Super Bowl LIV ja siitä palautuminen

05.02.2020 - 11:40

Viime viikonloppuna oli jälleen kerran Super Bowl viikonloppu mikä tiesi valvomista sunnuntain - maanantain väliselle yölle. En muista koska aloitin oman Super Bowl putken, mutta veikkaisin sen olevan tai ainakin lähelle kymmenen vuotta. Tätä ennen olin joskus katsonut Super Bowl:in kerran tai pari kertaa aikaisemmin ennen nykyisen putken aloittamista. Super Bowl:sta on vain tullut vuosittainen tapa vaikka sinällään Amerikkalainen jalkapallo ei ole kiinnostanut. Olen aina silloin tällöin yrittänyt katsoa Amerikkalainen jalkapalloa Viasatilta mutta en ole vain päässyt siihen sisään samalla tavalla kuin Super Bowl:iin. Ehkä varmaan siksi, että minulla ei ole mitään suosikki joukkuetta tai en tiedä lajista ihan niin paljoa enkä tiedä pelaajia.

Olen vuosien saatossa kokeillut erilaisia tapoja nukkumisen suhteen, mutta en tiedä mikä niistä olisi oikeasti se paras.

Nukkuminen ennen Super Bowlia

Joskus olen kokeillut mennä nukkumaan ennen Super Bowl:in alkua. Tämän suunnitelman suurin ongelma on päästä nukkumaan. Joskus olen yrittänyt mennä nukkumaan siinä 18 - 20 aikoihin jolloin olisi saanut 4 - 7 tuntia unta ja joskus olen yrittänyt mennä 21 - 22 aikoihin jolloin olisin saanut nukuttua 3 - 4 ennen Super Bowlin alkua. Yleensä tässä tapauksessa on käynyt niin, että olen vain pyörinyt sängyssä ja yrittänyt väkisin mennä vain nukkumaan. Lopputuloksena olen noussut lopulta ylös ja odottanut Super Bowl:in alkamista.

Suoraan valvominen ennen ja jälkeen Super Bowlin

Olen nyt muutamia kertoja tehnyt niin, että olen vain valvonut suoraan Super Bowlin alkuun ja Super Bowlin loputtua olen valmistautunut töihin menoon. Olen sitten töiden jälkeen yrittänyt nukkua hieman minkä jälkeen olen ollut hereillä iltaan kunnes olen mennyt ihan normaaliin aikaan nukkumaan. Toisinaan olen valvonut aina sinne ilta kahdeksaan yhdeksään asti ennen kuin olen mennyt nukkumaan sillä aikaisemmin nukkumaan meneminen rikkoo enemmän päivärytmiä. Jos pääsee maanantai-iltana noin normaaliin aikaan nukkumaan niin silloin päivärytmi pysyy normaalimpana ja se on minulle parempi asia.

Nukkuminen Super Bowlin jälkeen

Olen muutaman kerran tehnyt niin, että olen mennyt suoraan Super Bowlin jälkeen nukkumaan kuten tälläkin kertaa. Viime vuonna menin suoraan nukkumaan Super Bowlin jälkeen ja nukuin noin puoleen päivään saakka mutta tällä kertaa nukuin vain muutaman tunnin. Liian vähäinen uni Super Bowlin jälkeen ei välttämättä auta tarpeeksi ja liian pitkään nukkuminen vaikuttaa helposti päivä- / unirytmiin minkä johdosta en halua nukkua liian pitkään. Kun Super Bowlin jälkeen nukkuu liian pitkään niin maanantai-iltana on vaikea päästä nukkumaan jolloin tiistaista tulee liian vaikea päivä.

Tiistai on mielestäni pahempi päivä kuin maanantai

Super Bowlin jälkeinen maanantai on yleisesti helpompi päivä kuin tuleva tiistai oli sitten tehnyt nukkumisen kanssa niin tai näin. Maanantain vielä jaksaa mennä edes jotenkin oli sitten nukkunut tai ei, mutta kaikki maanantain tekemiset ja varsinkin nukkumaan pääseminen vaikuttaa tiistaihin. Jos maanantaina ei ole päässyt oikeastaan yhtään lepäämään ja maanantain ja tiistain välisenä yönä nukkuu liian vähän niin tiistai tulee olemaan vaikea päivä. Tämän takia olenkin "suunnitellut" maanantain tekemiset hieman etukäteen jotta tiistai menisi hyvin.

Nukuin tänä vuonna maanantaiaamuna vain muutamia tunteja ja olin lopulta illalla nukkumassa yhdentoista aikoihin. Olin päivän mittaan enemmän tai vähemmän väsynyt kokoajan. Välillä oli parempia aikoja ja välillä todella väsyneitä aikoja. Illalla tai oikeastaan siinä 16 - 18 aikoihin tulin kyllä nukkuneeksi hieman tv-tuolissa kun satuin vain nukahtamaan katsellessani Youtubea. Lopulta mietin salille menemistä tosissani siinä ennen 19:sta kun tunsin olevan todella väsynyt. Päätin lopulta mennä nukkumaan ja olinkin jo sängyssä peiton alla, mutta tajusin kuitenkin etten saa unta vaan kieriskelen vain.

Nousin sängystä oltuani siellä noin kymmenen minuuttia kun tajusin etten saa unta. Päätin lähteä salille. Otin pre-workout juoman ja lähdin salia kohtia. Vielä kun pääsin kävelemään viileässä ulkoilmassa niin se vielä herätti minua lisää niin en ollut lopulta yhtään väsynyt kun aloitin treenin. Oikeastaan koko salilla olo ajan olin varmaan pirteimmässä tilassa maanantain aikana. Kuitenkin olin päättänyt tehdä vain kevyemmän treenin sillä en ollut yhtään varma voimatasoista ja jaksamisesta. Pääsin kotiin normi aikaan siinä kymmenen tienoilla minkä jälkeen söin iltapalan ja menin nukkumaan hieman ennen yhtätoista. Olin päättänyt herätä aamulla vasta yhdeksältä joten sain nukuttua kymmenen tuntia.

Tiistaina huomasin olevani hieman vielä väsynyt varsinkin iltaan mennessä. Ennen salille menemistä olin jälleen kerran nukahtanut tv-tuoliin kun katsoin yhtä videota Youtubesta. Ei siinä mitään muutakuin pre-workout naamaan ja salille. Treeni meni hyvin ja yritin mennä nukkumaan taas yhdentoista aikaan ja herätys oli jälleen kerran kahdeksan kolmekymmentä. Kuitenkin tällä kertaa minun oli vaikea päästä nukkumaan yhdeltätoista sillä aina kun olen nukkunut pitkään edellisenä yönä niin minulla on vaikeuksia mennä nukkumaan normaaliin aikaan vaikka väsyttäisikin.

Super Bowl valvominen aiheutti sen, että minun oli käytännössä jaettava "palautuminen" kahteen päivään / yöhön. Tavoitteeni on ollut pitää päivä- / unirytmi niin normaalina kuin vain mahdollista ja siinä olen mielestäni onnistunut. Oliko Super Bowlin takia valvominen sen arvoista? Mielestäni oli ja on ollut.

Tuli käytyä lauantaina Tampereella lähinnä Hifihuoneen HIFI & HIGH END-Messujen takia mutta samalla tulli sitten käytyä tekemässä jalkatreeni Loaded Gym:llä. Tuohon väliin aika "luppuaikaa" niin tuki myöskin käytyä pitkästä aikaa Hulluilla Päivillä Stockmann:lla. Minulla oli yhdessä vaiheessa todella pitkä ja perinteikäs asia se, että kävin vähintään yhtenä päivänä Stockmannin Hulluilla Päivillä keväällä sekä syksyllä. Tämä perinne alkoi hiipua loppua muutamia

Kävin lunastamassa tällä viikolla uuden Mazda 3:n Tampereen Metroautosta mistä sain parhaimman tarjouksen ja sekä parhaimman palvelun. Kun autokaupalla käy kerran kolmeen - neljään vuoteen milloin olen oikeasti olen hankkimassa autoa niin asioita ei aina vain muista. Yhdessä vaiheessa vuosia sitten kävin muutamia autoja koeajamassa mutta joita en ostanut silloin niin ne näen hieman renkaiden potkimisena mutta hyvin pian tuon jälkeen vaihdoin kyllä autoa

Black Friday on muuttunut varsinkin suomalaisissa verkkokaupoissa entistä enemmän ihmisten huijaamiseksi eli markkinoinniksi saada ihmiset hulvaantumaan. Tällä kertaa suuremmassa osassa paikoista Black Friday oli muuttunut Black viikoksi eli tarjoukset joko tulivat tai alkoivat edellisen viikon sunnuntaina tai Black Friday viikon maanantaina. Tällä kertaa olin itse valmistautunut Black Friday tarjouksiin siinä mielessä, että tiesin mitä olen ostamaan tai tiedän

Olen nyt tehnyt lankutusta kolme viikkoa heti herättyäni. Ensimmäiset pari viikkoa menin yhden minuutin lankutuksella ja tälle kolmannelle viikolle nostin minuutin puoleen toista minuuttiin. Yhtenä aamuna tosin jätin lankutuksen noin minuuttiin ja 15 sekuntiin kun kroppani tärisi todella paljon ja teki mieli lopettaa. En nyt tiedä oliko suoraan 30 sekunnin nosto hyvä idea vai olisiki pitänyt tehdä se pikkuhiljaa. Toisaalta ensimmäisien viikkojen minuutti on

Venyttely on minulle sellainen asia mitä olen lähes ikuisuuden vältellyt ja jättänyt väliin. Tämä on sitten monessa asiassa kostautunut minulle niin yleisesti kuin treenatessa kun en ole viitsinyt venytellä. Kuitenkin nyt viimeisen parin viikon aikana olen alkanut pikkuhiljaa venyttelemään minkä hyödyt aloin huomaamaan lähes heti. Joskus aikoinaan nuorempana aloin ihan kunnolla venyttelemään ihan vain sen takia, että sain venyttely testeistä erittäin heikkoja

Taas kerran olen aloittamassa dieettiä maanantaina. En edes tietä monesko "dieetti" nyt alkaa sillä tunnun olevan kokoajan dieetillä. Aloitin vuoden vaihteessa dieetin mikä ei oikein sujunut siten kuin olisin sen halunnut sujuvan. Ehkä halusin parempia tuloksia nopeammin ja dieetti tuntui polkevan paikoilleen ensimmäisen neljän viikon jälkeen. Joskus huhtikuussa tai sen aikana siirryin enemmänkin semi-dieetille tai dieetiltä pois. Viimeiset pari viikkoa olen