Penkkitreeni ketjuilla sekä vuoden ensimmäinen 200kg

13.03.2022 - 10:17

Viime viikolla kävin tekemässä maastaveto treenin sekä kyykky treenin PTVGYM:llä mikä tiesi maastavetoa sekä kyykky ketjuilla. Olin ennen tätä viidettä treeniä tehnyt kaksi kertaa maastavetoa sekä kaksi kertaa kyykkyä ketjuja käyttäen niin ajattelin penkin olevan nyt vuorossa. Oli se sitten PTVGYM tai Loaded Gym niin aina kun olen kyseisissä paikoissa käynyt treenaamassa niin tavoitteeni on tehdä asioita joita en normaalisti pääse tekemään. Miksi tehdä normaalin treenin tapaista treeniä eikä hyödyntää salin erikoisuuksia?

Siitä lähtien kun hankin 10-kerran kortin PTVGYM:lle niin ajattelin alkaa nostamaan penkki kuntoani 200kg että saisin uuden salin missä olen saanut penkissä 200kg. Tänä vuonna olen pääsääntöisesti treenannut penkissä 20 - 30 toiston sarjoja 110kg sekä 120kg painoilla. Tämän lisäksi olen ottanut muutamia kertoja 140kg painoilla pysäytyspenkissä viiden toiston sarjoja. Viime viikolla yritin ensimmäistä kertaa katsoa missä kunnossa olen ja sain nostettua 160kg sekä 180kg mikä yllätti siinä mielessä, että 180kg tuli vaikka en ole voimaa treenannut kolmeen kuukauteen.

Tällä viikolla heti maanantaina paukuttelin räkkivedossa 280kg sarjaennätyksen minkä lisäksi maksimi ennätyksen 290kg. Tuon jälkeen tiistaina oli vuorossa penkki treeni missä yritin tehdä pitkiä sarjoja 150kg painoilla. Tuossa yrityksessä epäonnistuin totaalisesti sillä sain ensin viisi toistoa normaalilla tyylillä ja tämän jälkeen kymmenen toistoa slingshotilla. Tiesin kyllä jo lämmittelyä tehdessä että kaikki ei tuntunut ihan niin kevyelle. Siitä johtuen ajattelin kuitenkin saavani 150kg painoilla enemmän kuin viisi toistoa mitä sain. Kuitenkin minusta kuulemma paistoi jo kauas että tänään ei ole minun päiväni ja että minua ei kiinnosta.

Ennen perjantaita oli keskiviikko sekä torstai milloin myöskään treenit ei oikein lähtenyt vaikka keskiviikkona sain kyykyssä tehtyä ihan ok treenin. Näin ollen en tiennyt yhtään mitä odottaa perjantailta jolloin minun oli tarkoitus tehdä ensimmäistä kertaa ikinä penkkiä ketjuilla. Olin juuri tiistaina saanut 150kg painoilla viisi toistoa niin tuo ei edesauttanut asiaa mutta perjantaina en miettinyt mitä olin tehnyt koko viikolla vaan lähdin ihan puhtaalta pöydältä. En tiennyt mitä odottaa enkä suunnitellut etukäteen miten lähden penkkiä tekemään ketjuilla.

Lähdin tekemään penkkitreeniä ihan normaaliin tapaan kun ajattelin hieman katsovani missä kunnossa olen ja sen jälkeen hieman laskemaan painoja ja laittamaan ketjut paikoilleen. Toinen tapa olisi ollut lähteä heti ketjujen kanssa liikkeelle mutta syystä tai toisesta halusin eka katsoa penkki kuntoani. Kun tein eka penkkiä 60kg, 100kg sekä 140kg niin tuo 140kg tuntui todella kevyelle toisin kuin tiistaina. Tämän johdosta päätin tehdä 160kg ja katsoa miten se tulee. Sanoin spotterilleni että jos 160kg tulee helposti niin kokeilen 180kg ja jos se tulee hyvin niin kokeilen 200kg ja sitten lähden sen jälkeen leikkimään ketjuilla.

Kaikki päätyi menemään hyvin eli 160kg tuli todella kevyesti niin kuin 180kg. Tämän johdosta päädyin nostamaan painot 200kg mikä tuli lopulta hyvin mutta mikä itselleni tuntui että vauhti pysähtyy ja tämä saattaa jäädä nostamatta. Kuitenkin tanko nousi koko ajan ylös vaikka siihen alkuun tulikin sellainen hydrauliikkapumppun tapainen efekti eli alkuun nousi nopeasti ja loppu tuli hitaasti. Tämä kaikki tuli yllätyksenä sillä olin ennen tätä treeniä penkannut yhdessä treenissä 160kg & 180kg ja juuri tällä viikolla saanut hikisesti viisi toistoa 150kg:lla. En ollut tänä vuonna edes penkannut voimaa vaan ylipitkiä 20 - 30 sarjoja ja siitä huolimatta sain nyt ensimmäisellä yrityksellä 200kg.

Olen nyt penkannut kerran Tampereen Loaded Gym:llä sekä Pitäjänmäen PTVGYM:llä joissa molemmissa olen saanut nostettua 200kg. Aika täydellistä tekemistä ja nyt pitää sitten varmaan lopettaa penkkailut näiltä saleilta tekemättä ja keskittyvät muihin treeneihin? Ei sillä haluan tehdä penkkiä ketjuilla mitä tein ensimäistä kertaa nyt ja mikä tuli sinällään yllätyksenä kuinka helppoa sitä oli tehdä verrattuna kyykkyyn tai maastavetoon mitkä ovat vaikeampia teknisesti. Kyykyssä pitää hallita tasapaino sillä ketjut vievät liikettä edestakaisin aiheuttaen helposti heiluntaa ja maastavedossa nostaminen on vain raskasta kun koko ketju on maassa mistä sitä pitää lähteä nostamaan. Jostain syystä penkki tuntui helpommalta verrattuna näihin kahteen muuhun liikkeeseen eikä siinä ollut mitään hakemista vaan se tuntui enemmän luontevalta.

En havainnut mitään ihmeellistä mikä olisi vaikuttanut niinkään tekniikkaan vaan tanko tuntui hieman raskaalle suuremmilla painoilla. Penkkasin siis ensiksi 200kg normaalisti minkä jälkeen laskin painot 100kg ja lisäsin ketjut. En tiennyt mitä odottaa ja minulla oli kuitenkin tuo 200kg nosto taustalla niin halusin lähteä ihan alusta. 100kg ketjuilla tuntui tyhjälle tangolle millä tein kaksi toistoa. Tämän jälkeen menin 140kg jälkeen 160kg painoihin joilla sain tehtyä kaksi toistoa ja sen jälkeen 140kg painoilla kahdeksan. Tämän treenin tarkoitus oli vain katsoa ja kokeilla miltä ketjut tuntuvat niin tein vain miltä tuntui ja tietenkin tuo 200kg rokotti suurempia painoja.

Olen kuitenkin penkannut kuminauhoilla aika paljon viime vuonna ja kuminauhoilla penkkaaminen on todella raskasta. Luulin tämän auttaneen ketjuilla tehdessä todella paljon että kaikki erot normaaliin penkkiin verrattuna eivät tulleet yllätyksenä. Myöskin kun penkki tekniikka on stabiili eikä se hirveästi elä kesken toistojen niin se auttaa sillä mitä enemmän tekniikka vaihtuu kesken toiston niin se vaikuttaa erikoistekniikoita. Siksi onkin parempi ensiksi keskittyä pitämään tekniikka kasassa normaalia penkkiä tehdessä ennen kuin lähtee tekemään kuminauhalla tai ketjuilla.

Olen käynyt suurin piirtein kerran viikossa tekemässä maastavetotreenin ketjuilla PTVGYM:llä. Syystä tai toisesta minulla oli maastavedon kanssa jotain henkisiä tai teknisiä ongelmia tai haasteita tuossa pari kuukautta sitten. Kuitenkin kun räkkiveto on alkanut luistamaan ensiksi ennätyksellä 295kg mitä seurasi ensimmäisen kerran 300kg räkkivedossa niin myöskin maastaveto on alkanut luistamaan. Ensiksi tuossa tuli tehtyä 240kg painoilla plus ketjut mitä seurasi

Kyykkääminen on ollut minulle aina yksi mieluisin liike kuntosalilla maastavedon kanssa vaikka se on ollut ja on minulle vaikein liike. Jo ensimmäisistä treeneistä vuosia vuosia sitten kun aloin käymään kuntosalilla niin kyykky on kuulunut minulla jalkatreeneihin. En ole osannut treenata jalkatreenejä ilman kyykkyä ja ihmettelen treenaajia jotka eivät kyykkää jalkatreeneissä. Alkuaikoina kyykkäsin vapaalla tangolla sekä yhdessä vaiheessa paljon smith-laitteessa

Kirjoitin tuossa pari päivää sitten kuin viikko sitten olin saanut tehtyä uuden räkkiveto ennätyksen 295kg, mutta nyt kirjoitan jälleen räkkivedosta kun sain vedettyä 300kg räkistä. Näin ollen räkkiveto ennätykseni on nyt 300kg. Tälläkin kertaa en suunnitellut treeniä niinkään etukäteen mutta tällä kertaa olin suunnitellut räkkivedon kun viimeksi 295kg päivänä en. Kaikki tuntui menevän vain hyvin ja kun pääsin isoihin painoihin niin silloin minun oli päätettävä

Rintatreeniä voi tehdä monella eri tavalla kuten tangolla, käsipainoilla, taljassa tai laitteilla. Yleensä yhdistelen eri liikkeitä ja tapoja keskenään mutta toisinaan keskityn pelkästään voimaan ja suuriin liikkeisiin. Tällöin käytän yleensä vain tankoa ja teen punnerrusliikkeet tangolla enkä käsipainoilla. Välillä yhdistelen osan liikkeistä tankoon ja käsipainoon mutta jos oikeasti haluan kunnolla voimaa harjoittaa niin silloin käytän pelkästään

Eilen tuli tehtyä penkissä kaksi 120kg sekä 130kg:n tai kolme 140kg:n sarjaennätystä. Ainakin 120kg:n 25 toistoa sekä siihen perään 130kg painoilla 20 toistoa on uudet sarjaennätykset kyseisiin painoihin. Noiden sarjojen jälkeen lähdin vielä hakemaan 15:sta toistoa 140kg painoilla mutta jaksoin tehdä vain 12 toistoa. En ole varma onko tuo 12 ennätys vai ei sillä en muista olenko tehnyt 140kg painoilla "vain" kymmenen toiston sarjoja maksimissaan. No joka

Tämän viikon keskiviikkona tein extempore käynnin Tampereen Loaded Gym:lle tehden selkätreenin. Nyt kun minulla on 10-kerran kortti Loaded Gym:lle niin extempore käynnit ovat helpompia kuin ostamalla aina kertakäynnin. 10-kerran kortti on voimassa puoli vuotta eikä minulla ole sen parempia suunnitelmia käyttää kortista käyntejä niin ne tulevat olemaan juurikin extemporeita. Kesälle minulle on tiedossa yhdestä kahteen käyntiä joten tuolloin minulla pitää olla