Nykyinen "penkkiohjelma" leveämmällä otteella ja pysäytyksen kanssa

26.09.2019 - 10:33

Kirjoittelin tuossa vähän aika sitten olkapääkivuista ja kuinka olen päätynyt siihen tulokseen, että ne olisivat tulleet kun olen penkannut jäykemmällä Slingshotilla. Tämän ja osittain myöskin vaihtelun vuoksi aloin penkkaamaan hieman erilailla miten olen penkannut aikoihin. Oikeastaan kesällä aloitin penkkaamaan eräällä tapaa "järjestelmällisesti" ainakin siihen nähden miten olen ennen kesää penkkaillut. Ellei sitä lasketa järjestelmälliseksi jos ottaa lähes aina päivän kunnon mukaan maksimeilla tai lähelle maksimia.

Aloin tekemään penkkiä "kaksijakoisesti". Ensiksi tein penkkiä ihan normaalilla tyylillä 140kg painoilla. Päivästä riippuen tein viiden, kuuden tai seitsemän toiston sarjoja viisi kappaletta ja yleisesti pysäyttämällä. Tämän jälkeen nostin painot joko 160kg tai 170kg joilla tein vastaavat käyttäen löysempää (keltaista) Slinghottia. Slingshotilla tein kolmesta viiteen sarjaa ja toistomäärät olivat yleisesti kolmesta viiteen. Molemmilla tyyleillä normaalilla sekä Slingshotilla pidin painot sellaisissa rajoissa joilla pystyin tekemään "helposti" mikä tarkoitti yleisesti vähintään 140kg 3x5 ja Slinghotilla 160kg 3x5 pysäytyksellä.

Pysäytyksen lisäksi käytin leveämpää otetta tangossa mikä myöskin teki penkkaamisesta raskaampaa. Tämä oli pääsyy miksi käytin "maltillisempia" painoja kun tein pysäytyksellä ja leveämmällä otteella. Muutin tähän kyseiseen tyyliin kahdesta syystä. Ensinnäkin painot, toistomäärät sekä sarjamäärät ovat sellaisia ettei aina tarvitse spotteria eli penkissä pärjää ihan hyvin yksinkin. Tietenkin kun lähtee hakemaan jotain seitsemän toiston sarjoja tai jopa useampia niin silloin on minunkin syytä ottaa spotteri sillä seitsemän toistoa on enemmän kuin viisi.

Toinen syy oli saada penkki kohdistumaan paremmin rintaan. Tämä tapahtuu itselläni juurikin siten, että otan käyttöön leveämmän otteen sekä maltillisemman tekniikan mikä tarkoittaa omalta osalta pysäyttämistä. Tähän kun vielä lisää maltillisemmat painot niin se on jopa mahdollista. Olen tässä jo ihan tarpeeksi penkkaillut kovia painoja sekä sarjoja niin vaihtelu tekee vain hyvää. Myöskin suuret painot tietävät sitä, että rinta tekee oikeasti vähemmän työtä sillä yrität vain saada painot ylös tavalla tai toisella. Itse olen saanut penkin osumaan paljon paremmin 140kg 5x5 pysätyksellä kuin painoilla mitkä ovat lähempänä 200kg.

Kaiken tämän lisäksi loukkaantumisvaava laskee ja kipuja on myöskin vähemmän. Aikaa penkkaamiseen menee välillä vähemmän ja välillä saman verran kuin menisi normaalisti. Kaikki riippuu ihan siitä kuinka pitkiä taukoja on tarve pitää, kuinka monta sarjaa tekee sekä montako toistoa sarjoissa on. Pidemmät sarjat vaativat hieman enemmän taukoa kuin lyhyemmät sarjat jotta toistomäärät pysyvät samoissa eikä ne ala laskemaan sitä mukaan kun sarjoja tulee enemmän alle.

Laitan tähän alle vielä esimerkin koko penkkitreenistä. Ennen penkin aloittamista venyttelen sekä lämmittelen yläkropan läpi kuminauhalla ja ilman kuminauhaa erilaisilla liikkeillä. Tämän jälkeen siirryn penkin puolelle ja teen esimerkiksi seuraavat sarjat:

  • 60kg x5
  • 100kg x4
  • 140kg 5x5
  • 160kg 5x5

Hoidan lämmittelyn vallan kuminauhalla minkä johdosta laitan penkissä heti tankoon 60kg mikä ei tullu itselleni juuri miltään. Tämän johdosta en edes viitsi tehdä pelkällä tangolla sillä saan saman tehtyä 60kg painoilla minkä tekisin pelkällä tangolla. Kun penkki kehittyy tiettyyn pisteeseen niin silloin myöskin lämmittelyssä voi "skipata" tiettyjä painoja varsinkin jos lämmittelee yläkroppaa ennen penkin aloittamista. Ellen lämmittelisi etukäteen kuminauhan kanssa tai ilman niin ehkä sitten voisin ottaa penkissä pelkällä tangolla yhden sarjan mutta kuminauhalla tehtävä lämmittely on paljon parempi vaihtoehto kuin pelkällä tangolla sarjan tekeminen. Kuminauhalla lämmittely on monipuolisempaa ja sillä pystyy hakemaan lämmittelyä eri kohtiin kätevästi jolloin voi käydä koko yläkropan läpi 

Mennään ajassa taakse päinä vuoteen 2013 jolloin menin juoksemaan ensimmäisen puolimaratonin. Tuohon aikaan juoksin todella paljon ja varsinkin aamuisin sillä kävin yleensä aamulla juoksemassa ja illalla kuntosalilla. Olin jo muutaman vuoden käynyt tosiaan aamulla ennen töihin menoa tai ennen toimistolle menemistä käynyt juoksemassa noin kymmen kilometrin lenkin kolmesta viiteen kertaan viikkoon. Tämän lisäksi menin sitten illalla kuntosalille tekemään ihan normaalisti voimaharjoittelua mikä ei silloin eronnut kyllä yhtään siihen nähden mitä nykyään teen.

Minun oli tarkoitus kirjoittaa eilen tämän viikon penkki treeneistä ja siitä kuinka suosittelen tekemään erilaisia treenejä. Kuitenkin nyt päätin kirjoittaa eilisestä kyykky treenistä ja siitä kuinka tämän viikon ensimmäinen kyykky treeni keskiviikkona ja jälkimmäinen nyt eilen lauantaina erosivat toisistaan. Niin kyllä erosivat myöskin tämän viikon penkki treenit mutta eri tavalla sillä tein viikon molemmat penkki treenit eri tavalla. Voisikin siis olla ehkä parempi että kirjoitan tässä nyt tämän viikon penkki ja kyykky treeneistä mitkä erosivat toisistaan eri syistä.

Eilen maaanantaina tuli käytyä kolmannen kerran Tampereen Loaded:lla treenaamassa kun minun oli alun perin tarkoitus palata kotiin reissulta keskiviikkona. Minulla oli Vammalan kuntosalille yksi kerta jäljellä ja ajattelin sen käyttää tiistaina kun minun oli alun perin tarkoitus palata kotiin keskiviikkona. Kuitenkin kun nyt eletään tiistaita niin olenkin jo takaisin kotona. Taas vaihteeksi suunnitelmat muuttuivat extemporeen ja siinä tiistaiaamuna kun olin herännyt niin lähes saman tien aloin pakkaamaan kamoja kasaan että pääsin lähteen mahdollisimman pian.

Lauantaina kävin tekemässä Tampereen Loaded:lla poikkeuksellisesti rinta- & olkapäätreenin. Tämä oli poikkeuksellinen kahdestakin syystä. Ensinnäkin yleisesti teen lauantaisin jalkatreenin ja toiseksi olen treenannut Tampereen Loaded:lla vain jalkatreenejä sekä selkätreenejä. Siis oikeasti olen käynyt useita kertoja tekemässä Tampereen Loaded:lla treenejä ja olen tehnyt siellä vain joko selkä- tai jalkatreenin. Keskiviikkona kävin tekemässä Tampereen Loaded:lla jalkatreenin kyykyllä, torstaina tein selkätreenin maastavedolla Vammalassa sekä perjantaina kävin Ellivuoressa laskettelemassa. 

Sunnuntai on juuri vaihtumassa maanantaihin kun aloin kirjoittamaan tätä kirjoitusta mitä olen tässä nyt jo suunnitellut kirjoittavani monet illat kuitenkaan saamatta sitä aikaiseksi. Eräällä tapaa tämä tulee olemaan saman asian kirjoittamista mistä olen jo kirjoittanut niin moneen kertaan mutta tämä viikko osoitti jälleen kerran sen että tästä vain pitää kirjoittaa lisää. En tule tällä kirjoittamisella saamaan asiaan mitään korjausta vaikka kyllä haluaisinkin mutta kuitenkin haluan täällä nyt taas purkaa ajatuksiani koska olen näistä asioista jo niin moneen kertaan ja vuoteen puhunut.