Penkissä oman painon maksimi 30 toistoa

20.11.2019 - 22:49

Vedin maanantaina penkin oman painon maksimin eli omalla painoilla niin monta toistoa kun vain saa. Sain 117.5kg painoilla kolmekymmentä toistoa mikä on samalla uusi oman painon maksimi ennätys. Tämä oli nyt toinen kerta kun tein / kokeilin penkissä oman painon maksimia. Ensimmäinen ja ainoa kerta ennen tätä oli silloin kun painoin 100kg ja tein 100kg:lla muistaakseni 28 toistoa. Näin ollen paransin tulosta kahdella toistolla painon ollessa lähemmäs 20kg enemmän.

Viime viikolla vain yhdessä rintatreenissä tein jostain syystä normaalien settien jälkeen 100kg:lla ja yritin tehdä vain niin paljon kun sain. Tein tuolloin 100kg:lla kolmekymmentä toistoa minkä jälkeen lopetin tekemisen kesken. Minulla ei ollut juuri sillä hetkellä eikä oikeastaan koko treenin aikana spotteria niin en viitsinyt tehdä ihan loppuun saakka. Kun lähtee hakkaamaan niin paljon toistoja kun vain mahdollista niin kun puhti loppuu niin se loppuu. Tuntuu sille, että voimat ei niinkään lopu mutta tekeminen vain hyytyy ja kun se tapahtuu niin se on enemmän yhtäkkistä kuin että sen huomaisi. Näin ollen kun olin tehnyt kolmekymmentä toistoa niin päätin vian lopettaa vaikka olisin saanut helposti 5 - 10 toistoa enemmän.

Tuon 100kg kolmekymmentä toistoa laukaisi jonkun tarpeen kokeilla oman painon maksimia ja päätinkin päivän parin päästä kokeilla sitä seuraavalla viikolla eli tällä kyseisellä viikolla. Maanantaina tämä sitten tapahtui ilman sen kummallisempia asioita. Tein aluksi normaaliin tapaan lämmittelyä 60kg sekä 100kg painoilla minkä jälkeen laitoin tankoon 117.5kg painoja. Tällä kertaa tosiaan otin spotterin sillä halusin oikeasti katsoa miten jaksan tehdä ja ilman spotteria tästä ei olisi tullut mitään.

Spotterille sanoin, että haen kolmekymmentä toistoa mutta oikeasti ajattelin itse kahtakymmentä toistoa. Kun aloin tekemään toistoja niin toistot tulivat todella kevyesti siihen 25 toistoon saakka milloin vain maitohapot ja yleinen hyytyminen vain alkoi. Tästä huolimatta jaksoin juuri ja juuri tehdä kolmekymmentä toistoa. Kun spotteri laski kokoajan toistot ja huomasin päässeeni yli kahdenkymmenen toiston niin sitä vain halusi saada tasan kolmekymmentä täyteen. Mitä lähemmäksi kolmeakymmentä pääsin niin sitä vaikeammaksi tekeminen meni, mutta lähes tahdon voimalla sain kolmekymmentä täyteen.

Se että sain kolmekymmentä toistoa ei ole itselleni niinkään yllätys toisaalta mutta toisaalta taas on. Olen tehnyt viimeaikoina penkkiä lähestulkoon 3 - 7 toiston sarjoina enkä ole edes tehnyt kymmenentäkään toistoa. Tuosta sitten vain yhtäkkiä vetämään ylipitkää sarjaa niin sinällään se ihmetyttää. Toisinaan kyllä otan raakana sekä slingshotilla ylipitkiä 15 - 20 toiston sarjoja erilaisilla painoilla mutta nämä ovat kyllä todella harvassa. Esimerkiksi taisin ottaa 150kg painoilla slinghotin avulla 15 toistoa ja 120kg tai 130kg painoilla olen ottanut muutamia useampia 20 toiston sarjoja joskus kesällä treeneissä. Se että jaksan tehdä pitkiä sarjoja kertoo vain siitä, että minulta myöskin löytyy aerobista kuntoa eikä kaikki ole pelkkää voimailua lyhyillä sarjoilla. 

Onko ylipaino ylivoimaa? Siinä vasta kysymys ja oikea vastaus on oikeasti vaikea. Mietin kuitenkin suhteellisen usein sitä että miten jaksan treenata sen miten jaksan treenata? Olenko vain tottunut siihen että treenaan usein vai enkö oikeasti sitten treenaa? Aikoinaan kävin juoksemassa aamuisin yhdestä kerrasta viiteen kertaan aktiivisesti minkä lisäksi kävin kuntosalilla neljästä kerrasta kuuteen kertaan. Vuosien varrella olen käynyt kuntosalilla eri tavalla mitä nykyään käyn ja en muista tarkalleen milloin ja miten treenasin kun kävin aktiivisesti juoksemassa. Yhdessä vaiheessa kävin jopa aamuisin ja iltaisin treenaamassa kuntosalilla eli tupla treenaamassa.

No niin eilen sitten mukavasti takatalvi yllätti mutta itselleni se ei tullut niin yllätyksenä kun olin sentään säätietoja katsonut. Se minulle tuli yllätyksenä että sitä lunta sitten oikeasti tuli ja niinkin paljon. Olin kuitenkin itse jo vaihtanut kesärenkaat alle parisen viikkoa sitten. Kun perjantaina lähdin PTVGYM:lle niin juuri silloin seitsemän tienoilla lunta alkoi höytyilemään niin kuin säätiedoista näki. Lunta kuitenkin vain höntyili hyvin vähän niin itse ajattelin että ei sitä nyt sinä aikana niin paljoa tulisi mitä sitä lopulta tuli. 

Keskiviikkona oli viikon ensimminen jalkatreeni ja täytyy sanoa että en odottanut kyykyltä sen pahemmin yhtään mitään. Olinhan juuri lauantaina kyykännyt 230kg kaksi toistoa ja 240kg yhden toiston. Kuitenkin kun katsoo viime viikkoa muutenkin niin keskiviikon ensimmäinen kyykky treeni meni heikosti kun sain kaksi kertaa yhden toiston 200kg. Viikon toinen kyykky treeni lauantailta menikin sitten todella hyvin. Tämän pohjalta en sitten tiennyt oikein mitä odottaa mutta olenkin päättänyt että nyt keskityn viemään kyykyn mielummin hyvin alas kuin lähteä hakemaan yli 200kg painoja.

Mennään ajassa taakse päinä vuoteen 2013 jolloin menin juoksemaan ensimmäisen puolimaratonin. Tuohon aikaan juoksin todella paljon ja varsinkin aamuisin sillä kävin yleensä aamulla juoksemassa ja illalla kuntosalilla. Olin jo muutaman vuoden käynyt tosiaan aamulla ennen töihin menoa tai ennen toimistolle menemistä käynyt juoksemassa noin kymmen kilometrin lenkin kolmesta viiteen kertaan viikkoon. Tämän lisäksi menin sitten illalla kuntosalille tekemään ihan normaalisti voimaharjoittelua mikä ei silloin eronnut kyllä yhtään siihen nähden mitä nykyään teen.

Minun oli tarkoitus kirjoittaa eilen tämän viikon penkki treeneistä ja siitä kuinka suosittelen tekemään erilaisia treenejä. Kuitenkin nyt päätin kirjoittaa eilisestä kyykky treenistä ja siitä kuinka tämän viikon ensimmäinen kyykky treeni keskiviikkona ja jälkimmäinen nyt eilen lauantaina erosivat toisistaan. Niin kyllä erosivat myöskin tämän viikon penkki treenit mutta eri tavalla sillä tein viikon molemmat penkki treenit eri tavalla. Voisikin siis olla ehkä parempi että kirjoitan tässä nyt tämän viikon penkki ja kyykky treeneistä mitkä erosivat toisistaan eri syistä.

Eilen maaanantaina tuli käytyä kolmannen kerran Tampereen Loaded:lla treenaamassa kun minun oli alun perin tarkoitus palata kotiin reissulta keskiviikkona. Minulla oli Vammalan kuntosalille yksi kerta jäljellä ja ajattelin sen käyttää tiistaina kun minun oli alun perin tarkoitus palata kotiin keskiviikkona. Kuitenkin kun nyt eletään tiistaita niin olenkin jo takaisin kotona. Taas vaihteeksi suunnitelmat muuttuivat extemporeen ja siinä tiistaiaamuna kun olin herännyt niin lähes saman tien aloin pakkaamaan kamoja kasaan että pääsin lähteen mahdollisimman pian.