Maastavetoa ja RDL samassa treenissä PTVGYM:llä

10.03.2024 - 11:13

Eilen kun tulin PTVGYM:ltä ja ajoin Turunväylää niin pääsin ilmeisesti Skoda kuskin päänsisään hyvin paljon. Skoda kuski oli vaihteeksi näitä perus suomalais autoilijoita kenellä meni hermot siihen että hänet ohitettiin. Ajoin pitkään Helsingin päästä yhden Skoda kuskin perässä ja mietin siinä pitkään menenkö ohitse vai en mutta en mennyt. Sitten siinä Leppävaaran kohdalla kun on niitä ylikulkusiltoja niin hän alkoi ajamaan yhtäkkiä hiljempaa. Niimpä sitten lähdin ohi ja kun olin hetken aikaa ajanut niin huomasin peileistä että kyseinen Skoda paahtoi hirveää ylinopeutta vasenta kaistaa ohitse ja jatkoi myös kaikkien muiden ohittamista. Toisilla ihmisillä vain menee siihen hermot ja pää ei kestä että heidän ohitetaan.

Toinen ja vielä vaarallisempi tapa mitä olen ihmetellyt jo kauan on se että ihmiset eivät osaa peruuttaa. Ainakin Ison Omenan parkkihallissa useat ihmiset ajaa ruutuihin ja ruuduista pois valkoisten viivojen läpi jotta heidän ei tarvitse peruuttaa ruudusta pois. Oli kyseessä sitten vaaralliset Wolt-kuskit tai sitten Teslat joissa luulisi olevan kamerat ja tutkat joka suuntaan mutta ei. Eilenkin kun olin käymässä Ison Omenan Citymarketissa kun olin tullut PTVGYM:ltä niin vieressä oleva Tesla ei peruuttanut ruudusta vaan lähti eteenpäin valkoisen viivan läpi.

Tuo valkoisen viivan läpi toiseen ruutuun ajaminen tai lähteminen ruudusta on siis todella vaarallista. Joudun aina olemaan myös siinä varuillaan kun itse ajan ruutuun ettei sieltä nyt kukaan tule toiselta puolelta valkoisen viivan läpi siihen ruutuun mihin itse olen menossa. Luulisi että ihmiset osaisivat peruuttaa autoilla nykyään kun niissä on peruutuskameroita, 360-kameroita ja erilaisia tutkia mutta kun ei niin ei. Ihmiset ovat nykyään vain niin jumalattoman avuttomia paskoja. 

Eilen tein PTVGYM:llä poikkeuksellisesti maastaveto treenin kun normaalisti käyn lauantaisin tekemässä viikon toisen kyykky / jalkatreenin PTVGYM:llä. Perjantaina minulla oli tarkoitus käydä tekemässä maastaveto treeni PTVGYM:llä mutta jahkasin siinä koko päivän että koska menen katsomaan Dune Part 2 elokuviin? Mietin hieman että olisin mennyt katsomaan sen sunnuntaina mutta jossain vaiheessa aloin miettimään tuota perjantaita. Kävin siinä päivän aikana katsomassa että perjantai-illan näytökseen oli vielä yksittäisiä hyviä paikkoja jäljellä.

Ostin siinä sitten siinä joskus viiden - kuuden välissä lipun illan näytökseen kun jotenkin koko päivän muutenkin tuntui sille että olisi hieman väsynyt. Samaa tunsin jo torstaina ja meinasin jo silloin mennä elokuviin mutta päädyin menemään treenaamaan. Kuitenkaan kuntosalilla en tehnyt mitään ihmeellistä tai käyttänyt isoja painoja. 

No lauantaina en kuitenkaan tuntenut olevani niin virkeä kuin sitä kuvittelisi? Olinhan kuitenkin perjantaina pitänyt ylimääräisen välipäivän treeneistä. No torstaita ei voi kutsua mitenkään palauttavaksi ja säästeliääksi kun kävin kuitenkin tekemässä treenin ja treeni kun treeni niin kyllä se vaikuttaa. Siinä sitten päivän aikana jossain kohtaan kuitenkin päätin että en nyt tänään tee normaalisti kyykky / jalkatreeniä vaan teen sen maastaveto / selkätreenin mikä oli tarkoitus tehdä perjantaina.

No siinä sitten kun aloin tekemään treeniä niin tunsin jo varhaisessa vaiheessa että ei ole ihan sellaista iskua kun olisin toivonut. Toivoin todella paljon että perjantain välipäivä olisi tuonut touhuun hieman enemmän energisyyttä mikä olisi näkynyt treenissä. Kuitenkaan näin ei tapahtunut missään kohtaan. En sitten missään kohtaan myöskään osannut tiedostaa miten treeni tulee menemään mutta kyllä jotain lukuja mietin treenin alkuvaiheessa mutta nyt tällä kertaa rakensin treeniä eri tavalla kuin mitä olen maastavetoa tehnyt normaalisti.

Viimeksi taisin tehdä poikkeuksellisesti ykkösiä kun tein maastavetoa PTVGYM:llä. Normaalisti olen tehnyt kahden - kolmen toiston sarjoja ja noussut sen jälkeen seuraavaan painoon. Nyt kuitenkin päätin heti alussa että teen kaksi kahden toiston sarjaa per painoja ja sitten nostan painoja. Näin menin aina 100kg, 140kg, 180kg, 220kg kohdalla kunnes 260kg kohdalla otin kolme sarjaa. Olisin halunnut lähteä tekemään 280kg painoilla edes jotain mutta tunsin jokaisen 260kg sarjan olevan niin raskas ettei ole mitään järkeä lähteä yrittämään yhtään sen suurempia painoja.

Mietin jonkin aikaa 220kg parin toiston jälkeen pitäisikö minun nousta 240kg kautta 260kg vai tehdä suoraan 260kg? Olen nyt jonkin aikaa mennyt suoraan 220kg painoista 260kg painoihin kun ennen menin aina 220kg jälkeen 240kg minkä jälkeen sitten 260kg. Olen vain ajatellut asiaa siltä kannalta että säästäisin voimia 260kg painohin enemmän kun jätän 240kg väliin mutta toisaalta onko 220kg nousu suoraan 260kg liikaa?

Joku nyt maastavedossa tuntuu olevan pielessä. Niin ainakin itse sitä ajattelen sillä omasta mielestäni penkki ja varsinkin kyykky nyt tuntuu kulkevan. Ehkä voin olla myös liian kriittinen maastavetooni sillä se 300kg vain aina kummittelee mielessäni kun en ole sitä ikinä saanut. Myöskin maastavedossa 300kg on ollut jo vuosia ainoa tulos ja lukema mitä oikeasti olen halunnut saavani. Maastavedossa saattaa olla jokin henkinen lukko?

Kun kerran tällä kertaa tein lauantaina maastaveto treenin enkä normaaliin tapaa kyykky tai jalkatreeniä minkä lisäksi olin pettynyt maastavetoon niimpä päätin tehdä asioita eri tavalla. Päätin tehdä maastavedon jälkeen romanialaista maastavetoa eli RDL. En ole oikein ikinä tehnyt SDL tai RDL versioita maastavedossa kunnolla kunnolla vaan enemmänkin aina silloin tällöin käsipainoilla. En ole myöskään ikinä oikein kunnolla katsonut mitkä ovat SDL ja RDL erot eli suorinjaloin maastaveto ja romanialainen maastaveto.

Luulin nyt taas alkuun että teen suorinjaloin maastavetoa mutta kun tarkistin asiaa niin olen tehnyt sitten RDL eli romanilaista maastavetoa. Kuvasin myöskin tällä kertaa tekemiseni ja tein tällä kertaa vuosien vuosien tauon jälkeen kunnon painoilla RDL-liikettä. Kun olen tehnyt RDL-liikettä niin olen tehnyt sitä maltillisilla painoilla niimpä tekniikkani ja tottumukseni suuriin painoihin oli olematon. Siitä johtuen tekniikkani oli mitä nyt oli ja ajattelin nyt alkaa tekemään RDL-liikettä enemmän ja keskittymään kehittämään samalla tekniikkaa.

Onko ylipaino ylivoimaa? Siinä vasta kysymys ja oikea vastaus on oikeasti vaikea. Mietin kuitenkin suhteellisen usein sitä että miten jaksan treenata sen miten jaksan treenata? Olenko vain tottunut siihen että treenaan usein vai enkö oikeasti sitten treenaa? Aikoinaan kävin juoksemassa aamuisin yhdestä kerrasta viiteen kertaan aktiivisesti minkä lisäksi kävin kuntosalilla neljästä kerrasta kuuteen kertaan. Vuosien varrella olen käynyt kuntosalilla eri tavalla mitä nykyään käyn ja en muista tarkalleen milloin ja miten treenasin kun kävin aktiivisesti juoksemassa. Yhdessä vaiheessa kävin jopa aamuisin ja iltaisin treenaamassa kuntosalilla eli tupla treenaamassa.

No niin eilen sitten mukavasti takatalvi yllätti mutta itselleni se ei tullut niin yllätyksenä kun olin sentään säätietoja katsonut. Se minulle tuli yllätyksenä että sitä lunta sitten oikeasti tuli ja niinkin paljon. Olin kuitenkin itse jo vaihtanut kesärenkaat alle parisen viikkoa sitten. Kun perjantaina lähdin PTVGYM:lle niin juuri silloin seitsemän tienoilla lunta alkoi höytyilemään niin kuin säätiedoista näki. Lunta kuitenkin vain höntyili hyvin vähän niin itse ajattelin että ei sitä nyt sinä aikana niin paljoa tulisi mitä sitä lopulta tuli. 

Keskiviikkona oli viikon ensimminen jalkatreeni ja täytyy sanoa että en odottanut kyykyltä sen pahemmin yhtään mitään. Olinhan juuri lauantaina kyykännyt 230kg kaksi toistoa ja 240kg yhden toiston. Kuitenkin kun katsoo viime viikkoa muutenkin niin keskiviikon ensimmäinen kyykky treeni meni heikosti kun sain kaksi kertaa yhden toiston 200kg. Viikon toinen kyykky treeni lauantailta menikin sitten todella hyvin. Tämän pohjalta en sitten tiennyt oikein mitä odottaa mutta olenkin päättänyt että nyt keskityn viemään kyykyn mielummin hyvin alas kuin lähteä hakemaan yli 200kg painoja.

Mennään ajassa taakse päinä vuoteen 2013 jolloin menin juoksemaan ensimmäisen puolimaratonin. Tuohon aikaan juoksin todella paljon ja varsinkin aamuisin sillä kävin yleensä aamulla juoksemassa ja illalla kuntosalilla. Olin jo muutaman vuoden käynyt tosiaan aamulla ennen töihin menoa tai ennen toimistolle menemistä käynyt juoksemassa noin kymmen kilometrin lenkin kolmesta viiteen kertaan viikkoon. Tämän lisäksi menin sitten illalla kuntosalille tekemään ihan normaalisti voimaharjoittelua mikä ei silloin eronnut kyllä yhtään siihen nähden mitä nykyään teen.

Minun oli tarkoitus kirjoittaa eilen tämän viikon penkki treeneistä ja siitä kuinka suosittelen tekemään erilaisia treenejä. Kuitenkin nyt päätin kirjoittaa eilisestä kyykky treenistä ja siitä kuinka tämän viikon ensimmäinen kyykky treeni keskiviikkona ja jälkimmäinen nyt eilen lauantaina erosivat toisistaan. Niin kyllä erosivat myöskin tämän viikon penkki treenit mutta eri tavalla sillä tein viikon molemmat penkki treenit eri tavalla. Voisikin siis olla ehkä parempi että kirjoitan tässä nyt tämän viikon penkki ja kyykky treeneistä mitkä erosivat toisistaan eri syistä.

Eilen maaanantaina tuli käytyä kolmannen kerran Tampereen Loaded:lla treenaamassa kun minun oli alun perin tarkoitus palata kotiin reissulta keskiviikkona. Minulla oli Vammalan kuntosalille yksi kerta jäljellä ja ajattelin sen käyttää tiistaina kun minun oli alun perin tarkoitus palata kotiin keskiviikkona. Kuitenkin kun nyt eletään tiistaita niin olenkin jo takaisin kotona. Taas vaihteeksi suunnitelmat muuttuivat extemporeen ja siinä tiistaiaamuna kun olin herännyt niin lähes saman tien aloin pakkaamaan kamoja kasaan että pääsin lähteen mahdollisimman pian.