Kyykky, penkki ja maastaveto ketjuilla pidemmillä sarjoilla PTVGYM:llä

15.08.2023 - 10:44

Toissa viikolla kun olin vielä lomalla niin tulin käyneeksi kotona muutaman päivän kun vettä sateli muutamia päiviä putkeen ja halusin tulla asentamaan NAD C298 päätevahvistimen sekä Musical Fidelity LX2-LPS riaa-korjaimen / phono päätteen. Valtaosa ajasta meni tuolloin NAD C298 päätevahvistimen kanssa tappeluun mistä tulikin kirjoitettua juttua mutta myös salilla tuli käytyä. Tällä kertaa treenit keskittyivät PTVGYM:llä käymiseen kun minulla on lähisali tämän kuukauden jäässä. Tämä myös nyt tarkoittaa sitä kun olen nyt lomilta jo palannut että seuraavat pari viikkoa käyn käytännössä vain PTVGYM:llä sekä muutaman kerran Vantaan Loaded:lla kun sinne pari kertaa on jäljellä.

Olin loman aikana maalla treenannut aikalailla eri tavalla mitä nyt ennen lomaa viimeisien kuukausien aikana. Olin vaihtanut lähelle maksimi painoja olleet lyhyemmät sarjat hieman pienempiin mutta silti ihan ok painoihin joilla hain erilaisia sarjaennätyksiä. Niimpä kun tulin käymään kesken kaiken PTVGYM:llä niin en oikein tiennyt miten tehdä treenejä? Jatkaisinko samaa kaavaa mitä maalla eli hieman pienemmillä painoilla pidempiä sarjoja vaiko palata "normaaliin" eli aikaan ennen lomaa?

Oikeastaan mitä tapahtui kaikissa kolmessa treenissä niin lopputulema oli aikalailla "hybridi". Eräällä tapaa hain pidempiä sarjoja mutta toisaalta en mennyt ehkä ihan niin paljon pienempiin painoihin että olisin saanut ihan niin pitkiä sarjoja joita olin nyt tottunut tekemään. Toisaalta kun tein kaikki kolme treeniä käyttäen ketjuja niin minulla oli kuitenkin kolmen viikon tauko ketjuista. Ketjut ovat aina oma lukunsa kun tekee penkkiä, kyykkyä tai maastavetoa ketjuilla. Kun ketjuilla on tottunut tekemään treenejä niin silloin siinä ei tule niin paljon yllätyksiä kuin siihen aikaan kun niillä aloin tekemään. Kuitenkin kun olin kolme viikkoa treenannut ilman ketjuja niin siinä tuli kuitenkin pieniä yllättäviä tekijöitä vastaan.

Ehkä oletin kun olin saanut hakattua erilaisia sarjaennätyksiä penkissä, kyykssä sekä maastavedossa että nyt automaattisesti se tarkoittaisi uusia komeita ennätyksiä penkissä, kyykyssä ja maastavedossa ketjujen kanssa. Näin ei kuitenkaan käynyt ja varsinkin penkkiin olin todella pettynyt. Varmaan oletin että eivät ne ketjut niin paljon paina mutta todellisuus oli toinen. Voi myös olla että kun olen treenannut ketjuilla niin en ole tehnyt hirveen pitkiä sarjoja muutenkaan. Olen oikeastaan tottunut tekemään ketjuilla yhden - viiden toiston sarjoja.

Voi siis olla että vaikka itse ketjut eivät tuoneet kolmen viikon tauon jälkeen mitään ihmeellisyyttä tottumukseen treenata ketjuilla vaan enemmänkin pidemmät sarjat toivat? Kyykyssä sain tehtyä kaksi viiden toiston sarjaa 180kg painoilla plus ketjut mikä oli nyt ensimmäinen kerta kun sain tehtyä viiden toiston sarjoja. Ennen lomaa tein kyllä itselleni kovan neljä kertaa neloisen mutta kuitenkin nuo olivat neljän toiston sarjoja. Tuolloin minulla oli vain alaselän kanssa hieman ongelmia niin jätin sarjat neljään toistoon vaikka tuolloin kyllä yritin hakea viittä toistoa.

Suurin ongelma olikin sitten penkki missä odotin saavani parempia tuloksia. Toisaalta kun ajattelee jälkikäteen mikä on helppoa niin sinällään tulokset ovat aikalailla mitä voisikin odottaa. Sain penkissä 140kg painoilla plus ketjut niin yhdeksän ja kahdeksan toistoa vaikka hain kymmentä toistoa. Olinhan nyt aikaisemmin saanut 140kg painoilla kaksikymmentä toistoa. Kuitenkin seuraavalla viikolla eli nyt edellisellä viikolla sain penkissä 150kg painoilla 13 toistoa mikä suhteutettuna tuohon 140kg plus ketjut niin on aikalailla samaa luokkaa.

Maastavedossa sain tehtyä 250kg painoilla plus ketjut niin neljä toistoa kun edellisellä viikolla olin saanut tehtyä samoilla 250kg painoilla ilman ketjuja kaksi kuuden toiston sarjaa. Toisaalta sanoisin että 250kg plus ketjut neljä toistoa on suhteessa paremmin kuin 250kg painoilla kuusi toistoa. Noita tuloksia on kuitenkin hyvin vaikea kerrata mitä tekee ketjuilla verrattuna ilman ketjuihin. Kuitenkin se antaa jotain osviittaa ja jos oikeasti nyt vertaa tuloskia keskenään niin kyllä ne aika tasapainossa on muutamia tuloksia lukuunottamatta. 

Päivät ovat erilaisia joten tulokset ovat myös erilaisia. Vaikka olinkin pettynyt joihin tuloksiin mitä PTVGYM:llä sain ketjujen kanssa niin silti jokainen treeni sisälsi kuitenkin sarjaennätyksen. Vaikka en saanut ihan niitä toisto määriä mitä halusin niin jopa puutteellinen sarja oli ennätys. Kun treenit ennen kesää olivat aikalailla samaa kaavaa niin silloin ei tule edes yritettyä hirveästi mitään ihmeellistä. Siksi nyt olenkin saanut tehtyä erilaisia sarjaennätyksiä kun niitä ei ole pahemmin nyt tullut edes yritettyä.

Toisaalta perusvoima on myös kehittynyt sillä ei nyt sarjaennätyksiäkään saada tehtyä ellei tässä ole kehitytty? Myöskin kun en nyt ole saamassa tehtyä ykkösmaksimeita niin nämä erilaiset sarjaennätykset ovat motivoineet minua ja olen taas saanut motivaatiota tehdä asioita hieman eri tavalla. Myöskin ajattelen näiden pidempien sarjojen vaikuttavan jossain kohtaan myös ykkösmaksimin saamiseen.

Perjantaina kun menin PTVGYM:lle tekemään maastaveto treeniä niin minulla taisi olla suunnitelma maastaveto treeniä. En kuitenkaan tiennyt päivän kuntoani kuin vasta treenin edetessä joten tuo suunnitelma oli vain tuollainen heitetty suunnitelma päähän. Kuitenkin tuosta alkuperäisestä "suunnitelmasta" väänsin sitten lopulta lopullisen suunnitelman treenin edetessä. Tällä kertaa käytin 25kg painoja alkupään lämmittelyissä kun viime aikoina olen suosinut 20kg kiekkoja. Tämä ihan sen takia että 25kg kiekkoja oli enemmän siinä lähellä saatavilla kun siinä vierressä oli toisia treenaajia.

Maanantaina tuli tosiaan runtattua räkkivedossa 270kg painoilla kymmenen toistoa mikä oli tietenkin sarjaennätys ja suurimmat painot millä olen tuon kymmenen toistoa räkkivedossa saanut. Tiistaina oli sitten penkki treeni mikä oli aikalailla sitä normaalia kun en oikein tiennyt mitä tehdä. Minulla oli ajatuksia jos toisia mutta päädyin aikalailla sitten tekemään perus treenin isoilla painoilla. Tällä kertaa se tuotti 190kg painoilla kaksi kahden toiston sarjaa minkä lisäksi vielä yhden ykkösen. Ei olla siis missään 200kg penkki kunnossa tällä hetkellä mutta se on ollut nyt tiedossa jo tovin.

Viime viikolla lähdin hakemaan maanantaina räkkivedossa 270kg painoilla kymmentä toistoa kun olinhan saanut sitä edellisellä viikolla juuri ja juuri tehtyä kymmenen toistoa 260kg painoilla. Niin miksi en nyt sitten seuraavalla viikolla saisi kymmentä toistoa kymmenen kiloa painavammalla 270kg:lla? Niin kaikki tämä kymmenen toistoa juttu alkoi oikeastaan kesän treeneistä kun sain vedettyä räkkivedossa 300kg painoilla viisi toistoa. Tuon lisäksi kun olin alkanut muutenkin tekemään pidempiä sarjoja esimerkiksi kyykyssä missä sain aluksi 180kg painoilla kymmenen toistoa ja minkä sain nostettua 200kg painoihin.

Olen nyt pikkuhiljaa yrittänyt vaihtaa kahden maastaveto treenin viikot yhteen maastaveto treeniin ja toiseen treeniin missä teen räkkivetoa tai lohko maastavetoa. Ihan vain sen takia että jos vaikka tulokset alkaisivat nousemaan ja erityisesti jos vaikka kroppa pysyisi hieman paremmin kasassa. Täytyy kyllä sanoa että kun teen kaksi maastaveto treeniä viikkoon niin se kyllä tuntuu kropassa tavalla tai toisella. Myöskin se on vaikuttanut eritoten kyykky treeneihin kun alaselän kanssa on ollut palautumisen vaikeuksia. Tämän taas huomasi eilen lauantaina kun menin tekemään kyykky treeniä PTVGYM:lle ketjuilla.

No niin tulihan se sieltä vaikka aluksi sille ei tuntunutkaan. Tämän viikon keskiviikkona sain kyykättyä 200kg painoilla ensimmäistä kertaa ikinä kymmenen toistoa. Tämä on ollut tavoitteeni ainakin tämän vuoden keväästä alkaen ja mahdollisesti jopa vuosi kausia. Olen saattanut joskus aikoinaan vuosia sitten haaveilla kyykkääväni 200kg painoilla kymmenen toistoa mutta tuolloin se oli kaukainen haave. En edes silloin tainnut saada kyykättyä 200kg tai jos sain niin se oli hikisesti se yksi - kolme toistoa. Nyt kun keväällä asettelin muutamia välitavoitteita kyykkyyn niin olin tainnut silloin saada pitkästä aikaa 180kg kahdeksan toistoa?

Tällä viikolla tuli tehtyä viikon molemmissa jalka- & kyykkytreenissä sarjaennätyksiä kun keskiviikkona tein normaalissa kyykyssä ja eilen lauantaina ketjukyykyssä uudet sarjaennätykset. Muutoinkin molemmat jalkatreenit olivat aika identtisiä keskenään sillä keskiviikkona kerkisin tekemään kaksi liikettä ja lauantaina päätin jättää jalkatreenin kyykkyyn. Tällä viikolla tuli tehtyä siis todella suppeat jalkatreenit mutta toisaalta kumassakin jalkatreenissä sarjaennätyksien jälkeen olin todella puhki. Tämän johdosta lauantaina sitten päätin lähteä suoraan kotiin kyykyn jälkeen.