Rennot 10km hallijuoksut ja Mcmillan running pace laskin

16.11.2016 - 12:06

En kyllä oikeastaan ole osannut odottaa tälläistä tilannetta kun pidän kuntosalista väliviikkoa ja juoksusta kevyempää viikkoa, että juoksisin 10km lenkkejä rennosti. Aika meedio olisi saanut olla jos muutamia vuosia sitten olisin osannut tietää tälläisen tilanteen. Yleensä jo 10km lenkki automaattisesti tiesi sitä vaikka yritti juosta miten vain niin olin juoksun jälkeen puhki / poikki / katki. Kunnon puolesta kunto on ollut välillä hyvä ja välillä parempi, mutta syy nykyisin kevyempään juoksuun selittyy yksinkertaisesti vain ruumiin rakenteesta. Itse olen vain huomannut sen, että mitä kevyempi ruumiin rakenne niin sitä kevyempää juokseminen on yleisellä tasolla riippumatta vauhdista.

En ole asiaa tältä kannalta oikein miettinyt enkä edes oikein huomannut, että oman elopainon keventyessä juokseminen on yleisesti keventynyt. Kun olen kuitenkin tottunut juoksemaan "paljon" ja pidempiä matkoja kuitenkin raskaalla elopainolla niin pienempiä asioita on vaikempi huomata. Esimerkiksi paikat kestävät paremmin kun rasitus on pienempi, mutta olen tosiaan tottunut juoksemaan pidempiäkin matkoja raskaalla elopainoilla eikä minulla ole tämän asian kanssa mitään ongelmia. Polvet ovat kestäneet kuten jalat ylipäänsä eikä minulla ole ollut käytännössä koskaan jalkojen kanssa ongelmia juoksun yhteydessä.

Oikeastaan huomasin varmaan ensimmäistä kertaa elopainon vaikutusta viimeksi viime vuoden lopulla kun juoksin elämäni toisen puolimaratonin Vantaan puolimaraton 2015. Kun vertaan viimeisintä puolimaratonia pari vuotta aikaisempaan Vantaan puolimaraton 2013 niin oikeastaan se suurin ero on elopaino. Vuonna 2013 puolimaratonin jälkeen elopaino taisi olla 116kg ja viime vuonna 109kg jos nyt oikein muistan. Oikeastaan juurikin tuo paino vaikutti kahteen asiaan. Ensimmäinen oli uusi ennätys joka parani monta minuuttia ja toinen asia oli palautuminen kokonaisuutena sillä tällä kertaa jalkani olivat kunnossa jo seuraavana päivänä kun 2013 jalkani palautuivat monta päivää.

Keskiviikkona ja torstaina kevyet 10km hallijuoksut

Maanantaina juoksin kevyen 10km hallijuoksun kuten nyt näilläkin kerroilla mikä on ollut ihan tarkoituksellista. Maanantaina keskivauhti taisi olla 6.40min pintaan ja näillä parilla kerralla keskivauhti oli siinä 6.30min paikkeilla. Hieman siis nopeampi kuin maanantaina, mutta ero ei ollut kuitenkaan merkittävä. Välillä kyllä olisin halunnut nostaa vauhtia ja juosta kovempaa, mutta onneksi pidin vauhdin alusta asti "kurissa". Torstaina juoksun alkuvaiheissa huomasin keskiviikon juoksun hieman painaneen jaloissa, mutta mitä pidempään juoksin niin sitä nopeammin kaikenmaailman kivut myöskin hävisivät. Vaikka olenkin juossut hitaasti niin kyllä tällä kropalla kymmenen kilometrin lenkit vain jaloissa ja kropassa tuntuvat. Ei tuossa auta vaikka vauhti olisikin hidas kun kroppa hoitaa loput.

[[{"fid":"538","view_mode":"default","fields":{"format":"default","field_file_image_alt_text[und][0][value]":"Keskiviikon kevyt 10km hallijuoksu garmin 220","field_file_image_title_text[und][0][value]":"Keskiviikon kevyt 10km hallijuoksu garmin 220"},"type":"media","link_text":null,"attributes":{"alt":"Keskiviikon kevyt 10km hallijuoksu garmin 220","title":"Keskiviikon kevyt 10km hallijuoksu garmin 220","height":952,"width":872,"style":"width: 500px; height: 546px;","class":"media-element file-default"}}]]

Normaalisti kun olen hallissa juoksemassa niin yleisesti porukkaa menee ohi kokoajan. Tällä viikolla näillä kolmella juoksukerralla porukkaa on mennyt vasemmalta ja oikealta ohi kokoajan. Hallissa kun tuntuu juoksevan vain kovempia juoksijoita jotka menevät omaan tasooni nähden paljon kovempaa. Silloin kun olen juossut itse hieman kovempaa niin tällöin ei ole porukkaa mennyt ihan näin paljon ohi kuin tällä viikolla. No 6.30min - 6.40min kilometrivauhdit ovatkin niin hitaita, että kyllähän kaikki nyt tuota kovempaa juoksee ainakin hallissa.

Itselleni tuo on nyt ihan sama kuinka paljon porukkaa lappaa ohi vasemmalta ja oikealta kun osaan nykyään paremmin ja paremmin keskittyä myös juoksun puolella omaan tekemiseen. En lähde muiden tempoon mukaan vaan osaan pitää vauhdin rauhallisena alusta loppuun. Vielä pari vuotta sitten kun olin ensimmäistä talvea hallissa juoksemassa niin saatoin helposti hajoittaa oman tekemisen ja nostaa vauhdin pois "suunnitellusta". Lähdin tällöin siis helpommin muiden tahdissa juoksemaan vain kovempaa.

[[{"fid":"539","view_mode":"default","fields":{"format":"default","field_file_image_alt_text[und][0][value]":"Torstain kevyt 10km hallijuoksu garmin 220","field_file_image_title_text[und][0][value]":"Torstain kevyt 10km hallijuoksu garmin 220"},"type":"media","link_text":null,"attributes":{"alt":"Torstain kevyt 10km hallijuoksu garmin 220","title":"Torstain kevyt 10km hallijuoksu garmin 220","height":942,"width":890,"style":"width: 500px; height: 529px;","class":"media-element file-default"}}]]

Mcmillan running pace laskin

McMillan running pace calculator on juoksuun tarkoitettu vauhtilaskin jolla voi tarkistaa millaista vauhtia pitäisi juosta. Aluksi ohjelmaan syötetään matka ja tavoiteaika. Oman kuuleman mukaan McMillan ohjelman tarjoamat ajat toivat hyvin 5km alkaen. Tätä alempien matkojen vauhtilaskelmat ovat utopiaa. Itse olen käyttänyt laskinta lähinnä puolimaratonin tavoiteaikojen kanssa. Välillä olen McMillan ohjelmalla laskenut hieman mitä vauhtia minun pitäisi mennä juoksutreeneissä jos haluaisin päästä puolimaratonilla haluttuun aikaan. Olen lähinnä katsonut keskivauhtiaikoja suuntaa antavasti, että millaista keskivauhtia minun pitäisi pitää juoksutreeneissä.

McMillan running pace laskin antaa myöskin hyvin palauttavien juoksujen keskivauhdit mitkä ovat olleet ihan hyödyllistä tietoa. Kuten tällä viikollakin näin jälkikäteen tarkistettuna olen huomannut juoksevani sopivaa vauhtia mikä määräytyy McMillanin perusteella palauttavaksi lenkiksi. Olen nyt juossut ihan summamutikassa ja enemmänkin tuntuman mukaan rauhallisia lenkkejä. Ehkä olen vain muistanut keskivauhdit mikä nykyinen puolimaratonin ennätykseni on antanut. Juoksut ovat tuntuneet alusta loppuun kevyiltä ja olen yrittänyt pitää keskivauhdin tällä viikolla 6.40min sekä 6.30min tienoilla mikä on tuntunut sopivalta eikä ole alkanut painamaan.

[[{"fid":"530","view_mode":"default","fields":{"format":"default","field_file_image_alt_text[und][0][value]":"mcmillanrunning keskipace","field_file_image_title_text[und][0][value]":"mcmillanrunning keskipace"},"type":"media","link_text":null,"attributes":{"alt":"mcmillanrunning keskipace","title":"mcmillanrunning keskipace","height":154,"width":691,"class":"media-element file-default"}}]]

Nykyisen puolimaraton ennätykseni perusteella palauttavat lenkit pitäisi juosta 6.20min - 6.48min keskipacen välillä ja näin on kyllä ollut. Puolestaan kevyt lenkki 5.40min - 6.16min välillä ei tunnu ihan pitävän paikkaansa sillä jos vedän kymmenen kilometrin lenkin 5.40min keskipacella niin se on kyllä omasta mielestäni aika kova juoksutreeni. Ennemminkin omasta mielestäni joku 5.55min - 6.16min olisi omasta mielestäni oikea väli. TIetenkin viimeksi kun juoksin puolimaratonin niin puolessa välissä juoksu ei edes tuntunut rasittavan ollenkaan joten ongelmana näen kuntosalitreenit. Jos keskittyisin vain juoksemiseen niin tällöin tuo 5.40min alkuinen vauhti voisi olla oikea kevyelle lenkille, mutta yhdessä kuntolitreenien kanssa 5.40min keskipace on aivan liikaa kevyeksi lenkiksi.

Suosittelen kokeilemaan McMillan running pace laskinta jos juoksun puolella vähänkin kiinnostaa "hifistely" eli juoksutreenien parempi suunnittelu. Ohjelman ansiosta ainakin itse olen oppinut paremmin suorittamaan erilaisia juoksutreenejä. Oli kyseessä pidemmät lenkit tai kunnon intervallit 400m - 2000m niin McMillan ohjelmalla saa laskettua helposti mitä vauhtia pitäisi juosta jotta juoksutavoite säilyy juoksutreeneissä. Ainakin itse huomasin McMillan ohjelman kautta juoksevani lyhyemmät alle 2000m intervallit aivan liian kovaa ja laskimen avulla uskalsin laskea vauhteja helpommin. Sitä kun itse luulin, että hitaammin juostu intervalli olisi hieman liian hiljaa juostu niin ohjelma kertoikin toisin.

[[{"fid":"531","view_mode":"default","fields":{"format":"default","field_file_image_alt_text[und][0][value]":"mcmillanrunning intervalli pacet","field_file_image_title_text[und][0][value]":"mcmillanrunning intervalli pacet"},"type":"media","link_text":null,"attributes":{"alt":"mcmillanrunning intervalli pacet","title":"mcmillanrunning intervalli pacet","height":247,"width":692,"class":"media-element file-default"}}]]

Olen tämän tekstin jo käytännössä kirjoittanut kun kirjoitin Garmin Venu 2 kokemuksia puolen vuoden käytön jälkeen. Minulla on ollut Garmin Venu 2 taas aktiivisessa käytössä parisen viikkoa aina siitä lähtien kun aloin miettimään uuden gps- / älykellon hankkmista. Kaikki tuo lähti liikkeelle siitä kun huomasin Hulluilla Päivillä olevan Apple Watch Ultra tarjouksessa. Tuostakin olen kirjoittanut pari kirjoitusta jo mutta tuolloin myös aktivoiduin käyttämään taas kerran Garmin Venu 2:sta aktiivisesti päivittäin.

Kirjoittelin tuossa juuri kuinka kävin juoksemassa ensimmäistä kertaa yli puoleen vuoteen. Tuon juoksun jälkeen katsoin kyseisen juoksun tietoja ja huomasin sen asian mikä ei minua tosiaankaan yllättänyt. Lähes koko juoksulenkki meni sykealueelle 5 mutta se tosiaan ei yllätä sillä en ole juossut enää aikoihin. Myöskin vaikka olen käynyt aktiivisesti kävelemässä sekä uimassa niin nuo kaksi asiaa ovat ihan eri asia kuin juokseminen niin se ei paljoakaan auta. Uinnissa olen mennyt käytännössä sykealueella 2 ja 3 sekä kävelyssä sykealueelle 1. Kävely ja uinti on auttanut siinä mielessä että tuo juokseminen oli edes noinkin hyvä kuin ilman että olisin käynyt kävelemässä tai uimassa.

Viime viikon sunnuntaina ajattelin aluksi pitäväni ihan täyden lepopäivän ja niin se näyttikin menevän aina iltaan saakka. En meinaan jaksanut edes lähteä päivällä tekemään normaalia päiväkävelyä minkä vähintään olen sunnuntaisin tehnyt. Tämä saattoi myöskin johtua siitä että aloin tekemään sununtaina aamupäivällä extemporeen paikkojen järjestelyä sekä siivousta. Sinällään tämä ei ollut ihan niin extempore sillä kävin hakemassa perjantaina Laajalahden JYSK:stä uuden kirjahyllyn kun olin matkalla PTVGYM:lle tekemään maastaveto treeniä. 

Viime viikolla kun julkaistiin Hullut Päivät tarjoukset ja kun huomasin että siellä olisi Apple Watch Ultra tarjouksessa niin aloin miettimään pitäisikö minun ostaa Apple Watch Ultra? En muista mikä versio silloin oli Apple Watchista menossa kun mietin sen ostamista oikeasti kunnolla ja kävin niitä liikkeessäkin katsomassa. Tuon silloisen innostuksen jälkeen en Apple Watchia ole miettinyt hankkivani ja elokuussa 2021 hankin tämän nykyisen Garmin Venu 2:sen. Kuitenkin kun näin Apple Watch Ultra Hullut Päivät tarjouksen niin sen jälkeen asiaa aloin miettimään ja mitä lähemmäksi Hullut Päivät tuli niin sitä enemmän asiaa mietin.

Mennään ajassa taakse päinä vuoteen 2013 jolloin menin juoksemaan ensimmäisen puolimaratonin. Tuohon aikaan juoksin todella paljon ja varsinkin aamuisin sillä kävin yleensä aamulla juoksemassa ja illalla kuntosalilla. Olin jo muutaman vuoden käynyt tosiaan aamulla ennen töihin menoa tai ennen toimistolle menemistä käynyt juoksemassa noin kymmen kilometrin lenkin kolmesta viiteen kertaan viikkoon. Tämän lisäksi menin sitten illalla kuntosalille tekemään ihan normaalisti voimaharjoittelua mikä ei silloin eronnut kyllä yhtään siihen nähden mitä nykyään teen.

Juoksu- ja kävelykenkiin ei ole tullut viime vuosina enää tullut panostettua niin kuin "aktiivi" juoksu aikana. Minulla oli ennen kuin nyt pari viikkoa sitten ostin uudet kengät niin käytössäni kahdet parit Asics Pulse 5 kenkiä mitkä tuli ostettua kauan sitten. Kyseiset kengät on tullu ostettua ennen viimeisintä puolimaratonia mikä sekin tapahtui 2015 joten siitä on aika. Myös kenkien malli Asics Pulse 5 kertoo että kengät ovat vanhat sillä Asics Pulse kengät menevät nyt Asics Pulse 14 numerossa.