Syön puhtaasti ja useasti niin jaksan treenata

07.06.2024 - 18:12

Tätä asiaa olen monesti täällä kirjoitellut ja salilla useiden ihmisten kanssa puhunut että kun syön puhtaasti läpi viikon niin jaksan paremmin treenata. Syön käytännössä koko viikon puhtaasti maanantaista sunnuntaihin paitsi sitten perjantaina ja tai lauantai-iltana syön jotain "parempaa" tai muuten ohi. Tietenkin sitten on myöskin päiviä ja ajanjaksoja kun myös muina päivinä tulee syötyä jotain "hyvää" tai ohi ruokavalion mutta sekin tapahtuu vain vasta treenin jälkeen. Kun syön ennen treeniä vain puhdasta ruokaa niin saan pidettyä energia tason ja jaksamisen hyvänä treeniin asti ja sitten treenin jälkeen kun on väsynyt niin silloin voi tarvittaessa herkutella jos haluaa.

Olen huomannut vuosien kokemuksella että jos syön jotain rasvaista ruokaa tai esimerkiksi jotain jäätelöä tai karkkia ennen treeniä niin olen joko väsynyt kuntosalille päästyäni tai pahemmassa tapauksessa vatsani on sekaisin. En halua kummankaan asian tapahtuvan sillä kun menen salille niin haluan keskittyä treeniin ja saavani siitä parhaimman mahdollisen. En halua mennä salille väsyneenä sen johdosta että olen syönyt jotain rasvasta ruokaa tai en halua huomata kyykkyä tai maastavetoa tehdessä että nyt pian pitää juosta wc:hen.

Olen jo muutenkin vuosien saatossa joutunut syystä tai toisesta ravaamaan wc:ssä kesken kovien kyykky tai maastaveto treeniä tehdessä niin en halua sellaista tapahtuvan. En oikein tiedä syytä mutta minulla oli yhdessä vaiheessa vuosia sitten usein lauantaisin vatsan kanssa ongelmia kun olin tekemässä kyykkyä treeniä. Alussa kaikki tuntui olevan vielä hyvin enkä tuntenut mitään ihmeellistä mutta sitten kun aloin pääsemään sinne 200kg painojen tuntumaan niin aloin tuntemaan vatsassa kiertoa. Tiesin heti että ei saakeli että pian pitää mennä wc:hen. Se ei ole kiva lähteä tekemään seuraavaa kyykky toistoa tai sarjaa kun on istunut wc:ssä 10minuuttia ja vielä kun kaikki on tullut vetenä alas.

En oikein tiedä mitä tuohon aikaan aina lauantaisin tapahtui sillä sitä tapahtui usein. Aloin miettimään mitä söin eri tavalla lauantaisin kuin viikolla? Aloin myös miettimään mikä erosi siitä että menin lauantaina kuntosalille muihin päiviin verrattuna. En tainnut löytää mitään syytä sillä ruokailu oli käytännössä samalla kaavalla kuin viikolla. Voi myös olla että se oli henkistä? Kun tiesi että kyseessä on lauantain kyykky päivä jolloin myös odotukset kyykkyä kohtaan oli korkealla. Luulen että se oli enemmänkin henkistä kun lauantaina välillä päivä vain meni siihen että odotti koska sitä lähtisi treenaamaan kun ei ollut työpäivää siinä pohjalla.

Kyllä noita on ollut aina välillä vieläkin että kuntosalilla alkaa vatsa kiertämään kovaa treeniä tehdessä vaikka olisin syönyt puhtaasti ja rutiinimaisesti. Välillä ongelma voi olla huono ja lämmin ilma kuntosalilla tai välillä se on jotain henkistä. Se vain on niin turhauttavaa kun kaikki on kunnossa treenin alussa ja mitään merkkejä vatsan kiertämisestä ei ole. Sitten kun on päässyt maastavedossa tai kyykyssä niihin painoihin joilla olisi tarkoitus sitten kunnolla tehdä niin pitääkin mennä wc:hen. Sitten kun kaikki tulee vetenä alas ja siellä ne suuret painot vain odottavat. Täytyy sanoa että aina välillä miettii että pitäisikö painoja laskea ja tehdä vielä lämmittely nosto vai suoraan nostaa painot mitkä on tangossa?

Minulla on ollut jo vuosia ruokailussa sellainen "rakenne" mitä olen noudattanut ja tietyin ajoin muutellut sitä joko fiiliksen mukaan tai sitten olen vain löytänyt tai keksinyt jotain uutta. Myöskin välillä kuten tälläkin hetkellä niin ostin pitkästä proteiini vanukkaita kun ne olivat tarjouksessa. En ole aikoihin syönyt rahkaa tai proteiini vanukkaita sillä minulla meni niihin maku sekä halusin vähentää muutenkin maitotuotteita sillä ne turvottivat vatsaa. Kuitenkin ne olivat tuossa muutama viikko tarjouksessa niin ostin niitä todella paljon kun katsoin päiväyksien riittävän viikoiksi. Tällä tavalla saan sitten vaihtelua myöskin ruokavalioon kun ostan paljon jotain mikä on alennuksessa enkä muuten sitä välttämättä ostaisi.

Kun on tälläin syönyt vuosia käytännössä samoja ruokia kuin itse niin se on hyvä mutta myöskin huono. Hyvä puoli on se että tiedän mitä syön ja todennut sen toimivaksi ratkaisuksi mutta huonona puolena on se että kaikkeen tottuu. Ruoka on kuten treenikin on sellainen asia mihin maku tai kroppa vain tottuu ja sitten siitä lähtee se mielenkiinto tai sitä ei vain enää kestä. Tämän takia tykkään vaihdella niin treenejä kuin ruokia joita syön jotta mielenkiinto pysyy sillä ruuankin kanssa käy helposti siten että sitten alkaa syömään helposti herkkuja. Tämä taas johtaa painon nousuun sekä väsymykseen kun kroppa alkaa saamaan liikaa rasvaa sekä sokeria.

Tiedän kyllä että se on välillä hyvin vaikea löytää korvaavaa ateriaa jos haluaa pysyä tietyissä makroissa mutta se vain on pakko välillä muuttaa jotain. Itselläni sentään edes on sellaisia vaihtoehtoja että jos en syö sitä niin sitten siinä on varalla mahdollisesti pari muuta vaihtoehtoja. Välillä tietenkin yritän löytää myöskin ihan uusia asioita mutta helposti siirryn jo käytettyyn vaihtoehtoon sillä uuden aterian löytäminen tai sen tekeminen voi olla haastavaa. Se että löytää jonkun aterian on taas sitten eri asia kuin se että sen jaksaisi tehdä. On meinaan monia aterioita joita olen löytänyt että voisi kokeilla mutta sitten kun olen katsonut mitä sen tekeminen vaatii tai vie niin siinä onkin sitten tullut stoppi.

Varsinkin välipaloissa minulla on sellainen että se pitää olla nopea ja helppo tehdä. Jos aikaa ja ruokatarvikkeita pitää ostaa paljon niin se oikein toimi itsellä. Lähinnä sen takia että välillä on laiska ja tarvitsen sellaisia aterioita joita voi ottaa kätevästi mukaan toimistolle. Käyn kuitenkin toimistolla usein ja tietyissä tapauksissa ruoka-aineet eivät kestä niin pitkään että voisi syötä niitä aterioita voin kotona.

Kirjoittelin tuossa viimeksi PTVGYM Pitäjänmäki kokemuksia kun treenaa päivittäin niin siinä jätin yhden asian mainitsematta. Pitäjänmäen PTVGYM:llä tuntuu käyvän vain voimakkaita treenaajia mikä on toisaalta pienoinen ihme sillä nykyään näen harvemmin kovia penkkaajia, mavettajia tai kyykkääjiä. Kyllähän kovia penkkaajia, mavettajia sekä kyykkääjiä PTVGYM:llä näen mutta en enää läheskään niin usein kuin aikoinaan. Nimittäin kun menen tekemään ihan mitä tahansa laitetta niin joudun aina ottamaan puolet painoista pois mitä siinä on käytetty. Tämä vain sinällään ihmetyttää kun en tosiaan näe enään PTVGYM:llä kovempia penkkaajia, mavettajia tai kyykkääjiä.

Normaaliin tapaan minulla on nyt kesäloma taas heinäkuun puolesta välistä elokuun puoleen väliin niin laitoin lähisalin jäsenyyden jäädytykseen osan ajasta. Tällä kertaa valinta osui kesäloman alkupuoliskolle kun viime vuonna laitoin jäädytyksen jälkimmäiselle puoliskolle. Näin ollen jäädytys on nyt päällä kun loma on alkamassa kun taas viime vuonna jäädytys oli päällä kun palasin lomilta. Viime vuonna kävin lähisalilla aina siihen saakka kunnes lähdin lomille minkä jälkeen lomilta palattua kävin treenaamassa PTVGYM:llä. Nyt tein vaihtelun vuoksi päin vastoin ja olen nyt käynyt ennen lomaani treenaamassa PTVGYM:llä ja loman jälkeen pääsen sitten suoraan "arkeen".

Eilen minulle tuli vastaan Instagramissa jonkun suomalaisen pt:n Akin video koskien onko penkkipunnerrus hyvä liike rintalihasten kasvuun? Siinä käytiin läpi asioita penkkipunnerruksesta negatiivisessa muodossa niin hän ei tykkää penkkipunnerruksesta. Kutsutaan Akia nyt "Aki the PT" kun en sukunimeä muista niin hän kertoi alkuun rintalihasten säikeistä ja kuinka ne menevät ylhäältä alas, alhaalta ylös ja vielä poikittain ja penkkipunnerrus ei osu näihin kaikkiin säikeisiin. Tämän jälkeen hän keskittyi siihen kuinka olkapäät menevät rikki penkkipunnerruksessa ja kuinka käsipainopenkki tai peck-deck olisivat parempia liikkeitä.

Yllätin itseni tämän viikon keskiviikkona sekä torstaina siinä mielessä että tein viikon ensimmäisessä kyykky treenissä kyykkyä ilman vyötä ja tämän jälkeen torstaina viikon toisessa maastaveto treenissä maastavedon ilman vyötä. En edes muista koska viimeksi olen tehnyt kyykkyä ilman vyötä? Yhdessä vaiheessa aloitin aina kyykky treenin ilman vyötä ja kun pääsin yli 100kg painoihin niin otin vyön käyttöön. Näistä ajoista on todella kauan ja tuolloin kyykkyni ei ollut teknisesti ja painollisesti sitä tasoa mitä se on tällä hetkellä. Muistan että tein tuossa lähisalilla joskus mutta siitäkin on jo aikaa niin kyykkyä sukkasilleen ilman vyötä jostain kumman syystä. Muutoin en ole pahemmin kyykkyä tehnyt ilman vyötä.

Tein tuossa viime viikolla Vammalassa ollessani lihapullia airfyerilla ja nyt kun palasin kotiin niin ajattelin tehdä niistä samantien videon. Lihapullien tekeminen airfryerissä on todella nopeaa ja helppoa. Aikaa menee yhteensä 15 - 20 minuuttia kun välineet on otettu esille ja siihen kun lihapullat on valmiina sekä välineet on laitettu takaisin paikoilleen. Käytännössä lihapullat tehdään ihan normaalisti minkä jälkeen ne laitetaan airfryeriin. Airfyeristä laitetaan vain 200 astetta ja viisi minuuttia minkä jälkeen lihapullia hieman käännellään ja sitten sama 200 astetta ja 4 - 5 minuuttia uudestaan. Aika riippuu ihan siitä millaisia lihapullia haluaa sekä minkälainen airfryer on käytössä.

Eilen lauantaina poikkesin Turun PTVGYM:in kautta kun palasin kotiin. Tämä oli nyt toinen kerta ikinä ja ensimmäinen jalkatreeni Turun PTVGYM:llä. Ensimmäisen kerran kävin Turun PTVGYM:llä pari vuotta sitten jolloin tein maastaveto & selkätreenin. Tuolloin minulle jäi hyvä muistikuva Turun PTGYM:stä mutta miten asian laita oli nyt toisella kerralla? Kuitenkin viime kerrasta oli pari vuotta aikaa niin mielipiteet ja kokemukset ovat muuttuneet kun olen käynyt tällä välin Tampereen PTVGYM:llä, Roihupellon PTVGYM:llä sekä Vantaan Loaded:lla tällä välin.