Neljän viikon loman aikana yhteensä noin parikymmentä sarjaennätystä penkissä, kyykyssä ja maastavedossa

18.08.2023 - 22:57

Ensimmäinen työviikko takana neljän viikon loman jälkeen ja ensimmäinen viikonloppu vapaa edessä. Tuon neljän viikon aikana kävin ihan normaalisti treenaamassa käytännössä jokaisena päivänä kuten normaalisti paitsi yhtenä tai parina. Käytännössä jos vain sää suosi niin kävin varsinkin loman alussa aamupäivisin treenaamassa frisbee golffia eli käytännössä heittelemässä frisbeetä kentällä tai jollain väylällä. Iltaisin oli sitten vuorossa kuntosalitreeni vanhalla kuntosalilla mistä kaikki on alkanut minun kohdallani.

Kun loma alkoi ja menin sitten maanantai-iltana kuntosalille niin tiesin kyllä että on selkätreeni ja maastavetoa luvassa mutta se miten tulisin treenaamaan niin oli ihan auki. En ollut miettinyt asiaa oikein yhtään mutta hieman olin päättänyt olla tekemättä ihan isoilla painoilla treenejä eli sellainen samankaltaisia treenejä joita olen nyt viime kuukausien aikana tehnyt. Ajattelin maiseman vaihdon olevan hyvä ajankohta myös tehdä treeneihin muutoksia sillä treeniympäristö oli ihan eri.

No aloitin sitten treenit sellaisella ajatuksella mikä oli ollut päässäni jo jonkin aikaa. Tein tuossa alkukesästä tai loppu keväästä maastavedossa uudeksi kymmenen toiston sarjaennätyspainoikseni 220kg. Ainoa suurempi ongelma minulle tuossa oli se etten sitä kuvannut kun se tuli tehtyä aika puskista enkä siihen uskonut kun en ollut tehnyt edes yli viiden toiston sarjoja aikoihin. Tuon jälkeen minulle jäi hieman palo tehdä uusi sarjaennätys 230kg painoilla ihan vain sen takia etten kuvannut tuota 220kg kymmenen toiston sarjaa. 

No loma alkoi treenien osalta maastavedossa 230kg painoilla kymmenen toiston sarjaan mikä oli tietenkin sarjaennätys ja suurimmilla painoilla tehty kymmenen toistoa maastavedossa. Loppu treeni niin kuin loman aikana kaikki treenit pääliikkeen jälkeen olivat aikalailla milloin mitä sattui ja millä painoilla jaksoin tehdä. Oikeastaan muutamaa poikkeusta lukuunottamatta mitään ihmeellisyyksiä ei oikein muuten tullut penkin, kyykyn ja maastavedon lisäksi oikein tehtyä. Ainoa tapaus saattoi olla lattia pysäytyspenkin tekeminen missä tein myös sarjaennätyksen.

Kun loma alkoi treenien osalta sarjaennätyksellä niin miten sitten treeni jatkui sen jälkeen seuraavalla kerralla? Miten jatkaisin treenejä seuraavalla tai seuraaville kerroilla? Oliko maanantain treeni vain poikkeus vai kentien avaus johonkin erilaiseen treenaamiseen?

No tiistaina oli sitten vuorossa penkki- / rintatreeni mikä alkoi aika normaalisti ja meinasi myöskin päättyä aikalailla normaalisti. Tein nimittäin aikalailla perus penkkitreenin tuolloin tiistaina ja vasta viimeinen sarja oli sitten poikkeus siihen miten penkkitreenejä olin tehnyt viimeisien kuukausien aikana. Jotenkin siinä sitten kun olin tehnyt "normaalin" penkkitreenin niin varmaan aloin muistelemaan edellisen päivän maatavedon kymmenen toiston sarjaa. 

Tein tiistaina penkki treenin loppuun 140kg painoilla niin monta toistoa kuin vain sain tehtyä. Tuolloin sain 140kg painoilla 17 toistoa minkä seuraavalla viikolla sain korotettua 20 toistoon. Se miksi painot olivat juuri tällä kertaa 140kg? Johtuu varmaan siitä että aina silloin tällöin harvakseltaan teen tämänkaltaisia kokeiluja ja muistin että oliko talvella vai viime kesänä niin tein 110kg, 120kg sekä 130kg painoilla vastaavat. Toistomääriä en tästä nyt osaa ulkoa muistaa mutta olisiko tuolloin 120kg painolla tulleen 20 toistoa ja 130kg painoilla 15 toistoa?

Tiistain penkki treenin päätös olikin sitten varmaan avain siihen mitä tulevaisuus koitti sillä keskiviikkona en edes miettinytkään tehdä mahdollisimman "isoilla" painoilla mahdollisimman montaa toistoa vaan halusin keskittyä tekemään vähintään viiden toiston sarjoja mikä tarkoitti pienempiä painoja. No nyt kun katson videoita kun muuten en nyt enää yhtään muista treeneistä niin päädyin tekemään 205kg painoilla kuusi toistoa mikä oli 205kg painojen toistoennätys. Tuo ei tainnut olla ihan tavoite jos oikein muista mutta se oli nyt tällä kertaa maksimi minkä sain.

Kun maanantaina tuli tehtyä maastavedossa sarjaennätys, tiistaina penkissä sarjaennätys sekä keskiviikkona sarjaennätys niin sama sitten jatkui että torstaina taas tuli tehtyä penkissä sarjaennätys tällä kertaa 150kg painoilla. Tätä sarjaennätystä en edes muistanutkaan ja tuon treenin jälkeen sain kahdessa treenissä vielä nostettua tuon 12 toistoa 13:sta toistoon vaikka yritin hakea 15:stä. Perjantaina tuli sitten vielä toinen maastaveto sarjaennätys kun sain tehtyä 260kg painoilla ensimmäistä kertaa ikinä viisi toistoa. Kolme toistoa oli edellinen ennätys 260kg painoilla.

Lauantaina tuli sitten kokeiltua saada tehtyä 200kg painoilla hieman pidempiä sarjoja joita keskiviikkona yritin tehdä 205kg painoilla. Tarkoitus oli hakea kahdeksaa toistoa mutta sain vain seitsemän toistoa mikä oli pettymys. Kuitenkin tuo seitsemän toistoa oli ensimmäistä kertaa ikinä 200kg painoilla eli sarjaennätys tuli kuitenkin tehtyä. Olin kuitenkin niin pettynyt siihen etten saanut kahdeksaa toistoa niimpä ajattelin tehdä toisen seitsemän toiston sarjan minkä sitten lopulta sain tehtyä.

Niin viikon ensimmäinen loma viikko oli treenien osalta takana lauantai-illan jalkatreenin jälkeen. Tulos oli ihmeellinen ja ei niin todellinen. Kuusi treeniä kuutena päivänä ja jokaisessa treenissä olin saanut sarjaennätyksen. Kaksi sarjaennätystä kussakin isossa liikkeessä penkissä, kyykyssä sekä maastavedossa ja kaikki ennätykset olivat vielä erilaisia. Kun seuraavan viikon maanantaina menin kuntosalille ja aloin treenaamaan niin en oikein kyllä tiennyt mitä odottaa, olenko ihan väsynyt vai jaksaisinko jatkaa tätä samaa tahtia?

Vastaus oli hieman sekava ja yliyrittämistä maanantain sekä tiistain osalta jolloin tuli epäonnistuminen ja aikalailla normaali treeni. Kuitenkin keskiviikon treenissä tuli sitten vielä nostettua kyykyn kymmenen toiston sarjaennätystä 185kg painoihin. Hieman ennen lomaani olin saanut tehtyä 180kg painoilla kymmenen toiston ensimmäistä kertaa ikinä. Se mikä eroitti tuon 185kg minkä sitten sain vielä nostettua 190kg painoihin oli se että tein sen ilman spotteria kuten 190kg kanssa kun taas 180kg tuli spotterin kanssa tehtynä. Siksi arvostin tuota 185kg kymmentä toistoa paljon kun sen tein ja se myös antoi itse luottamusta mikä ruokki sitten ensiksi 190kg yhdeksän toistoa ja lopulta kymmenen toistoa.

Tuo keskiviikon treeni oli siis paluu edellisen viikon sarjaennätys tahtiin missä sain myös maanantain sekä tiistain epäonnistumiset ja normaalit treenit parsittua. Itselleni tuo kymmenen toistoa 185kg tuolloin keskiviikkona toimi myös minulle sellaisena inspiraationa että jatkoin sitten sarjaennätyksien tekemistä ja pidempien sarjojen hakemista enkä niinkään suuria painoja. Tuon keskiviikon kyykyn 185kg kymmenen toistoa jälkeen teinkin vielä erilaisia sarjaennätyksiä.

Niin sarjaennätyksiä tuli tehtyä loman aikana roppakaupalla niin miksi näin tapahtui? Ensinnäkin suurin syy on ollut se että en ole edes yrittänyt tehdä tämänkaltaisia treenejä sarjoineen vaan enemmänkin keskittynyt isompiin painoihin. Ainoa liike käytännössä missä on tullut tehtyä sarjaennätyksiä on maastaveto sekä kyykky mutta nekin käytännössä ketjujen kanssa. Maastaveto on näistä liikkeistä ainoa missä olen tehnyt viime aikoina sarjaennätyksiä isoilla painolla kun siinä niitä olen vain välillä kokeillut.

Tein eri painoilla sarjaennätyksiä mikä oli myös avain siihen että sain sarjaennätyksiä. Kyseessä ei ollut vain kymmenen tai kahdenkymmenen kilon ero vaan painoilla oli selvät erot. Myöskin kun aloin tekemään treenistä toiseen pidempiä sarjoja niin kroppa myös tottui tekemään pidempiä sarjoja isommilla painoilla. Myös se että keskityin silti vain pääliikkeeseen niin auttoi sillä en tosiaan hakannut treenin muita liikkeitä sitten läheskään samoilla painoilla suhteutettuna. Sitten myöskin jos tuntui sille että nyt ei enempää niin lähdin vain pois.

Se on myös että tulokset ruokki toisiaan ja hain monesti enemmän toistoja mitä sitten sain. Valitettavasti ennen lomiani olleet sarjaennätykset olivat vain sitä luokkaa että nyt sain ne rikottua vaikka tulokset eivät aina olleet sitä luokkaa mitä itse haluasin. Myöskään sarjaennätyksen painot eivät siis olleet kokoaikaa mitään ihan maksimaalisen suuria vaikka suhteessa isoja ne olivatkin. Painot olivat käytännössä sellaisia painoija joilla normaalisti teen mutta vain kenties lyhyempiä ja useampia sarjoja.

Perjantaina kun menin PTVGYM:lle tekemään maastaveto treeniä niin minulla taisi olla suunnitelma maastaveto treeniä. En kuitenkaan tiennyt päivän kuntoani kuin vasta treenin edetessä joten tuo suunnitelma oli vain tuollainen heitetty suunnitelma päähän. Kuitenkin tuosta alkuperäisestä "suunnitelmasta" väänsin sitten lopulta lopullisen suunnitelman treenin edetessä. Tällä kertaa käytin 25kg painoja alkupään lämmittelyissä kun viime aikoina olen suosinut 20kg kiekkoja. Tämä ihan sen takia että 25kg kiekkoja oli enemmän siinä lähellä saatavilla kun siinä vierressä oli toisia treenaajia.

Maanantaina tuli tosiaan runtattua räkkivedossa 270kg painoilla kymmenen toistoa mikä oli tietenkin sarjaennätys ja suurimmat painot millä olen tuon kymmenen toistoa räkkivedossa saanut. Tiistaina oli sitten penkki treeni mikä oli aikalailla sitä normaalia kun en oikein tiennyt mitä tehdä. Minulla oli ajatuksia jos toisia mutta päädyin aikalailla sitten tekemään perus treenin isoilla painoilla. Tällä kertaa se tuotti 190kg painoilla kaksi kahden toiston sarjaa minkä lisäksi vielä yhden ykkösen. Ei olla siis missään 200kg penkki kunnossa tällä hetkellä mutta se on ollut nyt tiedossa jo tovin.

Viime viikolla lähdin hakemaan maanantaina räkkivedossa 270kg painoilla kymmentä toistoa kun olinhan saanut sitä edellisellä viikolla juuri ja juuri tehtyä kymmenen toistoa 260kg painoilla. Niin miksi en nyt sitten seuraavalla viikolla saisi kymmentä toistoa kymmenen kiloa painavammalla 270kg:lla? Niin kaikki tämä kymmenen toistoa juttu alkoi oikeastaan kesän treeneistä kun sain vedettyä räkkivedossa 300kg painoilla viisi toistoa. Tuon lisäksi kun olin alkanut muutenkin tekemään pidempiä sarjoja esimerkiksi kyykyssä missä sain aluksi 180kg painoilla kymmenen toistoa ja minkä sain nostettua 200kg painoihin.

Olen nyt pikkuhiljaa yrittänyt vaihtaa kahden maastaveto treenin viikot yhteen maastaveto treeniin ja toiseen treeniin missä teen räkkivetoa tai lohko maastavetoa. Ihan vain sen takia että jos vaikka tulokset alkaisivat nousemaan ja erityisesti jos vaikka kroppa pysyisi hieman paremmin kasassa. Täytyy kyllä sanoa että kun teen kaksi maastaveto treeniä viikkoon niin se kyllä tuntuu kropassa tavalla tai toisella. Myöskin se on vaikuttanut eritoten kyykky treeneihin kun alaselän kanssa on ollut palautumisen vaikeuksia. Tämän taas huomasi eilen lauantaina kun menin tekemään kyykky treeniä PTVGYM:lle ketjuilla.

No niin tulihan se sieltä vaikka aluksi sille ei tuntunutkaan. Tämän viikon keskiviikkona sain kyykättyä 200kg painoilla ensimmäistä kertaa ikinä kymmenen toistoa. Tämä on ollut tavoitteeni ainakin tämän vuoden keväästä alkaen ja mahdollisesti jopa vuosi kausia. Olen saattanut joskus aikoinaan vuosia sitten haaveilla kyykkääväni 200kg painoilla kymmenen toistoa mutta tuolloin se oli kaukainen haave. En edes silloin tainnut saada kyykättyä 200kg tai jos sain niin se oli hikisesti se yksi - kolme toistoa. Nyt kun keväällä asettelin muutamia välitavoitteita kyykkyyn niin olin tainnut silloin saada pitkästä aikaa 180kg kahdeksan toistoa?

Tällä viikolla tuli tehtyä viikon molemmissa jalka- & kyykkytreenissä sarjaennätyksiä kun keskiviikkona tein normaalissa kyykyssä ja eilen lauantaina ketjukyykyssä uudet sarjaennätykset. Muutoinkin molemmat jalkatreenit olivat aika identtisiä keskenään sillä keskiviikkona kerkisin tekemään kaksi liikettä ja lauantaina päätin jättää jalkatreenin kyykkyyn. Tällä viikolla tuli tehtyä siis todella suppeat jalkatreenit mutta toisaalta kumassakin jalkatreenissä sarjaennätyksien jälkeen olin todella puhki. Tämän johdosta lauantaina sitten päätin lähteä suoraan kotiin kyykyn jälkeen.