Räkkivetoa vastustus nauhalla 280kg

23.07.2022 - 11:32

Tuli tuossa vajaa parisen viikkoa sitten tehtyä räkkivetoja vastustusnauhalla mikä tuli jalkojen alta mitä olen yleisesti tehnyt. Olen vain kerran tehnyt PTVGYM:llä räkkivetoa milloin myös pääsin tekemään sellaisella räkillä mihin saa laitettua vastustusnauhat. Tuolloin ainoan kerran kun tein PTVGYM:llä räkkivetoja niin sain tehtyä ensimmäistä kertaa 280kg painoilla mutta nyt vajaa parisen viikkoa sitten sain tehtyä saman yhdellä vastusnauhalla mikä tulee jalkojen alta. Juurikin tuo jalkojen alta laitettu vastustusnauha on tuntunut paljon raskaammalta niin tämä jälkimmäinen 280kg oli mielestäni parempi ja raskaampi nosto.

Kun vastustusnauhat saa laitettua räkkiin suoraan kiinni niin se on helpompi käyttää, mutta tarvitsee räkin missä se on mahdollista. Tällöin vastustusnauhat on symmetrisesti samalla tavalla jokaisella sarjalla eikä asettelua tarvitse tehdä jokaiseen sarjaan erikseen muutoin kun tarkistaa tangon kohta. Kun taas vastustusnauha jalkojen alta on käytettävissä yleisesti salilla kun salilla mutta asettaminen on enemmän säätämistä sillä jokaiseen sarjaan joutuu asettamaan vastustusnauhan hyvin tarkkaan paikoilleen. Välillä noston tai sarjan epäonnistuminen johtuu juurikin siitä, että vastustusnauha on mennyt huonosti jostain kohtaan tai on muutoin epätasaisesti.

Tein kyseisessä treenissä kahden toiston sarjoja eli 220kg sekä 260kg painoilla ja oikeasti lähdin hakemaan kahta toistoa myös 280kg painoilla. Kuitenkin jo tuo yksi ja ainoa toisto tuntui niin raskaalle, että päädyin tekemään vain tuon yhden toiston. Vastustusnauhoilla tehdessä nosto vaikeutuu alusta loppua kohden aina sitä mukaan kun vastustusnauha kiristyy. Riippuen vastustusnauhan jäykkyydestä niin varsinkin näin jalan alta tehdessä niin lukitus vaiheessa vastustusnauha on todella kireällä. Näin ollen vedon loppu on todellakin vaikea ja varsinkin mitä enemmän painoja on tangossa.

En tiedä onko se henkistä ja olenko mielen tilassa kun teen vastustus nauhoilla mutta jotenkin tuntuu sille, että saan tehtyä helpommin. Varmaan kun tiedän lopun olevan raskaampi kuin normaalissa toistossa niin jotenkin sitä varmaan valmistuu eri tavalla nostoon. Myöskin tietenkin päivä vaikuttaa sillä jos tekeminen on muutoinkin raskaan oloista niin silloin myös vastustusnauhoilla tekeminen on paljon raskaampaa. Nyt sattui olemaan hyvä päivä sillä 280kg räkkiveto ei taida kuitenkaan olla itselleni jokapäiväistä. Myöskin kun saa tehtyä 280kg räkkivedon vastustusnauhoilla niin käytännössä se tarkoittaa sitä, että ilman vastustusnauhaa olisi tullut 300kg.

Kyllä vastustusnauha on helposti 20kg ero painoissa mitaten ja ellei ole tehnyt aikaisemmin vastustusnauhoilla niin silloin jopa enemmän. Kuitenkaan vastustusnauhaa ei voi ihan verrata painoissa yksi yhteen kuten ei ketjujakaan mutta itse olen tullut siihen tulokseen ihan vertailemalla tuloksia vastustusnauhoilla tehdyn ja ilman välillä. Vastustusnauha kun alkaa siinä puolivälistä alkaen olemaan kokoajan raskaampi mitä kireämmälle se kiristyy. Tähän vaikuttaa tietenkin vastustusnauha itse sekä treenaajan välityksistä eli kuinka korkealle tanko nousee maasta. Myöskin täytyy vielä sanoa se vaikka olenkin sen jo maininnut aikaisemmin niin juurikin nämä vastustusnauhalla tehdyt maastavedot sekä räkkivedot ovat olleet vain positiivisia treenejä ja helpottanut itse normaalia maastavetoa ja räkkivetoa.

Perjantaina kun menin PTVGYM:lle tekemään maastaveto treeniä niin minulla taisi olla suunnitelma maastaveto treeniä. En kuitenkaan tiennyt päivän kuntoani kuin vasta treenin edetessä joten tuo suunnitelma oli vain tuollainen heitetty suunnitelma päähän. Kuitenkin tuosta alkuperäisestä "suunnitelmasta" väänsin sitten lopulta lopullisen suunnitelman treenin edetessä. Tällä kertaa käytin 25kg painoja alkupään lämmittelyissä kun viime aikoina olen suosinut 20kg kiekkoja. Tämä ihan sen takia että 25kg kiekkoja oli enemmän siinä lähellä saatavilla kun siinä vierressä oli toisia treenaajia.

Maanantaina tuli tosiaan runtattua räkkivedossa 270kg painoilla kymmenen toistoa mikä oli tietenkin sarjaennätys ja suurimmat painot millä olen tuon kymmenen toistoa räkkivedossa saanut. Tiistaina oli sitten penkki treeni mikä oli aikalailla sitä normaalia kun en oikein tiennyt mitä tehdä. Minulla oli ajatuksia jos toisia mutta päädyin aikalailla sitten tekemään perus treenin isoilla painoilla. Tällä kertaa se tuotti 190kg painoilla kaksi kahden toiston sarjaa minkä lisäksi vielä yhden ykkösen. Ei olla siis missään 200kg penkki kunnossa tällä hetkellä mutta se on ollut nyt tiedossa jo tovin.

Viime viikolla lähdin hakemaan maanantaina räkkivedossa 270kg painoilla kymmentä toistoa kun olinhan saanut sitä edellisellä viikolla juuri ja juuri tehtyä kymmenen toistoa 260kg painoilla. Niin miksi en nyt sitten seuraavalla viikolla saisi kymmentä toistoa kymmenen kiloa painavammalla 270kg:lla? Niin kaikki tämä kymmenen toistoa juttu alkoi oikeastaan kesän treeneistä kun sain vedettyä räkkivedossa 300kg painoilla viisi toistoa. Tuon lisäksi kun olin alkanut muutenkin tekemään pidempiä sarjoja esimerkiksi kyykyssä missä sain aluksi 180kg painoilla kymmenen toistoa ja minkä sain nostettua 200kg painoihin.

Olen nyt pikkuhiljaa yrittänyt vaihtaa kahden maastaveto treenin viikot yhteen maastaveto treeniin ja toiseen treeniin missä teen räkkivetoa tai lohko maastavetoa. Ihan vain sen takia että jos vaikka tulokset alkaisivat nousemaan ja erityisesti jos vaikka kroppa pysyisi hieman paremmin kasassa. Täytyy kyllä sanoa että kun teen kaksi maastaveto treeniä viikkoon niin se kyllä tuntuu kropassa tavalla tai toisella. Myöskin se on vaikuttanut eritoten kyykky treeneihin kun alaselän kanssa on ollut palautumisen vaikeuksia. Tämän taas huomasi eilen lauantaina kun menin tekemään kyykky treeniä PTVGYM:lle ketjuilla.

No niin tulihan se sieltä vaikka aluksi sille ei tuntunutkaan. Tämän viikon keskiviikkona sain kyykättyä 200kg painoilla ensimmäistä kertaa ikinä kymmenen toistoa. Tämä on ollut tavoitteeni ainakin tämän vuoden keväästä alkaen ja mahdollisesti jopa vuosi kausia. Olen saattanut joskus aikoinaan vuosia sitten haaveilla kyykkääväni 200kg painoilla kymmenen toistoa mutta tuolloin se oli kaukainen haave. En edes silloin tainnut saada kyykättyä 200kg tai jos sain niin se oli hikisesti se yksi - kolme toistoa. Nyt kun keväällä asettelin muutamia välitavoitteita kyykkyyn niin olin tainnut silloin saada pitkästä aikaa 180kg kahdeksan toistoa?

Tällä viikolla tuli tehtyä viikon molemmissa jalka- & kyykkytreenissä sarjaennätyksiä kun keskiviikkona tein normaalissa kyykyssä ja eilen lauantaina ketjukyykyssä uudet sarjaennätykset. Muutoinkin molemmat jalkatreenit olivat aika identtisiä keskenään sillä keskiviikkona kerkisin tekemään kaksi liikettä ja lauantaina päätin jättää jalkatreenin kyykkyyn. Tällä viikolla tuli tehtyä siis todella suppeat jalkatreenit mutta toisaalta kumassakin jalkatreenissä sarjaennätyksien jälkeen olin todella puhki. Tämän johdosta lauantaina sitten päätin lähteä suoraan kotiin kyykyn jälkeen.