Pitkästä aikaa "kova" kymmenen kilometrin lenkki melkein tuntiin ilman juoksutreeniä

26.07.2017 - 22:07

Tuli sitten vedettyä 10.4km lenkki 62 min 51 sekunnin aikaan eli 6.03min keskipacella mikä laittoi hieman ihmetyttämään. Olen viimeksi juossut juhannuksena kerran 10km minkä jälkeen en ollut juossut ennen tätä kyseistä lenkkiä yhtään. Olen vain käynyt aktiivisesti aamukävelyillä ja jonain päivinä myöskin iltakävelyillä mutta käveleminen ei ole juoksemista. En sitten tiedä vaikuttaako kävelyiden pituudet juoksun kehittymiseen? Kävelyt ovat olleet kestoltaan noin 35min - 50min pituisia riippuen hieman minkä reitin olen kävellyt. Lähinnä vain, että vaikuttaako pitkä kävely siihen, että juoksukunto nousee ainakin jollain tasolla?

Dieetti on kuitenkin tässä edennyt tai oikeastaan loppunut? Kuitenkaan dieetti ei tarkoita, että aerobinen kunto nousee samalla kun tai jos paino lähtee tippumaan. Painon pudottaminen ja aerobinen kunto ei mene yksiyhteen vaikkakin ne tukevat toisiaan. Ainoa selitys löytyy vain siitä, että minulla on pohjalla "hyvä" aerobinen kunto mitä olen vain saanut dieetin avulla sekä aamu- & iltakävelyiden ansiosta nostettua. Olenhan tässä vuosien ajan kyllä juossut aktiivisesti ja aina juoksusta pidettyjen taukojen jälkeen alussa on ollut hieman vaikeaa ja raskasta, mutta hyvinkin nopeasti juoksukunto on löytynyt. Tällä kertaa olen vain saanut nostettua aerobisen kunnon kävelyn ansiosta.

En kuitenkaan sano, että juoksu on mitenkään "hyvä" sillä se on ollut parempi. Vaikka juoksikin kymmenen kilometriä noin tuntiin niin siitä huolimatta se ei tullut ihan tuosta vain. Alussa juokseminen oli hieman hakemista vaikka vauhti ei nyt mitenkään kovin hidasta tai nopeaa ollutkaan. Kuitenkin kun matkaa alkoi karttua taakse niin juokseminen tuntui kevenevän mutta silti raskaammalta. Kahdeksan kilometrin jälkeen alkoi oikeasti painamaan tai siltä ainakin tuntui. Kahdeksannen - yhdeksännen kilometrin väli tuntui hidastuvan mutta mikä ei kuitenkaan hidastunut kellon mukaan. Tämän jälkeen viimeinen kilometri menikin sitten kovinta vauhtia mitä pääsin koko lenkillä mutta se olikin sellainen lopun ponnistus.

Välillä tuntui juoksun rullaavan helposti ja kevyesti mutta välillä tuntui olevan raskaampaa kuten alamäkien jälkeen jolloin vauhdin tai rytmin saaminen siihen normaaliin oli vaikeahkoa. Halusin kuitenkin pysyä tasaisessa vauhdissa kun välillä tuntui sille, että juoksisin kovempaa. Aloin matkan varrella vain miettimään sitäkin asiaa, että koska tulen sitten oikeasti hyytymään? Kun vauhti alkoi nousta mitä pidemmäksi lenkki meni niin sitä enemmän aloin miettimään koska se hyytyminen nyt sitten tulee? Oikeasti kun on pari kilometriä matkaa niin joudunko oikeasti nyt hidastamaan vauhtia ihan selvästi, että pääsen juoksemaan koko matkan loppuun?

Juurikin vauhdin lisäyksen ongelma on juurikin tuo, että vauhtia tulee helposti liikaa minkä jälkeen alkaa väsymään ja vauhti alkaa laskemaan. Tämä on erittäin todennäköistä varsinkin tällän kun ei tule juostua niin paljoa minkä takia aloin matkan varrella miettiä jaksanko oikeasti vetää loppumatkaa tällä vauhdilla. Aloinko juoksemaan liian lujaa liian aikaisessa vaiheessa, että tulen väsymään vielä ennen matkan loppumista huomattavasti? En edes tiedä miksi lähdin juoksemaan tällä tavalla miten juoksin nyt. Minun oli vain tarkoitus mennä juoksemaan vauhdilla millä vain pääsen juoksemaan kymmenen kilometriä. En lähtenyt hakemaan ihan tämänkaltaista vauhtijuoksua mikä tästä nyt loppujenlopuksi tuli. Seuraavana päivänä on kuitenkin luvassa eräänlainen jalkatreeni ja tämä juoksu alkoi tuntumaan reisissä ja pohkeissa juoksun jälkeen enemmän sitten mitä juoksun aikana. Juoksun aikana huomasin vain jotain kiristymistä toisessa pakarassa, että siellä ei ole ihan kaikki kondiksessa niin kuin pitäisi.

Hyvä juoksu mutta samalla huomasin ja tajusin sen asian miksi olen käynyt nyt enemmänkin kävelylenkeillä enkä juoksulenkeillä. Jalkoja alkaa kiristämään tai muuten tulee jotain sellaisia "ongelmia" vastaan mitä ei haluaisi. Myöskin palautuminen juoksulenkin jälkeen voi kestää kauan ja vaikutusta seuraavaan salitreeniin ei tiedä kuin vasta treeniä tehdessä. Huomasin juoksukuntoni olevan ihan hyvä mutta kuitenkin siinä kunnossa, että pitäisi vain juosta enemmän. Juoksukuntoni on siinä vaiheessa, että juoksulenkkejä voi tehdä ihan hyvin, mutta näiden pidempien lenkkien kanssa alkaa tulemaan vaikeuksia. Toisaalta tällä kertaa vauhtia oli siinä mielessä paljon, että en ole pidempään aikaan juossut näin kovaa mikä teki tästä lenkistä vieläkin raskaamman.

Tulen pysyttäytymään kävelylenkkien parissa kylläkin ja tämä oli vain tälläinen testi. Hyvä testi, mutta sain ja huomasin asioista miksi en juoksu aktiivisesti tällä hetkellä. Ainakaan näin kovaa kuin mitä nyt tulin juokseneeksi. Ehkä jos juoksikin hieman lyhempiä lenkkejä ja hieman rauhallisemmin niin niin ehkä sitten, mutta kuitenkin kävelylenkillä vauhti pysyy kontrollissa kun juoksemisen kanssa asia on toisin. Välillä kun vain juoksemisen kanssa käy niin, että kun juokseminen tuntuu helpolle niin tällöin on vain helppo lisätä vauhtia mitä kävelyssä ei oikein voi tehdä ainakaan niin helposti. Myöskin kävelystä palautuminen on paljon helpompaa kuin juoksemisesta eikä kävely tule vaikuttamaan kuntosatreeneihin niin kuin juokseminen. 

Viime viikon sunnuntaina ajattelin aluksi pitäväni ihan täyden lepopäivän ja niin se näyttikin menevän aina iltaan saakka. En meinaan jaksanut edes lähteä päivällä tekemään normaalia päiväkävelyä minkä vähintään olen sunnuntaisin tehnyt. Tämä saattoi myöskin johtua siitä että aloin tekemään sununtaina aamupäivällä extemporeen paikkojen järjestelyä sekä siivousta. Sinällään tämä ei ollut ihan niin extempore sillä kävin hakemassa perjantaina Laajalahden JYSK:stä uuden kirjahyllyn kun olin matkalla PTVGYM:lle tekemään maastaveto treeniä. 

Viime viikolla kun julkaistiin Hullut Päivät tarjoukset ja kun huomasin että siellä olisi Apple Watch Ultra tarjouksessa niin aloin miettimään pitäisikö minun ostaa Apple Watch Ultra? En muista mikä versio silloin oli Apple Watchista menossa kun mietin sen ostamista oikeasti kunnolla ja kävin niitä liikkeessäkin katsomassa. Tuon silloisen innostuksen jälkeen en Apple Watchia ole miettinyt hankkivani ja elokuussa 2021 hankin tämän nykyisen Garmin Venu 2:sen. Kuitenkin kun näin Apple Watch Ultra Hullut Päivät tarjouksen niin sen jälkeen asiaa aloin miettimään ja mitä lähemmäksi Hullut Päivät tuli niin sitä enemmän asiaa mietin.

Mennään ajassa taakse päinä vuoteen 2013 jolloin menin juoksemaan ensimmäisen puolimaratonin. Tuohon aikaan juoksin todella paljon ja varsinkin aamuisin sillä kävin yleensä aamulla juoksemassa ja illalla kuntosalilla. Olin jo muutaman vuoden käynyt tosiaan aamulla ennen töihin menoa tai ennen toimistolle menemistä käynyt juoksemassa noin kymmen kilometrin lenkin kolmesta viiteen kertaan viikkoon. Tämän lisäksi menin sitten illalla kuntosalille tekemään ihan normaalisti voimaharjoittelua mikä ei silloin eronnut kyllä yhtään siihen nähden mitä nykyään teen.

Juoksu- ja kävelykenkiin ei ole tullut viime vuosina enää tullut panostettua niin kuin "aktiivi" juoksu aikana. Minulla oli ennen kuin nyt pari viikkoa sitten ostin uudet kengät niin käytössäni kahdet parit Asics Pulse 5 kenkiä mitkä tuli ostettua kauan sitten. Kyseiset kengät on tullu ostettua ennen viimeisintä puolimaratonia mikä sekin tapahtui 2015 joten siitä on aika. Myös kenkien malli Asics Pulse 5 kertoo että kengät ovat vanhat sillä Asics Pulse kengät menevät nyt Asics Pulse 14 numerossa.

Tästä on muutama viikko aikaa kun kävin yksi sunnuntai-ilta juoksemassa ilmeisesti 65m vetoja pesäpallokentällä. Tuona sunnuntaina en käynyt salilla niin päätin sitten käydä juoksemassa vetoja kentällä. Kävin juoksemassa vedot lähellä olevalla pesäpallokentällä missä on eräänlainen nurmimatto minkä päällä on hieman hiekkaa. Olen tässä viimeisien vuosien aikana kyseisellä kentällä käynyt monia kertoja juoksemassa mutta ikinä en ole oikein tiennyt mitä matkoja

Kirjoittelin tuossa jo aikaisemmin Garmin Venu 2 kokemuksia viikon käytön jälkeen ja ajattelin kirjoittaa niitä hieman lisää kun Garmin Venu 2 on ollut nyt käytössä useampien viikkojen ajan. Käytännössä olen pitänyt Garmin Venu 2 kelloa kädessä kokoajan paitsi kuntosalilla. Tiedän, että Garmin Venu 2 pitää sisällään ihan hyviä kuntosaliin liittyviä ohjelmia mutta tästä huolimatta olen käyttänyt Garmin Venu 2:sta kuntosalilla pari - kolme kertaa. Ihan vain sen