Pienoista väsymystä alkanut tuntumaan kropassa mutta en tiedä varmaksi mistä tuo johtuu

16.11.2016 - 12:06

Tälle viikolle suunnittelin "vihdoin" pienoista kevennystä treeneistä. Sitä en oikein tiedä mitä tuo tarkoittaa, mutta yleisellä tasolla vähennän treeni kertoja. Kaikki varmaankin lähti liikkeelle viime viikon maanantaista jolloin penkkasin 200kg. Yksinään tuo penkistä 200kg ei vaikuttanut varmaan mihinkään, mutta jatkoin treeniä ja maantain jälkeen treeniviikkoa ihan normaalisti. Huomasin kyllä pienoista väsymystä, mutta ajattelin sen lähtevän pois. En siis ajatellut sen suuremmin mitä kovilla painoilla penkkaaminen vaikuttaa jälkeenpäin enkä ole ihan varma onko tuo yksinään syy tähän pienoiseen kropan väsymiseen. Minulla oli muutamia viikkoja sitten väliviikko minkä lisäksi olin käytännössä heti perään toisen viikon flunssassa. No kuitenkin noiden viikkojen jälkeen treenasin taas normaalisti tai ehkä hieman yli sillä nostin muutaman treenin viikkoon. Viimeviikolla huomasin loppuviikosta pienoista väsymystä minkä olen tämän viikon aikana huomannut selvästi. Tiedä sitten onko syksyn pimeys vaikuttanut tähän jotenkin vai pitäisikö treeni tahtia vain hieman löysätä minkä voin tehdä kyllä hyvillä mielin. Huomasin meinaan viime viikon maanantain jälkeen, että 200kg penkkaus ainakin jollain tasolla rentoutti treenejä. Tuo tulos on kuitenkin itselleni se tulos mitä olen tässä jo pidään haaveillut ja oikeastaan hakenut.

Itse nyt näin mille tasolle olen saanut treeninit tulemaan ja onhan tuo itselleni myöskin eräänlainen saavutus ja "merkkipaalu". Kun ikinä mihikään kuntoon päästä niin onhan sitä sitten hyvä edes saada jossain hyvä tulos vaikka olenkin maastavetoon sekä kyykkyyn pettynyt. Näitä vain sitten seuraavaksi nostamaan vaikka ajattelin nyt ottavan hieman rauhallisemmin. Ainakin siis suuremmilla painoilla treenamisen sillä homma voi mennä helposti siihen, että paikat vain menevät rikki. Isoilla painoilla treenaamisessa kun käy helpommin jotain kuin pienemmillä painoilla ja tämän puolesta en isoilla painoilla tykkää treenata.

Viime viikonloppuna tulin siihen tulokseen, että tällä viikolla treenaan vähemmän treenejä ainakin. Sitä miten treenaan ja treenaanko yleisesti kevyemmin niin en miettinyt. Silti kun viikosta oli mennyt maanantaina ja tiistai niin minulla oli kaksi tuplatreenipäivää takana eli neljä treeniä. Hyvinhän siis viikko lähti liikkeelle kun kahden ensimmäisen päivän aikana treenimäärä oli "normaali" tai sellainen kuin se on nyt viime aikoina ollut. Kuitenkin keskiviikolle oli luvassa täysi lepopäivä ilman minkäänlaista treeniä ja torstaille on suunnitelmissa selkätreeni ilalla mutta torstaiaamu ja perjantai ovat vielä kysymysmerkkejä. Lauantai-illalle on luvassa jalkatreeni ja aamupäivällä / iltapäivällä olen menossa Digiexpoon joten lauantaille ei ole luvassa tuplatreeniä.

Huomasin kropan olevan väsynyt hyvin tiistaiaamun treenissä kun käsitreenistä ei meinannut tulla mitään muutakuin hiljaista kiroomista. Hauisliikkeet sekä ojentajaliikkeet olivat pahasti hakusessa ja käsiin jopa sattui. Tästä huolimatta menin illalla tekemään olkapäätreenin mikä menikin sitten paremmin. Oikeastaan illan olkapätreeni meni hyvin, mutta itse olin treenin aikana siihen hieman pettynyt kuten niin useasti. Näin käy kun odotukset ovat korkealla enkä ole muutenkaan koskaan tyytyväinen siihen miten treeni menee. Vaikka treeni menisi hyvin niin siitä huolimatta en ole itse tyytyväinen.

Penkkiä 200kg penkkauksen jälkeen

Maanantaiaamuna tulin treenanneeksi selkätreenin aika perusliikkeillä sen ihmeellisemmin. Kulmasoutua tangolla vastaotteella, vaakasoutua sekä ylätaljaa leveällä otteella. Ei mitään ihmeellistä muuta kuin se, että tein vaakasoudun yhden käden tyylillä ja ilman taukoja. Pommitin sarjoja vain kättä vaihtamalla failureen asti yhden setin. En muista montako sarjaa tuli per käsi mutta suhteellisen monta. Kulmasoutu sekä ylätalja tuli tehtyä ihan normaaleilla kymmenen ja kahdentoista toiston sarjoilla.

Illalla rintatreenissä minun ei pitänyt penkata tai ei ainakaan normaalissa penkissä. Kuitenkin jostain syystä päädyin aloittamaan rintatreenin penkissä minkä jälkeen jälkeen tein vinopenkin käsipainoilla sekä vipunostot käsipainoilla. Penkissä päädyin sitten tekemään pidempiä viidentoista sekä kahdekymmenen toiston sarjoja pakoilla täyteen. Painoja minulla oli 100kg - 160kg välillä ja loppuun taisi tulla yksi kymmenen toiston sarjakin kun ei vain jaksanut ja viimeinen sarja oli 100kg painoilal 25 toistoa. Tätä samaa tuli jatkettua vinopenkissä käsipainoilla kun tein 50kg käsipainoilla kahdenkymmenen toiston sarjoja pakkotoistoilla minkä jälkeen vipunostot tein ihan viidentoista toiston sarjoilla ilman avustusta. Ihan viimeiseksi tein penkkiä käsipainoilla viisikymmen toistoa 20kg käsipainoilla.

Käsitreeni ja olkapäätreeni isommilla painoilla pitkästä aikaa

Tällä kertaa treenasin käsitreeniä sekä olkapäätreeniä isommilla painoilla kuin mitä olen viimeaikoina treenannut. Käsitreenissä tämä oli ihan suunniteltu asia, että otin muutamiin liikeisiin hieman enemmän painoja. Ei mitään kamalan suuria painoja mutta suurempia millä olen tehnyt liikkeet teknisemmin. Tällä kertaa pidin toistomäärät vähintään kymmenessä mutta yritin tehdä viidentoisto toiston sarjoja. Painot otin ihan tämän mukaan ja tekniikan siten, että pieni runttaaminen oli sallittu mutta selän heilauttaminen ei. Eli käsillä sai runtata mutta selälle en ottanut kaarta vaan jätin toistot mielummin vajaiksi kun otin selän mukaan runttaukseen. Tällä tavalla tein muutamat liikkeet mutta sitten käsitreenin päätin ojentajapunnerrus plus hauiskääntö taljassa supersarjaan missä tein yhden setin ilman taukoja failureen asti. Tällä hain sitä että sain treeniin myöskin pidemmän polttavan setin ja saadakseni viimeistään tässä vaiheessa pumpin käsiin. Jos isommilla painoilla ja pienellä runttauksella pumpin saanti oli kadoksissa niin tällä lopettavalla setillä sain viimeistään pumpin.

Oikeastan illan olkapäätreenin idea lähti aamun käsitreenistä siinä mielessä, että halusin tehdä olkapäätreenin enemmän runttaavana kuin tekniikalla. Viimeiset olkapäätreenit ovat menneet enemmän tekniikalla niin nyt halusin enemmän runttausta eli isompia painoja. Käytännössä tämä tarkoitti enemmän heilumista vipunostoissa. Vaikka jouduin lisäämään hielumista niin en pidin tämän kuitenkin maltillisena enkä lähtenyt heiluttamaan kroppaa ihan liikaa. Myöskin yritin seurata sitä pitääkö minun vähentää painoja siinä mielessä, että heilunko liikaa eli yritin seurata kyllä tekniikkaa niin paljon kuin mahdollista.

Onko ylipaino ylivoimaa? Siinä vasta kysymys ja oikea vastaus on oikeasti vaikea. Mietin kuitenkin suhteellisen usein sitä että miten jaksan treenata sen miten jaksan treenata? Olenko vain tottunut siihen että treenaan usein vai enkö oikeasti sitten treenaa? Aikoinaan kävin juoksemassa aamuisin yhdestä kerrasta viiteen kertaan aktiivisesti minkä lisäksi kävin kuntosalilla neljästä kerrasta kuuteen kertaan. Vuosien varrella olen käynyt kuntosalilla eri tavalla mitä nykyään käyn ja en muista tarkalleen milloin ja miten treenasin kun kävin aktiivisesti juoksemassa. Yhdessä vaiheessa kävin jopa aamuisin ja iltaisin treenaamassa kuntosalilla eli tupla treenaamassa.

No niin eilen sitten mukavasti takatalvi yllätti mutta itselleni se ei tullut niin yllätyksenä kun olin sentään säätietoja katsonut. Se minulle tuli yllätyksenä että sitä lunta sitten oikeasti tuli ja niinkin paljon. Olin kuitenkin itse jo vaihtanut kesärenkaat alle parisen viikkoa sitten. Kun perjantaina lähdin PTVGYM:lle niin juuri silloin seitsemän tienoilla lunta alkoi höytyilemään niin kuin säätiedoista näki. Lunta kuitenkin vain höntyili hyvin vähän niin itse ajattelin että ei sitä nyt sinä aikana niin paljoa tulisi mitä sitä lopulta tuli. 

Keskiviikkona oli viikon ensimminen jalkatreeni ja täytyy sanoa että en odottanut kyykyltä sen pahemmin yhtään mitään. Olinhan juuri lauantaina kyykännyt 230kg kaksi toistoa ja 240kg yhden toiston. Kuitenkin kun katsoo viime viikkoa muutenkin niin keskiviikon ensimmäinen kyykky treeni meni heikosti kun sain kaksi kertaa yhden toiston 200kg. Viikon toinen kyykky treeni lauantailta menikin sitten todella hyvin. Tämän pohjalta en sitten tiennyt oikein mitä odottaa mutta olenkin päättänyt että nyt keskityn viemään kyykyn mielummin hyvin alas kuin lähteä hakemaan yli 200kg painoja.

Mennään ajassa taakse päinä vuoteen 2013 jolloin menin juoksemaan ensimmäisen puolimaratonin. Tuohon aikaan juoksin todella paljon ja varsinkin aamuisin sillä kävin yleensä aamulla juoksemassa ja illalla kuntosalilla. Olin jo muutaman vuoden käynyt tosiaan aamulla ennen töihin menoa tai ennen toimistolle menemistä käynyt juoksemassa noin kymmen kilometrin lenkin kolmesta viiteen kertaan viikkoon. Tämän lisäksi menin sitten illalla kuntosalille tekemään ihan normaalisti voimaharjoittelua mikä ei silloin eronnut kyllä yhtään siihen nähden mitä nykyään teen.

Minun oli tarkoitus kirjoittaa eilen tämän viikon penkki treeneistä ja siitä kuinka suosittelen tekemään erilaisia treenejä. Kuitenkin nyt päätin kirjoittaa eilisestä kyykky treenistä ja siitä kuinka tämän viikon ensimmäinen kyykky treeni keskiviikkona ja jälkimmäinen nyt eilen lauantaina erosivat toisistaan. Niin kyllä erosivat myöskin tämän viikon penkki treenit mutta eri tavalla sillä tein viikon molemmat penkki treenit eri tavalla. Voisikin siis olla ehkä parempi että kirjoitan tässä nyt tämän viikon penkki ja kyykky treeneistä mitkä erosivat toisistaan eri syistä.

Eilen maaanantaina tuli käytyä kolmannen kerran Tampereen Loaded:lla treenaamassa kun minun oli alun perin tarkoitus palata kotiin reissulta keskiviikkona. Minulla oli Vammalan kuntosalille yksi kerta jäljellä ja ajattelin sen käyttää tiistaina kun minun oli alun perin tarkoitus palata kotiin keskiviikkona. Kuitenkin kun nyt eletään tiistaita niin olenkin jo takaisin kotona. Taas vaihteeksi suunnitelmat muuttuivat extemporeen ja siinä tiistaiaamuna kun olin herännyt niin lähes saman tien aloin pakkaamaan kamoja kasaan että pääsin lähteen mahdollisimman pian.