Parin viikon tauon jälkeen paluu kuntosalille

12.01.2022 - 14:55

Korona päätöksissä ei ole mitään järkeä tai siis oikeastaan mitään logiikkaa eli punaista lankaa. Mutta joo kuntosaleilla oli jo ennen joulua vähän treenaajia eikä tuon pakollisen tauon jälkeen mitään ryysiksiä olle tullut kun edes viime vuonnakaan ei tullut tammikuun normaalia ryysistä. Oikeastaan vuosi vuodelta tammikuun ryysikset ovat vain pienentyneet sillä into kuntosalia kohtaan on laskenut vuosi vuodelta. Mitähän järkeä oli laittaa kuntosaleja kiinni 2 viikoksi? Mitä tuokin edes auttoi? Kuitenkin kaikki listaukset mahdollisista altistumista ovat ravintoloista ja kuntosalit ovat aina ensimmäinen asia mikä laitetaan kiinni. Nuorien kannattaakin todella harkita omaa alaansa vielä kun voi. Korona on meinaan näyttänyt sen mitä arvostetaan ja mitä ei. Kulttuuri ja liikunta-alan yrittäjät ja työntekijät ovat oman onnensa kanssa ja heitä ei arvosteta vaan kuuluvat alimpiin ihmisiin.

No hyvien päätöksien johdosta kuntosalille tuli parin viikon tauko minkä aikana kävin useasti laskettelemassa ja yritin sään mukaan käydä aktiivisesti kävelemässä. Itse olen hieman siinä tilassa ettei nyt ihan niin tarvitse painaa ja treenata vaan voi ottaa hieman rennommin. Tämän johdosta olen jättänyt "rutiineista" osan pois ja edes jonkin aikaa ottanut rennommin ja palautellut kroppaani.

Kuitenkin kun pääsin parin viikon tauon jälkeen kuntosalille niin siellä en ottanut iisisti vaan lähdin heti tekemään asioita mitä en ole tehnyt aikoihin. Parin viikon tauko on jo sellainen, että se on liikaa eli viikon tauon on maksimi jos ajattelee siltä kannalta ettei nyt ihan alusta lähdetä. Pari viikkoa on itselleni jo niin paljon että voimatasot sekä herkkyys on poissa ja treenit ovat enemmänkin hakemista ja totuttelua.

No kuitenkin tein sen mitä pystyin enkä edes lähtenyt tekemään isoilla painoilla vaan enemmänkin isoilla toistomäärillä. Maastavedossa tein 200kg painoilla kymmenen toiston sarjan mikä oli ensimmäinen kymmenen toiston sarja maastavedossa vuosikausiin. Parin päivän päästä tuosta niin tein kyykyssä useampia kymmenen toiston sarjoja mistä myöskin on aikaa todella kauan ja varsinkin useammasta. Tuosta päivän päästä tein penkissä 20 toiston sarjan minkä jälkeen 10 toistoa ja vielä loppuun yhden 20 toiston sarjan. Näin ollen kaikissa kolmessa pääliikkeessä tuli heti käytettyä kymmenen toiston sarjoja mitkä ovat viime aikoina jääneet vähemmälle.

Maastavedossa, kyykyssä sekä penkissä olen käyttänyt viime vuosien aikana käytännössä 3 - 7 toiston sarjoja ja kymmenen toiston sarjat ovat jääneet todella vähäisiksi. Sitten kun mennään muihin "apuliikkeisiin" niin näissä käytän normaalisti 15 - 20 toiston sarjoja. Näin saan "tasapainotettua" treeniä vaikka en ihan asiaa tuolta kannalta katso. Olen ajatellut vain asiaa siltä kannalta että panostan maastavedossa, kyykyssä sekä penkissä suurempiin painoihin mikä tarkoittaa lyhyempiä sarjoja ja sitten treenin muut liikkeet tulee tehtyä suhteessa paljon pienemmillä painoilla joissa käytän suurempia toistomääriä. Näin kroppa alkaa jo eräällä tapaan palautumaan pääliikkeistä sekä kroppa ei saa samanlaista rasitusta kuin, että tekisin kaikki liikkeet maksimi painoilla.

Niin tai näin en edes tiedä oikein vaikuttiko kahden viikon tauko ja sinä aikana hieman suunnittelemani "uusi" treenaus tapa vai mikä sai minut tekemään heti pidempiä sarjoja. Tulin meinaan miettineeksi että alkaisin tekemään ainakin maastavetoa sekä kyykkyä eri tavalla mitä olen nyt tehnyt. Tämä ihan sen kannalta, että niissä tulokset ovat taas jämähtäneet paikoilleen ja kyllä teen penkissä enemmän ja useammin erilaisempia treenejä eri tekniikoilla ja toistomäärillä kuin mitä maastavetoa tai kyykkyä. En kuitenkaan päätynyt parin viikon tauon aikana mihinkään tiettyyn tapaan tai ajatukseen vaan enemmänkin miettimisen tasolla. Sitten kun pääsin taas salille niin en edes tiedä mitä ajattelin ja oliko tämä nyt taas hyvä aloittaa näin?

Viimeksi kun tuli hieman pidempi tauko kuntosalilta (kiitos taas kerran järkevät päätökset) niin lähdin palauttamaan voimia lyhyemmillä sarjoilla ja suuremmilla painoilla. Eli siis ihan eri tavalla lähdin taas treenaamaan mutta tuolloin tauko oli hieman pidempi. 

Onko ylipaino ylivoimaa? Siinä vasta kysymys ja oikea vastaus on oikeasti vaikea. Mietin kuitenkin suhteellisen usein sitä että miten jaksan treenata sen miten jaksan treenata? Olenko vain tottunut siihen että treenaan usein vai enkö oikeasti sitten treenaa? Aikoinaan kävin juoksemassa aamuisin yhdestä kerrasta viiteen kertaan aktiivisesti minkä lisäksi kävin kuntosalilla neljästä kerrasta kuuteen kertaan. Vuosien varrella olen käynyt kuntosalilla eri tavalla mitä nykyään käyn ja en muista tarkalleen milloin ja miten treenasin kun kävin aktiivisesti juoksemassa. Yhdessä vaiheessa kävin jopa aamuisin ja iltaisin treenaamassa kuntosalilla eli tupla treenaamassa.

No niin eilen sitten mukavasti takatalvi yllätti mutta itselleni se ei tullut niin yllätyksenä kun olin sentään säätietoja katsonut. Se minulle tuli yllätyksenä että sitä lunta sitten oikeasti tuli ja niinkin paljon. Olin kuitenkin itse jo vaihtanut kesärenkaat alle parisen viikkoa sitten. Kun perjantaina lähdin PTVGYM:lle niin juuri silloin seitsemän tienoilla lunta alkoi höytyilemään niin kuin säätiedoista näki. Lunta kuitenkin vain höntyili hyvin vähän niin itse ajattelin että ei sitä nyt sinä aikana niin paljoa tulisi mitä sitä lopulta tuli. 

Keskiviikkona oli viikon ensimminen jalkatreeni ja täytyy sanoa että en odottanut kyykyltä sen pahemmin yhtään mitään. Olinhan juuri lauantaina kyykännyt 230kg kaksi toistoa ja 240kg yhden toiston. Kuitenkin kun katsoo viime viikkoa muutenkin niin keskiviikon ensimmäinen kyykky treeni meni heikosti kun sain kaksi kertaa yhden toiston 200kg. Viikon toinen kyykky treeni lauantailta menikin sitten todella hyvin. Tämän pohjalta en sitten tiennyt oikein mitä odottaa mutta olenkin päättänyt että nyt keskityn viemään kyykyn mielummin hyvin alas kuin lähteä hakemaan yli 200kg painoja.

Mennään ajassa taakse päinä vuoteen 2013 jolloin menin juoksemaan ensimmäisen puolimaratonin. Tuohon aikaan juoksin todella paljon ja varsinkin aamuisin sillä kävin yleensä aamulla juoksemassa ja illalla kuntosalilla. Olin jo muutaman vuoden käynyt tosiaan aamulla ennen töihin menoa tai ennen toimistolle menemistä käynyt juoksemassa noin kymmen kilometrin lenkin kolmesta viiteen kertaan viikkoon. Tämän lisäksi menin sitten illalla kuntosalille tekemään ihan normaalisti voimaharjoittelua mikä ei silloin eronnut kyllä yhtään siihen nähden mitä nykyään teen.

Minun oli tarkoitus kirjoittaa eilen tämän viikon penkki treeneistä ja siitä kuinka suosittelen tekemään erilaisia treenejä. Kuitenkin nyt päätin kirjoittaa eilisestä kyykky treenistä ja siitä kuinka tämän viikon ensimmäinen kyykky treeni keskiviikkona ja jälkimmäinen nyt eilen lauantaina erosivat toisistaan. Niin kyllä erosivat myöskin tämän viikon penkki treenit mutta eri tavalla sillä tein viikon molemmat penkki treenit eri tavalla. Voisikin siis olla ehkä parempi että kirjoitan tässä nyt tämän viikon penkki ja kyykky treeneistä mitkä erosivat toisistaan eri syistä.

Eilen maaanantaina tuli käytyä kolmannen kerran Tampereen Loaded:lla treenaamassa kun minun oli alun perin tarkoitus palata kotiin reissulta keskiviikkona. Minulla oli Vammalan kuntosalille yksi kerta jäljellä ja ajattelin sen käyttää tiistaina kun minun oli alun perin tarkoitus palata kotiin keskiviikkona. Kuitenkin kun nyt eletään tiistaita niin olenkin jo takaisin kotona. Taas vaihteeksi suunnitelmat muuttuivat extemporeen ja siinä tiistaiaamuna kun olin herännyt niin lähes saman tien aloin pakkaamaan kamoja kasaan että pääsin lähteen mahdollisimman pian.