Neljän viikon tauko oli näin jälkikäteen ajateltuna oikeasti hyvä asia

09.05.2020 - 12:04

Neljän viikon tauko näyttää tehneen oikeasti vain hyvää näin neljän viikon treenaamisen jälkeen. Ainakin tähän lopputulokseen olen tullut kun mietin mitä tuloksia olen saanut. Tietenkin asiaa voi katsoa monella eri tapaa ja verrata asioita ennen taukoa ja tauon jälkeen. Jos vertaan asiaa sillä missä kunnossa olin ennen taukoa ja tauon jälkeen niin painoa on tullut lisää ja olen menettänyt lihaksia. Toisaalta omat päätökseni ja tekoni johtivat tähän eli olisin voinut tehdä asioita ihan eri tavalla neljän viikon aikana kun mitä nyt tein. Positiivisella puolella on taas enemmän asioita kuten kipujen lähteminen, painojen nouseminen lähelle ennätyksiä sekä treenien erilaisuus.

Tietenkin nyt oli todella paljon normaalia poikkeavat ajat Koronan takia sekä juuri kun etäily alkoi omalta osaltani niin olin ensimmäisen viikon Noroviruksessa. Juurikin tuo ensimmäinen viikko oli minulle ratkaisevassa asemassa siinä mielessä, että heti aloittamalla olemalla kipeä niin siinä vain lannistuu. Olen todella harvoin kipeä ja silloin kun olen niin puran sen syömisellä ja siitä se sitten lähtikin. Uusi normaali aika alkoi minun kohdallani siis sillä, että tulin syöneeksi kaikkia turhaa ja sellaista mitä normaalisti ei tule pahemmin syötyä. Tähän kun lisätään se, että olin koko ajan kotona jolloin normaali liikkuminen loppui lähes kokonaan ja päivän ainoa liikkuminen oli se kun lähdin puistoon kävelemään.

Se ei kyllä omalta kohdaltani hirveästi auta, että menin noin 45min kävelylle päivittäin kun on taipuvainen saaman massaa hyvinkin nopeasti. Tuohon vielä kun lisää sen asian, että ruokavalio ei ollut kohdillaan ja juurikin vain tuo puistossa kävely oli päivän ainoa liikunta. Muutaman viikon jälkeen aloin pikkuhiljaa vaihtaan kävelyä juoksemiseen, mutta ruokavalion vaihtaminen normaaliin tai pois herkkupuolelta vei kuitenkin enemmän aikaa. Tämän johdosta sain 5-6kg painoa neljän viikon aikana eli ainakin osaan saada massaa todella helposti ja nopeasti.

Jos unohdetaan painon nousu ja lihaksien lähteminen ja keskitytään positiivisiin asioihin niin on enemmän mutta ovatko ne suhteessa parempia kuin negatiiviset asiat? Tauon jälkeen kaikki treenini ovat olleet erilaisia kuin ennen taukoa. Yksinkertaisesti noin pitkän tauon jälkeen ei vain voi jatkaa siitä mihin tuli jäätyä. Viikon tauko ei tunnu oikeastaan missään ja parin viikon tauko menee myös samaan kategoriaan. Viikon tauko voi olla vain jopa parempi siinä mielessä, että treenit lähtevät menemään heti paremmin. Kolme viikkoa alkaakin olemaan sitten jo vaikeampi ja kun minulle tuli neljän viikon tauko niin se olikin jo aivan liikaa. Liikaa siinä mielessä, että lihakset olivat lähteneet pienenemään, koordinaatio oli heikentynyt ja sarjapainot pienentyneet merkittävästi. Mitä olen nyt ihmisten kanssa puhunut salilla niin heillä on ollut nyt neljästä viikosta jopa seitsemään viikkoa taukoa treenaamisesta. Näiden keskustelujen pohjalta kuuden - seitsemän viikon tauko on ollut vielä paljon pahempi kuin oma neljän viikon tauko. Onnea vai niille ihmiselle kenelle tulee 3kk, 4kk, 5kk tai 6kk tauko.

Olen nyt muutenkin muuttanut lähes kaikkea Koronan takia päivittäiseen tekemiseen niin olen käyttänyt samaa tyyliä myös kuntosalilla. Kaikki on lähtenyt liikkeelle ihan päivittäisestä ruokailusta mikä on ihan erilaista kuin ennen sillä kotona ollessa on mahdollista tehdä "tuoretta" ruokaa joka päivä. Normaalisti kun olen tehnyt sunnuntaisin ruuat perjantaille asti niin tämä on nyt jäänyt välistä ja voin syödä nyt paljon erilaisempaa ruokaa päivittäin. Lisäksi huomasin neljän viikon aikana kun en treenannut niin ruokahaluni lähtivät ihan täysin. Minulla ei oikeastaan ollut hirveästi nälkä eikä tehnyt ruokaa edes mieli. Tämän johdosta aloin syömään harvemmin ja hieman enemmän. Tauon jälkeen kun palasin treenaamaan niin tämä ei ole kyllä hirveästi vielä muuttunut vaan menen vieläkin harvemmalla linjalla.

Nämä kaikki vaikuttavat kaikkeen joten mahdollisesti myöskin tämä uusittu ruokavalio on mahdollistanut sen, että tulokseni ovat nousseet todella paljon mitä enemmän treenejä olen saanut alleni. Ensimmäiset treenit olivat ja menivät miten menivät vaikka sainkin siellä yksittäisiä hyviä nostoja. Kuitenkin yleinen tekeminen oli vielä hakemista ja kaikki ei oikein tuntunut luonnolliselle. Tosin täytyy muistaa se, että olin ennen neljän viikon taukoa hyvässä tulos kunnossa. Olin juuri saanut maastavedossa uuden ennätyksen 285kg minkä lisäksi sain muun muassa tehtyä kyykyssä uuden sarjaennätyksen joten pohja oli eräällä tapaa rakennettu. Tietenkin tämän jälkeen tuli tuo täydellinen neljän viikon tauko treenaamisesta joten kyllä tässä nyt näiden kolmen - neljän viikon tekemisillä on ollut myös merkittävä vaikutus.

Olen nyt päässyt penkissä, kyykyssä sekä maastavedossa todella lähelle ennätyksiäni mikä on ollut toisaalta kyllä tarkoitukseni ja tämä on kostautunut eräällä tapaa sarjapainoissa tai toistomäärissä. Kun keskittyy enemmän maksimipainoihin niin tällöin sarjapainot kärsivät vaikka kyllä nekin sitten kehittyvät siinä samalla. Ainoa ongelma onkin sarjakestävyys eli aerobinen kunto mikä ei ole ihan samalla tasolla kuin ennen taukoa vaikka ehdinkin käymään muutamia kertoja jopa juoksemassa. Se kuitenkin tuli huomattua, että päivittäisistä kävelyistä ja niistä juoksulenkeistä joita ehdin tekemään ennen kuntosalille paluuta oli vain hyötyä. Oma aerobinen kunto kun ei ollut ihan niin heikko kuin mitä se olisi ollut ilman noita kyseisiä juoksulenkkejä. 

Onko ylipaino ylivoimaa? Siinä vasta kysymys ja oikea vastaus on oikeasti vaikea. Mietin kuitenkin suhteellisen usein sitä että miten jaksan treenata sen miten jaksan treenata? Olenko vain tottunut siihen että treenaan usein vai enkö oikeasti sitten treenaa? Aikoinaan kävin juoksemassa aamuisin yhdestä kerrasta viiteen kertaan aktiivisesti minkä lisäksi kävin kuntosalilla neljästä kerrasta kuuteen kertaan. Vuosien varrella olen käynyt kuntosalilla eri tavalla mitä nykyään käyn ja en muista tarkalleen milloin ja miten treenasin kun kävin aktiivisesti juoksemassa. Yhdessä vaiheessa kävin jopa aamuisin ja iltaisin treenaamassa kuntosalilla eli tupla treenaamassa.

No niin eilen sitten mukavasti takatalvi yllätti mutta itselleni se ei tullut niin yllätyksenä kun olin sentään säätietoja katsonut. Se minulle tuli yllätyksenä että sitä lunta sitten oikeasti tuli ja niinkin paljon. Olin kuitenkin itse jo vaihtanut kesärenkaat alle parisen viikkoa sitten. Kun perjantaina lähdin PTVGYM:lle niin juuri silloin seitsemän tienoilla lunta alkoi höytyilemään niin kuin säätiedoista näki. Lunta kuitenkin vain höntyili hyvin vähän niin itse ajattelin että ei sitä nyt sinä aikana niin paljoa tulisi mitä sitä lopulta tuli. 

Keskiviikkona oli viikon ensimminen jalkatreeni ja täytyy sanoa että en odottanut kyykyltä sen pahemmin yhtään mitään. Olinhan juuri lauantaina kyykännyt 230kg kaksi toistoa ja 240kg yhden toiston. Kuitenkin kun katsoo viime viikkoa muutenkin niin keskiviikon ensimmäinen kyykky treeni meni heikosti kun sain kaksi kertaa yhden toiston 200kg. Viikon toinen kyykky treeni lauantailta menikin sitten todella hyvin. Tämän pohjalta en sitten tiennyt oikein mitä odottaa mutta olenkin päättänyt että nyt keskityn viemään kyykyn mielummin hyvin alas kuin lähteä hakemaan yli 200kg painoja.

Mennään ajassa taakse päinä vuoteen 2013 jolloin menin juoksemaan ensimmäisen puolimaratonin. Tuohon aikaan juoksin todella paljon ja varsinkin aamuisin sillä kävin yleensä aamulla juoksemassa ja illalla kuntosalilla. Olin jo muutaman vuoden käynyt tosiaan aamulla ennen töihin menoa tai ennen toimistolle menemistä käynyt juoksemassa noin kymmen kilometrin lenkin kolmesta viiteen kertaan viikkoon. Tämän lisäksi menin sitten illalla kuntosalille tekemään ihan normaalisti voimaharjoittelua mikä ei silloin eronnut kyllä yhtään siihen nähden mitä nykyään teen.

Minun oli tarkoitus kirjoittaa eilen tämän viikon penkki treeneistä ja siitä kuinka suosittelen tekemään erilaisia treenejä. Kuitenkin nyt päätin kirjoittaa eilisestä kyykky treenistä ja siitä kuinka tämän viikon ensimmäinen kyykky treeni keskiviikkona ja jälkimmäinen nyt eilen lauantaina erosivat toisistaan. Niin kyllä erosivat myöskin tämän viikon penkki treenit mutta eri tavalla sillä tein viikon molemmat penkki treenit eri tavalla. Voisikin siis olla ehkä parempi että kirjoitan tässä nyt tämän viikon penkki ja kyykky treeneistä mitkä erosivat toisistaan eri syistä.

Eilen maaanantaina tuli käytyä kolmannen kerran Tampereen Loaded:lla treenaamassa kun minun oli alun perin tarkoitus palata kotiin reissulta keskiviikkona. Minulla oli Vammalan kuntosalille yksi kerta jäljellä ja ajattelin sen käyttää tiistaina kun minun oli alun perin tarkoitus palata kotiin keskiviikkona. Kuitenkin kun nyt eletään tiistaita niin olenkin jo takaisin kotona. Taas vaihteeksi suunnitelmat muuttuivat extemporeen ja siinä tiistaiaamuna kun olin herännyt niin lähes saman tien aloin pakkaamaan kamoja kasaan että pääsin lähteen mahdollisimman pian.