Onko penkkipunnerrus hyvä liike rintalihasten kasvuun?

07.07.2024 - 11:03

Eilen minulle tuli vastaan Instagramissa jonkun suomalaisen pt:n Akin video koskien onko penkkipunnerrus hyvä liike rintalihasten kasvuun? Siinä käytiin läpi asioita penkkipunnerruksesta negatiivisessa muodossa niin hän ei tykkää penkkipunnerruksesta. Kutsutaan Akia nyt "Aki the PT" kun en sukunimeä muista niin hän kertoi alkuun rintalihasten säikeistä ja kuinka ne menevät ylhäältä alas, alhaalta ylös ja vielä poikittain ja penkkipunnerrus ei osu näihin kaikkiin säikeisiin. Tämän jälkeen hän keskittyi siihen kuinka olkapäät menevät rikki penkkipunnerruksessa ja kuinka käsipainopenkki tai peck-deck olisivat parempia liikkeitä.

Halusin lähteä kirjoittamaan mikä on oma näkymykseni siihen että onko penkkipunnerrus hyvä liike rintalihasten kasvuun? Yksinkertainen vastaus on kyllä mutta pidempi ja monipuolisempi vastaus on ei. Sitten mitä tulee Aki the PT instagram videoon niin siinä hän oli kokoajan negatiivinen penkkipunnerrusta kohtaan minkä lisäksi hän teki penkkiä väärällä tekniikalla. Ei ihme että Aki the PT saa penkissä olkapäät hajalle kun hän penkkaa ja näyttää penkin tekemistä väärin videolla. Mielestäni olisi hyvä jos PT näyttäisi videolla edes liikkeiden tekemisen oikealla liikeradalla mikä kertoo todella paljon Aki the PT:n taidoista kun hän on negatiivinen liikkeeseen jota hän itse tekee videolla väärällä tekniikalla.

Tämä onkin yleinen ongelma Instagram ja Youtube videoista ja PT:stä kun kukin kertoo videoillaan mitä liikkeitä kannattaa tehdä ja mitä liikkeitä kannattaa välttää. Kaikilla ihmisillä on omat asiansa mitä he tykkäävät ja mistä he eivät tykkää sekä mikä sopii heille ja mikä ei sovi heille minkä he sitten jakavat muille ihmisille. He eivät videoilla ota kantaa siihen että toisille ihmisille toiset liikkeet sopivat ja toisille eivät koska ihmisten kropat eli kädet ja jalat ovat eri pituisia. Tiedän kokemuksesta että toiset liikkeet sopivat omiin välityksiini toisin kuin toiset liikkeet vaikka joku PT on niitä videoillaan kehunut tai sanonut ettei niitä kannata tehdä.

Mitä Aki the PT videoon tulee niin hän oli videolla kokoajan penkkipunnerrusta vastaan minkä lisäksi hän tosiaan teki penkkiä väärällä tekniikalla. Toisaalta Aki the PT oli siinä mielessä oikeassa että käsipainoilla tehty penkki on parempi mutta hänen perustelut jäi vajaiseksi. Myöskin kun hän kehui peck-deck liikettä penkkipunnerrusta paremmaksi niin peck-deck liikekin pitää tehdä oikein että se osuu hyvin rintalihakseen mutta liian moni tekee sen vain käsillä eikä itse rintalihaksella. Sama ongelma on penkkipunnerruksen kanssa eli oikein tehtynä penkki on hyvä liike rintalihakselle mutta väärin tehtynä ei. 

Siinä onkin se suurin ongelma penkkipunerruksen kohdalla että suurin osa treenaajista tekee penkkiä vain nostaakseen suuria painoja ylös eikä treenatakseen rintalihasta. Aivan liikaa olen kuullut ihmisiltä vuosien saatossa että penkkipunnerrus ei ota rintaa yhtään vaan enemmänkin olkapäihin. Tämä johtuu yksinkertaisesti siitä että penkki tekniikka on pielessä ja penkin tekemisessä keskitytään painoihin eikä penkin tekemiseen. On meinaan ihan eri tehdä penkkipunnerrusta bodaus mielessä kuin painonnosto. Aivan liikaa näen kuntosaleilla niitä treenaajia jotka vain yrittävät saada penkkipunnerruksessa mahdollisimman paljon nostettua kuin niitä jotkut tekevät sitä rintalihakselle.

Aki the PT saisi itse olkapää kivut pois eikä niistä tarvisi sanoa negatiiviseen tapaan jos hän keskittyisi penkkipunnerrus tekniikkaan eikä vain penkkipunnerruksen valittamiseen. Aki the PT on sentään valmentaja ja varmaan koulutettu sellainen eikä siitä huolimatta osaa penkkipunnerrus tekniikkaa. Joko Aki the PT on heikko penkkipunnerruksessa jolloin hän ei tykkää penkistä yhtään tai hänellä on muuten vain negatiivinen asenne penkkipunnerrusta kohtaan. 

Itse kuvaan myös penkkipunnerrusta paljon niin kuin maastavetoa ja kyykkyä minkä johdosta olen saanut vuosien saatossa parannettua penkin tekniikkaa. Tämän johdosta saan penkkipunnerruksen osumaan rintalihakseen vaikka tekisin treenissä pelkillä isoilla painoilla. Itse en siis tarvitse pidempiä sarjoja treenissä saadakseni rinnan pumppiin vaan jopa parin kolmen toiston sarjoilla penkkipunnerruksen tekeminen tuntuu rinnassa hyvällä tavalla. Myöskään itse en ole saanut penkissä olkapäitä hajalle kun olen keskittynyt oikeaoppiseen tekniikkaan enkä vain yritä saada isoja painoja tyylillä kuin tyylillä ylös.

Kirjoittelin tuossa viimeksi PTVGYM Pitäjänmäki kokemuksia kun treenaa päivittäin niin siinä jätin yhden asian mainitsematta. Pitäjänmäen PTVGYM:llä tuntuu käyvän vain voimakkaita treenaajia mikä on toisaalta pienoinen ihme sillä nykyään näen harvemmin kovia penkkaajia, mavettajia tai kyykkääjiä. Kyllähän kovia penkkaajia, mavettajia sekä kyykkääjiä PTVGYM:llä näen mutta en enää läheskään niin usein kuin aikoinaan. Nimittäin kun menen tekemään ihan mitä tahansa laitetta niin joudun aina ottamaan puolet painoista pois mitä siinä on käytetty. Tämä vain sinällään ihmetyttää kun en tosiaan näe enään PTVGYM:llä kovempia penkkaajia, mavettajia tai kyykkääjiä.

Normaaliin tapaan minulla on nyt kesäloma taas heinäkuun puolesta välistä elokuun puoleen väliin niin laitoin lähisalin jäsenyyden jäädytykseen osan ajasta. Tällä kertaa valinta osui kesäloman alkupuoliskolle kun viime vuonna laitoin jäädytyksen jälkimmäiselle puoliskolle. Näin ollen jäädytys on nyt päällä kun loma on alkamassa kun taas viime vuonna jäädytys oli päällä kun palasin lomilta. Viime vuonna kävin lähisalilla aina siihen saakka kunnes lähdin lomille minkä jälkeen lomilta palattua kävin treenaamassa PTVGYM:llä. Nyt tein vaihtelun vuoksi päin vastoin ja olen nyt käynyt ennen lomaani treenaamassa PTVGYM:llä ja loman jälkeen pääsen sitten suoraan "arkeen".

Yllätin itseni tämän viikon keskiviikkona sekä torstaina siinä mielessä että tein viikon ensimmäisessä kyykky treenissä kyykkyä ilman vyötä ja tämän jälkeen torstaina viikon toisessa maastaveto treenissä maastavedon ilman vyötä. En edes muista koska viimeksi olen tehnyt kyykkyä ilman vyötä? Yhdessä vaiheessa aloitin aina kyykky treenin ilman vyötä ja kun pääsin yli 100kg painoihin niin otin vyön käyttöön. Näistä ajoista on todella kauan ja tuolloin kyykkyni ei ollut teknisesti ja painollisesti sitä tasoa mitä se on tällä hetkellä. Muistan että tein tuossa lähisalilla joskus mutta siitäkin on jo aikaa niin kyykkyä sukkasilleen ilman vyötä jostain kumman syystä. Muutoin en ole pahemmin kyykkyä tehnyt ilman vyötä.

Eilen lauantaina poikkesin Turun PTVGYM:in kautta kun palasin kotiin. Tämä oli nyt toinen kerta ikinä ja ensimmäinen jalkatreeni Turun PTVGYM:llä. Ensimmäisen kerran kävin Turun PTVGYM:llä pari vuotta sitten jolloin tein maastaveto & selkätreenin. Tuolloin minulle jäi hyvä muistikuva Turun PTGYM:stä mutta miten asian laita oli nyt toisella kerralla? Kuitenkin viime kerrasta oli pari vuotta aikaa niin mielipiteet ja kokemukset ovat muuttuneet kun olen käynyt tällä välin Tampereen PTVGYM:llä, Roihupellon PTVGYM:llä sekä Vantaan Loaded:lla tällä välin. 

Pitihän nyt Tampereen Loaded:lla käydä kun olen Vammalassa käymässä ja minulla on muutama kerta 10-kerran kortista jäljellä. Olin jo tätä aikaisemmin käynyt kaksi treeniä tekemässä Tampereella mutta päätin käydä vaihteeksi Tampereen PTVGYM:llä. Kun tulin Vammalaan niin ajattelin tulla Tampereen PTVGYM:in kautta kun se on paremmin siitä matkan varrella ja siistin ajassa sen vartin? Seuraavalla kerralla kun lähdin Tampereelle treenaamaan juhannus lauantaina niin ajattelin käydä myöskin Tampereen PTVGYM:llä ihan vain vaihtelun vuoksi.

Lauantaina kävin tekemässä kyykky- & jalkatreenin Tampereen PTVGYM:llä hieman extemporeen ja itselleni poikkeuksellisen aikaisin. Tulin hyvin nopeasti siihen lopputulokseen että en jaksa täällä Vammalassa mennä paikalliselle kuntosalille tekemään jalkatreeniä kun se ei oikein keskiviikkonakaan sujunut. Toisekseen minulla oli vain aikaa niin miksi en sitten lähtenyt Tampereelle treenaamaan? Tällä kertaa myöskin halusin käydä vaihteeksi Tampereen PTVGYM:llä vaikka minulla on vielä muutama kerta 10-korttia jäljellä Tampereen Loaded:lle.