Kyykkytreenin painojen nostaminen & treenin rakentaminen ja ketjukyykky sarjaennätys PTVGYM:llä

03.07.2023 - 10:53

Eilen lauantaina kävin tekemässä jalkatreenin normaaliin tapaan PTVGYM:llä. Oli kyllä mukavaa vaihtelua kun olin edellisenä päivänä oli perjantaina käynyt Vantaan Loaded:lla tekemässä maastaveto treenin ja nyt lauantaina PTVGYM:llä jalkatreenin. En taaskaan oikein tiennyt mitä odottaa treeniltä. Perjantaina maastaveto meni hyvin Vantaan Loaded:lla vaikka lopulta epäonnistuin saamaan 270kg plus ketjut. En oikein tiennyt miten edellisen päivän maastaveto vaikutti nyt kyykkyyn. Myöskään en halunnut asettaa itselleni suuria odotuksia perustuen perjantain maastaveto treenistä jotta en pettyisi niin paljoa. On eri pettyä treeniin kun asettaa odotuksia treeniä kohtaan ja pettyä vielä suuremmin.

Kuitenkin kun tässä on treeniä vuosia takana niin paljon niin tiedän tasoni oli kyseessä huono päivä, hyvä päivä tai loistava päivä. Tietenkin aina voi tulla yllätyksiä mutta suurinpiirtein tiedän kyllä miten treeni vuosi mennä ja kyllä hyvän päivän varalta henkinen puoli pitää olla kunnossa. Toisaalta siis jos en ole ennen treeniä henkisesti edes valmis isoihin painoihin niin tietyn tason jälkeen en kyllä pysty henkistä valmistautumista vaihtamaan kesken treenin. Jos siis haluan mennä suuriin suuriin painoihin treenissä niin kyllä minun on ollut niihin valmis henkisesti jo ennen treeniä.

Tietyllä tapaa tämän kyllä huomasi eilisestä treenistä sillä en ollut ihan henkisesti valmiina vielä suurempiin painoihin. Olin tyytyväinen siihen mitä sain aikaan mutta huomasin etten ollut valmis suurempiin painoihin kuin millä tein. Toisaalta päätin hyvissä ajoin että pidättäydyn nykyisissä painoissa ja teen mielummin useampia sarjoja kuin että nostaisin painoja ja saisin mahdollisesti yhden toiston. Sain kuitenkin nyt tehtyä kolme kahden toiston sarjaa ja mahdollisesti olisin voinut myös saada kolmen toiston sarjan tai sarjoja.

Menin kyykky treenin jälleen normaalilla tyylillä eli nousuilla millä olen nyt kyykky treenit mennyt mutta vähensin 60kg painoilla tehtyjä sarjojen määriä. Ajattelin sitten tehdä mahdollisesti enemmän sarjoja 100kg painoilla mitä olen paikoitellen tehnyt. Välillä teen enemmän sarjoja 60kg painoilla ja välillä vähemmän milloin teen enemmän sarjoja 100kg painoilla. Kuitenkin teen eniten toistoja ja sarjoja juurikin 60kg sekä 100kg painoilla sillä haluan saada tekniikan ja lämmittelyn kohdilleen. Tämän jälkeen seuraavaksi ja kolmanneksi eniten lämmittelyitä teen 140kg painoilla mikä toimii enemmänkin viimeisenä lämmittelynä ja oikeastaan tässä kohtaan minun pitäisi tietää päivän kuntoa.

Kun teen treeniä ketjuilla niin laitan ketjut 140kg painojen kanssa kunhan olen tehnyt 140kg normaalit toistot. 140kg painojen jälkeen nostan painot suoraan 180kg painoihin plus ketjut. Vielä silloin kun ketjukyykky oli minulle uutta niin menin aikalailla eri nousuilla. Tämän takia esimerkiksi 160kg painot plus ketjut on nykyään aika harvassa. Teen yleensä 140kg plus ketjut kaksi kahden toiston sarjaa tai kahden toiston sarjan ja yhden toiston minkä jälkeen nostan painot 180kg. Joskus myös käytin sellaista tyyliä että tein yhden kahden toiston sarjan 140kg plus ketjut minkä jälkeen tein 160kg plus ketjut kahden toiston sarjan minkä jälkeen menin 180kg painoihin.

Viimeistään tuo 180kg plus ketjut näyttää missä kunnossa olen ja mihin painoihin voisin päätyä. Normaalissa kyykyssä vastaava paino on nykyään 200kg kun ennen se oli 180kg. Olen vain huomannut sen jo pidempään että saatan vielä kyykätä niin helposti 180kg painoilla mutta heti kun tangossa on 200kg niin ongelmat alkavat. 180kg painoilla voi tulla vaikka helppo kolme toistoa mutta 200kg painoilla sitten voi tulla hikinen ykkönen. Ketjujen kanssa 180kg plus ketjut voi tuntua jo niin raskaalle että huh huh mutta kyllä se vähintään kerran pari tulee vähintään hikisesti.

Päädyin tällä kertaa tekemään 210kg painoilla plus ketjut suoraan kaksi toistoa mikä todellakaan ei ole joka päiväistä. Ensimmäisellä kerralla tuntui jopa sille että olisi voinut tehdä jopa kolme toistoa. Kutenkin olin vielä tässä vaiheessa epävarma painojen noston suhteen minkä normaalisti olisin tehnyt. Ajattelin nostaa painot 215kg plus ketjut mikä on nykyinen ketjukyykky ennätys mutta en ollut kuitenkaan varma päivän kunnosta. Myöskin halusin tehdä tällä kertaa enemmän kuin vain yhden toiston niimpä päädyin tekemään toistamiseen 210kg plus ketjut kahden toiston sarjan.

Kun olin tehnyt kaksi kahden toiston sarjaa 210kg plus ketjut niin mietin vieläkin painojen nostamista 215kg plus ketjut. Aloin kuitenkin tulemaan vieläkin epävarmemmaksi jaksamiseni suhteen sillä olinhan tehnyt jo kaksi sarjaa 210kg plus ketjut. Lopulta kuitenkin päätin että nyt on vain parempi tehdä kolmas kahden toiston sarja 210kg painoilla plus ketjut niin saapahan uuden hyvän sarjaennätyksen.

Onko ylipaino ylivoimaa? Siinä vasta kysymys ja oikea vastaus on oikeasti vaikea. Mietin kuitenkin suhteellisen usein sitä että miten jaksan treenata sen miten jaksan treenata? Olenko vain tottunut siihen että treenaan usein vai enkö oikeasti sitten treenaa? Aikoinaan kävin juoksemassa aamuisin yhdestä kerrasta viiteen kertaan aktiivisesti minkä lisäksi kävin kuntosalilla neljästä kerrasta kuuteen kertaan. Vuosien varrella olen käynyt kuntosalilla eri tavalla mitä nykyään käyn ja en muista tarkalleen milloin ja miten treenasin kun kävin aktiivisesti juoksemassa. Yhdessä vaiheessa kävin jopa aamuisin ja iltaisin treenaamassa kuntosalilla eli tupla treenaamassa.

No niin eilen sitten mukavasti takatalvi yllätti mutta itselleni se ei tullut niin yllätyksenä kun olin sentään säätietoja katsonut. Se minulle tuli yllätyksenä että sitä lunta sitten oikeasti tuli ja niinkin paljon. Olin kuitenkin itse jo vaihtanut kesärenkaat alle parisen viikkoa sitten. Kun perjantaina lähdin PTVGYM:lle niin juuri silloin seitsemän tienoilla lunta alkoi höytyilemään niin kuin säätiedoista näki. Lunta kuitenkin vain höntyili hyvin vähän niin itse ajattelin että ei sitä nyt sinä aikana niin paljoa tulisi mitä sitä lopulta tuli. 

Keskiviikkona oli viikon ensimminen jalkatreeni ja täytyy sanoa että en odottanut kyykyltä sen pahemmin yhtään mitään. Olinhan juuri lauantaina kyykännyt 230kg kaksi toistoa ja 240kg yhden toiston. Kuitenkin kun katsoo viime viikkoa muutenkin niin keskiviikon ensimmäinen kyykky treeni meni heikosti kun sain kaksi kertaa yhden toiston 200kg. Viikon toinen kyykky treeni lauantailta menikin sitten todella hyvin. Tämän pohjalta en sitten tiennyt oikein mitä odottaa mutta olenkin päättänyt että nyt keskityn viemään kyykyn mielummin hyvin alas kuin lähteä hakemaan yli 200kg painoja.

Mennään ajassa taakse päinä vuoteen 2013 jolloin menin juoksemaan ensimmäisen puolimaratonin. Tuohon aikaan juoksin todella paljon ja varsinkin aamuisin sillä kävin yleensä aamulla juoksemassa ja illalla kuntosalilla. Olin jo muutaman vuoden käynyt tosiaan aamulla ennen töihin menoa tai ennen toimistolle menemistä käynyt juoksemassa noin kymmen kilometrin lenkin kolmesta viiteen kertaan viikkoon. Tämän lisäksi menin sitten illalla kuntosalille tekemään ihan normaalisti voimaharjoittelua mikä ei silloin eronnut kyllä yhtään siihen nähden mitä nykyään teen.

Minun oli tarkoitus kirjoittaa eilen tämän viikon penkki treeneistä ja siitä kuinka suosittelen tekemään erilaisia treenejä. Kuitenkin nyt päätin kirjoittaa eilisestä kyykky treenistä ja siitä kuinka tämän viikon ensimmäinen kyykky treeni keskiviikkona ja jälkimmäinen nyt eilen lauantaina erosivat toisistaan. Niin kyllä erosivat myöskin tämän viikon penkki treenit mutta eri tavalla sillä tein viikon molemmat penkki treenit eri tavalla. Voisikin siis olla ehkä parempi että kirjoitan tässä nyt tämän viikon penkki ja kyykky treeneistä mitkä erosivat toisistaan eri syistä.

Eilen maaanantaina tuli käytyä kolmannen kerran Tampereen Loaded:lla treenaamassa kun minun oli alun perin tarkoitus palata kotiin reissulta keskiviikkona. Minulla oli Vammalan kuntosalille yksi kerta jäljellä ja ajattelin sen käyttää tiistaina kun minun oli alun perin tarkoitus palata kotiin keskiviikkona. Kuitenkin kun nyt eletään tiistaita niin olenkin jo takaisin kotona. Taas vaihteeksi suunnitelmat muuttuivat extemporeen ja siinä tiistaiaamuna kun olin herännyt niin lähes saman tien aloin pakkaamaan kamoja kasaan että pääsin lähteen mahdollisimman pian.