PTVGYM:llä ensimmäistä kertaa deficit maastavetoa

24.08.2022 - 13:25

Olen aktivoitunut viime viikkoina tekemään deficit maastavetoa kun normaali maastaveto tuntuu jämähtäneen jälleen kerran paikoilleen. Viikosta toiseen tuntuu sille, että painot ja toistomäärät ovat pysyneet samoissa määrissä. Välillä on tullut onnistumisia että olen saanut joko tehtyä suuremmilla painoilla tai jollain painoilla on tullut enemmän toistoja tai sarjoja. Kuitenkin hyvin nopeasti tuon onnistumisen jälkeen on taas palattu niihin samoihin millä olen aina ennenkin tehnyt. Tietyllä tavalla voisi sanoa että se on hyvä sillä mitään sellaista notkahdusta ainakaan alaspäin ei ole tullut mutta sitä kun vain haluaisi onnistua paremmin.

Kun taisin olla ainakin omasta mielestäni parhaimmassa maastaveto kunnossa muutamia vuosia sitten tehden silloista nykyistä ennätystänikin 280g useampaan kertaan niin tein aktiivisesti myös deficit tyylillä maastavetoa. Tuo deficit tyyli jäi treeneistä pois syystä tai toisesta mutta muistaakseni siihen liittyi jotenkin uusi salivyö ja silloinen painoni. Jäykempi vyö ja iso vatsa vain teki sen että koko liikkeeseen meno tuntui olevan niin vaikeaa. En nyt muista oliko tuolloin myös sekin että vaihdoin tekemään maastavedon kokonaan myötäotteeseen kun käteni rusahti hieman. Myötäotteeseen siirtymisen jälkeen kun aloin käyttämään kasiremmejä ja remmejä on vaikea saada deficit tyyliin kun on iso vatsa eikä vyökään anna yhtään periksi.

Ongelmien synnyttyä siis lopetin pitkäksi aikaa deficit maastavedon tekemisen minkä sitten aloitin tuossa parisen kolmisen viikkoa sitten. Kuitenkin deficit maastavedon jälkeen aloin tekemään maastavetoa myöskin vastustusnauhoilla sekä tänä vuonna ketjuilla eli siinä mielessä olen kyllä erilaisilla tekniikoilla maastavetoa harjoitellut. Kuitenkin myös vastustusnauhoilla sekä ketjuilla on myös alkanut tuntumaan että tason nostaminen on jäänyt paikoilleen. Vai onko itselläni odotukset vain niin korkealla ja ennen kuin saan sen 300kg maasta niin en ole tyytyväinen?

Tampereen Loaded:lla olin jo deficit maastavetoa tehnyt lomani aikana muutaman kerran ketjuilla mutta nyt oli vuorossa ensimmäinen kerta PTVGYM:llä. PTVGYM:llä tiesin siellä olevan sellaisia neliömäisiä "korokkeita" vai mitä ikinä lienevätkin niin hain heti sellaisen. En ollut niitä käyttänyt mihinkään ennen eli tämä oli nyt ensimmäinen kerta ja täytyy kyllä sanoa kuinka paljon siltä oli helpompi tehdä kuin normaalin painon päällä. Paino kun on pyöreä minkä lisäksi siinä on erilaisia uria tai muuten epätasapainoinen niin tuo "laatta" oli ihanteellinen. Sain paremman ja tukevamman otteen minkä lisäksi ei tarvinnut olla ihan niin tarkka asento eli aikaa noston ja sarjan tekemiseen meni vähemmän kun ei tarvinnut katsoa asentoa niin kauaa.

Ainoa suurempi ongelma oli alaselkäni mikä ei tuntunut olevan ihan 100% kunnossa. Niimpä jouduin tekemään treenin sen pohjalta miten se kesti tai ei kestänyt kun en halunnut sen rasittuvan liikaa. Muuten deficit maastavedon tekeminen PTVGYM:llä oli positiivinen asia ja tuon "laatan" avulla tulen kyllä tekemään vain lisää deficit maastavetoa PTVGYM:llä ja tulen jättämään levyn päällä seisomiset pois ohjelmasta.

Perjantaina kun menin PTVGYM:lle tekemään maastaveto treeniä niin minulla taisi olla suunnitelma maastaveto treeniä. En kuitenkaan tiennyt päivän kuntoani kuin vasta treenin edetessä joten tuo suunnitelma oli vain tuollainen heitetty suunnitelma päähän. Kuitenkin tuosta alkuperäisestä "suunnitelmasta" väänsin sitten lopulta lopullisen suunnitelman treenin edetessä. Tällä kertaa käytin 25kg painoja alkupään lämmittelyissä kun viime aikoina olen suosinut 20kg kiekkoja. Tämä ihan sen takia että 25kg kiekkoja oli enemmän siinä lähellä saatavilla kun siinä vierressä oli toisia treenaajia.

Maanantaina tuli tosiaan runtattua räkkivedossa 270kg painoilla kymmenen toistoa mikä oli tietenkin sarjaennätys ja suurimmat painot millä olen tuon kymmenen toistoa räkkivedossa saanut. Tiistaina oli sitten penkki treeni mikä oli aikalailla sitä normaalia kun en oikein tiennyt mitä tehdä. Minulla oli ajatuksia jos toisia mutta päädyin aikalailla sitten tekemään perus treenin isoilla painoilla. Tällä kertaa se tuotti 190kg painoilla kaksi kahden toiston sarjaa minkä lisäksi vielä yhden ykkösen. Ei olla siis missään 200kg penkki kunnossa tällä hetkellä mutta se on ollut nyt tiedossa jo tovin.

Viime viikolla lähdin hakemaan maanantaina räkkivedossa 270kg painoilla kymmentä toistoa kun olinhan saanut sitä edellisellä viikolla juuri ja juuri tehtyä kymmenen toistoa 260kg painoilla. Niin miksi en nyt sitten seuraavalla viikolla saisi kymmentä toistoa kymmenen kiloa painavammalla 270kg:lla? Niin kaikki tämä kymmenen toistoa juttu alkoi oikeastaan kesän treeneistä kun sain vedettyä räkkivedossa 300kg painoilla viisi toistoa. Tuon lisäksi kun olin alkanut muutenkin tekemään pidempiä sarjoja esimerkiksi kyykyssä missä sain aluksi 180kg painoilla kymmenen toistoa ja minkä sain nostettua 200kg painoihin.

Olen nyt pikkuhiljaa yrittänyt vaihtaa kahden maastaveto treenin viikot yhteen maastaveto treeniin ja toiseen treeniin missä teen räkkivetoa tai lohko maastavetoa. Ihan vain sen takia että jos vaikka tulokset alkaisivat nousemaan ja erityisesti jos vaikka kroppa pysyisi hieman paremmin kasassa. Täytyy kyllä sanoa että kun teen kaksi maastaveto treeniä viikkoon niin se kyllä tuntuu kropassa tavalla tai toisella. Myöskin se on vaikuttanut eritoten kyykky treeneihin kun alaselän kanssa on ollut palautumisen vaikeuksia. Tämän taas huomasi eilen lauantaina kun menin tekemään kyykky treeniä PTVGYM:lle ketjuilla.

No niin tulihan se sieltä vaikka aluksi sille ei tuntunutkaan. Tämän viikon keskiviikkona sain kyykättyä 200kg painoilla ensimmäistä kertaa ikinä kymmenen toistoa. Tämä on ollut tavoitteeni ainakin tämän vuoden keväästä alkaen ja mahdollisesti jopa vuosi kausia. Olen saattanut joskus aikoinaan vuosia sitten haaveilla kyykkääväni 200kg painoilla kymmenen toistoa mutta tuolloin se oli kaukainen haave. En edes silloin tainnut saada kyykättyä 200kg tai jos sain niin se oli hikisesti se yksi - kolme toistoa. Nyt kun keväällä asettelin muutamia välitavoitteita kyykkyyn niin olin tainnut silloin saada pitkästä aikaa 180kg kahdeksan toistoa?

Tällä viikolla tuli tehtyä viikon molemmissa jalka- & kyykkytreenissä sarjaennätyksiä kun keskiviikkona tein normaalissa kyykyssä ja eilen lauantaina ketjukyykyssä uudet sarjaennätykset. Muutoinkin molemmat jalkatreenit olivat aika identtisiä keskenään sillä keskiviikkona kerkisin tekemään kaksi liikettä ja lauantaina päätin jättää jalkatreenin kyykkyyn. Tällä viikolla tuli tehtyä siis todella suppeat jalkatreenit mutta toisaalta kumassakin jalkatreenissä sarjaennätyksien jälkeen olin todella puhki. Tämän johdosta lauantaina sitten päätin lähteä suoraan kotiin kyykyn jälkeen.