Maastaveto alkoi taas sujua ja tuntua hyvälle pidemmän ajan jakson jälkeen

04.11.2023 - 17:21

Eilen perjantaina oli taas vuorossa maastaveto treeni PTVGYM:llä kun viime viikolla kyseinen treeni oli poikkeuksellisesti lauantaina. Viime viikon lauantaina tein maastavetoa ensimmäistä kertaa pariin viikkoon ja huomasin sen niin fyysisesti kuin henkisesti. Pidin maastavedosta ihan tietoisen tauon sillä olin jo pidempään tuntenut jotain alaselässä tai yläpakarassa mikä varsinkin maastavedossa huomasi niin sen jälkeen kuin sitä tehdessä.

Maastaveto on sellainen liike kyykyn kanssa että jos tuntuu sille että kroppa ei ole 100% kunnossa niin silloin siitä lähtee kyllä se tekeminen meininki eli omalta osaltani koko asian juttu. Kun tunnen ettei kroppa ole ihan 100% kunnossa niin silloin tiedän jo ainakin jollain tasolla että tänään ei sitten vedetä ihan sitä mitä voisi. Tämä myös sitten vaikuttaa myös pienemmillä painoilla tehtyihin asioihin kun henkinen olemus ei ole treenissä läsnä.

Tämän huomasin myös tämän viikon keskiviikkona kun minulla oli kyykky treeni ja henkinen puoli ei ollut mukana silloin kun sitä olisin halunnut sen olevan. Kaikki meni ihan hyvin alkuun ja kaikki tekeminen tuntui hyvälle ilman mitään kipujakaan. Kuitenkin sitten kun aloin pääsemään 180kg ja viimeistään 200kg painoihin niin huomasin heti että mieli ei ole tänään kohdallaan eikä myös kroppa. Tuntui että puhti oli pois, tekemisen into oli pois sekä henkisesti kaikki oli raskasta.

Viime viikon lauantaina kun tein maastavetoa ensimmäistä kertaa kahteen viikkoon niin tunsin sen fyysisesti sekä henkisesti etten ollut ihan valmis tekemään edes suhteellisen suurilla painoilla. Tappelin kuitenkin jotenkin 260kg pari toistoa mutta jo 200kg asti tekeminen oli fyyisesti ja henkisesti raskasta. Kuitenkin sitten eilen perjantaina kaikki oli toisin alusta loppuun saakka vaikka en voinutkaan olla ihan varma siitä.

Alkuun kaikki tuntui menevän hyvin ja paljon paremmin kuin viikko sitten. En kuitenkaan alkuun olettanut tämän tahdin ihan näin jatkuneen niin pitkään kun se jatkui. Ajattelin että kun pääsen yli 220kg painojen niin jotain tapahtuisi. Näin ei kuitenkaan tapahtunut eli niin fyysinen kuin henkinen puoli oli tällä kertaa läsnä aina sinne 280kg painoihin saakka joilla sitten lopettelin. Toisaalta 280kg on vain viisi kiloa ennätyksestäni enkä nyt muutenkaan lähiaikoina ole 280kg painoilla niin hirveästi tehnyt vaikka kesän aikaan ja tai jälkeen pari kertaa 280kg pari toistoa otin ensimmäistä kertaa ikinä.

Kun 260kg jälkeen nostin painot 280kg niin ajattelin aluksi että haen kahta toistoa, mutta sen jälkeen ajattelin että otan yhden toiston ja nostan painot 290kg. Lähdin siis tuossa vaiheessa rakentamaan treeniä niin että tekisin uuden ennätyksen 290kg. Kuitenkin sitten kun sain nostettua ensimmäisen toiston 280kg painoilla niin tajusin että ei kannata 290kg nostella tänään tai edes yrittää niin otin sitten toisen toiston. Näin ollen sain 280kg painoilla kahden toiston sarjan kolmatta kertaa ikinä mihin olin todella todella tyytyväinen.

Tämän jälkeen siinä sitten mietin ja pohdin mitä teen seuraavaksi? Lopetanko maastavedon tähän vai teenkö vielä 280kg painoilla lisää vai laskenko hieman painoja ja teen vielä yhden sarjan? Päätin lähteä hakemaan 280kg painoilla toista kahden toiston sarjaa vaikka ensimmäisen sarjan toinen nosto oli todella raskas. Halusin kuitenkin lähteä hakemaan hyvää yritystä sillä halusin enemmänkin henkistä valmistautumista 280kg painoihin joilla teen niin vähän oikeasti. Lopulta sain tehtyä yhden toiston mikä tuli hieman paremmin kuin ensimmäisen sarjan jälkimmäinen mutta ei kuitenkaan niin hyvin kuin olisin halunnut. Tämä oli merkki siihen että nyt oli parempi jättää tämä jälkimmäinen yhteen toistoon.

Tämä oli nyt ensimmäinen kerta kun tein treenin aikana ensimmäistä kertaa kolme toistoa 280kg painoilla. Samalla tämä oli nyt oikeasti ensimmäinen kerta pidempään aikaan kun tein maastavetoa vailla sen ihmeellisempää fyysesti tai henkistä heikkoutta eli tunsin olevani nyt iskussa vailla mitään kipuja. Kyllä se viime viikkoinen oli kuitenkin vähän aristelua ja alkukankeutta sillä ero viikon takaisella treenillä ja eilisellä treenillä oli valtava. Tuloksellisesti tämä treeni oli paljon parempi ja vielä suurempi voitto oli henkinen puoli ja huomata ettei tällä kertaa tuntunut mitään kipuja tai epävarmuutta missään. 

Tämän viikon maanantaina tuli käytyä toista kertaa ikinä Tampereen PTVGYM:llä jossa tuli tehtyä ensimmäistä kertaa maastavetoa sekä selkätreeni. Minulla on vielä Tampereen Loaded:lla muutama kerta 10-kerran kortista jäljellä mutta ajattelin poiketa vaihteeksi Tampereen PTVGYM:lle kun en ole siellä kuin kerran aikaisemmin käynyt. Myöskin Tampereen PTVGYM:lle oli Helsingistä tullessa hieman helpompi tulla ja aikaakin säästyi hieman. Myöskin minulla oli tarkoitus tehdä maastavetoa sekä halusin katsoa Tampereen PTVGYM:n selkälaitteet läpi kun en ollut aikaisemmin tehnyt selkätreeniä siellä.

Piti jo kirjoitella viime viikonloppuna mutta en kerinnyt enkä myöskään jaksanut alkaa kirjoittelemaan. Viime viikolla minun oli alunperin tarkoitus käydä Pitäjänmäen PTVGYM:llä neljä kertaa mutta päädyin käymään kolme. Viime viikon keskiviikkona minun oli tarkoitus käydä tekemässä viikon ensimmäinen kyykky- / jalkatreeni PTVGYM:llä mutta päädyin lopulta menemään tekemään sen treenin toiselle lähisalille. Päätin lopulta mennä lähisalille kahdesta eri syystä jotka olivat että halusin hieman löysäillä kun ei tuntunut hyvälle päivälle ja muistaakseni toinen syy taisi olla yleisurheilun EM-kisojen viimeinen kisapäivä?

Kuudes sunnuntaina mutta tällä kertaa en lähtenyt tekemään pidempää kymmenen kilometrin juoksua mitä olen viimeisen viiden viikon sunnuntaisin tehnyt. Tällä kertaa halusin palautua niin treeneistä kuin hieronnasta sekä keskittyä tulevaan hierontaan. Jos palataan ajassa taaksepäin toissa viikolle niin silloin minulla oli hieronta ja tunsin että takareidet sekä pohkeet olisi ollut hyvä hieroa tuolloin. Kuitenkin pidättäydyin suunnitelmissa ottaa tuolloin hieronnassa rinnan sekä kädet. 

Tätä asiaa olen monesti täällä kirjoitellut ja salilla useiden ihmisten kanssa puhunut että kun syön puhtaasti läpi viikon niin jaksan paremmin treenata. Syön käytännössä koko viikon puhtaasti maanantaista sunnuntaihin paitsi sitten perjantaina ja tai lauantai-iltana syön jotain "parempaa" tai muuten ohi. Tietenkin sitten on myöskin päiviä ja ajanjaksoja kun myös muina päivinä tulee syötyä jotain "hyvää" tai ohi ruokavalion mutta sekin tapahtuu vain vasta treenin jälkeen. Kun syön ennen treeniä vain puhdasta ruokaa niin saan pidettyä energia tason ja jaksamisen hyvänä treeniin asti ja sitten treenin jälkeen kun on väsynyt niin silloin voi tarvittaessa herkutella jos haluaa.

Kyykky treenit on nyt kulkenut hyvin viimeisien kuukausien ajan ja jopa myöskin nyt ihan lähiaikoina vaikka varsinkin maastaveto on yskinyt. Tein kyykky treeneihin pari muutosta jotka näyttävät tuottavan hedelmää. Pienten muutoksien ansiosta sainkin tehtyä muutama viikko sitten uuden kyykky ennätyksen sekä myöskin uuden ketju kyykky ennätyksen. Nämä pienet muutokset kyykky treeneissä oli jalka otteen kaventaminen sekä lämmittely painoissa suuremmat hypyt seuraaviin painoihin ja hieman vähemmän toistoja.

Viime viikon lauantaina Tampereen Loaded:lla sain tehtyä uuden normaalin kyykyn uuden ennätyksen 255kg mikä oli 5kg enemmän kuin edellinen ennätykseni. Siihen meni yllättävän kauan aikaa vaikka olen viimeisen parin vuoden aikana ollut lähellä. Tuosta tasan viikko eli eilen lauantaina menin normaaliin tapaan tekemään kyykky treenin Pitäjänmäen PTVGYM:lle. Minulla ei ollut mitään odotuksia treenin suhteen enkä ajatellut yhtään sitä että olin viikko sitten tehnyt uuden kyykky ennätyksen. Ainoa asia mitä halusin toistaa tuosta viikon takaisesta treenistä oli asento ja henkinen kantti lähteä tekemään kyykkyä suuremmillakin painoilla.