Oikea jalkatreeni pitkästä aikaa PTVGYM:llä

28.10.2023 - 11:37

Eilen perjantaina tuli tehtyä pitkästä aikaa oikea jalkatreeni missä ensimmäisen liikkeen jälkeen alkoi tehdä jo pahaa. Oikeasti tein kyllä hieman vastaavan kovan jalkatreenin edellisenä lauantaina Roihupellon PTVGYM:llä missä tuli käytyä pitkästä aikaa. Ensiksi tein normaaliin tapaan kyykkyä mitä seurasi sitten vyökyykky, vaaka jalkaprässi ja heiluri hack-kyykky. Tuo kyseinen jalkatreeni oli aikalailla sitä luokkaa mitä nyt noita kovempia jalkatreenejä olen tehnyt. Niitä tulee aina silloin tällöin tehtyä mutta ero nyt eiliseen on silti merkittävä.

Yleensä kun olen käynyt tekemässä jalkatreenin PTVGYM:llä, Tampereen Loaded:lla tai Vantaan Loaded:lla niin yritän tehdä ne erilaisena ja mahdollisimman raskaina. Kuitenkin ne eroavat tuohon eilen tehtyyn jalkatreeniin siinä että olen tehnyt ne yksin ja pidemmillä tapauksilla. Tällä kertaa minulla oli kaveri mukana ja teimme yhdessä treeniä minkä johdosta tauot olivat lyhyemmät ja pystyin tekemään myöskin pakotettuja toistoja sekä sarjat kunnolla loppuun kun oli se varmistus jokaisessa liikkeessä ja sarjassa.

Yksin kun tekee jalkatreeniä niin ihan oikeasti ei silloin kaikkea saa irti treenistä juuri siitä syystä että liikkeissä jättää niitä toistoja tekemättä. Kun yksin teen kovemman jalkatreenin niin tiedän ja tiedoston aina sen että en tee ihan 100% loppuun sarjoja kun en voi. En vain voi tehdä ihan niin loppuun kuin haluaisin sillä silloin jäisin laitteeseen jumiin enkä pääsisi sieltä pois. Myöskin sarjojen väliset palautumiset ovat juuri sen pitätuiset koko ajan kuin toinen tekee. Tietenkin tämän voi karsia pois yksin treenaamisessa tarkalla kellotuksella.

Kun teen yksin kovempia jalkatreenejä niin silloin myös pidän tietoisesti pidempiä taukoja sarjojen välillä jotta saan käytettyä suurempia painoja sekä että saan tehtyä monta pidempää sarjaa. Jos pitäisi saman pituiset palautukset kun treenaan yksin ja mitä esimerkiksi eilen niin silloin minun pitäisi tehdä pienemmillä painoilla ja lyhyemmillä toistomäärillä. Itse olen yrittänyt pitää mahdollisimman isoja painoja käytössä sekä eräänlaista pysäytystekniikkaa että toistot eivät menisi ihan vain tempo edellä.

En tiedä näkyykö se kunnolla tuossa treenivideossa mutta yritin pitää edes hieman pysäytyksiä liikkeissä ettei ne mennyt ihan nonstop tempo edellä treenaamiseksi. Eilen tuli myöskin heti huomattua ero Roihupellon PTVGYM:in hyvän vyökyykyn ja Pitäjänmäen PTVGYM:in surkean vyökyykyn välillä. Minulla oli niin paljon vaikeuksia löytyy hyvä tekniikka Pitäjänmäen PTVGYM:in vyökyykky laitteella. Myöskin tuntui niin epäluotevalta tehdä koko kyykky liikettä vyökyykyssä kun se ei oikein tunnu luontevalta kyykyltä. Roihupellon PTVGYM:llä oli paljon parempi vyökyykky mitä on oikeasti mukavat tehdä. Pitäjänmäen PTVGYM:in vyökyykkyä tulee vain tehtyä kun haluan tehdä vyökyykkyä vaikka itse laite on huono.

Kirjoittelin tuossa viimeksi PTVGYM Pitäjänmäki kokemuksia kun treenaa päivittäin niin siinä jätin yhden asian mainitsematta. Pitäjänmäen PTVGYM:llä tuntuu käyvän vain voimakkaita treenaajia mikä on toisaalta pienoinen ihme sillä nykyään näen harvemmin kovia penkkaajia, mavettajia tai kyykkääjiä. Kyllähän kovia penkkaajia, mavettajia sekä kyykkääjiä PTVGYM:llä näen mutta en enää läheskään niin usein kuin aikoinaan. Nimittäin kun menen tekemään ihan mitä tahansa laitetta niin joudun aina ottamaan puolet painoista pois mitä siinä on käytetty. Tämä vain sinällään ihmetyttää kun en tosiaan näe enään PTVGYM:llä kovempia penkkaajia, mavettajia tai kyykkääjiä.

Normaaliin tapaan minulla on nyt kesäloma taas heinäkuun puolesta välistä elokuun puoleen väliin niin laitoin lähisalin jäsenyyden jäädytykseen osan ajasta. Tällä kertaa valinta osui kesäloman alkupuoliskolle kun viime vuonna laitoin jäädytyksen jälkimmäiselle puoliskolle. Näin ollen jäädytys on nyt päällä kun loma on alkamassa kun taas viime vuonna jäädytys oli päällä kun palasin lomilta. Viime vuonna kävin lähisalilla aina siihen saakka kunnes lähdin lomille minkä jälkeen lomilta palattua kävin treenaamassa PTVGYM:llä. Nyt tein vaihtelun vuoksi päin vastoin ja olen nyt käynyt ennen lomaani treenaamassa PTVGYM:llä ja loman jälkeen pääsen sitten suoraan "arkeen".

Eilen minulle tuli vastaan Instagramissa jonkun suomalaisen pt:n Akin video koskien onko penkkipunnerrus hyvä liike rintalihasten kasvuun? Siinä käytiin läpi asioita penkkipunnerruksesta negatiivisessa muodossa niin hän ei tykkää penkkipunnerruksesta. Kutsutaan Akia nyt "Aki the PT" kun en sukunimeä muista niin hän kertoi alkuun rintalihasten säikeistä ja kuinka ne menevät ylhäältä alas, alhaalta ylös ja vielä poikittain ja penkkipunnerrus ei osu näihin kaikkiin säikeisiin. Tämän jälkeen hän keskittyi siihen kuinka olkapäät menevät rikki penkkipunnerruksessa ja kuinka käsipainopenkki tai peck-deck olisivat parempia liikkeitä.

Yllätin itseni tämän viikon keskiviikkona sekä torstaina siinä mielessä että tein viikon ensimmäisessä kyykky treenissä kyykkyä ilman vyötä ja tämän jälkeen torstaina viikon toisessa maastaveto treenissä maastavedon ilman vyötä. En edes muista koska viimeksi olen tehnyt kyykkyä ilman vyötä? Yhdessä vaiheessa aloitin aina kyykky treenin ilman vyötä ja kun pääsin yli 100kg painoihin niin otin vyön käyttöön. Näistä ajoista on todella kauan ja tuolloin kyykkyni ei ollut teknisesti ja painollisesti sitä tasoa mitä se on tällä hetkellä. Muistan että tein tuossa lähisalilla joskus mutta siitäkin on jo aikaa niin kyykkyä sukkasilleen ilman vyötä jostain kumman syystä. Muutoin en ole pahemmin kyykkyä tehnyt ilman vyötä.

Eilen lauantaina poikkesin Turun PTVGYM:in kautta kun palasin kotiin. Tämä oli nyt toinen kerta ikinä ja ensimmäinen jalkatreeni Turun PTVGYM:llä. Ensimmäisen kerran kävin Turun PTVGYM:llä pari vuotta sitten jolloin tein maastaveto & selkätreenin. Tuolloin minulle jäi hyvä muistikuva Turun PTGYM:stä mutta miten asian laita oli nyt toisella kerralla? Kuitenkin viime kerrasta oli pari vuotta aikaa niin mielipiteet ja kokemukset ovat muuttuneet kun olen käynyt tällä välin Tampereen PTVGYM:llä, Roihupellon PTVGYM:llä sekä Vantaan Loaded:lla tällä välin. 

Pitihän nyt Tampereen Loaded:lla käydä kun olen Vammalassa käymässä ja minulla on muutama kerta 10-kerran kortista jäljellä. Olin jo tätä aikaisemmin käynyt kaksi treeniä tekemässä Tampereella mutta päätin käydä vaihteeksi Tampereen PTVGYM:llä. Kun tulin Vammalaan niin ajattelin tulla Tampereen PTVGYM:in kautta kun se on paremmin siitä matkan varrella ja siistin ajassa sen vartin? Seuraavalla kerralla kun lähdin Tampereelle treenaamaan juhannus lauantaina niin ajattelin käydä myöskin Tampereen PTVGYM:llä ihan vain vaihtelun vuoksi.