Pysäytys maatavedossa ennätyksiä, maastavetoa pysäytyksellä

20.12.2023 - 12:31

Maanantaina jollain teinille oli todella kova kiire PTVGYM:llä sluibaamaan. Kun ajoin maanantaina Kehä 2:sta PTVGYM:lle niin takanani tuli joku A-sarjan mersulla jotain 120km/h vaihtaen koko ajan kaistoja. Kunhan vain mersu pääsi sen yhden auton ohi ja sit toiselle kaistalle taas yhden auton ohi. Kun kiire on niin kiire on minkäs sille voi? Muutaman kerran mersu siinä kaistoja vaihteli että pääsi aina yhden auton ohi kiilaten ohitettavan eteen.

Siinä sitten kun itse pääsin PTVGYM:lle niin katsoin että se A-sarjan mersu siinä PTVGYM:in oven edessä oli ja joku nuori sieltä juuri oli tullut. Ihmeellistä sinällään että vaikka Kehä 2:sta mersu paineli jotain 120km/h niin jotain se siinä sitten oli säätäny autossa parkkipaikalla tai jotain kun pääsin PTVGYM:in ovesta kuitenkin ennen nuorta jamppaa ennen. Ovella hän oli juuri ja juuri ennen mutta ovea hän ei saanut auki. Muutenkin hän käveli suoraan ulko-ovelta yläkerran ovelle eikä pukuhuoneeseen eli varmaan ensimmäisiä kertoja Pitäjänmäen PTVGYM:llä?

Itsellä oli maanantaina maastaveto treeni ja kun lopulta olin maastavedon lopettanut niin äijä näkynyt nuorta jamppaa enään. Oli siis kamala kiire sluibaamaan kun en nähnyt häntä enää siinä vaiheessa kun tosiaan lopetin lohko maastavedon tekemisen. En kyllä muutenkaan nähnyt jäbää sivusilmällä salilla hirveästi että en edes tiedä tekiköhän mitään? No jäbälle oli kyllä muutenkin mielenkiintoisempaa päästellä ja ohitella mersulla liikenteessä kun olla kuntosalilla.

Olin taas nähnyt ehkä liikaa pysäytys maastaveto videoita niin sen johdosta päätin tehdä maanantaina pitkästä aikaa maastavetoa pysäytyksellä. En ole taas pitkään aikaan tehnyt maastavetoa pysäytyksellä ja muutenkin pysäytys maastaveto on minulle varmaan harvinaisin maastaveto variaatio. Viime viikolla tein pitkästä aikaa lohko maastavetoa mikä on minulle sinällään uusin variaatio maastavetoon vaikka sinällään ei ole. Olenhan "lohko" maastavetoa tehnyt jo vuosia käyttäen levypainoja "lohkoina" mutta en nyt sinällään laskisi sitä samaksi vaikka sama onkin. Levypainot kun eivät ole taiaisia toisin kuin oikeat lohkot jolloin koko tekeminen tasaisempaa kun alusta on tasainen.

Vastustusnauhoja on tullut myös käytettyä ahkerasti ja yhdessä vaiheessa vastustusnauhoja tuli käytettyä todella paljon. Viime aikoina vain maastavetotreenit ovat sijoittuneet Pitäjänmäen PTVGYM:lle missä ei ole maastaveto alustaa mihin saa nauhat kiinni. Myöskin kun siellä on se yksi levy mihin saisi vastustusnauhat kiinni niin siitä on ollut jo vuoden päivät yksi rauta "tikku" hukassa niin sitä ei edes ole voinut käyttää. Kerran sitä käytin ja laitoin siihen ihan normaalin penkissä käytettävän rauta "tikun" mutta eihän se siinä oikein toimi kun penkin "tikut" ovat niin lyhyitä.

Usein olen vastustusnauhoja käyttänyt niin että seison nauhan päällä kun niillä saleilla millä normaalisti käyn niin ei ole maastavetoalustaa mihin vastustusnauhat saa kiinni. Viime vuonna kun kävin monia kertoja Tampereen Loaded:lla niin siellä olessa tein monesti vastustusnauhoilla kun niihin alustoihin saa nauhat kiinni. Myöskin kun kävin Tampereen PTVGYM:llä niin huomasin siellä olevan samoja alustoja. Kunhan vain Pitäjänmäelle saataisiin vastaavat tai edes TASAISET maastavetoalustat. Pitäjänmäen PTVGYM:in maastavetoalustat ovat olleet jo vuosia niin epätasaisia että huh huhu. Tankoa on hyvin vaikea saada pysymään suorassa.

Sitten itse maastavetoon pysäytyksellä mikä on itselleni tosiaan harvinaisempi variaatio maastavedon tekemiselle. Itse olen aina tehnyt pysäytyksen maastavedossa hieman polvien alapuolelle kun taas idea mistä tämä lähti liikkeelle oli sumo maastaveto videon katsominen missä pysäytys tehtiin säärien korkeuteen. Itse näen normaalissa maastavedossa juuri tuon polvien kohdan olevan hyvä kohta pysäyttämiselle. Tällöin maastavedosta tulee enemmän puoliksi lohko maastaveto tai räkkiveto sillä pysäytys on suurinpiirtein siinä missä lohko maastavedon tai räkkivedon aloitus on.

Tämä oli nyt ensimmäinen kerta kun tein pysäytyksen 260kg painoilla ja myöskin heti sain sen kaksi toistoa mitä hain. Olen ainakin oman muistini mukaan tehnyt 240kg painoilla pysäytyksiä joskus kauan sitten mutta sitä suuremmilla en ainakaan muista tehneeni. Näin ollen heti tuli tehtyä ennätyksiä mikä ei sinällään ole yllätys sillä nyt normi tuloskunto on tasaisempi ja parempi kuin silloin joskus. Vaikka siis maksimi ykkönen ei ole parantunut vuosiin niin tasaisuus ja korkeampi tulostaso on noussut. Aikaisemmin siis epätasaisuus paistoi enemmän ja treenien välillä tuloksissa oli suurempia eroja kuin mitä nyt.

Pysäytyksellä nyt hain lähinnä sitä että saisin juurikin tuohon polvien kohtaan enemmän tekniikkaa ja voimaa nostaa nostot loppuun saakka. Minulla on kaksi kohtaan mihin maastaveto jää kun se jää. Ensimmäinen on tietenkin maahan eli tanko ja painot eivät nouse yhtään ilmaan. Toinen on sitten juuri tuossa polvien alapuolella milloin pitäisi saada alettua tekemääns suoristusta. Huomaan tämän helposti silloin kun teen räkkivetoja tai lohko maastavetoa että jo niiden aloistusasento on itselleni heikompi kuin maastavedon. Tämän vuoksi en olekkaan hirveästi räkkivetoja tehnyt ja lohko maastavetoa olen alkanut tekemään nyt enemmän kun pääsen sitä kunnon puitteissa tekemään toisin kuin ennen kun jouduin käyttämään ei tasapainossa olevani levypainoja.

Onko ylipaino ylivoimaa? Siinä vasta kysymys ja oikea vastaus on oikeasti vaikea. Mietin kuitenkin suhteellisen usein sitä että miten jaksan treenata sen miten jaksan treenata? Olenko vain tottunut siihen että treenaan usein vai enkö oikeasti sitten treenaa? Aikoinaan kävin juoksemassa aamuisin yhdestä kerrasta viiteen kertaan aktiivisesti minkä lisäksi kävin kuntosalilla neljästä kerrasta kuuteen kertaan. Vuosien varrella olen käynyt kuntosalilla eri tavalla mitä nykyään käyn ja en muista tarkalleen milloin ja miten treenasin kun kävin aktiivisesti juoksemassa. Yhdessä vaiheessa kävin jopa aamuisin ja iltaisin treenaamassa kuntosalilla eli tupla treenaamassa.

No niin eilen sitten mukavasti takatalvi yllätti mutta itselleni se ei tullut niin yllätyksenä kun olin sentään säätietoja katsonut. Se minulle tuli yllätyksenä että sitä lunta sitten oikeasti tuli ja niinkin paljon. Olin kuitenkin itse jo vaihtanut kesärenkaat alle parisen viikkoa sitten. Kun perjantaina lähdin PTVGYM:lle niin juuri silloin seitsemän tienoilla lunta alkoi höytyilemään niin kuin säätiedoista näki. Lunta kuitenkin vain höntyili hyvin vähän niin itse ajattelin että ei sitä nyt sinä aikana niin paljoa tulisi mitä sitä lopulta tuli. 

Keskiviikkona oli viikon ensimminen jalkatreeni ja täytyy sanoa että en odottanut kyykyltä sen pahemmin yhtään mitään. Olinhan juuri lauantaina kyykännyt 230kg kaksi toistoa ja 240kg yhden toiston. Kuitenkin kun katsoo viime viikkoa muutenkin niin keskiviikon ensimmäinen kyykky treeni meni heikosti kun sain kaksi kertaa yhden toiston 200kg. Viikon toinen kyykky treeni lauantailta menikin sitten todella hyvin. Tämän pohjalta en sitten tiennyt oikein mitä odottaa mutta olenkin päättänyt että nyt keskityn viemään kyykyn mielummin hyvin alas kuin lähteä hakemaan yli 200kg painoja.

Mennään ajassa taakse päinä vuoteen 2013 jolloin menin juoksemaan ensimmäisen puolimaratonin. Tuohon aikaan juoksin todella paljon ja varsinkin aamuisin sillä kävin yleensä aamulla juoksemassa ja illalla kuntosalilla. Olin jo muutaman vuoden käynyt tosiaan aamulla ennen töihin menoa tai ennen toimistolle menemistä käynyt juoksemassa noin kymmen kilometrin lenkin kolmesta viiteen kertaan viikkoon. Tämän lisäksi menin sitten illalla kuntosalille tekemään ihan normaalisti voimaharjoittelua mikä ei silloin eronnut kyllä yhtään siihen nähden mitä nykyään teen.

Minun oli tarkoitus kirjoittaa eilen tämän viikon penkki treeneistä ja siitä kuinka suosittelen tekemään erilaisia treenejä. Kuitenkin nyt päätin kirjoittaa eilisestä kyykky treenistä ja siitä kuinka tämän viikon ensimmäinen kyykky treeni keskiviikkona ja jälkimmäinen nyt eilen lauantaina erosivat toisistaan. Niin kyllä erosivat myöskin tämän viikon penkki treenit mutta eri tavalla sillä tein viikon molemmat penkki treenit eri tavalla. Voisikin siis olla ehkä parempi että kirjoitan tässä nyt tämän viikon penkki ja kyykky treeneistä mitkä erosivat toisistaan eri syistä.

Eilen maaanantaina tuli käytyä kolmannen kerran Tampereen Loaded:lla treenaamassa kun minun oli alun perin tarkoitus palata kotiin reissulta keskiviikkona. Minulla oli Vammalan kuntosalille yksi kerta jäljellä ja ajattelin sen käyttää tiistaina kun minun oli alun perin tarkoitus palata kotiin keskiviikkona. Kuitenkin kun nyt eletään tiistaita niin olenkin jo takaisin kotona. Taas vaihteeksi suunnitelmat muuttuivat extemporeen ja siinä tiistaiaamuna kun olin herännyt niin lähes saman tien aloin pakkaamaan kamoja kasaan että pääsin lähteen mahdollisimman pian.