Masentavaa kyykätä samoilla painoilla kuin penkata

24.12.2023 - 10:53

Tällä viikolla tuli tehtyä kaksi penkki treeniä mitkä molemmat meni vaihteeksi normaalia paremmin mitä penkki treenit ovat menneet viimeisien parin kuukauden aikana. Kyykyssä puolestaan tällä viikolla tekeminen oli ihan ok ja viikon toisen kyykky treenin pelasti vain treenin viimeinen sarja. Silti olen kyykkyyn pettynyt sillä nostelen käytännössä samoja painoja penkissä kuin kyykyssä. Tämä ei ole mitenkään uutta itselleni sillä minulla oli pitkään penkin ja kyykyn ennätykset samoja tai lähes samoja. Eihän niissä nytkään oli eroa kuin 15kg.

Jos penkin ennätys on 235kg ja kyykyn vain 250kg niin se kertoo todella paljon. Se kertoo että joko kyykkyni on hirveän surkea tai penkkini on suhteessa liian hyvä. Jälkimmäinen on oikea vastaus että penkkini on suhteessa liian hyvä kyykkyyn nähden. Se ei kuitenkaan poista myös sitä tosiasiaa että kyykkyni pitäisi olla parempi. Kyykky on aina ollut minulle vaikea ja mitä lähemmäksi 200kg painoja pääsen niin sitten ongelmat alkavat. Näin kävi nyt esimerkiksi viimeisimmässä kyykky treenissäni.

Luulin jo että viime viikon ja tämän viikon keskiviikon tuloksilla olin päässyt kyykyssä eteenpäin mutta näin ei sitten käynytkään. Viime viikolla kyykkäsin pitkästä aikaa 220kg painoilla kahden toiston sarjan mitä seurasi 230kg yksi toisto vaikka kahta hain. Tämän treenin jälkeen viikon seuraavassa kyykky treenissä sain tehtyä ketjukyykyssä uuden sarjaennätyksen tehtyä kolme viiden toiston sarjaa 180kg painoilla plus ketjut. Tuo vastaa helposti jotain 210kg painojen luokkaa tai ehkä jopa yli.

Tällä viikolla sain tehtyä keskiviikkona 225kg painoilla pari toistoa ja päätin treenin siihen. Tarkoitus oli hakea vielä hieman suurempia painoja mutta tuntui sille että parempi vain lopettaa siihen. Nyt eilen sitten viikon toisessa kyykky treenissä halusin tehdä vähintään saman ja mennä nyt siihen mitä viikon ensimmäisessä treenissä olisin halunnut. Näin ei kuitenkaan käynyt vaan minun piti muuttaa suunnitelmiani. 

Eilen 205kg painot tuntuivat raskaille ja sain tehtyä pari toistoa. Tämän jälkeen mietin pitkään mitä teen ja päädyin alentamaan painoja ja tekemään pidempää sarjaa. Ajatuksena oli myös hakea toista kahta toistoa 205kg painoilla ja katsoa tulisiko se paremmin. Myös mietin painojen nostamista 225kg ja tehdä väkipakolla yksi tai kaksi toistoa. Päätin kuitenkin että ei ole yhtään mitään järkeä tehdä kahta 205kg kahden toiston sarjaa ja päättää treeniä siihen. 225kg painot tuntuivat tuon 205kg kahden toiston jälkeen liian raskaalle tehdä joten päätin laskea painoja ja nostaa toistomäärää.

Päädyin sitten tekemään 185kg painoilla pidempää sarjaa joilla olin jo lämmittelyissä tehnyt pari toistoa. Oli vain paljon helpompi ottaa tangosta 10kg painot pois ja jatkaa treeniä. Päätin lähteä hakemaan seitsemän toiston sarjaa kun 205kg painoilla pari toistoa tuntui jo tulleen huonosti. Myöskin kun ajattelin mitä olen tehnyt ja saanut viime treeneissä niin viisi - seitsemän toistoa oli se toistomäärä mitä olen saanut tehtyä. Niinpä päädyin hakemaan seitsemän toistoa.

185kg tuntui alussa että eihän tästä tule mitään ja jopa viiden toiston saaminen tuntui olevan vaikeaa. Siitä huolimatta hakkasin vain toistoja toistojen perään kun halusin tehdä sen seitsemän toistoa minkä suunnittelin tekeväni. Lopulta kuitenkin huomasin että sain sen seitsemän ja vieläkin tuntui että jaksan tehdä. Päätin sitten jatkaa ja hakea kahdeksannen toiston minkä jälkeen sitten halusin tehdä sen kymmenen täyteen minkä lopulta myös sain.

Olin todella yllättynyt että sain 185kg painoilla kymmenen toistoa. En ole tehnyt kymmenen toiston sarjoja aikoihin kun olen saanut tehtyä vain sitä viittä - seitsemää toistoa kun olen lähtenyt hakemaan kymmentä toistoa. No nyt kun alan muisteleen niin olen tehnyt kymmenen toistoa ja jopa viisi kertaa kymmenen toistoa itsenäisyys viikolla. Tuolloin painot vain olivat 145kg joilla tein viisi kertaa kymmenen. Muuten en ole tainnut tehdä kymmenen toiston sarjaa sitten sen jälkeen kun sain 200kg painoilla ensimmäistä kertaa ikinä kymmenen toistoa.

 

Niin siis 185kg painoilla tuli tehtyä kyykkyä useamminkin tällä viikolla ja vain pari toistoa 205kg ja 225kg painoilla. Vastaavasti sitten penkissä tuli tehtyä tällä viikolla aluksi kolme neljän toiston sarjaa 180kg painoilla mitä sitten seurasi seuraavassa treenissä yksi viiden toiston sarja 180kg ja kolme viiden toiston sarjaa 185kg painoilla. Liikuttelin siis 180kg ja 185kg painoja enemmän penkissä kuin mitä kyykyssä. Se kertoo aikalailla minun tasoerosta penkin ja kyykyn väliltä.

Viime vuonna sain kehitettyä kyykkyä ja aloin saamaan siinä paremman ja tasaisen tulostason treenistä treeniin. Olin jokaisessa treenissä siinä 200kg kunnossa vaikka sitä en aina ottanutkaan. Keskityin tekemään erilaisia treenejä painojen ja tekniikan kanssa minkä johdosta sain perustasoa nostettua. Penkissä puolestaan en ole mitään ihmeellisyyksiä edes tehnyt aikoihin mutta siitä huolimatta tulokset ovat ihan ok vaikka en ole 200kg kunnossa.

Onko ylipaino ylivoimaa? Siinä vasta kysymys ja oikea vastaus on oikeasti vaikea. Mietin kuitenkin suhteellisen usein sitä että miten jaksan treenata sen miten jaksan treenata? Olenko vain tottunut siihen että treenaan usein vai enkö oikeasti sitten treenaa? Aikoinaan kävin juoksemassa aamuisin yhdestä kerrasta viiteen kertaan aktiivisesti minkä lisäksi kävin kuntosalilla neljästä kerrasta kuuteen kertaan. Vuosien varrella olen käynyt kuntosalilla eri tavalla mitä nykyään käyn ja en muista tarkalleen milloin ja miten treenasin kun kävin aktiivisesti juoksemassa. Yhdessä vaiheessa kävin jopa aamuisin ja iltaisin treenaamassa kuntosalilla eli tupla treenaamassa.

No niin eilen sitten mukavasti takatalvi yllätti mutta itselleni se ei tullut niin yllätyksenä kun olin sentään säätietoja katsonut. Se minulle tuli yllätyksenä että sitä lunta sitten oikeasti tuli ja niinkin paljon. Olin kuitenkin itse jo vaihtanut kesärenkaat alle parisen viikkoa sitten. Kun perjantaina lähdin PTVGYM:lle niin juuri silloin seitsemän tienoilla lunta alkoi höytyilemään niin kuin säätiedoista näki. Lunta kuitenkin vain höntyili hyvin vähän niin itse ajattelin että ei sitä nyt sinä aikana niin paljoa tulisi mitä sitä lopulta tuli. 

Keskiviikkona oli viikon ensimminen jalkatreeni ja täytyy sanoa että en odottanut kyykyltä sen pahemmin yhtään mitään. Olinhan juuri lauantaina kyykännyt 230kg kaksi toistoa ja 240kg yhden toiston. Kuitenkin kun katsoo viime viikkoa muutenkin niin keskiviikon ensimmäinen kyykky treeni meni heikosti kun sain kaksi kertaa yhden toiston 200kg. Viikon toinen kyykky treeni lauantailta menikin sitten todella hyvin. Tämän pohjalta en sitten tiennyt oikein mitä odottaa mutta olenkin päättänyt että nyt keskityn viemään kyykyn mielummin hyvin alas kuin lähteä hakemaan yli 200kg painoja.

Mennään ajassa taakse päinä vuoteen 2013 jolloin menin juoksemaan ensimmäisen puolimaratonin. Tuohon aikaan juoksin todella paljon ja varsinkin aamuisin sillä kävin yleensä aamulla juoksemassa ja illalla kuntosalilla. Olin jo muutaman vuoden käynyt tosiaan aamulla ennen töihin menoa tai ennen toimistolle menemistä käynyt juoksemassa noin kymmen kilometrin lenkin kolmesta viiteen kertaan viikkoon. Tämän lisäksi menin sitten illalla kuntosalille tekemään ihan normaalisti voimaharjoittelua mikä ei silloin eronnut kyllä yhtään siihen nähden mitä nykyään teen.

Minun oli tarkoitus kirjoittaa eilen tämän viikon penkki treeneistä ja siitä kuinka suosittelen tekemään erilaisia treenejä. Kuitenkin nyt päätin kirjoittaa eilisestä kyykky treenistä ja siitä kuinka tämän viikon ensimmäinen kyykky treeni keskiviikkona ja jälkimmäinen nyt eilen lauantaina erosivat toisistaan. Niin kyllä erosivat myöskin tämän viikon penkki treenit mutta eri tavalla sillä tein viikon molemmat penkki treenit eri tavalla. Voisikin siis olla ehkä parempi että kirjoitan tässä nyt tämän viikon penkki ja kyykky treeneistä mitkä erosivat toisistaan eri syistä.

Eilen maaanantaina tuli käytyä kolmannen kerran Tampereen Loaded:lla treenaamassa kun minun oli alun perin tarkoitus palata kotiin reissulta keskiviikkona. Minulla oli Vammalan kuntosalille yksi kerta jäljellä ja ajattelin sen käyttää tiistaina kun minun oli alun perin tarkoitus palata kotiin keskiviikkona. Kuitenkin kun nyt eletään tiistaita niin olenkin jo takaisin kotona. Taas vaihteeksi suunnitelmat muuttuivat extemporeen ja siinä tiistaiaamuna kun olin herännyt niin lähes saman tien aloin pakkaamaan kamoja kasaan että pääsin lähteen mahdollisimman pian.