Kyykky 200kg x10 aka kyykyssä 200kg kymmenen toistoa

15.09.2023 - 09:17

No niin tulihan se sieltä vaikka aluksi sille ei tuntunutkaan. Tämän viikon keskiviikkona sain kyykättyä 200kg painoilla ensimmäistä kertaa ikinä kymmenen toistoa. Tämä on ollut tavoitteeni ainakin tämän vuoden keväästä alkaen ja mahdollisesti jopa vuosi kausia. Olen saattanut joskus aikoinaan vuosia sitten haaveilla kyykkääväni 200kg painoilla kymmenen toistoa mutta tuolloin se oli kaukainen haave. En edes silloin tainnut saada kyykättyä 200kg tai jos sain niin se oli hikisesti se yksi - kolme toistoa. Nyt kun keväällä asettelin muutamia välitavoitteita kyykkyyn niin olin tainnut silloin saada pitkästä aikaa 180kg kahdeksan toistoa?

Se taisi muistaakseni olla jotain kevättä tai sitten loppukeväästä niin aloin kyykky treenien päätteeksi ottamaan yhtä pidempää sarjaa mihin päätin kyykky treenin. Yleisesti viimeisen parin tai kolmen vuoden kyykky treenit ovat menneet siten että olen vain noussut päivän kunnon mukaan mahdollisimman isoihin painoihin joilla olen yrittänyt saada mahdollisimman monta toistoa. Käytännössä tämä on tarkoittanut yleisesti yhtä - kolmea yhden - kolmen toiston sarjaa. Tuon jälkeen olen olen sitten suoraan lopettanut kyykky treenin.

Nyt keväällä siis tuli palattua vuosia sitten käyttämääni tyyliin tehdä treenin loppuun pienemmillä painoilla pidempää sarjaa. Tätä tyyliä käytin vuosia sitten todella aktiivisesti eli ensin menin päivän kunnon mukaan isoihin painoihin minkä jälkeen otin jonkin verran painoja pois ja tein sitten loppuun pidempää sarjaa. Tuolloin aikoinaan menin vieläkin pienempiin painoihin mutta silloin myös suuremmat painot olivat minulla pienemmät. Tuolloin yleensä päädyin juurikin kyykkäämään useasti 140kg - 150kg painoilla kun nyt vastaava oli 170kg - 190kg välillä.

Keväällä kun aloitin tämän prosessin niin aloin heti saamaan 180kg painoilla seitsemää - kahdeksaa toistoa tasaisesti. Sitten kesällä sain ensimmäistä kertaa ikinä 180kg kymmenen toistoa juuri ennen kesälomaani. Tämä oli sitten ensimmäistä kertaa pitkään aikaan kun sain nostettua kymmenen toiston maksimi painomäärää mikä oli ennen tuota 180kg kymmentä toistoa 170kg minkä olin saanut vuosi pari sitten. Kesäloman aikana sain sitten nostettua kymmenen toiston maksimi painomäärän nostettua 185kg kautta 190kg minkä saaminen kesti pari kertaa.

Tuon 190kg kymmenen toiston jälkeen en sitten normaalissa kyykyssä saanut tai tehnyt kymmenen toiston sarjoja enkä niitä edes sitten yrittänytkään. Muutaman kerran tein ja sain 200kg painoilla kuuden - seitsemän toiston sarjoja tehtyä. Ketjukyykyssä puolestaan jatkoin samaa trendiä ja aluksi tein 160kg plus ketjut kymmenen toistoa ja pari viikkoa tuosta niin sain nostettua sen 170kg plus ketjut. Tämä 170kg plus ketjut motivoi minua todella paljon että kyllä sen 200kg kymmenen toistoa tulen saamaan.

Viime viikolla sain 200kg painoilla tehtyä kahdeksan toistoa mikä oli sarjaennätys ja ensimmäistä kertaa ikinä 200kg painoilla kahdeksan toistoa kun kesällä tuli tehtyä vain seitsemän toiston sarjoja. Tuo kahdeksan toistoa oli ihan haettu kahdeksan toistoa eikä epäonnistunut kymmenen toistoa. Tämän viikon keskiviikkona kun sitten sain kymmenen toistoa 200kg painoilla niin tämä ei ollut kyllä yhtään suunniteltu. Myöskään lämmittelyt eivät oikein lupailleet tätä sillä 180kg tuntui painavan enemmän kuin ajattelin. Kuitenkin sitten kun laitoin 200kg tankoon niin päädyin vaihtamaan suunnitelmat kahden toiston lämmittelynsarjan tekemisesti suoraan kymmeneen toistoon minkä lopulta sitten sain.

Minun oli tarkoitus ottaa siis aluksi 200kg painoilla kaksi toistoa minkä jälkeen vielä 210kg tai 220kg pari toistoa minkä jälkeen palata 200kg ja tehdä pidempää sarjaa tai sitten peräti 170kg millä minun oli tarkoitus tehdä useampi kymmenen toiston sarja. Kuitenkin sitten päätin jättää lisälämmön ottaminen pois ja tehdä suoraan 200kg painoilla kymmenen toistoa. Taas kerran vaikein asia oli sitten kymmenen toiston jälkeen saada tanko takaisin räkkiin. Itse kyykkääminen tuntui helpoimmalta osuudelta verrattuna saada muutama askel eteenpäin ja laitettua tanko räkkiin takaisin.

Pidättäytydään vielä kolmannen kerran putkeen kyykyn parissa kun pari viimeistä kirjoitusta on liittynyt kyykkyyn Tampereen PTVGYM:in vierailun johdosta. Ensiksi kirjoitin PTVGYM Tampere kokemuksia ja sitten sen jälkeen itse jalkatreenistä Tampereen PTVGYM:llä. Tällä kertaa ajattelin kirjoittaa hieman tekniikasta ja nimen omaan jalkojen leveydestä. Kyykkyyn liittyy niin monta muutakin isompaa ja pienempää asiaa mitkä vaikuttavat millaisilla painoilla voi treenata ja miten koko kyykky asentoon edes pääsee.

Eilen lauantaina tuli käytyä testaamassa ja treenaamassa Tampereen PTVGYM:llä. Kirjoittelin jo hieman PTVGYM Tampere kokemuksia ja nyt ajattelin kirjoittaa itse treenistä mikä normaaliin tapaan oli jalkatreeni. Normaaliin tapaan siksi että yleensä lauantaisin olen nyt tehnyt viikon toisen kyykky- / jalkatreenin ja muutenkin kun nyt olen käynyt varsinkin Tampereella treenaamassa niin treenit ovat olleet joko selkätreeni tai jalkatreeni.

Löysin itseni lauantai-iltana "viimein" Tampereen PTVGYM:ltä. Viimein siksi että minun oli tarkoitus mennä alunperin PTVGYM Tampereen avaisiin mihin en lopulta mennyt. Myöskin syys - lokakuussa minun oli tarkoitus tehdä Tampereen keikka testaamaan PTVGYM Tampere mutta tätäkään reissua ei tullut myöskään tehtyä. Lopulta päätin että kun tulen jouluksi Vammalaan niin silloin viimeistään käyn PTVGYM mutta nyt tuli jo tälläinen extempore käynti Vammalaan jo ennen joulua niin nyt oli hyvä hetki käydä testaamassa PTVGYM Tampere.

Eilen perjantaina tuli käytyä tekemässä maastaveto & selkätreeni Pitäjänmäen PTVGYM:llä. Tämä oli nyt poikkeuksellisesti tämän viikon ensimmäinen ja viimeinen treeni Pitäjänmäen PTVGYM:llä. Laitoin lähi ketjusalin jäädytykseen nyt joulukuuksi niin kävin siellä sitten treenaamassa torstaihin saakka ja nyt tänään lauantaina no se jää nyt yllätykseksi. Tämän kuun aikana olen kuitenkin niin paljon pois kotoa että katsoin että minun ei ole järkevä maksaa lähiketjusalin jäsenyyttä ja voin yhtä hyvin käydä tekemässä kaikki treenit sitten PTVGYM:llä.

Tässä on nyt noin puolitoista viikkoa tullut treenattua sen jälkeen kun minulla oli puolen toista viikon tauko treeneistä. Olimme töistä yhden viikon Pyhtäällä mökillä minkä jälkeen minulla oli pientä kröhää ja päätin olla menemättä pariin päivään treenaamaan. Tuon paluu viikon puolikkaan päätin ottaa kevyemmin kun ajattelin että en ehkä ole ihan vielä 100% kunnossa eikä nyt muutenkaan ole hyvä vetää itseänsä ihan piippuun ekoissa treeneissä. 

En tiedä kuinka paljon se vaikutti tällä viikolla asiaan että en ottanut ihan täysillä treenejä tällä viikolla jolloin en ajatellut treenejä tuloksellisesti. Tällä viikolla keskityin enemmänkin palaamaan treenien pariin puolen toista viikon tauon jälkeen ja päätarkoitus oli päästä enemmänkin kiinni treenaamiseen kuin miettiä mitä tuloksia sitä haetaan. Vaikka yritänkin olla keskittymättä treeneissä käytettäviin painoihin niin paljoa niin kyllä niitä tulee aina kuitenkin tavalla tai toisella mietittyä. Kuitenkin jokaisessa treenissä katson ja tunnustelen päivän kunnon minkä pohjalta rakentelen treeniä mutta tällä viikolla huomasin tietyllä tapaa rentouden. Rentouden siihen että en edes yrittänyt koviin tuloksiin.