Miten priorisointia voi ja kannattaa toteuttaa kuntosalilla

18.03.2018 - 09:49

Priorisointi on tärkeä osa kehitystä kuntosalitreeneissä. Tätä asiaa en sinällään tietoisesti miettinyt aloittaessani kuntosalilla käyntiä vaikka eräällä tapaa olen tätä harrastanut enemmän tai vähemmän. Tietenkään aloittaessa kuntosalilla käyntiä ei tarvitse miettiä niinkään priorisointia yhtään jos haluaa vain kehittyä yleisellä tasolla. Tietenkin jos aloittaa kuntosalilla käynnin tietyn asian takia niin tällöin priorisointi on jo tiedossa, mutta jos tälläistä syytä ei ole niin ihmiset eivät välttämättä tajua koko priorisointia. Priorisointi on kyllä tärkeässä roolissa alusta asti jolloin pitäisi olla ainakin eräällä tapaa tietoinen omista heikkouksista sekä vahvuuksista sekä siitä mitä on hakemassa kuntosalitreeneistä. Kuitenkin tavoitteet ja priorisointi ovat eri asioita vaikka liittyvät toisiinsa.

Kuntosalitreeneissä priorisoinnilla tarkoitetaan kehittää heikkouksia ja tai ylläpitää vahvuuksia. Käytännössä tämä voi tarkoittaa monia erilaisia lähestymistapoja kuten lisätä heikkojen lihasryhmien treenimääriä, tehostaa heikkojen lihasryhmien treenejä suhteessa muihin tai "keventää" vahvojen lihasryhmien treenejä suhteessa heikkoihin lihasryhmiin. Näin siis jos kyseessä on kokonainen lihasryhmä eikä yksittäiset liikkeet tai voima.

Helpoin lähestymistapa lähteä priorisoimaan treenejä

Itselläni on tällä hetkellä alhainen priorisointi käsitreenissä sekä olkapäätreenissä mitkä teen yhdessä treenissä kerran viikossa kun muut lihasryhmät tulee tehtyä kaksi kertaa viikossa. Jalat treenaan kaksi kertaa viikossa omina treeneinään kun taas rinta ja selkä tulee tehtyä omana päivänä plus yhdistettynä rinta- & selkätreeniä ihan vain sen takia, että saan molemmat lihasryhmät tehtyä kaksi kertaa viikkoon lisäämättä treenikertoja. Näin ollen käsitreenin sekä olkapäätreenin priorisoinnin alentaminen on tapahtunu treenikertojen alentamisella suhteessa muihin treeneihin.

Treenikertojen alentamisen lisäksi kyseiset treenit tehdään yhdessä treenissä yhdessä joten lihasryhmiä ei edes tehdä omina päivinään kuten muut lihasryhmät mikä onkin hyvä tapa aloittaa priorisoiminen ensimmäistä kertaa. Jos treenaat useamman lihasryhmän samassa treenissä niin siitä on helppo irroittaa heikko lihasryhmä omalle päivälle jolloin treenaat vahvemmat lihasryhmät toisen lihasryhmän kanssa samassa treenissä ja heikomman tai eniten kehitystä halutun treenin omassa treenissä. Tällä tavalla eri lihasryhmät saavat eri määrän aikaa suhteessa toisiinsa jolloin enemmän tarvetta saava lihasryhmä saa enemmän treeniä suhteessa vähemmän tarvittuun lihasryhmään.

Erikoistekniikat priorisoinnissa käyttöön

Treenikertojen lisäksi myös itse käsi- & olkapäätreeni eroaa muista treeneistä joten myöskin treenien sisällä voi tehdä priorisointeja. Treenimäärien lisäksi myös itse treenit voivat erota toisista kuten minulla käsi- & olkapäätreeni minkä teen suhteessa pienemmillä painoilla sekä massaliikkeitä jätän välillä jopa pois. Lähes aina teen normaalissa olkapäätreenissä pystypunnerruksen jossain muodossa "isoilla" painoilla tai "kovilla" painoilla pumppaavasti tai erikoistekniikoilla niin nyt jätän välillä pystypunnerruksen tekemättä. Myöskin kun normaalisti käsitreenissä tulee käytettyä erikoistekniikoita useasti niin nyt käsitreenit sisältävät enemmän suoria sarjoja.

Erikoistekniikat ovat siis yksi asia mitä voi myös käyttää prioriointiin. Niissä treeneissä on hyvä käyttää erikoistekniikoita joissa priorisointi on korkeampi ja vastaavasti jättää erikoistekniikat pois niistä treeneistä joissa priorisointi on pienempi. Hyvin yksinkertainen lähestymistapa priorisoinnin kannalta mitä on hyvä käyttää varsinkin jos sinulla on treenikaveri tai saat varmistuksen tai muuten apua liikkeiden tekemiseen erikoistekniikoilla. 

Liikekohtaiset priorisoinnit treenissä

Lihasryhmien lisäksi treeneissä voi priorisoida yksittäisiä liikkeitä kuten minä teen rintatreenin puolella penkissä, jalkatreenien osalta kyykyssä sekä selkätreenin osalta maastavedossa. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että käytän treenistä valtaosan yhden liikkeen harjoittamiseen. Tämä näkyy siten, että käytän yhteen liikkeeseen treenin aikana eniten aikaa ja tämä ajankäyttö johtuu vain siitä, että käytän "isoja" painoja näissä kyseisissä liikkeissä. Isommilla painoilla tehtäessä kun vain kuluu enemmän aikaa sarjojen välissä jotta jaksaa tehdä enemmän toistoja kun taas pienemmillä painoilla ei tarvitse pitää niin pitkiä taukoja kun yleiskuorma on pienempi.

Penkin, kyykyn ja maastavedon painot ovat suhteessa treenien muihin liikkeisiin paljon suuremmat sillä käytän tällä hetkellä vain "suuria" painoja "priorisoidussa" liikkeessä enkä koko treenissä ihan vain sen takia, että paikat kestävät paremmin ja treenistä palautuu nopeammin. Tällä tavalla on helpompi priorisoida tiettyjä liikkeitä kun liikkeiden painot ja tekemisen tyyli vaihtelee enemmän, mutta suurin syy on kylläkin kropan kunnossa pysyminen ja palautuminen. Treeneistä on paljon vaikeampi palautua kun tekee koko treenin oikeasti isoilla painoilla eikä eroja tule suhteessa niin paljon. Tarkoitan tässä painoja suhteessa liikkeisiin sillä toisille käyttämäni painot treenien muissa liikkeissä voivat olla suuria mutta suhteessa treenin priorisointi liikkeeseen pienempiä. 

Kuitenkin tässä halutaan pysyä kunnossa eikä rikkoa paikkoja mitä tapahtuu helposti paukuttamalla koko treenin suurilla painoilla ja pienemmillä toistomäärillä. Tällä hetkellä myöskin tykkään tehdä tällä tyylillä, että treenin ensimmäinen liike on suurilla painoilla tehtyä "runttausta" minkä jälkeen lopputreeni on enemmänkin "pumppaavaa" bobausta jolloin treenin sisälle saadaan vaihtelevaisuutta useassa muodossa.

Jalkatreenit ovat nyt alkaneet kyykyllä mihin on mennyt yleensä se 45 minuuttia - tunti helposti minkä jälkeen olen tehnyt vain pienempiä liikkeitä pienemmillä painoilla. Tämä on ollut ihan tarkoitusperäistä ihan sen takia, että olen halunnut saada kyykkyä paremmaksi niin painojen kuin ehdottomasti tekniikan osalta. Tämä on myöskin tuottanut tulosta kyykyn tekniikan parannuttua sekä painojen noustessa. Kyykyn jälkeen kun ei ole enään keskittynyt tekemään liikkeitä niinkään painoilla vaan enemmän tekniikalla niin myöskin jalat ovat pysyneet paremmassa kunnossa. Muistan kyllä ajat jolloin tuli aluksi kyykättyä "kovaa" minkä jälkeen tuli tehtyä jalkaprässiä niin "kovaa" vain kun vielä jaksoi. Tämän jälkeen seuraavina päiviä polvissa huomasi kyllä, että ne olivat ottaneet osumaa minkä johdosta lopetin kyllä tämänlaisen jalkatreenin ihan vain sen takia etten halunnut saada polvia siihen kuntoon missä ne välillä tuntui olevan. Tämä tämänhetkinen tyyli onkin sen takia hyvä, että tämänkaltaista fiilistä ja tunnetta ei ole tullut ja olen varmaan saanut jopa parempaa kehitystä aikaiseksi yleisellä tasolla kyykyn ohessa.

Onko ylipaino ylivoimaa? Siinä vasta kysymys ja oikea vastaus on oikeasti vaikea. Mietin kuitenkin suhteellisen usein sitä että miten jaksan treenata sen miten jaksan treenata? Olenko vain tottunut siihen että treenaan usein vai enkö oikeasti sitten treenaa? Aikoinaan kävin juoksemassa aamuisin yhdestä kerrasta viiteen kertaan aktiivisesti minkä lisäksi kävin kuntosalilla neljästä kerrasta kuuteen kertaan. Vuosien varrella olen käynyt kuntosalilla eri tavalla mitä nykyään käyn ja en muista tarkalleen milloin ja miten treenasin kun kävin aktiivisesti juoksemassa. Yhdessä vaiheessa kävin jopa aamuisin ja iltaisin treenaamassa kuntosalilla eli tupla treenaamassa.

No niin eilen sitten mukavasti takatalvi yllätti mutta itselleni se ei tullut niin yllätyksenä kun olin sentään säätietoja katsonut. Se minulle tuli yllätyksenä että sitä lunta sitten oikeasti tuli ja niinkin paljon. Olin kuitenkin itse jo vaihtanut kesärenkaat alle parisen viikkoa sitten. Kun perjantaina lähdin PTVGYM:lle niin juuri silloin seitsemän tienoilla lunta alkoi höytyilemään niin kuin säätiedoista näki. Lunta kuitenkin vain höntyili hyvin vähän niin itse ajattelin että ei sitä nyt sinä aikana niin paljoa tulisi mitä sitä lopulta tuli. 

Keskiviikkona oli viikon ensimminen jalkatreeni ja täytyy sanoa että en odottanut kyykyltä sen pahemmin yhtään mitään. Olinhan juuri lauantaina kyykännyt 230kg kaksi toistoa ja 240kg yhden toiston. Kuitenkin kun katsoo viime viikkoa muutenkin niin keskiviikon ensimmäinen kyykky treeni meni heikosti kun sain kaksi kertaa yhden toiston 200kg. Viikon toinen kyykky treeni lauantailta menikin sitten todella hyvin. Tämän pohjalta en sitten tiennyt oikein mitä odottaa mutta olenkin päättänyt että nyt keskityn viemään kyykyn mielummin hyvin alas kuin lähteä hakemaan yli 200kg painoja.

Mennään ajassa taakse päinä vuoteen 2013 jolloin menin juoksemaan ensimmäisen puolimaratonin. Tuohon aikaan juoksin todella paljon ja varsinkin aamuisin sillä kävin yleensä aamulla juoksemassa ja illalla kuntosalilla. Olin jo muutaman vuoden käynyt tosiaan aamulla ennen töihin menoa tai ennen toimistolle menemistä käynyt juoksemassa noin kymmen kilometrin lenkin kolmesta viiteen kertaan viikkoon. Tämän lisäksi menin sitten illalla kuntosalille tekemään ihan normaalisti voimaharjoittelua mikä ei silloin eronnut kyllä yhtään siihen nähden mitä nykyään teen.

Minun oli tarkoitus kirjoittaa eilen tämän viikon penkki treeneistä ja siitä kuinka suosittelen tekemään erilaisia treenejä. Kuitenkin nyt päätin kirjoittaa eilisestä kyykky treenistä ja siitä kuinka tämän viikon ensimmäinen kyykky treeni keskiviikkona ja jälkimmäinen nyt eilen lauantaina erosivat toisistaan. Niin kyllä erosivat myöskin tämän viikon penkki treenit mutta eri tavalla sillä tein viikon molemmat penkki treenit eri tavalla. Voisikin siis olla ehkä parempi että kirjoitan tässä nyt tämän viikon penkki ja kyykky treeneistä mitkä erosivat toisistaan eri syistä.

Eilen maaanantaina tuli käytyä kolmannen kerran Tampereen Loaded:lla treenaamassa kun minun oli alun perin tarkoitus palata kotiin reissulta keskiviikkona. Minulla oli Vammalan kuntosalille yksi kerta jäljellä ja ajattelin sen käyttää tiistaina kun minun oli alun perin tarkoitus palata kotiin keskiviikkona. Kuitenkin kun nyt eletään tiistaita niin olenkin jo takaisin kotona. Taas vaihteeksi suunnitelmat muuttuivat extemporeen ja siinä tiistaiaamuna kun olin herännyt niin lähes saman tien aloin pakkaamaan kamoja kasaan että pääsin lähteen mahdollisimman pian.