Sykealue 3 treeni: Ensimmäinen pitkä juoksu vuosiin

09.05.2024 - 15:06

Viime viikon sunnuntaina suunnittelin juoksevani hieman pidemmän lenkin mitä olen nyt "juossut" muutaman viikon. Olin käynyt nyt "juoksemassa" kolmisen viikkoa sykealue 2 treenejä jotka olivat yleisesti noin 2.7km tai 3.5km sekä kerran kävin "juoksemassa" pidemmän 5km. Tuo 5km lenkki oli pitkästä aikaa ensimäinen 5km lenkki aikoihin ja samalla pisin lenkki mitä nyt olen edes juossut vuosiin. Jos olen edes käynyt juoksemassa niin tuo 5km on ollut pisin matka sitten ties koska ja jos nyt oikein muistan niin joskus kauan aikaa sitten kävin juoksemassa satunnaisen 10km lenkin.

En ollut käynyt siis juoksemassa pitkää lenkkiä aikoihin ja nyt suunnittelin sellaisen tekeväni. Samalla kun ajattelin juoksevani pidemmän lenkin niin ajattelin myöskin "nopeuttaa" vauhtia. Tiesin etukäteen että minulla meni noin 5km "juoksussa" sykealue 2:lla noin tunti ja ajattelin vetää noin kymmenen kilometrin lenkin niin en kyllä ajatellut kuluttavani paria tuntia siihen. Siksi nyt päätinkin samalla että ihan vain jo vaihtelun vuoksi tulen juoksemaan tuon vajaan 10km lenkin sykealue 3:lla.

Mietin kyllä myöskin hetken aikaa että mitä jos vain juoksisin ihan normaalisti? Samalla myös tiedostin sen että jos lähtisin juoksemaan ihan normaalisti niin noin 10km lenkki olisi kyllä liikaa. Aluksi olisi parempi juosta hieman lyhyempi matka esimerkiksi 5km ja katsoa miten se tulee ja mitä sen lenkin jälkeen tapahtuu. Se että pystyy juoksemaan 5km tai 10km ilman sen ihmeellisempää treeniä kyllä onnistuu mutta mitä tapahtuu sitten lenkin jälkeen?

9.5km juoksu treeni

Päädyin helposti sitten että lähden mielellään hakemaan sykealue 3 treeniä. Olin kuitenkin kolmisen viikkoa "juossut" sykealue 2:lla ja halusin hieman muutosta tuohon treeniin. Ei ole mitään järkeä jämähtää niin sanostusti paikoilleen ja tehdä sitä samaa mitä on viime aikoina tullut tehtyä. Tätä samaa ajatusmallia käytän myös kuntosalilla ja ainakin itselleni se toimii. Mitä sivusta olen nähnyt niin aikalailla kaavoihin kangistunutta treenaajaa kuntosaleillakin näkee. Päivästä, viikosta ja vuodesta toiseen hakataan sitä samaa, ollaan samoissa painoissa tai mitään kehitystä ei ole nähtävissä niin kropassa, painoissa kuin tekniikassa.

Lähtiessäni juoksemaan vajaan 10km lenkkiä sykealue 3:lla niin tiesin että lenkki tulee kestämään pitkään. En tiennyt yhtään kuinka kauaa eikä sillä ollut väliä sillä minulla ei ollut mihinkään kiire ja lenkissä tuli kestämään se aika kun tuli. On paljon miellyttävämpi lähteä lenkille tietäen sen asian että ei ole mihinkään kiire eikä lenkin jälkeen tarvitse olla jossain. Samalla kun juoksin vajaan 10km lenkkiä sykealue 3:lla niin tiesin tasan tarkkaan miten juosta ja miten reagoida tiettyihin asioisin. Silti minulla oli paljon kysymysmerkkejä ilmassa kun lähdin juoksemaan vajaan 10km lenkin sykealue 3:lla.

Olin kuitenkin "juossut" kolmisen viikkoa sykealue 2:lla. Oikeastaan minulla oli vain yksi lenkki missä "juoksin" koko noin 3.5km lenkin mutta muutoin 2.7km ja 3.5km lenkit ovat sisältäneet myöskin kävelyä. Tiesin myöskin noista sykealue 2 treeneistä että mitä pidemmälle lenkki meni niin sitä nopeammin sykkeeni nousivat eli lenkin edetessä vauhtini hidastui kun sykkeeni nousi nopeammin. Se mitä en nyt tiennyt oli että millä vauhdilla minun pitäisi juosta sillä sykealue kuitenkin nousi 2:sta 3:seen sekä matka piteni merkittävästi. Tarkoitus kuitenkin oli "juosta" koko matkan ottamatta yhtään kävelyä ja pitämällä sykealueen 3:ssa.

sykealue 3 juoksu

Tiesin reitin etukäteen kun sitä olen vuosien aikana olen juossut suuntaan tai toiseen niin siinä ei tullut mitään yllätyksiä. Tiesin jo etukäteen että reitti tulee sisältämään ylä- ja alamäkiä mutta en tosiaan tiennyt sitä miten hitaasti minun oli "juostava" varsinkin ylämäet. Siksi yleensä hieman ennen ylämäen tuloa hidastin hieman vauhtia jotta sykkeet laskivat lähemmäksi alarajaa niin minulla oli sitten helpompi pysyää sykealue 3 sisällä. Loppua kohden olikohan se nyt varmaan viimeisessä "isommassa" tömpäreessä niin sykkeet kävivät sykealue 4 puolella. Tämä tuli sinällään yllätyksenä kun olin selvinnyt suuremmista ylämäistä ihan hyvin mutta onneksi en siellä kauaa ollut ja näin sen itse suoraan kellosta. Tämän jälkeen hetken päästä tulikin hieman pidempi alamäki osuus missä sain nopeutettua "juoksua" sekä laskettua sykkeitä alaspäin.

Lenkin kesto oli yhteensä 9.45km Garminin mukaan ja aikaa kului lähes yksi tunti ja kaksikymmentä viisi minuuttia. Tiesin etukäteen että en tule saamaan ihan kymmentä kilometriä täyteen sillä olen tätä samaa reittiä juossut monet kerrat. Tuolloin kun olen halunnut vähintään saada sen kymmenen kilometriä täyteen niin olen aina jonkin pienen extra lenkin tehnyt loppua kohden. Mietin kyllä tätä asiaa siinä yhdeksän kilometrin jälkeen mutta tulin myöskin siihen lopputulokseen että minulle se on ihan sama onko lenkki noin 9.5km vai se 10km.

Jaksamisen puolesta ei ollut mitään vaikeuksia lenkin aikana mutta sen huomasin että lenkki alkoi sujua paremmin siitä puolen välin kohdin. Kun vauhti oli noinkin alhainen mitä se oli ja tarkoituksena oli juosta sykettä vastaan eikä aikaa niin tämä myös auttoi paljon kun voi hyvissä mielin laskea vauhtia mikä nyt muutenkaan ei ollut vauhdin hurmaa. Välillä oli jopa oikeasti vaikea juosta hiljaa sillä vauhti tuntui jopa hiljaisemmalta kuin kävely. 

Lenkin päätyttyä ja suihkussa käynnin jälkeen huomasin pari asiaa. Oi kumpa minulla olisi ollut hierontapyssy silloin aikoinaan kun juoksin aktiivisesti. Aloin heti suihkun jälkeen ampumaan reisiäni hierontapyssyllä ja se tuntui niin hyvälle. Tunsin heti kuinka hyvää se teki jaloille ja lopetettuani pyssyttämisen tunsin kuinka paljon se auttoi minua palautumaan. Toinen asia oli että jalkapohjani olivat kipeät kuin mitkä. Lähdin lenkin jälkeen kyläilemään ja kun sain laitettua normaalit kengät jalkaani niin tunsin kuinka jalkapohjani olivat todella kipeät enkä voinut oikein ottaa kunnon askelia ilman kivun tunnetta. Juostessa en tuntenut mitään ihmeellisyyksiä enkä sitä että olisin juossut jotenkin huonolla askeleella. Jalkani eivät olleet voi tottuneet noin pitkään lenkkiin minkä johdosta jalkapohjat olivat kipeänä.

Tänään tuli käytyä juoksemassa 9.4km ja tämä oli nyt viides sunnuntaina kun kävin juoksemassa pidemmän noin kymmenen kilometrin lenkin. Tänä aamuna mietin kyllä hetken aikaa ennen kuin lähdin juoksemaan että lähdenkö edes juoksemaan? Olin kyllä suunnitellut lähteväni juoksemaan niin kuin olin neljänä edellisenä sunnuntainakin käynyt mutta tällä kertaa tunsin kropassa ja varsinkin jaloissa että onko ne oikeasti juoksu kunnossa? Hyvin nopeasti sitten päätin lopulta pidättäytyä alkuperäisesssä suunnitelmassa lähteä juoksemaan.

Viime viikon sunnuntaina kävin tekemässä ensimmäisen pitkän "juoksulenkin" vuosiin kun juoksin noin 9.5km. Kyseinen juoksu oli minulle myöskin ensimmäinen sykealue 3 treeni kun nyt olen viimeisen neljän viikon aikana olen aktiivisesti tehnyt sykealue 2 treenejä. Tosin tuon viime viikon sunnuntain 9.5km "juoksulenkin" jälkeen tunsin kyllä että en ollut juossut aikoihin. Huomasin tämän niin kuntosalilla kuin myöskin lenkeillä joita tein ja siksi muutinkin muutaman sykealue 2 treenin ihan kävelyksi.

Nyt on mennyt kolme viikkoa siitä kun kävin juoksemassa sunnuntai-iltana 2.7km lenkin minkä jälkeen aloitin heti maanantaina sykealue 2 "juoksu" treenit. Kaikki tämä lähti liikeelle ihan extemporeen sillä tuona sunnuntaina minun oli tarkoitus käydä normaalilla kävelylenkillä päivällä mutta en vain ehtinyt. Sitten illalla päätin että nyt on vain parempi käydä tekemässä se normaali kävelylenkki ettei nyt koko päivää tule oltua sisällä. Kuitenkin siinä jostain syystä sainkin päähän piston että mitä jos menisinkin juoksemaan?

Hankin tuossa puolitoista viikkoa sitten Garmin HRM-Pro Plus sykevyön todella exemporeen Laatukorusta. En edes muista mistä sain idean edes alkaa katsomaan videoita Garmin HRM-Pro Plus sykevyöstä mutta parin videon jälkeen kävin Googlessa katsomassa mistä se kannattaisi ostaa? Idea sykevyöstä on kuitenkin lähtenyt liikkeelle noista minun aloittamista sykealuea 2 treeneistä ja siitä että Garmin Venu 2 rannemittaus ei ole ihan niin tarkka. Kuitenkin kun treeni perustuu sykkeeseen niin on paljon parempi saada tarkempaa tietoa kuin sinnepäin olevaa tietoa?

Olen tämän tekstin jo käytännössä kirjoittanut kun kirjoitin Garmin Venu 2 kokemuksia puolen vuoden käytön jälkeen. Minulla on ollut Garmin Venu 2 taas aktiivisessa käytössä parisen viikkoa aina siitä lähtien kun aloin miettimään uuden gps- / älykellon hankkmista. Kaikki tuo lähti liikkeelle siitä kun huomasin Hulluilla Päivillä olevan Apple Watch Ultra tarjouksessa. Tuostakin olen kirjoittanut pari kirjoitusta jo mutta tuolloin myös aktivoiduin käyttämään taas kerran Garmin Venu 2:sta aktiivisesti päivittäin.

Kirjoittelin tuossa juuri kuinka kävin juoksemassa ensimmäistä kertaa yli puoleen vuoteen. Tuon juoksun jälkeen katsoin kyseisen juoksun tietoja ja huomasin sen asian mikä ei minua tosiaankaan yllättänyt. Lähes koko juoksulenkki meni sykealueelle 5 mutta se tosiaan ei yllätä sillä en ole juossut enää aikoihin. Myöskin vaikka olen käynyt aktiivisesti kävelemässä sekä uimassa niin nuo kaksi asiaa ovat ihan eri asia kuin juokseminen niin se ei paljoakaan auta. Uinnissa olen mennyt käytännössä sykealueella 2 ja 3 sekä kävelyssä sykealueelle 1. Kävely ja uinti on auttanut siinä mielessä että tuo juokseminen oli edes noinkin hyvä kuin ilman että olisin käynyt kävelemässä tai uimassa.