Selkätreeni vähillä unilla sekä juoksemista jalkatreenin jälkeisenä päivänä

16.11.2016 - 12:06

Tiistain tupla jalkatreenin jälkeen keskiviikkona oli suunnitelmissa mennä iltapäivällä halliin juoksemaan. Tämän johdosta ajattelin mennä aamulla kuntosalille polkemaan kuntopyörää jotta saisin jalat aukaistua. Tätä asiaa kyllä pohdin hiukan aikaa sillä ajattelin myös sitä että nukkuisin pidempään ja jättäisin aamun kuntosalilla käynnin väliin. Maanantain ja tiistain välisenä yönä kun tuli nukuttua vähän niin ajattelin olisiko nyt parempi tasapainottaa unia. Tiistaina kun mietin keskiviikon treenisuunnitelmia niin iltapäivän hallijuoksun takia aamulla kuntosalille meno vaikutti paremmalta ratkaisulta kun jättää tämä väliin. Tietenkin keskiviikkoaamuna oli väsynyt ja mietin miksi en nukkunut paria tuntia pidempään ja jättänyt aamun kuntopyörällä polkuja väliiin. Heti polkemisen jälkeen kyllä huomasin miksi menin aamulla kuntosalille polkemaan kuntopyörää. Aamulla herätessäni jalat olivat meinaan sen verran jumissa ja muutoinkin tiistain tupla jalkatreeni tuntui jaloissa että ilman aamun polkemisia iltapäivän juoksut olisivat olleet vaikeampia.

Keskiviikon juoksu ei ollut kyllä mitään kevyttä jaloille vaan tiistain jalkatreenin jälki näkyi sillä että jaloissa tuntui milloin missäkin. Takareidet sekä pohkeet taisivat olla ne pahimmat kohdat missä tuntui eniten. Mietinkin taas ennen juoksua että miten juoksen. Halusin juosta intervalleja mutta en ollut varma yhtään jalkojen kestävyydestä. Jälleen hieno ilma pihalla kuitenkin "ajoi" minut juoksemaan intervalleja kun ajattelin siltä kannalta että hallissa ei ole nyt mitään järkeä vain "höntsätä". Kaksi hallijuoksua tällä viikkolla ja molemmilla kerroilla pihalla oli kaunis hieno kevät päivä. Ei siis mitään ideaalisia hallijuoksupäiviä mutta nyt on vain parempi käyttää kerrat kortista. Vielä huomenna perjantaina olisi tarkoitus käydä se "talven" viimeinen hallijuoksu tekemässä. Vieläkin kroppa ja jalat ovat hieman jumissa joten voi olla että jokin "höntsä" sieltä tulee kun en varmaan intervalleja ala vetelemään.

Intervalleja tuli siis vedettyä. Tällä kertaa vedot olivat 300m vetoja ja 100m kävelypalautus. Melkein kaikki vedot menivät suunnilleen 1.10min aikaan mikä vastaa noin 4.41min / km keskipacea eli sinällään vauhti olisi voinut olla hieman hiljaisempi. Lähinnä jos vertaa aikoja minun pidempien matkojen aikoihin ja "normaaliin" juoksuvauhtiin. En kuitenkaan normaalisti juokse lähellekkään 5minuutin kilometrejä useampia. Ehkä muutaman jaksa vetää mutta useasti juoksuvahti on lähempänä 6minuuttia tai yleensä yli. Niin sanottu "kisa" vauhti taitaisi olla minulla joku 5.40 niin tuo 4.41min on vielä minuutin lujempaa. Olisin siis voinut juosta vedot 1.20min aikoihinkin jolloin olisin jaksanut juosta useampia vetoja enemmän. Tällä kertaa juoksin 7x300m ja tuolla noin 10 sekunnin vauhdin hidastamisella olisin saattanut jaksaa hyvinkin juosta 10 vetoa. Tuo vetoja nopeus on niin tärkeä että liian kovilla vedoilla saa itsensä heti puhki ja liian hiljaisilla vedot eivät tunnu vedoille.

[[{"fid":"359","view_mode":"default","fields":{"format":"default","field_file_image_alt_text[und][0][value]":"","field_file_image_title_text[und][0][value]":""},"type":"media","attributes":{"height":715,"width":527,"class":"media-element file-default"}}]]

Aamun selkätreeni vähillä unilla

Tiedostettu asia mikä toisaalta yllätti. Tiesin saavani keskiviikko - torstai välisenä yönä vähän unta jonka jälkeen torstai alkoi selkätreenillä. Tätä treeniä mietin hiukan etukäteen koska vähäinen uni tuli vaikuttamaan treenin tasoon ja sitä kautta tehoihin. Onko järkeä tehdä maastavetoa kun unta on vähemmän kuin normaalisti? Unen määrä vaikuttaa tehoihin ja muutenkin kun aamulla tehoja on kropassa iltapäivää / iltaa vähemmän niin mietin kannattaako minun tehdä maatavetoa. Kun tehoja on vähän niin silloin maastaveto kannattaa melkein tehdä kevyillä painoilla jolloin on helpompi olla satuttamatta selkää. Kun lähtee tekemään maastavetoa suuremmilla painoilla ja heikoilla tehoilla tällöin voi tulla helposti väkinäisiä nostoja jolloin myös selkä tulee kärsimään huonoista liikeradoista sekä väkinäisisistä nostoista. Yhtenä aamuna jätinkin juuri maastavedon tämän vuoksi väliin ja tein korvaavia liikkeitä mutta kerran halusin jopa kokeilla maastavedon tekemistä väsyneenä katsoakseni miten vähäinen uni vaikutti maastavedon tekemiseen.

En tiedä oikein mihin suunnitelmaan tulin ennen treenin alkua. Jätänkö maastavedon kokonaan väliin, teenkö pienemmillä painoilla vai teenkö ihan "normaalisti"? Aamulla treeniä aloittaessa suuntasin kuitenkin heti maastavetoa tekemään ja suunnittelin tekeväni mahdollisimman suurilla painoilla pienempiä sarjoja. Muita selkäliikkeitä oli sitten tarkoitus tehdä pidemmillä sarjoilla, mutta maasveto oli nyt tarkoitus tehdä suuremmilla painoilla pienemmillä sarjoilla. Päädyinkin tekemään maastavetoa 180kg 3x3 setteinä mikä on minulla niin sanotusti normaaleita. Juurikin jostain 160kg ylöspäin maastavedon sarjojen pituudet ovat tyyli 2 - 7 toistoa per sarja. Toistomäärät ovat ihan päivästä kiinni ja toisena päivänä voi mennä 3x7 kun toisena 3x3. Mitä enemmän painoja niin yleensä sitä pienempä sarjoja sekä yleensä myös sarjat voivat olla eri pituisia. Esimeriksi 3, 3, 2 toistoa voivat olla ihan hyvin sarjat tai sitten 7, 5, 3. Yleensä yritän tehdä kolme sarjaa maastavetoa suuremmilla painoilla mutta olen myös yleensä jättänyt sarjat "vain" kahteen kun ensimmäisen sarjan jälkeen toistomäärä on laskenut. Myöskin olen vähentänyt välillä painoja viimeiseen sarjaan kun olen tehnyt pari sarjaa isommilla painoilla niin olen tehnyt tällöin "kolmannen" sarjan pienemmillä painoilla ja yrittänyt saada hieman pidemmän sarjan.

Maastavedon jälkeen teinkin tänään sellaisen muutoksen etten tehnyt minkäänlaista kulmasoutuliikettä tai edes t-soutua vaan yritin tehdä leukoja. Leuat eivät menneet ihan niin hyvin kuin ajattelin ja sarjat olivat laskevat. Enemmän laskevat kuin olisin kuvitellut. Ensimmäisellä sarjalla meni vielä 10 toistoa mutta tämän jälkeen tiputus oli suuri. Jatkoin kahdeksalla toistolla jota seurasi viimeisen sarjan viisi toistoa. Leuanveto meni siis huonommin kuin ajattelin mutta ei tuolla oikein voinut mitään kun tehoja ei vain löytynyt.

Leuanvedon jälkeen jatkoin samaa tyyliä tekemällä ylätaljaa mikä ottaa samoihin paikkoihin kuin leuanveto. Ihan tietoisesti päätin tämän asian ja varmaan halusin heikomman leuanvedon jälkeen jatkaa "samaa". Teinkin sitten ylätaljan superina kuten viime viikolla kapealla ja leveällä otteella. Olisin voinut tietenkin vaihtaa järjestystä mutta jatkoin tämänkin samana eli ensiksi kapea mitä seurasi leveä. Tuskin tällä mitään suurta vaikutusta olisi mihinkään ollut mutta edes vaihtelua. Alavinopenkin jätin tänään väliin vaakasoudun takia minkä tämänkin tein supersarjana. Aluksi yhden käden jota seurasi normaali kahden käden vaakasoutu. Ihan mukava supersarja ja mikä on mielestäni hieman saman tyylinen supersarja kuin tehdä alataljaa superina yhden käden ja normaalin kanssa. Molemmissa saman tyyliset molemmat liikkeet mutta otteet ja käsien asennot hieman eri mutta liikkeiden ottaminen suunnilleen sama. Näiden supereiden jälkeen ajattelin lopettaa treenin mutta halusin viel tehdä yhden liikkeen ja tämä liike oli tänään Lat Rope Yankers ja täytyy kyllä sanoa että tämä liike sopii hyvin viimeiseksi selkäliikkeeksi. Yleensä en Lat Rope Yankerssia ole tehnyt viimeisenä mutta tämä johtuu siitä etten yleensä jaksa enään treenin lopussa palata yläkertaan tekemään mitään liikettä. Tämä johtuu vain siitä kun olen laiska.

Selkätreeni aamulla

  • Maastaveto 100kg x10, 140kg x5, 3x3 180kg
  • Leuanveto 10, 8, 5
  • Supersarja 3x ylätalja kapea 50kg x10 + ylätalja leveyä 50kg x10
  • Supersarja 3x yhden käden vaakasoutu 60kg x10 + vaakasoutu 60kg x10
  • Lat Rope Yankers 3x20 60kg

Olen tämän tekstin jo käytännössä kirjoittanut kun kirjoitin Garmin Venu 2 kokemuksia puolen vuoden käytön jälkeen. Minulla on ollut Garmin Venu 2 taas aktiivisessa käytössä parisen viikkoa aina siitä lähtien kun aloin miettimään uuden gps- / älykellon hankkmista. Kaikki tuo lähti liikkeelle siitä kun huomasin Hulluilla Päivillä olevan Apple Watch Ultra tarjouksessa. Tuostakin olen kirjoittanut pari kirjoitusta jo mutta tuolloin myös aktivoiduin käyttämään taas kerran Garmin Venu 2:sta aktiivisesti päivittäin.

Onko ylipaino ylivoimaa? Siinä vasta kysymys ja oikea vastaus on oikeasti vaikea. Mietin kuitenkin suhteellisen usein sitä että miten jaksan treenata sen miten jaksan treenata? Olenko vain tottunut siihen että treenaan usein vai enkö oikeasti sitten treenaa? Aikoinaan kävin juoksemassa aamuisin yhdestä kerrasta viiteen kertaan aktiivisesti minkä lisäksi kävin kuntosalilla neljästä kerrasta kuuteen kertaan. Vuosien varrella olen käynyt kuntosalilla eri tavalla mitä nykyään käyn ja en muista tarkalleen milloin ja miten treenasin kun kävin aktiivisesti juoksemassa. Yhdessä vaiheessa kävin jopa aamuisin ja iltaisin treenaamassa kuntosalilla eli tupla treenaamassa.

No niin eilen sitten mukavasti takatalvi yllätti mutta itselleni se ei tullut niin yllätyksenä kun olin sentään säätietoja katsonut. Se minulle tuli yllätyksenä että sitä lunta sitten oikeasti tuli ja niinkin paljon. Olin kuitenkin itse jo vaihtanut kesärenkaat alle parisen viikkoa sitten. Kun perjantaina lähdin PTVGYM:lle niin juuri silloin seitsemän tienoilla lunta alkoi höytyilemään niin kuin säätiedoista näki. Lunta kuitenkin vain höntyili hyvin vähän niin itse ajattelin että ei sitä nyt sinä aikana niin paljoa tulisi mitä sitä lopulta tuli. 

Kirjoittelin tuossa juuri kuinka kävin juoksemassa ensimmäistä kertaa yli puoleen vuoteen. Tuon juoksun jälkeen katsoin kyseisen juoksun tietoja ja huomasin sen asian mikä ei minua tosiaankaan yllättänyt. Lähes koko juoksulenkki meni sykealueelle 5 mutta se tosiaan ei yllätä sillä en ole juossut enää aikoihin. Myöskin vaikka olen käynyt aktiivisesti kävelemässä sekä uimassa niin nuo kaksi asiaa ovat ihan eri asia kuin juokseminen niin se ei paljoakaan auta. Uinnissa olen mennyt käytännössä sykealueella 2 ja 3 sekä kävelyssä sykealueelle 1. Kävely ja uinti on auttanut siinä mielessä että tuo juokseminen oli edes noinkin hyvä kuin ilman että olisin käynyt kävelemässä tai uimassa.

Viime viikon sunnuntaina ajattelin aluksi pitäväni ihan täyden lepopäivän ja niin se näyttikin menevän aina iltaan saakka. En meinaan jaksanut edes lähteä päivällä tekemään normaalia päiväkävelyä minkä vähintään olen sunnuntaisin tehnyt. Tämä saattoi myöskin johtua siitä että aloin tekemään sununtaina aamupäivällä extemporeen paikkojen järjestelyä sekä siivousta. Sinällään tämä ei ollut ihan niin extempore sillä kävin hakemassa perjantaina Laajalahden JYSK:stä uuden kirjahyllyn kun olin matkalla PTVGYM:lle tekemään maastaveto treeniä. 

Viime viikolla kun julkaistiin Hullut Päivät tarjoukset ja kun huomasin että siellä olisi Apple Watch Ultra tarjouksessa niin aloin miettimään pitäisikö minun ostaa Apple Watch Ultra? En muista mikä versio silloin oli Apple Watchista menossa kun mietin sen ostamista oikeasti kunnolla ja kävin niitä liikkeessäkin katsomassa. Tuon silloisen innostuksen jälkeen en Apple Watchia ole miettinyt hankkivani ja elokuussa 2021 hankin tämän nykyisen Garmin Venu 2:sen. Kuitenkin kun näin Apple Watch Ultra Hullut Päivät tarjouksen niin sen jälkeen asiaa aloin miettimään ja mitä lähemmäksi Hullut Päivät tuli niin sitä enemmän asiaa mietin.