Lisää Sonos Beam kokemuksia

25.08.2020 - 17:55

Viime kesänä äitille hankittiin Sonos Beam soundbar television äänen parantamiseksi. Tuolloin käytännössä tutustuin ensimmäistä kertaa soundbareihin joiden tutustumisen olin jättänyt ihan väliin. En tiennyt niistä käytännössä mitään, mitä oli tarjolla, minkä hintaisia ne olivat tai miltä ne kuulostavat. Itselläni kun oli kokemusta vain oikeasta hifijärjestelmä, kuulokkeista sekä bluetooth kaiuttimista mihin varmaan aluksi soundbarin mielsin. Kuitenkin hyvin nopeasti huomasin Sonos Beam soundbarin tarjoavan parempaa äänenlaatua mitä oikeastaan siltä odotin.

Viikko pari Sonos Beam hommaamisen jälkeen aloin miettimään itselleni Sonos One kaiuttimen ostamista. Tarkoituksena oli vaihtaa JBL Xtreme bluetooth kaiutin Sonos One kaiuttimeen. Ensinnäkin Sonos Beam soudbar äänen laatu yllätti minut ja olin itse tyytymätön JBL Xtreme äänen laatuun sekä koko bluetooth touhuun. Sonos Beam AirPlay kokemuksista huomasin kuinka kätevä Iphone ja Ipad oli kytkeä Sonos Beam soundbariin AirPlayn avulla. Tuolloin myös aloin miettimään mahdollista Sonos Beam soundbar ostoa makuuhuoneeseen mutta tätä ei lopulta tapahtunut kun rakensin toissijaisen hifijärjestelmän vanhasta vahvistimestani makuuhuoneeseen.

Tänä kesänä olin taas vaihteeksi nelisen viikkoa maalla ja näin ollen Sonos Beam oli käytettävissäni kun katselin televisiota ja elokuvia sekä kun kuuntelin musiikkia. Nyt huomasin yhden asian selvästi mihin en ole aikaisemmin kiinnittänyt huomioita ja mikä on itselläni tullut vastaan monia kertoja vahvistimen ja kaiuttimien kanssa. Tarvittava Äänenvoimakkuus eri striimauspalveluiden välillä oli huomattava. Esimerkiksi normaalia televisiota katsoessa ja Yle Areenassa äänenvoimakkuus piti laittaa 20 tasolle kun taas esimerkiksi Viaplayssä äänenvoimakkuus piti pitää 8 - 10 välissä. Tämä on suhteessa paljon enemmän kuin mitä olen joutunut kotona vahvistimella käyttämään. Sonos Beam soundbarilla minulla on ollut siis käytössäni suhteessa hiljaisempi äänenvoimakkuus kuin kotona vahvistimella.

Yleisesti ottaen Sonyn televisio tunnistaa Sonos Beam soundbarin nopeasti eikä yhdistämisen välissä television ääni ehdi tulemaan television kaiuttimista. Sonos Beam on yhdellä hdmi-johdolla kiinni televisiossa minkä lisäksi virtajohto menee seinään mutta tämän lisäksi Sonos Beam ei tarvitse muita johtoja tai kaukosäätimiä toimiakseen sillä Sonos Beam ääntä hallinnoidaan television kaukosäätimellä. Tämä tekee Sonos Beam soundbarista helpon ja kätevän käyttää ja mikä olisi ollut myöskin itselleni makuuhuoneeseen järkevämpi vaihtoehto.

Kun asensin makuuhuoneeseen toissijaisen hifijärjestelmän niin tämä tiesi vahvistimen laittamista johonkin sekä kahden kaiuttimen sijoittamista. Jouduin laittamaan vahvistimen lattialle minkä lisäksi kaiuttimien kanssa piti hieman säätää sillä ne eivät mahtuneet lipaston päälle television kanssa. Vahvistin vaihtoehto toi minulle näin ollen sekä tila ongelmia että johtoviidakkoa mitä esimerkiksi Sonos Beam ei olisi tuonut. Tämän lisäksi Sonos Beam olisi hyvin mahtunut television eteen lipaston päälle mikä olisi säästänyt tilaa.

Sonos Beam parantaa selvästi television sekä striimauspalvelun äänenlaatua mikä lisää katselukokemusta. Mielestäni Sonos Beam tarjoaa ääneen myöskin hyvin bassoa eikä näin ollen ole mitään järkeä ainakaan hankkia kallista erillistä Sonos subbaria. Tietenkään Sonos Beam ei tarjoa mitään ihmeellistä bassoa mutta hyvin merkittävän eron perus kaiuttimeen. Nyt taas kun olen ollut kotona niin olen kyllä huomannut eron Sonos Beamin äänessä sekä omassa vahvistimen ja kaiuttimen hifijärjestelmässä. Sonoksen ääni ei ole mielesätäni niin sointuisa, sopuisa ja erottuva. Monet sanovat soundbarin tarjoavan hyvää ääntä ja kyllä he ovat osittain oikeassa. Sonos Beam on hyvän kuuloinen soundbar mutta oikea hifijärjestlmä tarjoaa vain selvästi parempaa ääntä tietenkin riippuen siitä millaisen laitteiston omistaa.

Sonos Beam on hyvä valinta kun ei ole tilaa ja haluaa saada paremman katselukokemuksen halvemmalla budjektilla. Kuitenkin oikea hifijärjestelmä tarjoaa parampaa äänenlaatua mutta se vaatii enemmän tilaa, budjektia ja oikeasti hieman tietotaitoa.

Itse olen "harrastanut" kuulokkeita todella pitkään hankkien kuulokkeita aina tarpeen mukaan. Minulla ei ole ollut ikinä niinkään yksiä "yleiskuulokkeita" mitä olisin sitten käyttänyt monessa eri tilanteessa vaan yhdet kuulokkeet ovat käytännössä yhtä asiaa varten. Tästä pääsenkin ensimmäiseen kohtaan käyttötarkoitus. Mieti ja tiedosta etukäteen mihin käyttöön kuulokkeet tulevat. Tarvitsetko langattomat kuulokkeet vai langalliset kuulokkeet? Tarvitsetko

Se on toisaalta ihmeellistä kun tekniikka kehittyy ja sitä siirtyy uudempaan tekniikkaan mutta kuitenkin sitten palaa takaisin käyttämään vanhempaan tekniikkaa. Minulla on ollut vuosien saatossa paljon erilaisia kuulokkeita erinäisistä syistä. Toiset kuulokkeet ovat menneet rikki ja toiset ovat vain vaihtaneet uudempiin ja parempiin. Minulla on ollut pelaamista varten omat kuulokkeet, urheilua varten omat kuulokkeet ja töitä tehdessä omat kuulokkeet. Minulla on

Tasan viikko sitten tuli käytyä Tampereen Hifihuoneen HIFI & HIGH END 2020 messuilla ja sieltä sitten tuli otettua matkaan uudet HIFIMAN Sundara kuulokkeet. Minun ei ollut tarkoitus ostaa kuin uusi RCA-kaapeli Iphonen ja Denon X3600H vahvistimen väliin minkä kautta olen kuunnellut musiikkia Spotifyn ja Tidalin kautta. Apple TV:n Tidal äpps ei tue MQA:ta (Master Quality Audio) niin olen käyttänyt Tidal musiikkipalvelua Ipadin / Iphonen kautta vahvistimeen

Tänään tuli käytyä Tampereen Hifihuoneen HIFI & HIGH END 2020 hifimessuilla. Hifihuoneen sivuilta sai ihan hyvän sanoisinko "arvion" siitä mitä hifimessuilla on odotettavissa sekä mitä siellä on mahdollista kuunnella. Arvio siinä mielessä, että olen tullut vuosien saatossa siihen tulokseen, että osa asioista pitää paikkaansa ja osa toisaalta pitää paikkaansa. Kaikkia koekuunteluja ei ole aina listattu sillä jotain on kytketty kiinni mitä ei ole mainittu ja osa

Tampereen Hifihuoneella on lauantaina 10.10 - sunnuntaina 11.10 HIFI & HIGH END 2020. Messut ovat avoinna lauantaina 10.10. klo 10-16 ja sunnuntaina 11.10. klo 12-16.

Tänä kesänä päätin viimein hakea koekuunteluun uudet kaiutinjohdot joita olen tässä viime vuosina jo moneen otteeseen miettinyt. Neljä vuotta sitten päivitin Wharfedale Diamond 9.5 lattiakauittimet Q Acoustics Concept 40 lattiakaiuttimiin ja seuraavana vuorossa olikin alkaa miettimään kaiutinkaapelin päivittämistä. Minulla oli ollut kåytössä aina tähän kesään saakka jokaisessa kaiuttimessa ihan perus kuparikaiutinkaapelia ja ajattelin juurikin kaiutinkaapelin