Star Wars: A New Hope, Empire Strike Back & Return Of the Jedi 4K arviot & kokemuksia

01.09.2020 - 00:21

Ostin tuossa parisen viikkoa sitten Star Wars: A New Hope, Star Wars: Empire Strike Back & Star Wars: Return Of the Jedi 4K blurayna Gigantista 15€ hintaan. Siinä ei tainnut mennä kuin päivä tai pari niin katsoin kaikki kolme Star Wars elokuvaa yksi per ilta eli kolmena iltana putkeen. Alkuperäinen Star Wars trilogia on ollut aina itselleni se juttu vaikka olenkin nähnyt ja käynyt katsomassa kaikki Star Wars elokuvat elokuvateatterissa uusinta lukuunottamatta. Uusimman Star Wars elokuvan vuokrasin lopulta Itunesista kun se vain piti nyt nähdä.

Omistan Star Wars: A New Hope, Star Wars: Empire Strike Back & Star Wars: Return Of the Jedi elokuvat dvd julkaisuina mitkä pitävät sisällään -97 luvun versiot sekä alkuperäiset versio. Juurikin alkuperäisten versioiden takia ostin aikoinaan kyseiset julkaisut sillä Star Wars elokuvat ovat saaneet vuosien aikana liikaa muutoksia jokaiseen elokuvaan. Juurikin lisäyksien takia jätin aikoinaan Star Wars elokuvat ostamatta normaalina bluray:na vaikka ne nyt sitten ostinkin 4K bluray:na.

Star Wars: A New Hope 4K bluray arvio

Star Wars: A New Hope on kyseisistä Star Wars 4K bluray julkaisuista paras julkaisu kuvanlaadullisesti. En ole nähnyt normaalia bluray julkaisua, mutta tämä 4K bluray oli kuvanlaadultaan selkeä parannus siihen mitä olen nähnyt. Elokuvan värimaailma oli selkeä ja erottuva minkä lisäksi elokuvasta erotti selvästi yksityiskohtia erilaisista asioista joita ennen ei ole voinut oikeastaan huomata. Esimerkiksi C-3PO:n metallipinnalta erottuu selvästi jäljet ja kulumat kuten Stormtrooperit näyttävät oikeasti kunnolla valkoisilta ja niidenkin pinnasta erottuu jäljet todella selvästi. Myöskin elokuvan värimaailma toimii muita elokuvia paremmin edukseen hiekkakohtauksineen ja pimeinekohtauksineen.

Ääniraidan puolella päivitystä on saatu Dolby Atmoksen muodossa ja kokonaisuutena elokuvan ääniraita on toimiva. Dialogi on selvä kuten muutkin äänet aseineen ja avaruusaluksineen. Myöskin mielestäni Dolby Atmos ääniraita käyttää hyvin hyväkseen yläkaiuttimia monissa kohtauksissa oli kyseessä sitten avaruustaistelu tai ihan normaali kohtaus ilman sen suurempaa toimintaa.

Star Wars: Empire Strike Back 4K bluray arvio

Star Wars: Empire Strike Back 4K bluray julkaisu onkin sitten heikompi tapaus kuin Star Wars: A New Hope. En tiedä miksi kuvanlaadussa on niin suuri ero kuin edeltäjässä ja varsinkin mielestäni metsäkohtaukset sekä Yoda eivät näyttäneet yhtään hyvälle. En sitten tiedä johtuuko kuvanlaadun heikkous siitä, että kyseisessä elokuvassa on enemmän kohtauksia lumessa kuin ensimmäisessä elokuvassa hiekalla? Elokuvassa taitaa olla myöskin paljon enemmän erikoistehosteita kuin edeltäjässä ja niitä ei ole saatu tehtyä 4K bluray julkaisuun onnistuneesti.

Ääniraita on myös Dolby Atmos eikä se puolestaan petä toisin kuin kuvanlaatu. Elokuvassa on paljon enemmän taistelukohtauksia ja sitä kautta enemmän mahdollisuuksia yläkaiuttimien käyttöön mitä myöskin käytetään. Myöskin elokuvassa on parempi soundtrack kuin ensimmäisessä elokuvassa niin jo sen puolesta ääntä voi vain kehua. Dolby Atmos ääniraita onkin mielestäni hyvin onnistunut tässä julkaisussa vaikka kuvanlaadusta ei voi sanoa samaa. 

Star Wars: Return Of the Jedi 4K bluray arvio

Star Wars: Return Of the Jedi 4K bluray on trilogian heikoin kaikilta osin. Star Wars: Return Of the Jedi on trilogian huonoin elokuva kuten 4K bluray:na kuvanlaadullisesti heikoin julkaisu. Star Wars: Return Of the Jedi julkaisussa on samaa vikaa kuin edeltäjässä Star Wars: Empire Strike Back ja vielä sitäkin enemmän kun elokuvassa on todella paljon metsäkohtauksia. Syystä tai toisesta omasta mielestäni varsinkin metsäkohtaukset korostavat Star Wars: Return Of the Jedi 4K bluray julkaisun heikkoa kuvanlaatua. Jostain syystä Disney ei ole vain osannut saada luotua metsäkohtauksia toimimaan 4K:na. Muutoin avaruustaistelut ja alukset näyttivät mielestäni ihan hyvälle mutta ei loistavalle.

Kaikista kamalimmat kohtaukset olivat mielestäni "päälle liimatut" uudet kohtaukset. Varsinkin 4K bluray:ssä jälkeenpäin lisätyt kohtaukset paistoivat niin selvästi läpi, että ne erottuivat todella paljon muusta elokuvasta ja jos ei olisi edes tietoinen mitkä kohtaukset ovat jälkeen päin lisättyjä niin ne ovat tässä julkaisussa todella helposti nähtävissä.

Ääniraidalla on totuttuun tapaan Dolby Atmos mikä se onneksi tekee tasaista jälkeä ja toimii yhtä hyvin kuin muissa trilogian julkaisuissa.

Star Wars 4K bluray julkaisujen yhteenveto

Kaikki olisi paremmin jos elokuvat olisivat julkaistu alkuperäisinä versioina 4K bluray:na mutta tuota asiaa ei ikinä tule tapahtumaan mikä on vain todella harmillista. Näistä kolmesta Star Wars 4K bluray julkaisusta Star Wars: A New Hope on selvästi onnistunein 4K bluray julkaisu ja kaksi jälkimmäistä Star Wars: Empire Strike Back & Star Wars: Return Of the Jedi jätti parantamisen varaa. Kuitenkin näin ja kuulin Star Wars alkuperäisen trilogian parhaimmalla laadulla mitä on saatavilla niin olin kyllä sinällään ihan tyytyväinen.

https://www.avforums.com/reviews/star-wars-a-new-hope-4k-blu-ray-review.17503

https://www.avforums.com/reviews/star-wars-the-empire-strikes-back-4k-blu-ray-review.17506

https://www.avforums.com/reviews/star-wars-return-of-the-jedi-4k-blu-ray-review.17508

Muutaman kuukauden päästä tulee vuosi siitä kun ostin Verkkokauppa.con black friday tarjouksesta nykyisen Sony XR-75X93J television pitkän pohdinnan jälkeen. Itse kun kuulun niihin ihmisiin ketkä vertailevat tuotteita keskenään todella paljon ja käyttävät aikaa tutkimiseen mikä tuote sopii itselle ja mitä kalliimpi malli tarjoaa. Sony XR-75X93J tuli itselleni korvaamaan 15 - 16 vanhan Optoma HD80 videotykin mikä oli ensimmäisiä fullhd videotykkejä aikoinaan

Katsoin illalla eilen The Guns of Navarone 4K blu-ray:n minkä ostin viimeksi Cdonin Black Friday tarjouksesta osta 10kpl 4K bluray elokuvaa 100€ paitsi, että se taisi viimeksi olla 110€. Tämä taisi olla kolmas kerta kun näin The Guns of Navarone elokuvan minkä omista myös normaalina bluray:na ja miltä ne olen aikaisemmin katsonut. En kyllä yhtään muista minkä laatuinen tuo kyseinen bluray oli mutta 4K bluray versio The Guns of Navarone on hankkimisen arvoinen

Tilasin StudioCanalin julkaisun The Outsiders: The Complete Novel 4K bluray:sta Zavvista aika extemporeen sillä halusin nähdä The Outsiders elokuvan sillä se on eräänlainen kulttielokuva sekä siinä nähdään silloin tuntemattomia nuoria näyttelijöitä kuten Matt Dillon, Tom Cruise, Emilio Estevez, C. Thomas Howell, Diane Lane, Patrick Swayze, Rob Lowe sekä Ralph Macchio. En tiennyt elokuvasta oikeastaan mitään etukäteen niin en tiennyt yhtään mitä odottaa ja

Kirjoittelin tuossa puolitoista viikkoa sitten kuinka No Time To Die 4K bluray pohjoismainen julkaisu pilattu. Pohjoismainen No Time To Die 4K bluray julkaisu ei pidä sisällään Dolby Visionia mikä esimerkiksi löytyy USA sekä Britti julkaisuista. Dolby Visionin lisäksi Dolby Atmos ääniraidan bittivirta on heikompi mikä vaikuttaa yleiseen äänenlaatuun. Esimerkiksi Itunesissa oleva digitaalinen versio pitää sisällään Dolby Visionin minkä johdosta aloin hieman

En ole vielä ehtinyt ostaa No Time To Die 4K bluray julkaisua kun olen ollut reissussa ja en oikein tiedä milloin ehdin sen katsomaan ja mihin minun kannattaa se tilata. Aluksi ehdin jo katsomaan Youtubesta hyviä No Time To Die 4K bluray arvioita ja se pääsikin monelle viime vuoden parhaimmat 4K bluray julkaisut listaukselle. Itselleni on ollut alusta asti tiedossa, että tulen No Time To Die 4K bluray ostamaan mutta se, että koska se nyt tapahtuu on vain

En tiedä mitä tapahtui ja miten kaikki alkoi jälleen toimia mutta koko kotiteatteri tai käytännössä Denon X3600H vahvistin meni sekaisin kun minun oli tarkoitus avata televisio ja alkaa katsomaan jotain. Olin juuri katsonut Kingdom of Heaven director's cut bluray:lta minkä jälkeen pidin pienen tauon ja sammutin kaikki laitteet. Hetken päästä päätin alkaa katsomaan Netflixistä The Witcher sarjan ensimmäistä tuotantokautta ennen kuin toinen kausi ilmestyy