Miksi ihmiset eivät osaa käyttäytyä kuntosaleilla pääkaupunkiseudulla? Kaipaan niin Tampereelle

14.05.2024 - 17:59

Eipä siihen mennyt taaskaan kovin kauaa aikaa kun oikeasti aloin kaipaamaan Vammalassa ja varsinkin Tampereella treenaamista. Tulin viime viikon lauantaina takaisin kahden viikon reissulta Vammalasta jolloin kävin tekemässä neljä treeniä myöskin Tampereen Loaded:lla. Ensimmäinen ilta Pitäjänmäen PTVGYM:llä meni hyvin kun näin pari tuttua pitkästä aikaa eikä mitään ihmeellisyyksiä ollut kun en käynyt wc:ssä. Lauantain oli muutenkin suhteellisen tyhjä eikä PTVGYM:llä ollut hirveästi treenaajia ja esimerkiksi vapaapaino alueet olivat aikalailla tyhjänä koko sen ajan mitä siellä olin.

No kaikki muuttui sitten heti ensimmäisenä arki-iltanana lähikuntosalilla kun aloin jo oikein ajattelmaan että oliko tämä nyt viimeinen kerta siellä? Miksi ihmeessä ihmiset eivät osaa käyttäytyä pääkaupunkiseudulla ja ottaa toisia huomioon? Ihmettelen tätä suuresti kasvanutta "Minä, kunhan vain minä" asennetta mitä on nähtävillä ympäriä Suomea. Ei ihmekkään kun Suomessa meneekin näin huonosti kun suurin osa ajattelee vain itseään eikä ota toisia huomioon.

Kaikki meni eilen maanantaina ihan hyvin ja ilman mitään ihmeellisyyksiä siihen asti kun lopetin ja lämmittelyn ja aloin valmistelemaan maastavedon tekemistä. Kun menin hakemaan 25kg painoja niin yksi isovatsainen egolifter heilutteli aluksi sormea minkä jälkeen hän tuli sanomaan minulle että ei niitä painoja saa ottaa kun tulen käyttämään niitä. Siis mitä ihmettä? Katsoin että 25kg kiekkoja on vapaana niille määrätyssä paikassa niin menin sitten hakemaan painoja mutta egoliftaaja tulee sanomaan että painoja ei voi ottaa koska hän tulee niitä käyttämään. 

"Hei, ei niitä painoja saa ottaa kun tuun käyttään niitä."

Isovatsainen Egoliftaaja

Omasta mielestäni jos varaa jotain painoja joilla on tekemässä lyhyen ajan kuluttua niin pitää ottaa telineestä ja laittaa ne treenipaikan viereen eikä jättää painotelineesen ja sitten tullla ihmisille sanomaan että ei niitä painoja saa ottaa. Vastasin hänelle kyllä samantien että ei painoja voi sillain varata ja otin siitä itselleni muutaman painon. Isovatsainen egoliftaaja ei edes itse käyttänyt niitä painoja hetkeen vaan siinä meni tovi ennen kuin hän otti edes niitä painoja siitä mitä siihen jäi. Oikeasti törkeää varata painoja mitkä ovat painotelineissä ja sitten osoitella ihmistä sormella ja tulla egoamaan että ei mun painoja saa ottaa.

Meni kyllä tuossa kohtaan niin hermot että meinasin lähteä kyseiseltä kuntosalilta pois ja irtisanoa jäsenyyden. Oikeasti kun isovatsainen egoliftaaja tulee heiluttelemaan sormea ja komentamaan että painoja ei saa ottaa. Kyseinen isovatsainen egoliftaaja siis tekee isot liikkeet isoilla painoilla ja väärin. Isovatsainen egoliftaaja hyvin harvoin vie painot edes paikoilleen vaan jättää ne joko ihan vääriin paikkoihin ja siihen telineen nojalle. Eihän kuntosalin kuningasta koske salietiket ja säännöt muutenkaan?

Muutoinkin kyseinen isovatsainen treenaa liian pienellä paidalla jolloin hänen ilmapallon näköinen suuri vatsa oikein paistaa sieltä paidan alta. Kaikista pahinta on vielä kun hän laittaa salivyön päälle niin se ei mahdu mihinkään muualle kuin vatsan alle jolloin vatsa pulpahtaa siihen salivyön päälle hölskymään. 

Itsellänikin on vuosian saatossa ollut ongelmana lähisaleilla se että painoja ei niin hirveästi ole eikä varsinkaan niitä parempia. Lähisaleilla kun on kyllä painoja mutta jos treenaajia on useita niin silloin tietyistä painoista voi olla pulaa. En kuitenkaan ikinä ole itse varaillut tuollain painoja vaan aina haen painoja sitä mukaan niin niihin nousen. Välillä olen vain joutunut sitten vaihtamaan hieman suunnitelmia tai hieman säätämään jos haluttuja painoja ei ole olut saatavilla. Se on vain ongelma treenaajalla kuka treenaa hieman isommilla painoilla ja kuntosalilla on myöskin muita treenaajia. Sitten vain pitää käydä eri kuntosalilla jos painot loppuvat usein tai tekee tiukkaa.

Sen olen myöskin huomannut jo vuosia että tietyt ihmiset eivät "uskalla" mennä niin sanotulle "hc" kuntosalille sillä silloin he eivät voi EGOILLA. Oli sitten kyseessä nuori ja "kiereässä" kunnossa oleva tai tuollainen lihava EGOLIFTAAJA niin heidän egonsa ei silti riitä menemään "paremmalle" kuntosalile. Syy on hyvin yksinkertainen. Tietyt ihmiset olivat se sitten nuoria "kireitä" tai muuten normaaleja voimakkaampia treenaajia niin he eivät oikeasti kestä sitä että kuntosalilla on parempi kuntoisempia ja voimmakkaampia treenaajia.

Esimerkiksi eiliseltä tuo lihava EGOLIFTAAJA joka tuli minulle ALFA uhoamaan että mun vapaita painoja (hänen painojaan) ei saa ottaa tai sitten yksi nuorempi jamppa mikä on "kireässä" kunnossa itsensä mielestä niin kävelipukuhuonetta ympäri 10 - 15 minuuttia katsellen itseään pukuhuoneen kummastakin peilistä ovat sellaisia henkilöitä jotka eivät mene "hc" kuntosalille. Tämänkaltaiset ihmiset eivät voi sitten EGOILLA kun ympärillä ei ole vain "sunnuntain" treenaajia eli ihmisiä jotka haluavat vain päästä tai pysyä kunnossa. 

Tuosta asiastakin saisi kirjoitettua pitkän kirjoituksen mutta oikeastaan lähdin hieman pois raiteltaan kun minun piti kirjoittaa toinen asia mikä laittoi minut kaipaamaan Tamperetta enemmän ja enemmän. Se oli tietenkin sauna. Tein eilen poikkeuksellisesti sitten vain maatavedon eilisessä treenissä kun tein sitä suhteellisen pitkään ja minulla ei ollut oikeastaan enää sen jälkeen motivaatio jatkaa selkätreeniä. Näin ollen pääsin kuntosalin puolelta aikaisemmin pois minkä johdosta ajattelin mennä sitten saunaan kun sekin oli vapaana. No mitä sitten kävikään?

Yllätys yllätys tai no oikeastaan ei mitään yllättävää. Sauna haisi ihan kamalasti vanhalle kuselle. Joku tai jotkut olivat siis kusseet saunassa. Siis miksi saunassa pitää kusta? Saunassa ei saa kusta niin kuin ei saa kusta myöskään suihkuissa mitä pääkaupunkiseudulla harrastetaan paljon. Miksi ihmisten pitää merkata reviiriään koiran tavoin kusemalla jokaiseen koloon minkä se näkee? Kuka näitä nykyän teinejä? oikein opettaa? Oikeasti siis saunassa haisi niin paljon kusi että ei siellä oikeasti voinut olla saati sitten nauttia. Olisi välillä hyvä käydä saunassa treenin jälkeen mutta ei sinne oikein voi mennä kun alkaa oksettamaan haistella kusta.

Siis ensiksi kuntosalin ALFA kunningas tulee rähisemään että ei vapaita (hänen painojaan) saa ottaa ja toiseksi saunassa haisi ihan kamalasti kusi ettei siellä voinut olla niin ei oikein tekisi mieli käydä tuolla kuntosalilla enää. Saa nyt nähdä mitä tässä teen mutta toisaalta kyseisellä kuntosalilla käy juttuja niin sinällään siellä on mukava käydä mutta oikeastaan minun pitää nyt kyllä oikein miettiä mitä tulen tekemään.

Tämän viikon maanantaina tuli käytyä toista kertaa ikinä Tampereen PTVGYM:llä jossa tuli tehtyä ensimmäistä kertaa maastavetoa sekä selkätreeni. Minulla on vielä Tampereen Loaded:lla muutama kerta 10-kerran kortista jäljellä mutta ajattelin poiketa vaihteeksi Tampereen PTVGYM:lle kun en ole siellä kuin kerran aikaisemmin käynyt. Myöskin Tampereen PTVGYM:lle oli Helsingistä tullessa hieman helpompi tulla ja aikaakin säästyi hieman. Myöskin minulla oli tarkoitus tehdä maastavetoa sekä halusin katsoa Tampereen PTVGYM:n selkälaitteet läpi kun en ollut aikaisemmin tehnyt selkätreeniä siellä.

Piti jo kirjoitella viime viikonloppuna mutta en kerinnyt enkä myöskään jaksanut alkaa kirjoittelemaan. Viime viikolla minun oli alunperin tarkoitus käydä Pitäjänmäen PTVGYM:llä neljä kertaa mutta päädyin käymään kolme. Viime viikon keskiviikkona minun oli tarkoitus käydä tekemässä viikon ensimmäinen kyykky- / jalkatreeni PTVGYM:llä mutta päädyin lopulta menemään tekemään sen treenin toiselle lähisalille. Päätin lopulta mennä lähisalille kahdesta eri syystä jotka olivat että halusin hieman löysäillä kun ei tuntunut hyvälle päivälle ja muistaakseni toinen syy taisi olla yleisurheilun EM-kisojen viimeinen kisapäivä?

Kuudes sunnuntaina mutta tällä kertaa en lähtenyt tekemään pidempää kymmenen kilometrin juoksua mitä olen viimeisen viiden viikon sunnuntaisin tehnyt. Tällä kertaa halusin palautua niin treeneistä kuin hieronnasta sekä keskittyä tulevaan hierontaan. Jos palataan ajassa taaksepäin toissa viikolle niin silloin minulla oli hieronta ja tunsin että takareidet sekä pohkeet olisi ollut hyvä hieroa tuolloin. Kuitenkin pidättäydyin suunnitelmissa ottaa tuolloin hieronnassa rinnan sekä kädet. 

Tätä asiaa olen monesti täällä kirjoitellut ja salilla useiden ihmisten kanssa puhunut että kun syön puhtaasti läpi viikon niin jaksan paremmin treenata. Syön käytännössä koko viikon puhtaasti maanantaista sunnuntaihin paitsi sitten perjantaina ja tai lauantai-iltana syön jotain "parempaa" tai muuten ohi. Tietenkin sitten on myöskin päiviä ja ajanjaksoja kun myös muina päivinä tulee syötyä jotain "hyvää" tai ohi ruokavalion mutta sekin tapahtuu vain vasta treenin jälkeen. Kun syön ennen treeniä vain puhdasta ruokaa niin saan pidettyä energia tason ja jaksamisen hyvänä treeniin asti ja sitten treenin jälkeen kun on väsynyt niin silloin voi tarvittaessa herkutella jos haluaa.

Kyykky treenit on nyt kulkenut hyvin viimeisien kuukausien ajan ja jopa myöskin nyt ihan lähiaikoina vaikka varsinkin maastaveto on yskinyt. Tein kyykky treeneihin pari muutosta jotka näyttävät tuottavan hedelmää. Pienten muutoksien ansiosta sainkin tehtyä muutama viikko sitten uuden kyykky ennätyksen sekä myöskin uuden ketju kyykky ennätyksen. Nämä pienet muutokset kyykky treeneissä oli jalka otteen kaventaminen sekä lämmittely painoissa suuremmat hypyt seuraaviin painoihin ja hieman vähemmän toistoja.

Viime viikon lauantaina Tampereen Loaded:lla sain tehtyä uuden normaalin kyykyn uuden ennätyksen 255kg mikä oli 5kg enemmän kuin edellinen ennätykseni. Siihen meni yllättävän kauan aikaa vaikka olen viimeisen parin vuoden aikana ollut lähellä. Tuosta tasan viikko eli eilen lauantaina menin normaaliin tapaan tekemään kyykky treenin Pitäjänmäen PTVGYM:lle. Minulla ei ollut mitään odotuksia treenin suhteen enkä ajatellut yhtään sitä että olin viikko sitten tehnyt uuden kyykky ennätyksen. Ainoa asia mitä halusin toistaa tuosta viikon takaisesta treenistä oli asento ja henkinen kantti lähteä tekemään kyykkyä suuremmillakin painoilla.