NAD C298 päätevahvistin kokemuksia

04.08.2023 - 18:15

Tämän viikon maanantaina tuli käytyä katsomassa Oppenheimer Helsingin Finnkinon Tennispalatsissa uudessa LUXE-salissa. Minun oli tarkoitus käydä testaamassa Finnkino Tennispalatsin uudet LUXE-salit jo kesäkuun alussa mutta päädyinkin menemään toiseen elokuvaan ja elokuvateatteriin. Kirjoittelen pienen jutun uudesta LUXE-salista kunhan tästä jaksan. No jokatapauksessa tiistaina tuli palattua takaisin Vammalaan mutta matkan aikana päätin käydä Tampereen Hifihuoneella kyselemässä asioista ja toista mielipidettä. 

Kävin tuossa toissa viime viikolla Tampereen Audiokaupan loppuunmyynnissä katsomassa ja kyselemässä lähinnä stereo puolen asioita sekä vahvistimen riaa-korjainta. Myös katsoin mitä muuta siellä oli tarjolla kun kyseinen kerta oli samalla ensimmäinen käyntini Audiokaupassa. Tuo kerta laittoi ja aktivoi minut jälleen kerran tutkimaan stereo puolen mahdollisia päivityksiä hifin puolella.

No tiistaina Hifihuoneella katselin ja kyselin samoista asioista mitä edellisellä viikolla Audiokaupassa. Hifihuoneella sain paremmin asioista selvää ja olin jo itsekkin paremmin kartalla vaihtoehdoista ja mihin voisin päivittää. Asiat etenivät hyvin ja nopeasti kunnes asiat ja ajatukset stereo vahvistimesta muuttui päätevahvistimeen.

NAD C298

Sitten menimmekin katsomaan käytettyjen valikoimaa missä vastaan tuli NAD C298 päätevahvistin. NAD C298 oli minulle jo entuudestaan tuttu siinä mielessä että olin jokunen tovi tutkinut ja katsellut erilaisia NAD tuotteita. Itse asiassa jo viime vuoden tai jo toissa vuoden hifimessuilla pääsin kuuntelemaan kyseisiä tuotteita. Tuon lisäksi olin jo lukenut ja katsonut erilaisia arvosteluita niin siinä mielessä tiesin NAD tuotteista. Tämän jälkeen heti sitten kysyin hintaa ja kun sain sen selville niin käytännössä heti päätin sen ostavani.

Tämän lisäksi tarvitsin viel riaa-korjaimen / phono päätteen sillä itse päätevahvistin ei ollut se juttu mitä oikeasti hain ja olin ostamassa. Oikeastaan tällä reisulla olin siis riaa-korjaimen / phono päätteen perässä vaikka stereo- / päätevahvistinta olin myös jo pidempään harkinnut. Olin jo pidempään heti oikeastaan kun ostin nykyisin Rega Planar 3 levysoittimen niin miettinyt Regan oman Rega phonon hankintaa.

Rega Phonoa olin nytkin miettinyt ja melkein päättänyt hankkiakin mutta Hifihuoneella sattui olemaan Musical Fidelity LX2-LPS phono pääte. Olin tutustunut juuri kyseiseen Musical Fidelity LX2-LPS phono päätteeseen ihan sen takia että huomasin sen olevan tarjouksessa. Hankinta päätös tuli ihan sen mukaan että sitä sattui olemaan suoraan hyllyssä.

Musical Fidelity LX2-LPS

NAD C298 päätevahvistin on juuri tänään asennettu. Kaikki toimii vihdoin ja viimein pienien ja isojen tappeluiden ja ihmettelyiden jälkeen. Vielä tänä aamuna olin vähän sellaisessa uskossa että pitäisikö minun palauttaa NAD C298 takaisin? Eilen kun sain asennettua NAD C298 kiinni Denon x3600H vahvistomeen niin kaiuttimista kuului enemmän tai vähemmän huminaa / säröä. Pelkän musiikin kuuntelun aikana tuo oli vähäistä mikä pääsääntöisesti kuului kun musiikki ei ollut päällä. Ongelma oli suurempi kun aloin katsomaan televisiota / 4K bluray:tä milloin huminan kuuli kun elokuvassa oli hiljainen hetki.

Ensimmäinen ilta meni lähinnä NAD C298 päätevahvistimen ja Denon x3600H asetuksien säätämistä huminan poistamiseksi. Seuraavana aamuna aloin sitten katsomaan asiaa uudestaan ja eri näkökulmasta. Ensimmäisenä iltana olin jo kokeillut johtojen vaihtamista niin NAD C298 päässä kuten myös toisen kaiutinjohdon niin tällä kertaa keskityin Denoniin.

Ensiksi kokeilin yhdistää Node 2i:n suoraan NAD C298 päätevahvistimeen samoilla rca-johdoilla millä ne yhdistin Denoniin. En sitten tiedä tllätyinkö vai en niin kaikki toimi ilman minkäänlaista ongelmaa. Tämä kokeilu todisti sen että NAD C298 päätevahvistin kyllä toimii Q Acoustics Concept 40 kaiuttimien kanssa ilman hurinaa / särinää. Ongelma oli siis Denon x3600H:ssa niin sitten vain piti alkaa ottamaan Denonista piuhoja irti yksi kerrallaan ja katsoa mikä aiheuttaa ongelman?

Ongelma oli loppujenlopuksi hdmi meno silloin kun vahvistin oli kiinni televisiossa. Tässä kohtaan en osannu suoraan sanoa vielä miksi näin? Samalla siinä sitten olin kuitenkin googlettanut niin löysin ongelman mitä muillakin oli ollut ja mikä minulla lopuksi oli. Kaapelijohto mikä tulee seinästä ja menee television digisovittimeen. Aluksi nappasin vain tuon johdon pois ja päätin tutkia tuon ongelman myöhemmin mikä on jo tässä vaiheessa korjattu.

NAD C298 päätevahvistimen asentamisen ja käytön ongelma oli siis kaapelijohto mikä oli kiinni television digisovittimessa. En olisi kyllä koskaan arvannut ja tiennyt tuollaisesta ongelmasta mutta mitä nyt tässä lukenut ja katsonut asiaa niin monilla on ollut vastaavia ongelmia. Tämä ongelma oli hyvin vaikea ratkaista mutta onneksi sen nyt aika nopeasti sain kuitenkin ratkaistua.

Itse huomasin helposti ja nopeasti Musical Fidelity LX2-LPS phono päätteen eron kun soitin vinyyliä sen kautta Denon x3600H vahvistimella ennen kuin aloin tappelemaan NAD C298 päätevahvistimen kanssa. Nyt myöhemmin olen huomannut ja todennut sen että kun kuuntelen musiikkia vinyylillä tai Node 2i striimauksen kautta niin voluumia saa pitää pienemmällä. 

Myöskin musiikin kuuntelu on minusta mieluisampaa käyttää Denonissa DIRECT asetusta eikä normaalia stereo:ta. Tällöin kun Denonissa on valittuna DIRECT äänilähtö stereon sijasta niin tällöin NAD C298 hoitaa äänen jakamisen eteenpäin. Mielestäni NAD C298 on parempi sointu musiikkiin kuin mitä Denon tarjoaa ja jos käyttää Denonia stereolla milloin Denon hoitaa enemmän asioita niin musiikki on liian basso voittoinen ja matala.

Yksi toinen asia miksi NAD C298 päätevahvistimen hankin oli että saan nyt elokuvia katsoessa Atmos ääniraidalla Denonilta pääkaiuttimet pois. Näin ollen saan vapautettua enemmän tehoa Denon x3600H:lle kun siltä on kaksi kaiutinta pois. Minulla on kuitenkin 9.1.4 järjestelmä eli Denon x3600H on tähän asti huolehtinut yhdeksästä kaiuttimesta niin nyt sen pitää huolehtia seitsemästä.

Todella pitkä projekti on nyt viimein ohi ja olen todella tyytyväinen lopputulokseen. En edes muista milloin tarkalleen ottaen aloin aidosti oikeasti asiaa miettimään mutta ainakin jo viime kesänä sitä muistan miettineeni. Projekti oli nostaa Sony x93j 75" televisio pois tv-tasolta ja laittaa se "seinään" / lattiajalustalle. Oikeastaan seinäkiinnitys on ollut sellainen asia mitä en ole halunnut tehdä sillä seinät ovat kiveä enkä ole halunnut lähteä käyttämään iskuporakonetta reikien tekemiseen. Sama asia oli aikoinaan kun hankin katon kautta "ampuvat" Dolby Atmos kaiuttimet kun en halunnut lähteä poraamaan reikiä kivikattoon.

Tidal musiikkipalvelulta tuli vähän aika sitten viestiä. Viesti koski hintaa joten ajattelin hinnan nousevan. Päin vastoin hintani nyt tippuu sillä Tidal HIFI Plus tulee jatkossa maksamaan 10.99€ kun olen siitä nyt maksanut 19.99€ kuukaudessa. Tidal siis yhdistää HIFI ja HIFI Plus jäsynyydet maksamaan saman verran eli 10.99€. Minulle tämä tarkoittaa hinnan alennusta kun taas toisille tämä tarkoittaa Plus jäsenyyden saamista eli parempaa musiikin laatua.

Ensimmäisellä viikolla oli töistä etäviikolla Pyhtäällä mökillä missä käytin kuulokkeita päivittäin palavereissa sekä musiikin kuuntelussa Macbook Pro:lla sekä iPhonella. Myöskin katsoin muutaman NHL pelin Viaplayltä iPadiltä eli kuulokkeita tuli käytettyä kolmella eri laitteella.

Viime viikon sunnuntaina aamuna tuli tehtyä extempore hankinta verkkokauppa.comin singles day tarjouksista kun hankin Focal Bathys langattomat vastamelukuulokkeet. Kaveri laittoi minulle lauantaina linkkiä verkkokauppa.comista Focal Bathys kuulokkeisiin ja kun avasin linkin niin huomasin kuulokkeiden olevan tarjouksessa ~500€. Minähän sitten aloin siinä heti miettimään Focal Bathys kuulokkeiden hankintaa kun kuulokkeiden normaali hinta on ollut 799€.

Eilen lauantaina tuli sitten käytyä jälleen kerran Habitare & Hifimessut 2023 Messukeskuksessa. Odotukset olivat aikalailla sitä samaa mitä tuli todettua viime vuoden Habitare ja Hifimessuista eli sitä samaa mitä tuli todettua edellisiltä kerroilta ja edellisiltä kerroilta. Habitare ja Hifimessut ovat vuodestan toiseen aikalailla samat mutta mielestäni hiipuvalla ja heikentyneellä meiningillä. Varsinkin Hifimessut ovat vuosi toisensa jälkeen vain huonontuneet ja Habitare on aikalailla samankaltainen mutta mielestäni muutamia vuosia sitten siellä oli enemmän. 

Sain viime viikolla extempore päähänpiston käyttää Gigantin Apple trade in tarjousta hyväksi. Olin kyllä huomannut mainoksista että Gigantilla oli Apple trade in kampanja päällä mutta siihen oikein aluksi reagoinut mitenkään. Viime vuonna hyödynsin Gigantin Apple trade in kampanjaa Ipadin osalta missä vaihdoin ikivanhan Apple Ipad Air 2:sen uuteen halpa malliin mikä nykyisin sekin on aika kallis. Tällä kertaa sitten kiinnitin huomiota Macbook tarjoukseen eli Gigantti tarjosi normaalin etuuden hyväksi 150€ lisää.