Mitä tehdä kun huomaa ettei treeni kulje toivotulla tavalla?

12.11.2023 - 13:20

Mitä tehdä kun treeni ei kulje tai treeni kulkee samaa kaavoja pitkin treenistä toiseen? Tätä asiaa olen joutunut itseltäni kysymään liian monta kertaa vuosien saatossa. Onneksi nykyään osaan reagoida siihen oikeammalla tavalla kuin ennen. Täytyy kyllä sanoa että kokemus on auttanut asiaa monessa suhteessa sillä vuosien varrella on tullut tehtyä liian usein niitä huonoja ratkaisuja eikä parempia. Huonojen ratkaisujen seuraukset eivät ole kuitenkaan ollut omassa tapauksessani loukkaantumiset mitä ne voisi pahimmassa tapauksessa olla. Itse olen vain hieman liian useasti hakannut päätä seinään hieman liian kauan kun olen ajatellut että kyllä se kurssi tästä muuttuu.

Näihin asioihin olen taas hieman joutunut omalla osaltani parin kolmen viikon aikana kun omasta mielestäni treeni ei nyt kulje niin kuin sen haluaisin kulkevan. Tähän liittyen tein kesällä myös muutoksia kun aloin keskittymään pidempien sarjojen tekemiseen treeneissä enkä vain saamaan mahdollisimman suurilla painoilla mahdollisimman montaa toistoa. Kuitenkin tuossa treeni tavassa mitä käytin ennen kesää niin käytin sentään erilaisia painoja ja toisto määriä sillä olen huomannut sen että mitä järkeä tehdä sitä samaa?

Tällä saman tekemisellä tarkoitan lähinnä sitä että jos kyykkäsin viime viikolla 220kg painoilla kolme kolmesta niin jos tällä kertaa tuntuu että rahkeet ovat maksimissaan samaan niin miksi yrittäisin samaa kolme kertaa kolmosta tälläkin kertaa? Voisin nyt tehdä 200kg tai 210kg painoilla pidempiä sarjoja. Tällä tavoin olen treenejä rakentanut kun tiedän kokemuksesta millaisilla painoilla saan yleisesti minkäkin pituisia sarjoja niin on vain parempi ettei hakkaa samankaltaisia treenejä viikosta toiseen. Tätä minulle välillä kyllä tapahtui mutta kun välillä sitä huomasin asian jo aikaisemmin treenin aikana niin tein suunnitelma muutoksia hyvissä ajoin.

Kesällä suurin muutos oli alkaa tekemään pienemmillä painoilla pidempiä sarjoja kyykyssä, maastavedossa sekä kyykyssä. Tämä oli todella suuri muutos koko treenaamiseeni minkä avulla sain tehtyä todella paljon erilaisia sarjaennätyksiä kun niitä pidempiä sarjoja en oikein ollut tehnyt aikoihin. Niistä ajoista kun pidempiä sarjoja olen tehnyt niin maksimi voimat on kuitenkin kasvaneet minkä johdosta suuremmilla painoilla saan tehtyä pidempiä sarjoja.

Kuitenkin kaikki uusi ja varsinkin ennätysten saaminen suurinpiirtein treenistä treeniin niin loppuu aikanaan ja tällä hetkellä on sellainen aika ettei mikään tunnu sujuvan. Olen siis pettynyt valtaosaan treenejä kun ennätykset eivät enää pauku. Toisaalta ei ole kyllä ihme että ennätyksien hakkaaminen päättyi sillä kaikella on rajansa ja sitten kun näin käy niin tuntuu sille ettei mikään enää suju. Taisin vain saada tulokseni sellaisiin lukemiin että oma odotukseni treenejä kohtaan vaan kasvoi ja tuntuu sille että odotan ainakin toistavani niitä toistomääriä mitä kesällä sain parhaimmillani tehtyä.

Tämä viikko on hyvä esimerkki siitä kuinka olen kehittynyt opettelemaan kuntoani ja miettimään mitä todella kannattaa tehdä. Keskiviikkona tein kyykky treeniä ja 180kg painoilla kyykky tuntui jo paivan. Halusin kuitenkin kyykätä 200kg painoilla millä lopulta tein kaksi viiden toiston sarjaa. Kuitenkin vanha minä olisi tehnyt vain yhden tai kaksi toistoa 200kg painoilla minkä jälkeen olisin nostanut painot 210kg tai 220kg painoihin ja saanut sen maksimi pari toistoa. Nyt kun päätin hyvissä ajoin että teen maksimissaan 200kg painoilla niin sain tehtyä kaksi viiden toiston sarjaa kun vielä viime viikolla sain 200kg painoilla kaksi toistoa.

Perjantaina oli vuorossa maastaveto treeni ja kun edellisellä kerralla olin saanut tehtyä kolme toistoa 280kg painoilla yhden treenin aikana ensimmäistä kertaa ikinä niin odotukseni olivat korkealla. Kuitenkin päätin sitten hyvissä ajoin että nostan 260kg painoilla yhden toiston ja sen jälkeen teen vielä korotuksen. Tuota korotusta mietin pitkään ja päädyin nostamaan "vain" 10kg:llä eli 270kg painoihin. 270kg painoilla sain sitten tehtyä kahden toiston sarjan mikä tuli jopa heikommin kuin viikko sitten 280kg painoilla kaksi toistoa. Vanha minä olisi kyllä lähtenyt 280kg painoihin tuon 260kg noston jälkeen.

Lauantaina oli vuorossa kyykky treeni ketjuilla ja normaalisti olisin mennyt vähintään 180kg painoihin plus ketjut mutta tällä kertaa päätin tehdä 160kg painoilla plus ketjut hieman pidempiä sarjoja. Päädyin tekemään kolme viiden toiston sarjaa mitkä tuntuivat todella raskaille. Hain kyllä pidempiä sarjoja sillä halusin tehdä seitsemän toiston sarjoja. Kuitenkin jos treeni olisi noudattanut normaalia kaavaani niin olisin mennyt ihan normaalisti 180kg painoihin plus ketjut mikä olisi tiennyt todella huonoa treeniä.

Tässä oli nyt tältä viikolta muutama esimerkki että tein päätöksiä ja muuten suunnitelmia kesken treenin. Näin en ole aina tehnyt vaan olen sortunut hakkaamaan samoilla painoilla samoja toistomääriä tai jopa lyhyempiä sarjoja kun olen halunnut tehdä niillä tietyillä painoilla. Kuitenkin kaikki treenit viimeisien vuosien aikana olen kyllä mennyt päivän kuntoa kuunnellen mutta nyt kesän jälkeen olen rohkeammin pidättäytynyt myös pienemmissä painoissa ja tehnyt pidempiä sarjoja. 

Mielestäni vaihtevaisuus ja se ettei tee aina niillä samoilla painoilla saman verran toistoja on avain jaksamiseen sekä motivaation ylläpitämiseen. Myöskin sarjojen vaihtaminen on tärkeää enkä ole oikein koskaan tehnyt sitä perus kolme kertaa x tyyliä mitä näkee ja keulee salille lähes kaikkien tekevän. Miksi aina täytyy tehdä se kolme työsarjaa? Eikö voisi tehdä kaksi, neljä, viisi tai jopa enemmän? Varsinkin jotain taljaliikkeitä tykkään tehdä enemmän viiden - kymmenen sarjoilla sillä mielestäni kolme sarjaa on liian vähän. 

Onko ylipaino ylivoimaa? Siinä vasta kysymys ja oikea vastaus on oikeasti vaikea. Mietin kuitenkin suhteellisen usein sitä että miten jaksan treenata sen miten jaksan treenata? Olenko vain tottunut siihen että treenaan usein vai enkö oikeasti sitten treenaa? Aikoinaan kävin juoksemassa aamuisin yhdestä kerrasta viiteen kertaan aktiivisesti minkä lisäksi kävin kuntosalilla neljästä kerrasta kuuteen kertaan. Vuosien varrella olen käynyt kuntosalilla eri tavalla mitä nykyään käyn ja en muista tarkalleen milloin ja miten treenasin kun kävin aktiivisesti juoksemassa. Yhdessä vaiheessa kävin jopa aamuisin ja iltaisin treenaamassa kuntosalilla eli tupla treenaamassa.

No niin eilen sitten mukavasti takatalvi yllätti mutta itselleni se ei tullut niin yllätyksenä kun olin sentään säätietoja katsonut. Se minulle tuli yllätyksenä että sitä lunta sitten oikeasti tuli ja niinkin paljon. Olin kuitenkin itse jo vaihtanut kesärenkaat alle parisen viikkoa sitten. Kun perjantaina lähdin PTVGYM:lle niin juuri silloin seitsemän tienoilla lunta alkoi höytyilemään niin kuin säätiedoista näki. Lunta kuitenkin vain höntyili hyvin vähän niin itse ajattelin että ei sitä nyt sinä aikana niin paljoa tulisi mitä sitä lopulta tuli. 

Keskiviikkona oli viikon ensimminen jalkatreeni ja täytyy sanoa että en odottanut kyykyltä sen pahemmin yhtään mitään. Olinhan juuri lauantaina kyykännyt 230kg kaksi toistoa ja 240kg yhden toiston. Kuitenkin kun katsoo viime viikkoa muutenkin niin keskiviikon ensimmäinen kyykky treeni meni heikosti kun sain kaksi kertaa yhden toiston 200kg. Viikon toinen kyykky treeni lauantailta menikin sitten todella hyvin. Tämän pohjalta en sitten tiennyt oikein mitä odottaa mutta olenkin päättänyt että nyt keskityn viemään kyykyn mielummin hyvin alas kuin lähteä hakemaan yli 200kg painoja.

Mennään ajassa taakse päinä vuoteen 2013 jolloin menin juoksemaan ensimmäisen puolimaratonin. Tuohon aikaan juoksin todella paljon ja varsinkin aamuisin sillä kävin yleensä aamulla juoksemassa ja illalla kuntosalilla. Olin jo muutaman vuoden käynyt tosiaan aamulla ennen töihin menoa tai ennen toimistolle menemistä käynyt juoksemassa noin kymmen kilometrin lenkin kolmesta viiteen kertaan viikkoon. Tämän lisäksi menin sitten illalla kuntosalille tekemään ihan normaalisti voimaharjoittelua mikä ei silloin eronnut kyllä yhtään siihen nähden mitä nykyään teen.

Minun oli tarkoitus kirjoittaa eilen tämän viikon penkki treeneistä ja siitä kuinka suosittelen tekemään erilaisia treenejä. Kuitenkin nyt päätin kirjoittaa eilisestä kyykky treenistä ja siitä kuinka tämän viikon ensimmäinen kyykky treeni keskiviikkona ja jälkimmäinen nyt eilen lauantaina erosivat toisistaan. Niin kyllä erosivat myöskin tämän viikon penkki treenit mutta eri tavalla sillä tein viikon molemmat penkki treenit eri tavalla. Voisikin siis olla ehkä parempi että kirjoitan tässä nyt tämän viikon penkki ja kyykky treeneistä mitkä erosivat toisistaan eri syistä.

Eilen maaanantaina tuli käytyä kolmannen kerran Tampereen Loaded:lla treenaamassa kun minun oli alun perin tarkoitus palata kotiin reissulta keskiviikkona. Minulla oli Vammalan kuntosalille yksi kerta jäljellä ja ajattelin sen käyttää tiistaina kun minun oli alun perin tarkoitus palata kotiin keskiviikkona. Kuitenkin kun nyt eletään tiistaita niin olenkin jo takaisin kotona. Taas vaihteeksi suunnitelmat muuttuivat extemporeen ja siinä tiistaiaamuna kun olin herännyt niin lähes saman tien aloin pakkaamaan kamoja kasaan että pääsin lähteen mahdollisimman pian.