Sähköauton hankkinnan este ei omaa latauspaikkaa ja kantama ei riitä. Myyjä: pysähdy lataamaan

30.09.2023 - 16:33

Aktivoin jostain syystä tuossa muutamia viikkoja sitten miettimään minkä auton sitä voisi hankkia seuraavaksi? Viimeksi kun vaihdoin autoa niin se oli vain todella nopea vaihto Mazda 3:sta uuteen Mazda 3:seen mikä on sentään kevyt hybrid. Täytyy kyllä sanoa että tuolloin pari ja puoli vuotta sitten en edes oikein ollut kartalla mikä on hybrid ja mikä plug in hybrid. Tuolloin kyllä myös kävin Ford liikkeessä kysymyssä tarjousta Ford Focus ja Ford Puma autoista. Kuitenkin Fordin olisi saanut alle 8 - 10 kuukauden kulutta ja Mazdalla oli tuolloin juuri kampanja menossa missä autoja sai heti.

Nyt asia on eri ja siksi olenkin hieman aktivoitunut tutkimaan mitä vaihtoehtoja on ja mikä olisi itselleni se järkein vaihtoehto? Täytyy kyllä sanoa että kaikilla vaihtoehtoilla on puolensa mutta en ole myöskään vielä autoa vaihtamassa vaan vasta ensi kesän tienoilla. Kuitenkin tässä nyt olen yrittänyt tehdä tutkimusta ennakkoon sitä varten mikä olisi se vaihtoehto ja mistä hinta luokista puhutaan?

Sähköautot ovat kalliita ja ladattava hybrid plug in hybrid myös on kallis. Olen huomannut että hinnassa sähköauton ja plug in hybridin välillä ei hinta eroa juurikaan ole. Myöskin plug in hybridiä pitää ladata suhteessa useammin kuin sähköautoa mikä pitää ottaa huomioon kun itselläni ei kotona ole tällä hetkellä mahdollisuutta ladata. Itse joutuisin plug in hybrid tai sähköauto tapauksessa olemaan ihan työpaikan ja muiden yleisten latauspaikkojen varassa.

Minulla itselläni pääsääntöinen ajaminen on kotoa - töihin - kotiin - salille ja takaisin kotiin. Riippuen tietenkin päivästä ja mihin menen milloinkin treenaamaan niin matkaa taitaa tulla 35km - 70km päivän aikana. Juuri tähän ajoon kumpikin plug in hybrid ja sähköauto soveltuu mutta sitten onkin iso mutta. Käyn myös aktiivisesti Vammalassa sekä muutenkin välillä tulee ajettua pitkiä matkoja niin tähän esimerkiksi Cupra Born tai Volkswagen ID3 tapainen halpa versio ei sovellu kantaman takia. Kyseisistä autoista pitäisi hankkia suurempi akkuinen auto ja tämä tarkoittaa taas lisää hintaa. Kyllähän tuollaisen pieni akkuisin sähköauton voisi tästä vaikka heti hommata jos ei tulisi noita pidempiä ajoja mutta kun niitä tulee.

Minulla ei siis ole kotona lataus mahdollisuutta eli minun pitäisi olla etukäteen tietoinen että auto on lataddu kun lähden pidemmälle. Myöskin akku riittäisi juuri ja juuri Vammalaan asti talvella vaikkakin silloinkin pitäisi tarkkaan katsoa riittääkö se? Myöskin perillä ollessa minun pitäisi viedä auto heti lataukseen. Näin siis pienemmällä akulla sähköautolla ja myöskin monella suuremman akun autollakin sillä niiden talvi kantama on kesäkantamaa lyhyempi. Suomessa kun on myös kolme muuta vuoden aikaa kuin kesä.

Sähköautolla olisin siis ihan sen varassa että minun pitäisi joka kerta muistaa ladata auton akku ennen lähtöä ellen haluaisin pysähtyä matkalla lataamaan. Myöskin minun pitäisi etukäteen katsoa missä pääsen lataamaan kun pääsen paikalle sekä myöskin minun pitäisi tehdä tämä sama kun lähden takaisin kotimatkalle. Siinä on myös yksi ongelma sillä välillä teen niin extempore päätöksiä että vaihdan lähtöpäivää. Yleisesti muutenkin sitten olisin niin yleisten latausasemien varassa että en halua siihen.

Kävin tänä lauantaina Länsiauto Espoon Toyota liikkeessä katsomassa ja kyselemässä muutamasta autosta. Siinä sitten kysyn kantamia ja asioita talvikäytöstä. Sanoin sitten että nuo kantamat eivät kyllä ole minulle suotuisat eikä ne oikein sovi minulle. Myyjä sitten vain tokaisi siihen että pidä lataustauko matkan aikana. Niin sain kyllä myöskin samoja vastauksia Cupra Bornin sekä Volvo EX 30 kanssa kun kävin niitä katsomassa. Myyjien vastaukset kantamaan oli vain että suunnittele reitti etukäteen sekä pidä lataus taukoja.

Kun itse ajan pidempiä matkoja niin en halua pitää mitään extra taukoja matkan varrella paitsi jos on ihan pakko. Kun tästä nyt tekisin taas extempore reissun tampereelle ja takaisin esimerkiksi käydessäni uudella PTVGYM:llä niin sähköautolla se ei onnistuisi ilman että jäisin lataamaan matkalle. Sen kyllä katsoin että Nekalassa on joku lataus mahdollisuus jolloin parhaassa tapauksessa auton saisi lataukseen treenin ajaksi. Sitä en ole katsonut kuinka pitkällä lataus on Tampereen PTVGYM:stä eli tarvitsiko siinä kävellä pitkän matkaa.

Sähköautoilu olisi minulle liian etukäteen suunnitelmallisuutta mitä en hirveästi harrasta. Näin ollen plug in hybrid voisikin olla minulle se ratkaisu.

Minulle piti tulla tänään uusi jääkaappipakastin minkä kävin ostamassa Hulluilta Päiviltä Powerista. Kuljetuksen olisi pitänyt saapua kello 10 - 13 välissä joten olin odottamassa koko päivän kotona ja otin etäpäivän. Mitään ja kuulunut ja näkynyt niinpä otin Power asiakaspalveluun yhteyttä kello 14 kun kuljetuksen olisi pitänyt viimeistään saapua tunti sitten. Muutenkin kuljetuksen piti soittaa vähintään puolituntia ennen kuljetuksen saapumista. Ajattelin aluksi käyttää Power.fi olevaa chat-palvelua mutta päätinkin ihan soittaa Power asiakaspalveluun.

Paniikki, paniikki, paniikki, paniikki, paniikki, paniikki, paniikki, paniikki, paniikki, paniikki, paniikki. Monella suomalaisella oli eilen taas PANIIKKI kun lakot alkoivat tänään torstaina ja osalla jo eilen keskiviikkona. Kun ruokakaupat ovat mahdollisesti kiinni pari päivää niin se sai taas paniikin päälle suurimmalle osalle ihmisistä. Kun ruokakauppa on kiinni päivän tai pari niin se saa suomalaiset paniikkiin ja alkavat hamstraamaan tavaraa ja varsinkin paskapaperia. 

Se meni sitten taas tällä viikolla siihen, että olen nyt kahtena päivänä tällä viikolla ja vielä tulen kolmantenakin päivänä käymään aamupäivällä aluksi laskettelemassa ja illalla sitten normaalisti kuntosalille. Tein tätä samaa vuosi sitten ja huomasin sen olevan todella rankkaa mutta syystä tai toisesta päätin sitten jatkaa tätä samaa kaavaa myöskin nyt tänä vuonna. Se täytyy tässä sanoa että laskettelemasssa en ollut viime vuonna enkä tänäkään vuotena tunti tolkulla vaan yleensä siinä parisen tuntia. Jos olisin lasketellut enemmän sanotaanko vähintään kolme tuntia niin sitten asiat voisivat olla eri.

Talvi on suomalaisille vain MINÄ asenteelle omaaville ihmisille kulta aikaa. Tämän näen päivittäin liikenteessä kun toisia ei oteta huomioon yhtään. Kunhan vain minä. Räikeästi punaisia päin ajavat: minulla on kiire ja eihän auto hidastu talvella. Ajetaan keskellä kahta kaistaa vaikka siinä ympärillä olisi riittävästi tilaa: eihän nuo toiset saa minun ohi ajaa. Kiilataan ja ajetaan toisten perässä kiinni vaikka edelle ajava itse pitäisi turva väliä. Kunhan vain minä.

Muistan vielä ajat kun tilasin usein Amazon.comista sekä Amazon.co.uk aktiivisesti ja sitä kautta Black Friday tuli minulle tutuksi ennen sen rantautumista Suomeen. Tuolloin aina tiesi varrota juurikin sitä yhtä päivää ja olla varuilla hyvistä alennuksista. Tuon jälkeen sitten tullit sun muut ovat ajaneet siihen että Amazon.comista ja Amazon.co.uk:sta on liian kallista tilata ja myöskin Black Friday rantautui Suomeen.