Omasta mielestäni suomalaiset ovat pilanneet Black Fridayn

26.11.2023 - 19:01

Muistan vielä ajat kun tilasin usein Amazon.comista sekä Amazon.co.uk aktiivisesti ja sitä kautta Black Friday tuli minulle tutuksi ennen sen rantautumista Suomeen. Tuolloin aina tiesi varrota juurikin sitä yhtä päivää ja olla varuilla hyvistä alennuksista. Tuon jälkeen sitten tullit sun muut ovat ajaneet siihen että Amazon.comista ja Amazon.co.uk:sta on liian kallista tilata ja myöskin Black Friday rantautui Suomeen.

Kun Black Friday rantautui Suomeen niin sitä näkyi vain muutamissa liikkeissä enmmän tai vähemmän. Hyvin pian black friday yleistyi ja siinä oli pari vuotta hyvää mutta nykyään se on pilattu. Ensin tuli black week ja sitten nyt on tullut black kuukausi tai muutoin epämääräinen aika pari kolme viikkoa. Onneksi jotkin yritykset vielä pitävät black fridaystä kiinni ja vaikka muutoin heillä olisi black week niin perjantaisin tulee sentään ne parhaimmat tarjoukset.

Suomalaisessa black fridaysssa on saanut oikeasti olla aina tarkkana hintojen kanssa ja huomasin tämän heti. Kuitenkaan kaikki eivät olleet sitä huomioineet ja sitten oli jokapaikassa kamala valittaminen. Se on ollut heti ensimmäisistä black fridaystä nähtävissä että yritykset nostavat joko normaaleita hintoja että "alennus" näkyisi tai sitten ne myymät tuotteita "allennettuun" hintaan millä ne normaalistikin niitä myisivät. Tätä asiaa eivät kaikki vain näe kun he ovat päässeet Black Friday hysteeriaan ja näkevät vain alennus prosentit.

Itselleni tärkemmät alennukset Black Fridayna ovat olleet lisäravinteet, 4K & Bluray elokuvat sekä elektroniikka tuotteet. Varsinkin lisäravinteissa on oikeasti alea mutta alennukset ovat aikalailla sitä samaa kuin muissa alennusmyynneissä. 4K & normaaleissa bluray elokuvissa on ollut yleensä hyviä tarjouksia kunnes nyt sekä elektroniikassa löytämällä löytää aina hyviä tarjouksia. Näistä on itsellenikin muodostunut vuosittainen ajankohta ostaa kyseisiä tuotteita enkä niitä oikeastaan muuhun ajankohtaan oikein osta ellei tule vastaavia tarjouksia.

Tänä vuonna kävin ostamassa Scandinavian Outdoor Storesta uudet talvikengät kun huomasin että ne olivat -20% alennuksessa minkä lisäksi sain jonkun lisäalen liittymällä jäseneksi. Muutoinkin olen aina silloin tällöin katsonut jotain ihan extempore tuotteita. Yhtenä vuotena ostin jopa lihaa lihatiskiltä kun Black Friday tarjouksessa oli. Viime vuonna ostin nykyisen uuden Sonyn 75" television.

Kuitenkin olen huomannut laskevan trendin ainakin osalta yrityksiä. Varsinkin cdon.fi mistä totuin ostamaan paljon elokuvia Black Fridayna niin parin viimeisen vuoden aikana näin laskevan trendin alennuksien suhteen ja varsinkin 4K bluray elokuvien. Cdon:ssä myöskin nostetaan normaaleita hintoja helposti ja myydään tuotteita "Black Friday" tarjouksena vaikka kyseiset tuotteet ovat saman hintaisia ympäri vuoden.

Fitnesstukun tarjouksiin olin viime vuonna todella pettynyt minkä johdosta siirryin viime vuonna Baoshopin ja bodykaupan asiakkaaksi. Ihan yksinkertaisesti huomasin että Fittnesstukun tarjoukset eivät olleet enää sitä mitä ennen olivat. Vastaavasti BaoShop ja Bodykauppa mitkä ovat samaa puljua niin antavat ihan merkittävät tarjoukset. Minun oli siis viime vuonna todella helppo vaihtaa lisäravinne kauppaa kun toinen tarjoaa paremmat tarjoukset sekä nopeammat kuljetukset. Mitä nyt olen tuon viime vuoden Black Fridayn jälkeen Baoshopista tai Bodykaupasta ostellut niin olen huomannut kuinka paljon nopeammin saan tuotteet.

Black Fridaysta voi löytää todella hyviä tarjouksia kunhan vain katsoo ja vertaa hintoja. Liian usein näkee sen että ihmiset vain menevät siihen samaan vanhaan jekkuun että he näkevät vain ne alennusprosentit. Tänä vuonna näki niin useasti sen että kun aluksi näki prosentteja niin ne kyllä näyttivät suurille mutta sitten kun katsoi hintoja tarkemmin niin alennukset eivät olleet oikeasti hyviä. Toisissa tuotteissa näkyi olevan punainen alehinta mutta oikeasti niitä samoja tuotteita myydään ympäri vuoden samaan hintaan.

Vielä lopuksi täytyy sanoa että tuo että Black Friday:tä aletaan jakaan jo melkein kuukauteen niin koko homma alkaa menettää idean. Vielä kun tuli aluksi Black week niin se oli kyllä ihan hyvä asia millä päästiin siitä ettei verkkokaupat kaatuneet torstai-perjantai yönä kun ihmiset menivät katsomaan tarjouksia. Kuitenkin kun itse Black Friday päivä ei sitten tarjoa oikein enää moneltakaan enää niitä parhaimpia tarjouksia niin mielestäni Black Friday ei vastaa sitä mitä se joskus oli. Myöskin tarjoukset pitäisi olla oikeasti tarjouksia eikä huijauksia.

Tänä vuonna itse kyllä säästin rahaa sillä että Black Friday tarjoukset olivat kehnot enkä kyllä toisaalta tarvinnut mitään sellaista ihmeellistä.

Minulle piti tulla tänään uusi jääkaappipakastin minkä kävin ostamassa Hulluilta Päiviltä Powerista. Kuljetuksen olisi pitänyt saapua kello 10 - 13 välissä joten olin odottamassa koko päivän kotona ja otin etäpäivän. Mitään ja kuulunut ja näkynyt niinpä otin Power asiakaspalveluun yhteyttä kello 14 kun kuljetuksen olisi pitänyt viimeistään saapua tunti sitten. Muutenkin kuljetuksen piti soittaa vähintään puolituntia ennen kuljetuksen saapumista. Ajattelin aluksi käyttää Power.fi olevaa chat-palvelua mutta päätinkin ihan soittaa Power asiakaspalveluun.

Paniikki, paniikki, paniikki, paniikki, paniikki, paniikki, paniikki, paniikki, paniikki, paniikki, paniikki. Monella suomalaisella oli eilen taas PANIIKKI kun lakot alkoivat tänään torstaina ja osalla jo eilen keskiviikkona. Kun ruokakaupat ovat mahdollisesti kiinni pari päivää niin se sai taas paniikin päälle suurimmalle osalle ihmisistä. Kun ruokakauppa on kiinni päivän tai pari niin se saa suomalaiset paniikkiin ja alkavat hamstraamaan tavaraa ja varsinkin paskapaperia. 

Se meni sitten taas tällä viikolla siihen, että olen nyt kahtena päivänä tällä viikolla ja vielä tulen kolmantenakin päivänä käymään aamupäivällä aluksi laskettelemassa ja illalla sitten normaalisti kuntosalille. Tein tätä samaa vuosi sitten ja huomasin sen olevan todella rankkaa mutta syystä tai toisesta päätin sitten jatkaa tätä samaa kaavaa myöskin nyt tänä vuonna. Se täytyy tässä sanoa että laskettelemasssa en ollut viime vuonna enkä tänäkään vuotena tunti tolkulla vaan yleensä siinä parisen tuntia. Jos olisin lasketellut enemmän sanotaanko vähintään kolme tuntia niin sitten asiat voisivat olla eri.

Talvi on suomalaisille vain MINÄ asenteelle omaaville ihmisille kulta aikaa. Tämän näen päivittäin liikenteessä kun toisia ei oteta huomioon yhtään. Kunhan vain minä. Räikeästi punaisia päin ajavat: minulla on kiire ja eihän auto hidastu talvella. Ajetaan keskellä kahta kaistaa vaikka siinä ympärillä olisi riittävästi tilaa: eihän nuo toiset saa minun ohi ajaa. Kiilataan ja ajetaan toisten perässä kiinni vaikka edelle ajava itse pitäisi turva väliä. Kunhan vain minä.

Aktivoin jostain syystä tuossa muutamia viikkoja sitten miettimään minkä auton sitä voisi hankkia seuraavaksi? Viimeksi kun vaihdoin autoa niin se oli vain todella nopea vaihto Mazda 3:sta uuteen Mazda 3:seen mikä on sentään kevyt hybrid. Täytyy kyllä sanoa että tuolloin pari ja puoli vuotta sitten en edes oikein ollut kartalla mikä on hybrid ja mikä plug in hybrid. Tuolloin kyllä myös kävin Ford liikkeessä kysymyssä tarjousta Ford Focus ja Ford Puma autoista. Kuitenkin Fordin olisi saanut alle 8 - 10 kuukauden kulutta ja Mazdalla oli tuolloin juuri kampanja menossa missä autoja sai heti.