Rintatreeni lyhyillä sarjoilla ja "isoilla" painoilla sekä jalkatreeni & olkapäätreeni pidemmillä sarjoilla ja pienemmillä painoilla

16.11.2016 - 12:06

Rintatreeni "venyi" tai oikeastaan kesti melkein puolitoista tuntia

Torstain rintatreeni meni sitten hieman sillä tavalla kuin maanantain selkätreeni. Lyhyitä sarjoja hieman isommilla painoilla ja tätä trendiä käytin kaikki kolme liikettä. Ei tuossa mitään ihmeellistä, mutta se mikä minua hieman ihmetyttyi oli treeniin kulunut aika. Treeni kesti käytännössä puolitoista tuntia ja tein kolme liikettä. Käytännössä "jätin" vielä treenin kesken taino en vetänyt itseäni ihan loppuun kun huomasin treeniin menneen puolisen toista tuntia. Olin tässä vaiheessa jo tehnyt viimeistä liikettä ristikkäistaljaa ihan tarpeeksi ja katsoin olevan parempi vain päättää treeni tähän.

En laskenut sarjamääriä yhtään eli en osaa sanoa montako sarjaa tein mitäkin liikettä. Myöskään toistomääriä en niinkään laskenut vaan yritin tähdätä toistot kuuteen. Välillä saattoi tulla setisemän tai kahdeksan toistoa mutta se ei haitannut. Painot yritin pitää sellaisina millä sain sen kuusi toistoa tai luulin saavani. Ainhan tuo ei onnistu ja tälläkin kertaa tuli sarjoja joissa taisin saada viisi toistoa. Tämän jälkeen otin vain pienempää painoa tai arvioin jo sarjan jälkeen tarvitsenko pienempää painoa. Painon yritin olevan kokoajan sellainen millä saisin sen kuusi toistoa.

Penkki oli liikkeistä ainoa mikä sinällään poikkesi muista sillä otin penkissä päivän maksimin. Tällä kertaa päivän maksmi oli 160kg minkä jälkeen laskin painot 130kg ja aloin tekemään lyhyempiä sarjoja. Penkissä tein 130kg, 120kg, 110kg painoilla lyhyitä sarjoja aina siihen asti kunnes hyydyin täysin. En muista enään otinko käyttööni 100kg painot vai lopetinko tekemisen 110 painoihin. Tein kullakin painolla muutamia sarjoja ja yritin saada vähintään sen kuusi. Jos tekeminen alkoi painamaan niin laskin painoja tuolla 10kg:lla.

Työsarjat olivat siis lyhyitä tähtäimenä kuusi toistoa. Lämmittelysarjat olivat kuitenkin pienillä painoilla pidempiä sillä tein lämmittelyt viidentoista - kahdenkymmenen toiston sarjoilla. Lämmittelyitä tein usemmalla painoilla eli nousin "pikkuhiljaa" sarjapainoihin. Tällä tavalla sain lihaksia lämpimäksi sekä myöskin pidempiä sarjoja ettei koko treeniä tehtyä lyhyillä sarjoilla.

Rintatreeni

  • Penkki
  • Vinopenkki käsipainoilla
  • Ristikkäistalja

Jalkatreeni alkoi tutulla kaavalla eli kyykyllä käytännössä failureen

Mietin perjantaina muuttaisinko jalkatreenin trendiä. Olen viimeisen ainakin kuukauden aikanana aloittanut jalkatreenin kyykyllä missä ensimmäinen työsarja on ollut kahdenkymmen toiston sarja. Aluksi lämmittelyä hieman pienemmällä painoilla sekä muutenkin lämmittelyä. Lämmittelyn jälkeen on sitten seurannut kahdenkymmenen toiston kyykky sarja minkä jälkeen olen jatkanut kyykyn tekemistä kolmella tai jopa viidellä sarjalla. Kahdenkymmenen toiston sarjan jälkeen toistomäärät ovat olleet siinä kymmenen - viidentoista välissä. Yleensä kymmenen toistoa mutta olen myöskin tehnyt yli kymmenen toiston sarjoja. Tällä kertaa valitsin kahdenkymmenen toiston sarjaan painoiksi 100kg. Aikaisemmin olen käyttänyt 90kg tai 95kg painoja ihan vuorotellen ja ensimmäisellä kerralla taisin tehdä 80kg painoilla. Tämän jälkeen kun yksi kahdenkymmenen toiston sarja on tehnyt niin painot olen pitänyt samoissa mutta jatkanut tekemistä tosiaan vähintään kymmenen toiston sarjoilla. Tällä tavalla jalkatreenin lopuissa liikkeissä ei todellakaan tarvitse käyttää painoja tai jos tarvitsee niin kyykkyä on tehty liian pienillä painoilla tai liian vähillä toistoilla.

Kyykyn jälkeen minun piti tehdä yhden jalan jalkaprässiä takareisille, mutta jalkaprässi oli sattumoisin varattuna. Tämän johdosta päätin sitten tehdä bulgarialaisen askelkyykyn käsipainoilla mitä hieman emmin. En meinaan tiennyt sitä asiaa pysynkö pystyssä vai onko tasapainon kanssa ongelmia. Klinkkailin meinaan jalkojeni kanssa heti kyykyn jälkeen ja jopa kyykky sarjojen välissä. Kyykyn jälkeen en meinaan pystynyt kävelemään kunnolla sillä jalat eivät oikein nousseet ja muutenkin olivat aika puhki. Maitohapot jylläsivät ja muutenkin kropassa otti koville. Pystyin kyllä tekemään bulgarialaista askelkyykkyä mutta tekniikka oli hieman mitä oli sillä jouduin karsimaan liikeradassa. Muutenkin sarjojen jälkeen tasapaino meinasi pettää alta.

Bulgarialaisen askelkyykyn jälkeen tein yhden vaakahack setin mikä oli erikoistekniikalla tehty setti. Käytännössä kolme sarjaa putkeen tiputtaen toistoja viidellä. Aloitin liikkeen kahdenkymmenen toiston sarjalla minkä jälkeen nousin yläasentoon pitäen jalkoja suorana kymmenisen sekuntia. Tämän jälkeen tein viisitoista toistoa minkä jälkeen taas ojensin jalat suoriksi ja pidin kymmenen sekunnin tauon. Tämän jälkeen tein vielä yhden kymmenen toiston setin mikä päätti tämän vaakahackin. 

Vaakahackin jälkeen tein vielä etureisilaitetta sekä takareidet maaten. Nämä menivät aika pienillä painoilla ja yritin vain saada kymmenen toiston sarjoja aikaan mikä tuotti vaikeuksia vaikka painot olivat todella pienet. Reisilaitteiden jälkeen tein vielä pohkeita missä sekoitin pitoja ja normaaleita toistoja sekaisin.

Jalkatreeni

  • Kyykky
  • Bulgarialainen askelkyykky
  • Vaakahack
  • Etureidet
  • Takareidet maaten
  • Pohkeet seisten 

 Lauantaina treeniviikko päätökseen olkapäätreenillä

Lauantain olkapäätreeni oli hieman sekoitus tämän viikon treeneistä. Ainoa mitä en tehnyt oli "kovia" painoja. Pitkiä sarjoja, pudotussarjoja ja eräänlaisia supersarjoja pienillä painoilla. Aikalailla tämänkin olkapäätreeni oli vipunosto painotteinen treeni. Sinällään hain tämän tapaista treeniä sillä halusin taas säästellä olkapäiden kuntoa jättämällä raskaat etuolkapääliikkeet väliin. Ei siis mitään ihmeellisiä pystypunnerruksia isoilla romuilla vaikka se olisikin sopinut hyvin tämän viikon trendiin. Tällä tavalla vain saan säästettyä olkapäitä ja olkapäätreenistä saa muutenkin kyllä ihan tarpeeksi raskaan. Mikä parempi pienemmillä painoilla saa myös tehtyä liikkeet paremmin sillä osalla mitä liikkeeltä hakee.

Olkapäätreeni

  • Takaolkapäälaite
  • Vipunosto sivuille laite
  • Vipunosto eteen maaten talja
  • Supersarja yhden käden vipunosto sivulle istuen + Vipunosto sivuille istuen
  • Vipunostot takaolkapäille istuen
  • Yhden käden vipunosto tuettuna penkissä

Olen tehnyt jo pidempään kyykyn pysäytyskyykkynä tai ainakin olen yrittänyt tehdä pysäytyksen alhaalla. Aina tämä ei ole ihan onnistunut suuremmilla painoilla ja välillä kun olen tuntenut pysäytyksen kyykkyä tehdessä niin videolta katsottuna kyykky ei ole ihan näyttänyt että siinä olisi pysäytystä tai ainakaan sellaista mikä "laskettaisiin" pysäytykseksi. Se miksi vaihdoin normaalin kyykyn tekemisen pysäytyskyykkyyn kesällä oli yksinkertaisesti vahvistaa kyykyn suurta heikkoutta eli syvyyttä. 

Päätin tuossa muutama viikko sitten että aloitan jalkatreeneissä takareisi priorisoinnin mikä oli yksi niistä monista asioista joita päätin kokeilla. Tämä oli noin neljä viikkoa sitten minkä jälkeen minulla oli viikon tauko treeneistä kun menimme töistä etäviikoksi Pyhtäälle mökille. Tuon viikon jälkeen minun oli tarkoitus aloittaa tai oikeastaan muuttaa monia asioista treeneissä. Onko sitten näiden parin viikon aikana tehnyt niin?

Pitänyt jo kirjoittaa kyykystä muutamia viikkoja mutta en ole vain jaksanut ja ehtinyt. En ole myöskään yhtään varma olenko tästä asiasta jo kirjoittanut tai siis montako kertaa? Kuitenkin aloitin tuossa kesällä joskus tekemään vyötöntä kyykkyä pitkästä aikaa. En edes muista koska viimeksi olen tehnyt kyykkyä ilman vöytä sillä totutin itseni aina tekemään kyykkyä vyön kanssa oli kyseessä sitten pienet tai suuret painot. Samalla olen nyt tehnyt vallan pysäytyskyykkyä tai ainakin pyrkinyt pysäyttämään alhaalla liikkeen edes hieman. Tämän avulla olen saanut etenkin korjattua kyykyn syvyyttä mikä on ollut minulle ongelma.

Viime viikon lauantaina tuli käytyä Tampereella Hifihuoneen HIFI & HIGH END messuilla Tätä Tampereen reissua varten muutin koko viikon treenien järjestystä sillä suunnittelin tällä kertaa mitä haluan tehdä Tampereen Loaded:lla minkä lisäksi piti myöskin hieman miettiä mitä on järkevää tehdä. Lähinnä nyt siltä kannalta että aluksi on meno Tampereelle minkä jälkeen piti käydä ensiksi syömässä ja sitten Hifihuoneen Hifi & HIGH END messuille. Ennen kuin pääsisin Tampereen Loaded:lle niin minulle tulisi paljon kävelyä ja seisomista ennen treeniä.

Olen käyttänyt apinaotetta jo vuosia lähes kaikissa mahdollisissa liikkeissä ja nyt myös pari viikkoa sitten myöskin kyykyssä. Olen huomannut että kun teen liikkeet apinaotteella niin silloin saan liikkeen kohdistumaan paremmin kyseiseen lihakseen sekä forkut (kyynervarret) ottavat vähemmän osumaa hyvässä mielessä. Tietenkin tämä vaikuttaa kyynervarsien (forkkujen) kehittymiseen mutta vastaavasti se karsii kyynervarsiin (forkkuihin) kohdistuvaa mahdollista kipua ja rasitusta. Esimerkiksi ylä- ja alataljan tekeminen apinaotteella vähentää kyynevarsiin kohdistuvaa rasitusta sekä saan taljaliikkeet tuntumaan paremmin selässä.