Kyykky kulkee taas: Ketjukyykky sarjaennätys 180kg + ketjut

17.12.2023 - 11:40

Kesällä kyykky kulki todella hyvin ja sain tehtyä erilaisia sarjaennätyksiä kuten nostamassa kymmenen toiston sarjaennätyksen aluksi 180kg ja lopulta 200kg. Tuota ennen kymmenen toiston sarjaennätykseni oli 170kg minkä olin tehnyt joskus vuosia sitten. Tuon jälkeen en vain sitten tehnyt pidempiä sarjoja ja aloinkin keskittymään enemmän suurempiin painoihin ja maksimi ennätyksen saamiseen. Tein sitten tähän muutoksen kun aloin varmaankin toukokuussa tekemään pidempiä sarjoja pitkästä aikaa.

Olikohan sen toukokuun loppua vai kesäkuun alkua kun sain tehtyä lopulta 180kg painoilla kymmenen toistoa. Tätä ennen tein muutamia kertoja jotain kuuden - kahdeksan toiston sarjoja 180kg painoilla. Kesälomani aikana nostin sitten tuon kymmenen toistoa ensiksi 185kg minkä jälkeen 190kg ja loman jälkeen sitten 200kg. Samalla myös loman jälkeen ilman reenaamista niin sain myös tehtyä 140kg painoilla kaksikymmentä toistoa. Tuossa kaiken välissä tuli tehtyä myös erilaisia muita sarjaennätyksiä ja kovia sarjoja 200kg - 230kg painoilla.

Ennen kesää se taisi olla alkukevättä tai jotain kun kävin ensimmäistä kertaa treenaamassa Roihupellon PTVGYM:llä niin sain tehtyä ensimmäistä kertaa ikinä 240kg painoilla kaksi toistoa. Samalla tämä oli ensimmäistä kertaa kun tein 240kg painoilla ilman spotteria. Sain hyvin pian seuraavien viikkojen aikana toistettua tuon 240kg kaksi toistoa Tampereen Loaded:lla mutta noiden parin treenin jälkeen en ole tehnyt 240kg painoilla. Kuitenkin noiden parin 240kg kyykky treenin jälkeen olen tehnyt monia kertoja 230kg painoilla yhtä tai useampaa toistoa.

Kesän ja alku syksyn hyvien menneiden treenien jälkeen tapahtui jotain varsinkin kyykyn osalta. Kyykkääminen alkoi tuntumaan yllättäen vaikealta ja treenit alkoivat menemään tuloksellisesti huonosti. Suurin ongelma näytti olivan henkinen puoli sillä jotenkin varsinkin treenien alkuun minun oli vaikea saada hyviä sarjoja tehtyä. Ongelmat alkoivat jo heti ensimmäisestä toistosta mikä tuntui että en pääse edes alas kyykkyyn. Tämä fiilis vain sitten pysyi minun päässä ja seurasi minua sarjoista toiseen minkä johdosta kyykky ei oikein sujunut kun jo henkinen kantti ei ollut hyvä.

Nyt parin viime viikon aikana kyykky on taas tuntunut luontevalta. Huomaan yhden eron ja se on se merkittävin. Nyt henkinen kantti on taas normaali ja tekeminen tuntuu luontevalta heti alusta asti. Kun henkinen kantti on valmiimpi jo treenin alussa niin silloin ei tule mietittyä mitään ihmeellistä treenin aikana. Samalla sitten kun aloin saamaan hyviä normaaleita treenejä taakse ja varsinkin kun sain kyykättyä hyvin suuremmilla painoilla niin henkinen kantti taas palasi tekemiseen.

En tosiaan tiedä mitä tuossa alku syksyn ja loppusyksyn aikana tapahtui varsinkin kyykyn osalta. Toisaalta näin kyllä myös muissakin treeneissä tuloksissa selvän tippumisen siihen mitä kesällä ja alkusyksystä vielä sain mutta siinä ei mitään ihmeellistä. Varsinkin kesän treenit olivat ennätyksiä ennätyksien perään niin kyllä se tuloksien tippuminen jossain kohtaan tulee tai siis tuli vastaan. Ei sitä paukuttamista vain pysty jatkamaan loputtomiin.

Toisaalta tein kyllä tuossa muutamia viikkoja sitten muutoksia kyykkyyn mistä kirjoittelinkin ja se on näyttänyt tuovan taas hyviä tuloksia ja hyviä treenejä kyykkyyn. Ensimmäinen mitä tein olin että aloin tekemään enemmän pysäytyskyykkyä. Tein alkuun vallan pysäytyskyykkyä minkä johdosta myös painot pysyivät kohtuullisina sillä tein sellaisilla painoilla joissa se pysäyttäminen onnistui. Samalla kun tein pysäytyksellä kyykkyä niin se tuntui tuovan voimaa kyykkyyn ihan samalla tavalla kuin pysäytyspenkki on tuonut penkkiin.

Olen kyllä tehnyt pysäytyskyykkyä myös normaaleissa treeneissä kuten teen nytkin vaikka lopulta tekisin ihan normaalia kyykkyä. Alun helpommat painot teen pysäytyksellä 60kg:sta 140kg - 160kg eli sellaisilla painoilla mitkä ovat vielä suhteellisen helppoja minulle. Kun teen nämä painot pysäytyksellä niin se auttaa minua löytämään sen kulman mihin asti minun pitää mennä ja pysäyttäminen auttaa myös kontrolloimaan tekniikkaa minkä johdosta tunnen paremmin päivän kunnon. Kun treenin ensimmäiset kyykyt on kontrolloituja niin tiedän helpommin onko minulla hyvä vai huonompi päivä eli millaisiin painoihin treenissä voisi mennä.

Toinen asia minkä tein oli että vaihdoin jalka-asennon leveämmästä asennosta kapeampaan. Tuossa olikohan se viime vuonna niin levensin jalka-asennon kun huomasin että kapeammalla otteella kyykyt jäivät helposti liian ylös kun oli heikompi päivä. Kuitenkin nyt tuossa kun muutamia viikkoja sitten kokeilin pitkästä aikaa kapeampaa otetta niin huomasin että kapealla otteella saan pidettyä selän paremmin pystyssä. Samalla huomasin että leveämmällä otteella kyykky alkoi helpommin kaatumaan eteenpäin ja vaikka pääsinkin paremmin alas niin selkä alkoi kaatumaan juurikin eteenpäin.

Kirjoittelin tuossa viimeksi PTVGYM Pitäjänmäki kokemuksia kun treenaa päivittäin niin siinä jätin yhden asian mainitsematta. Pitäjänmäen PTVGYM:llä tuntuu käyvän vain voimakkaita treenaajia mikä on toisaalta pienoinen ihme sillä nykyään näen harvemmin kovia penkkaajia, mavettajia tai kyykkääjiä. Kyllähän kovia penkkaajia, mavettajia sekä kyykkääjiä PTVGYM:llä näen mutta en enää läheskään niin usein kuin aikoinaan. Nimittäin kun menen tekemään ihan mitä tahansa laitetta niin joudun aina ottamaan puolet painoista pois mitä siinä on käytetty. Tämä vain sinällään ihmetyttää kun en tosiaan näe enään PTVGYM:llä kovempia penkkaajia, mavettajia tai kyykkääjiä.

Normaaliin tapaan minulla on nyt kesäloma taas heinäkuun puolesta välistä elokuun puoleen väliin niin laitoin lähisalin jäsenyyden jäädytykseen osan ajasta. Tällä kertaa valinta osui kesäloman alkupuoliskolle kun viime vuonna laitoin jäädytyksen jälkimmäiselle puoliskolle. Näin ollen jäädytys on nyt päällä kun loma on alkamassa kun taas viime vuonna jäädytys oli päällä kun palasin lomilta. Viime vuonna kävin lähisalilla aina siihen saakka kunnes lähdin lomille minkä jälkeen lomilta palattua kävin treenaamassa PTVGYM:llä. Nyt tein vaihtelun vuoksi päin vastoin ja olen nyt käynyt ennen lomaani treenaamassa PTVGYM:llä ja loman jälkeen pääsen sitten suoraan "arkeen".

Eilen minulle tuli vastaan Instagramissa jonkun suomalaisen pt:n Akin video koskien onko penkkipunnerrus hyvä liike rintalihasten kasvuun? Siinä käytiin läpi asioita penkkipunnerruksesta negatiivisessa muodossa niin hän ei tykkää penkkipunnerruksesta. Kutsutaan Akia nyt "Aki the PT" kun en sukunimeä muista niin hän kertoi alkuun rintalihasten säikeistä ja kuinka ne menevät ylhäältä alas, alhaalta ylös ja vielä poikittain ja penkkipunnerrus ei osu näihin kaikkiin säikeisiin. Tämän jälkeen hän keskittyi siihen kuinka olkapäät menevät rikki penkkipunnerruksessa ja kuinka käsipainopenkki tai peck-deck olisivat parempia liikkeitä.

Yllätin itseni tämän viikon keskiviikkona sekä torstaina siinä mielessä että tein viikon ensimmäisessä kyykky treenissä kyykkyä ilman vyötä ja tämän jälkeen torstaina viikon toisessa maastaveto treenissä maastavedon ilman vyötä. En edes muista koska viimeksi olen tehnyt kyykkyä ilman vyötä? Yhdessä vaiheessa aloitin aina kyykky treenin ilman vyötä ja kun pääsin yli 100kg painoihin niin otin vyön käyttöön. Näistä ajoista on todella kauan ja tuolloin kyykkyni ei ollut teknisesti ja painollisesti sitä tasoa mitä se on tällä hetkellä. Muistan että tein tuossa lähisalilla joskus mutta siitäkin on jo aikaa niin kyykkyä sukkasilleen ilman vyötä jostain kumman syystä. Muutoin en ole pahemmin kyykkyä tehnyt ilman vyötä.

Eilen lauantaina poikkesin Turun PTVGYM:in kautta kun palasin kotiin. Tämä oli nyt toinen kerta ikinä ja ensimmäinen jalkatreeni Turun PTVGYM:llä. Ensimmäisen kerran kävin Turun PTVGYM:llä pari vuotta sitten jolloin tein maastaveto & selkätreenin. Tuolloin minulle jäi hyvä muistikuva Turun PTGYM:stä mutta miten asian laita oli nyt toisella kerralla? Kuitenkin viime kerrasta oli pari vuotta aikaa niin mielipiteet ja kokemukset ovat muuttuneet kun olen käynyt tällä välin Tampereen PTVGYM:llä, Roihupellon PTVGYM:llä sekä Vantaan Loaded:lla tällä välin. 

Pitihän nyt Tampereen Loaded:lla käydä kun olen Vammalassa käymässä ja minulla on muutama kerta 10-kerran kortista jäljellä. Olin jo tätä aikaisemmin käynyt kaksi treeniä tekemässä Tampereella mutta päätin käydä vaihteeksi Tampereen PTVGYM:llä. Kun tulin Vammalaan niin ajattelin tulla Tampereen PTVGYM:in kautta kun se on paremmin siitä matkan varrella ja siistin ajassa sen vartin? Seuraavalla kerralla kun lähdin Tampereelle treenaamaan juhannus lauantaina niin ajattelin käydä myöskin Tampereen PTVGYM:llä ihan vain vaihtelun vuoksi.