Pysäytys penkkiä 150kg 5x5 ja PTVGYM:llä 150kg ketjujen kanssa 4x3

04.02.2023 - 11:31

Tällä viikolla tuli tehtyä kaksi penkki treeniä 150kg painoilla mikä oli "suunniteltua" enkä sitten lähtenyt nostamaan painoja sen enempää. Olikos nyt edellisellä viikolla kun tuli kokeiltua enemmän mihin ei sitten pystynytkään niin ajattelin tällä viikolla että maltilliset painot niin ainakin onnistuu. Mitään en siis suunnitellut ennen treenejä vaan siinä treenin aikana sitten normaaliin tapaan katsoin hieman mitä ja miten sitä sitten tekisi. Olihan minulla kummallakin kerralla normaaliin tapaan slingshotit mukana ja ajattelin niillä tehdä jo ensimmäisessä treenissä mutta kassiin ne sitten jäi.

Tiistaina päädyin tekemään jotenkin poikkeuksellisesti 130kg painoilla 100kg jälkeen. Normaalisti otan 100kg jälkeen 120kg nykyisin tai vanhaan aikaan 140kg. Todella todella harvoin olen noussut tuohon 130kg painoihin mutta tällä kertaa tuo tapahtui. Ehkä ajattelin jo sitä että tekisin 150kg painoilla niin toisaalta 130kg on siinä välissä kun taas 120kg:sta on enemmän tai 140kg vain 10kg nousu. No joka tapauksessa tein eka 130kg painoilla yhden sarjan mistä nousin 150kg. Ajattelin varmaan aluksi jossain ajatuksissa että olisin tuosta sitten laittanut 170kg ja ottanut slingshotin käyttöön?

Siinä sitten kun tangossa oli 150kg niin ajattelin aluksi että mitä jos tekisin kolme viiden toiston sarjaa? No siinä kun olin tehnyt pari viiden toiston sarjaa niin päätin että teenkin sitten viisi kertaa viisi 150kg painoilla. En ole tuota varmaan koskaan aikaisemmin tehnyt eli se oli eräällä tapaa sarjaennätys? En ainakaan muistaisi että olisi itse tehnyt ilman spotteria 150kg painoilla viisi kertaa viisi sillä jos tuon olen tehnyt niin ajassa pitää mennä taaksepäin ja noina aikoina tein penkin noilla painoilla vain spotterin kanssa.

Perjantaina olikin sitten vuorossa penkki treeni PTVGYM:llä ja tämän viikon treenit suunnittelin juurikin niin että tekisin perjantaina penkki treenin PTVGYM:llä kun halusin käyttää penkissä ketjuja. Sitä kuinka tuo treeni menisi ja miten sen tekisin oli ihan auki. En tiennyt miten tuo tiistain 150kg viisi kertaa viitoinen vaikuttaisi minkä lisäksi tunsin tuolloin kädessä kipuja. En siis tiennyt vaikuttiko tuo tiistain treeni vielä negatiivisemmin käteen missä tunsin kipuja kun tein tiistaina penkkiä. Eli siihen nähden tiistain treeni meni hyvin että jokaisessa sarjassa vasemmassa kädessä tunsin kipua.

Perjantain penkki treeni meni hyvin mutta pari viikkoa sitten kun kävin PTVGYM:llä tekemässä penkki treeniä ketjuilla niin se meni suhteessa paremmin. Olin tällä kertaa heikommassa kunnossa sillä nyt sain 150kg painoilla plus ketjut kolme toistoa ja se tuntui olevan ihan maksimi kun pari viikkoa sitten sain 160kg plus ketjut niin kaksi toistoa. Toisaalta tällä kertaa tein useamman toiston 150kg painoilla plus ketjut kun pari viikkoa sitten tein vain yhden sarjan 160kg painoilla plus ketjut. Mutta joo tällä kertaa en ollut ihan samassa kunnossa kuin pari viikkoa sitten niin sen johdosta treenistä tuli nyt tälläinen.

Päädyin tekemään 150kg painoilla plus ketjut niin neljä kolmen toiston sarjaa. Ajattelin aluksi tehdä kolme sarjaa minkä jälkeen päätin tehdä viisi. Kuitenkin neljännen kohdalla huomasin että ei kannata ainakaan ilman spottia ja kun halusin tehdä tämän treenin ilman spotteria niin päädyin tuohon neljään sarjaan 150kg painoilla plus ketjut. Tämän jälkeen sitten otin slingshotin käyttöön ja lisäsin hieman painoja. Päädyin tekemään 160kg painoilla plus ketjut kolme kolmen toiston sarjaa tuolla tussummalla slinghotilla sillä en halunnut treenistä liian helppoa.

Tuo vanha keltainen slingshot on ollut jo pitkään siinä kunnossa että eihän se auta paljoakaan enää. Sitä on käytetty niin paljon että se on käytännössä menettänyt merkityksensä ja sen apu penkkaamiseen on todella pieni. Uudempi musta slinghot on vielä jämäkkä ja se on muutenkin tarkoitettu suurempiin painoihin joihin sitä olen myöskin käyttänyt. Tuota mustaa slingshottia on turha käyttää alle 200kg painoihin sillä se auttaa jo liikaa niin treenistä tulee liian helppo. Tuota vanhaa keltaista slinghottia on siinä mielessä hyvä käyttää kun sen apu on olematon verrattuna kuin se olisi uusi. Siksi sillä on nyt hyvä tehdä treenejä kun tietää ettei se auta paljon mitään mutta se auttaa sen tarvittavan.

Kuitenkin nyt tuli huomattua että en oikein enää jaksanut tehdä tuolla 160kg painoilla plus ketjut edes slingshotilla. Tuo kolme kertaa kolme oli ihan maksimi mitä jaksoin tehdä ja oma ajatukseni ennen ensimmäistä sarjaa oli tehdä viiden toiston sarjoja. Kuitenkin huomasin jo hyvissä ajoin että en nyt viittä jaksa tehdä millään. Olisi pitänyt ottaa käyttöön tuo musta slinghot jos olisin halunnut tehdä viiden toiston sarjoja. No olin kuitenkin tehnyt pohjalle jo 150kg painoilla plus ketjut niin neljä kolmen toiston sarjaa niin ei ole kyllä ihme etten jaksanut edes slingshotilla tehdä kuin 160kg painoilla samaa kolmen toiston sarjaa.

Onko ylipaino ylivoimaa? Siinä vasta kysymys ja oikea vastaus on oikeasti vaikea. Mietin kuitenkin suhteellisen usein sitä että miten jaksan treenata sen miten jaksan treenata? Olenko vain tottunut siihen että treenaan usein vai enkö oikeasti sitten treenaa? Aikoinaan kävin juoksemassa aamuisin yhdestä kerrasta viiteen kertaan aktiivisesti minkä lisäksi kävin kuntosalilla neljästä kerrasta kuuteen kertaan. Vuosien varrella olen käynyt kuntosalilla eri tavalla mitä nykyään käyn ja en muista tarkalleen milloin ja miten treenasin kun kävin aktiivisesti juoksemassa. Yhdessä vaiheessa kävin jopa aamuisin ja iltaisin treenaamassa kuntosalilla eli tupla treenaamassa.

No niin eilen sitten mukavasti takatalvi yllätti mutta itselleni se ei tullut niin yllätyksenä kun olin sentään säätietoja katsonut. Se minulle tuli yllätyksenä että sitä lunta sitten oikeasti tuli ja niinkin paljon. Olin kuitenkin itse jo vaihtanut kesärenkaat alle parisen viikkoa sitten. Kun perjantaina lähdin PTVGYM:lle niin juuri silloin seitsemän tienoilla lunta alkoi höytyilemään niin kuin säätiedoista näki. Lunta kuitenkin vain höntyili hyvin vähän niin itse ajattelin että ei sitä nyt sinä aikana niin paljoa tulisi mitä sitä lopulta tuli. 

Keskiviikkona oli viikon ensimminen jalkatreeni ja täytyy sanoa että en odottanut kyykyltä sen pahemmin yhtään mitään. Olinhan juuri lauantaina kyykännyt 230kg kaksi toistoa ja 240kg yhden toiston. Kuitenkin kun katsoo viime viikkoa muutenkin niin keskiviikon ensimmäinen kyykky treeni meni heikosti kun sain kaksi kertaa yhden toiston 200kg. Viikon toinen kyykky treeni lauantailta menikin sitten todella hyvin. Tämän pohjalta en sitten tiennyt oikein mitä odottaa mutta olenkin päättänyt että nyt keskityn viemään kyykyn mielummin hyvin alas kuin lähteä hakemaan yli 200kg painoja.

Mennään ajassa taakse päinä vuoteen 2013 jolloin menin juoksemaan ensimmäisen puolimaratonin. Tuohon aikaan juoksin todella paljon ja varsinkin aamuisin sillä kävin yleensä aamulla juoksemassa ja illalla kuntosalilla. Olin jo muutaman vuoden käynyt tosiaan aamulla ennen töihin menoa tai ennen toimistolle menemistä käynyt juoksemassa noin kymmen kilometrin lenkin kolmesta viiteen kertaan viikkoon. Tämän lisäksi menin sitten illalla kuntosalille tekemään ihan normaalisti voimaharjoittelua mikä ei silloin eronnut kyllä yhtään siihen nähden mitä nykyään teen.

Minun oli tarkoitus kirjoittaa eilen tämän viikon penkki treeneistä ja siitä kuinka suosittelen tekemään erilaisia treenejä. Kuitenkin nyt päätin kirjoittaa eilisestä kyykky treenistä ja siitä kuinka tämän viikon ensimmäinen kyykky treeni keskiviikkona ja jälkimmäinen nyt eilen lauantaina erosivat toisistaan. Niin kyllä erosivat myöskin tämän viikon penkki treenit mutta eri tavalla sillä tein viikon molemmat penkki treenit eri tavalla. Voisikin siis olla ehkä parempi että kirjoitan tässä nyt tämän viikon penkki ja kyykky treeneistä mitkä erosivat toisistaan eri syistä.

Eilen maaanantaina tuli käytyä kolmannen kerran Tampereen Loaded:lla treenaamassa kun minun oli alun perin tarkoitus palata kotiin reissulta keskiviikkona. Minulla oli Vammalan kuntosalille yksi kerta jäljellä ja ajattelin sen käyttää tiistaina kun minun oli alun perin tarkoitus palata kotiin keskiviikkona. Kuitenkin kun nyt eletään tiistaita niin olenkin jo takaisin kotona. Taas vaihteeksi suunnitelmat muuttuivat extemporeen ja siinä tiistaiaamuna kun olin herännyt niin lähes saman tien aloin pakkaamaan kamoja kasaan että pääsin lähteen mahdollisimman pian.