NAD C298 kuuntelu kokemuksia

05.08.2023 - 21:56

Kirjoittelinkin tuossa jo ensimmäisen kirjoituksen uudesta päätevahvistimesta minkä ostin tämän viikon alussa ja mitä nyt tulin loppuviikoksi asentamaan ja kokeilemaan. Ensimmäinen ilta ja toisen päivän aamupäivä menikin tosiaan tuon NAD C298 päätevahtimen liittämiseen Denon x3600H kotiteatteri vahvistimeen. Kuten ensimmäisessä kirjoituksessa NAD C298 olen käynyt asiat jo läpi. Kuitenkin nyt viimein olen päässyt kuuntelemaan NAD C298 päätevahvistinta niin vinyyleiden, Node 2i, HBO Max:in sekä parin 4K bluray elokuvan kanssa.

NAD C298 tuli hankittua enemmän musiikin kuuntelua silmällä pitäen ja elokuvien monikanava hyödyt olivat vain plussaa. Elokuvia varten minun olisi pitänyt hankkia vähintään 3.0 vahvistin tai melkein jopa 4.0 tai 5.0 vahvistin. Denon x3600H on ajanut kokoajan kaikkia 9.1.4 Dolby Atmos järjestelmääni ilman minkäänlaista apu vahvistinta. NAD C298 päätevahvistin tuli auttamaan myös sitä asiaa.

NAD C298

Jos lähdetään pääsiasta liikekeelle eli musiikista niin kokemus on ollut loistava kun sain NAD C298 päätevahvistimen toimimaan ilman kaiuttimista lähtevää huminaa / särinää. Ensimmäisen illan aikana kun minulla oli vielä humina / särinä ongelmia niin NAD C298 päätevahvistin vaikutti olevan vain rahan tuhlausta. NAD C298 kanssa yhtä aikaa ostamani Musical Fidelity LX2-LPS riaa-korjain / phono pääte tuntui olleen yksinään paljon parempi ja paljon halvempi päivitys musiikin kuunteluun. Olin jo yhdessä vaiheessa epäuskossa että minun pitää palauttaa NAD C298 päätevahvistin takaisin.

Kuitenkin kun lopulta löysin ongelman mikä aiheutti kaiuttimien huminan / särinän ja sain NAD C298 päätevahvistimen oikeasti toimiin kunnolla niin ei ole kahta sanaa. NAD C298 päätevahvistin oli minulle täydellinen päivitys Denon x3600H kylkeen millä sain paljon paremman äänenlaadun musiikin kuunteluun. Varsinkin vielä kun tajusin laittaa Denonin viemaan ääntä DIRECT tilassa NAD C298:lle ja antaa päätevahvistimen hoitaa myös äänen anto kaiuttimille.

Jokainen päivitys minkä olen tehnyt ensimmäisestä vinyylisoittimesta Pro-ject Essential II:sta lähtien on ollut arvoisensa ja eräällä tapaa samankaltainen. Tuosta lähtötilanteesta Denon, Pro-ject sekä Node 2i niin käytännössä suurin muutos on ollut vähemmän voimakkuuden käyttö. Pro-ject Essential II tarvitsi käyttää paljon enemmän äänenvoimakkuutta kuin nykyisellä Rega Planar 3 vinyylisoittimella. Sitten kun lisäsin uuden Musical Fidelity LX2-LPS riaa-korjaimen / phono päätteen Rega Planar 3:sen ja Deno x3600H väliin niin sama tapahtui uudestaan.

Lopulta kun sain NAD C298 päätevahvistimen toimimaan niin yllätys yllätys sama tapahtui mutta tällä kertaa myös Node 2i musiikki striimaajan kanssa. Jos haluan kuunnella musiikkia samalla voimakkuudella suhteessa NAD C298 päätevahvistimen kanssa kuin ilman niin ero on lähemmäksi 10dB. Tietenkin kaikki riippuu myös lähteestä eli minkä tasoista musiikkia Tidalista kuuntelee mutta yleisesti voi ajatella 10dB eroa.

Niin se ei kuitenkaan yksin merkkaa mitään että musiikin äänentuotto on samaa pienemmällää volyymilla. Äänen kovuus kuin ei tarkoita parempaa ääntä automaattisesti vaikka yleensä näin tuntuu olevan. Se mitä NAD C298 päätevahvistin on tuonut musiikin kuunteluun on parempi äänenlaatu yleisesti eli NAD C298 päätevahvistin saa Q Acoustics Concept 40 kaiuttimista vieläkin enemmän irti kuin Denon x3600H. NAD C298 tuottaa tarkemman, voimakkaamman sekä enemmän yksityiskohtaisemman äänen kuin Denon x3600H. Musiikissa on enemmän bassoa ja sointua mikä tekee musiikista selvempää ja yleisesti laadukkaampaa.

Mitä sitten NAD C298 on tuonut elokuvien ja sarjojen monikanava äänille? Sitä en osaa sanoa varmuudella. Olen nyt muutenkin ollut kolmisen viikkoa poissa kotoa ja olen katsellut elokuvia ja sarjoja stereo 2.0 järjestelmällä. Näin ollen kun on aktiivisesti kuunnellut kolmisen viikkoa ihan eri äänijärjestelmää niin kuulomuisti ei voi mitenkään muistaa miltä se ääni nyt kuullostikaan ennen NAD C298 päätevahvistinta?

Tämä on vain oma luuloni kun katsoin Heat 4K bluray:n DTS HD Master sekä Top Gun Maverick 4K bluray Dolby Atmos kuullosti todella hyville. Molemmat olivat ensimmäisiä katselmuksia kyseisistä elokuvista kun aikaisemmin vanha Heat bluray sisälsi Dolby True HD ja Top Gun Maverick Dolby Atmos oli Itunesta Apple TV:n kautta. Näiden lisäksi katsoin HBO Maxilta Perry Mason toisen tuotantokauden mutta se ei nyt mitenkään ollut ihmeellinen sekä hieman jotain random sarjoja olen aukaissut mitä olen katsonut stereo 2.0 järjestelmällä.

En siis tiedä miten NAD C298 päätevahvistin vaikuttaa monikanava ääniin mutta käytännössä se vapauttaa kaksi kaiutinta Denon x3600H käytöstä pois. Näin ollen Denon x3600H ei enään huolehdi kaikista maksimissan yhdeksästä kaiuttimesta vaan seitsemästä. Ennen yhdeksästä eli nyt seitsemästä Dolby Atmos ääniraidan kohdalla ja viidestä eli nyt kolmesta perus 5.1 DTS tai Dolby ääniraidan kohdalla. Näin ollen Denon saa käyttöönsä enemmän virtaa minkä se jakaa kaiuttimien kesken. Tämän pitäisi käytännössä parantaa äänenlaatua varsinkin yksityiskohdissa eli pienemmissä ja tarkemmissa äänissä. Myöskin jos olen ymmärtänyt oikein niin kaista riittää paremmin taka (surround) kaiuttimille jolloin taka äänien pitäisi olla tarkempi ja Atmos tapauksessa Atmos kaiuttimien.

Tidal musiikkipalvelulta tuli vähän aika sitten viestiä. Viesti koski hintaa joten ajattelin hinnan nousevan. Päin vastoin hintani nyt tippuu sillä Tidal HIFI Plus tulee jatkossa maksamaan 10.99€ kun olen siitä nyt maksanut 19.99€ kuukaudessa. Tidal siis yhdistää HIFI ja HIFI Plus jäsynyydet maksamaan saman verran eli 10.99€. Minulle tämä tarkoittaa hinnan alennusta kun taas toisille tämä tarkoittaa Plus jäsenyyden saamista eli parempaa musiikin laatua.

Ensimmäisellä viikolla oli töistä etäviikolla Pyhtäällä mökillä missä käytin kuulokkeita päivittäin palavereissa sekä musiikin kuuntelussa Macbook Pro:lla sekä iPhonella. Myöskin katsoin muutaman NHL pelin Viaplayltä iPadiltä eli kuulokkeita tuli käytettyä kolmella eri laitteella.

Viime viikon sunnuntaina aamuna tuli tehtyä extempore hankinta verkkokauppa.comin singles day tarjouksista kun hankin Focal Bathys langattomat vastamelukuulokkeet. Kaveri laittoi minulle lauantaina linkkiä verkkokauppa.comista Focal Bathys kuulokkeisiin ja kun avasin linkin niin huomasin kuulokkeiden olevan tarjouksessa ~500€. Minähän sitten aloin siinä heti miettimään Focal Bathys kuulokkeiden hankintaa kun kuulokkeiden normaali hinta on ollut 799€.

Eilen lauantaina tuli sitten käytyä jälleen kerran Habitare & Hifimessut 2023 Messukeskuksessa. Odotukset olivat aikalailla sitä samaa mitä tuli todettua viime vuoden Habitare ja Hifimessuista eli sitä samaa mitä tuli todettua edellisiltä kerroilta ja edellisiltä kerroilta. Habitare ja Hifimessut ovat vuodestan toiseen aikalailla samat mutta mielestäni hiipuvalla ja heikentyneellä meiningillä. Varsinkin Hifimessut ovat vuosi toisensa jälkeen vain huonontuneet ja Habitare on aikalailla samankaltainen mutta mielestäni muutamia vuosia sitten siellä oli enemmän. 

Sain viime viikolla extempore päähänpiston käyttää Gigantin Apple trade in tarjousta hyväksi. Olin kyllä huomannut mainoksista että Gigantilla oli Apple trade in kampanja päällä mutta siihen oikein aluksi reagoinut mitenkään. Viime vuonna hyödynsin Gigantin Apple trade in kampanjaa Ipadin osalta missä vaihdoin ikivanhan Apple Ipad Air 2:sen uuteen halpa malliin mikä nykyisin sekin on aika kallis. Tällä kertaa sitten kiinnitin huomiota Macbook tarjoukseen eli Gigantti tarjosi normaalin etuuden hyväksi 150€ lisää. 

Kesäloman aikana tulin hankkineeksi extemporeen NAD c298 päätevahvistimen Tampereen Hifihuoneelta. Olimme kaverin kanssa tulossa Helsingistä takaisin Vammalaan katsomasta Oppenheimer elokuvaa minkä kävimme katsomassa ja testaamassa Finnkino Tennispalatsin uuden LUXE-salissa. Matkalla Vammalaan mietin siinä hetken aikaa pitäisikö käydä Tampereen Hifihuoneen kautta vai jatkaa vain suoraan? Olin edellisellä viikolla käynyt Tampereen Audiokaupan loppuunmyynnissä ja siitä reissusta oli jäänyt asioita pyörimään päähän.