua pois treenin ajaksi. En vain jaksa alkaa aina keittämään kahvia ennen treeniä ja onhan tehonlisääjä helpottomampi ja nopeampi tapa saada kofeiinia kroppaan. Juurikin virkeystilan nostamiseen tehonlisääjät ovat olleet ihan toimiva asia mutta ei niinkään siihen, että saisin treeneissä nostettua enemmän rautaa.

Onko tehonlisääjät hintansa arvoisia ja onko niistä sinulle hyötyä?

Lisäranvinteita on paljon. Osa lisäravinteista on hyödyllisiä, osa lisää antavia ja osa turhuuksi. Se millä tavalla haluaa oikeasti hifistellä toimii tehonlisääjän kanssa. Mielestäni tehonlisääjä ei ole mitenkään oleellinen asia ja sen voi yhtä hyvin jättää ottamatta. Tehonlisääjän voi ihan hyvin korvata kahvilla tai muuten kofeiinia sisältävällä tuotteella. Tietenkin sillä eroituksella, että siitä puuttuu monet vaikuttavat tekijät mitä tehonlisääjä tarjoaa. Olenko nyt nähnyt sellaisia vaikutuksia omissa treeneissäni, että suosittelen käyttämiäni tehonlisääjiä? Tämä on sinällään vaikea kysymys sillä olen huomannut etten helposti osaa erottaa onko jostain lisäravinteesta hyötyä vai ei. Olen välillä ottamatta jotain lisäravinnetta kun olen sitä aikaisemmin ottanut. Olenko tämän eron sitten huomannut? En oikeastaan. Siksi olenkin huono sanomaan mitään sen enempää.

Piristävänä juomana olen huomannut tehonlisääjän auttavan ja varmaan myöskin nyt dieetin aikana olen saattanut saada laturista virtaa. Olen dieetin aikana tehnyt muutamia treenejä ilman tehonlisääjää mutta nämä ovat olleet jotain käsitreenejä jotka olen katsonut tarpeettomaksi käyttöö sinällään kallista ainetta. Muutenkin olen yrittänyt katsoa tehonlisääjän käyttöä yleisen vireystilan kautta. Jos vireystila on tuntunut olevan hyvä niin tällöin en ole ottanut tehonlisääjää ennen treeniä. Näin ollen kokemukset ilman tehonlisääjää dieetin aikana ovat nollassa. Jos vertaan siihen miten ja millä tavalla olen pystynyt treenaamaan niin sanoisin tehonlisääjän auttaneen. Jaksan treenata koko treenin mielestäni ihan normaalisti vaikka päiväkohtaiset hiilarit ovat olleet alhaalla.

Itse olen ostellut tehonlisääjiä vain kun ne ovat olleet tarjouksessa ja lähinnä tuplatreenaamista varten. En ole itsekkään vielä varma miten tulen jatkamaan noiden kanssa. Ehkä syksyllä katson miten treenit alkavat menemään ilman, että joisin tehonlisääjää ennen treeniä ja katsoisin yleisen jaksamisen. Mielestäni vain kannattaa hieman katsoa hintalappua mitä purkissa lukee hinnan kohdalla ja vielä tärkeämpi asia olisi lukea mitä se purkki sisältää. Kalliimpi purkki ei tee purkista aina parempaa vaikka hinta / laatu taitavat kulkea näissä aikahyvin yhdessä.

Mielestäni tehonlisääjää kannattaa kokeilla silloin jos salille mentäessä tuntee väsymystä. Raskaan työpäivän jälkeen kuntosalille meneminen voi olla helpompaa kun ottaa laturin ennen kuntosalille menemistä. Se täytyy vain huomioida, että tehonlisääjät sisältävät siis kofeiinia eli pitää tietää miten oma kroppa reagoi kofeiiniin. Tämän lisäksi kannattaa nyt hieman arvioida saatavaa kofeiinin määrää päivää kohden. Jos kittaa päivän aikan hirveästi kahvia tai ja energiajuomia niin silloin ei enään kannata ottaa tehonlisääjää.

Ihmettelin eilen Fitnesstukulta tullutta tekstiviesti mainosta ja täytyy kyllä sanoa että kyseisillä tarjouksilla Fitnesstukku ei saa minua takaisin asiakkaaksi. Osta 700€ niin saat 300g kreatiinin kaupan päälle. Kreattinin hinta on siinä 20€ pintaan eli alennus on noin 3% tuohon 700€. Oikeasti kuka ostaa noin paljon lisäravinteita kerralla? Itselläni on mennyt joskus ihan maksimissaan joku 400€ mutta silloinkin ostin lähes kaiken kerralla mitä vuodeksi tarvitsin. Tuossa 400€ oli muutenkin kaiken maailman tarjoukset jo laskettuna eli normaaleilla hinnoilla kyllä 700€ olisi mahdollista.

Jatketaan hieman vielä lisäravinteista ja vitamiineista joista tuossa eilen hieman kirjoittelin "Lisäravinteet hyötyä vai rahan haaskausta? Omat kokemukseni eri lisäravinteista". Aloitetaan vaihteeksi aminohapoista. Itse olen käyttänyt aminohappoja treenijuomana jo vuosia ja eritoten dieetillä olen huomannut niiden vaikutuksen. Normaalisti aminohapot kyllä hieman tuntuvat sille että makeuttaisin vain veden paremman makuiseksi. Kuitenkin olen nyt tottunut aminohappoja juomaan treenin aikana mutta mitään sen kummallisempaa vaikutusta en kyllä osaa sanoa. Dieetillä kun normaalisti muutenkin syö vähän niin kyllä silloin huomaan että aminohapot auttavat jaksamaan treenin aikana hieman paremmin.

Sain tuossa hyvä aiheen kirjoitukseen mutta kun otin Macbook Airiä esille niin enhän sitten muistanut mistä piti alkaa kirjoittamaan. Nyt kuitenkin kun olin menossa sohvalle Macbook Airin kanssa niin muistin lopulta asian mistä ajattelin "taas" kirjoittaa. Olen tästä asiasta enemmän tai vähemmän kirjoittanut vuosien saatossa mutta asia tuli taas esille jossain podcastissa mitä tuossa kuuntelin vähän aikaa sitten.

Viime viikon loppuna oli NFE aka bikini fitness SM-kisat lahdessa minkä vuoksi muutamilla lisäravinne verkkokaupoilla oli alennukset. En ollut oikein rekisteröinyt itselleni tietoa tuosta että NFE oli nyt viime viikonloppuna mutta varmaan siksi en koska sinne ei ollut tarkoitus mennä. Viime vuonna vai oliko se sitä edellisenä vuotena siellä tuli taas käytyä mutta joo minun kohdallani NFE on jo nähty. Viimeksi menin vain kun kaveri halusi mennä niin lähdin mukaan.

Piti tänne jo kirjoittaa ajat sitten että tein Fitnesstukusta vielä tilauksen black weekin jälkeen "cyber weekillä". En ole ikinä cyber mondaysta tilannut mitään kun ihan aikojen alussa jo huomasin että cyber monday tarjoukset ovat ihan huuhaata. Yleensä jos black fridayssa oli tarjouksessa jokin tuote esim 25% niin cyber monday tarjous oli samasta tuotteesta -20% niin kuin näin tänäkin vuonna. Muutenkin cyber mondayssa tarjouksessa olevia tuotteita on paljon

Päätin tilata tuossa muutamia viikkoja sitten Fitnesstukusta vitamiineja / pillereitä kun siellä oli tarjous osta 3 maksa 2 kun pilleri varastoni alkoivat huveta ja black fridayhin oli vielä kuukauden verran aikaa. Olin silloin jo siinä uskossa että Fitnesstukkuun ei välttämättä tule niin hyviä tarjouksia kun siellä joskus on ollut sillä heidän trendinsä on ollut laskeva. Aikoinaan kun black friday rantautui Suomeen niin Fitnesstukussa oli heti mukana 30% - 50%