Kyykky 200kg x10 aka kyykyssä 200kg kymmenen toistoa

15.09.2023 - 09:17

No niin tulihan se sieltä vaikka aluksi sille ei tuntunutkaan. Tämän viikon keskiviikkona sain kyykättyä 200kg painoilla ensimmäistä kertaa ikinä kymmenen toistoa. Tämä on ollut tavoitteeni ainakin tämän vuoden keväästä alkaen ja mahdollisesti jopa vuosi kausia. Olen saattanut joskus aikoinaan vuosia sitten haaveilla kyykkääväni 200kg painoilla kymmenen toistoa mutta tuolloin se oli kaukainen haave. En edes silloin tainnut saada kyykättyä 200kg tai jos sain niin se oli hikisesti se yksi - kolme toistoa. Nyt kun keväällä asettelin muutamia välitavoitteita kyykkyyn niin olin tainnut silloin saada pitkästä aikaa 180kg kahdeksan toistoa?

Se taisi muistaakseni olla jotain kevättä tai sitten loppukeväästä niin aloin kyykky treenien päätteeksi ottamaan yhtä pidempää sarjaa mihin päätin kyykky treenin. Yleisesti viimeisen parin tai kolmen vuoden kyykky treenit ovat menneet siten että olen vain noussut päivän kunnon mukaan mahdollisimman isoihin painoihin joilla olen yrittänyt saada mahdollisimman monta toistoa. Käytännössä tämä on tarkoittanut yleisesti yhtä - kolmea yhden - kolmen toiston sarjaa. Tuon jälkeen olen olen sitten suoraan lopettanut kyykky treenin.

Nyt keväällä siis tuli palattua vuosia sitten käyttämääni tyyliin tehdä treenin loppuun pienemmillä painoilla pidempää sarjaa. Tätä tyyliä käytin vuosia sitten todella aktiivisesti eli ensin menin päivän kunnon mukaan isoihin painoihin minkä jälkeen otin jonkin verran painoja pois ja tein sitten loppuun pidempää sarjaa. Tuolloin aikoinaan menin vieläkin pienempiin painoihin mutta silloin myös suuremmat painot olivat minulla pienemmät. Tuolloin yleensä päädyin juurikin kyykkäämään useasti 140kg - 150kg painoilla kun nyt vastaava oli 170kg - 190kg välillä.

Keväällä kun aloitin tämän prosessin niin aloin heti saamaan 180kg painoilla seitsemää - kahdeksaa toistoa tasaisesti. Sitten kesällä sain ensimmäistä kertaa ikinä 180kg kymmenen toistoa juuri ennen kesälomaani. Tämä oli sitten ensimmäistä kertaa pitkään aikaan kun sain nostettua kymmenen toiston maksimi painomäärää mikä oli ennen tuota 180kg kymmentä toistoa 170kg minkä olin saanut vuosi pari sitten. Kesäloman aikana sain sitten nostettua kymmenen toiston maksimi painomäärän nostettua 185kg kautta 190kg minkä saaminen kesti pari kertaa.

Tuon 190kg kymmenen toiston jälkeen en sitten normaalissa kyykyssä saanut tai tehnyt kymmenen toiston sarjoja enkä niitä edes sitten yrittänytkään. Muutaman kerran tein ja sain 200kg painoilla kuuden - seitsemän toiston sarjoja tehtyä. Ketjukyykyssä puolestaan jatkoin samaa trendiä ja aluksi tein 160kg plus ketjut kymmenen toistoa ja pari viikkoa tuosta niin sain nostettua sen 170kg plus ketjut. Tämä 170kg plus ketjut motivoi minua todella paljon että kyllä sen 200kg kymmenen toistoa tulen saamaan.

Viime viikolla sain 200kg painoilla tehtyä kahdeksan toistoa mikä oli sarjaennätys ja ensimmäistä kertaa ikinä 200kg painoilla kahdeksan toistoa kun kesällä tuli tehtyä vain seitsemän toiston sarjoja. Tuo kahdeksan toistoa oli ihan haettu kahdeksan toistoa eikä epäonnistunut kymmenen toistoa. Tämän viikon keskiviikkona kun sitten sain kymmenen toistoa 200kg painoilla niin tämä ei ollut kyllä yhtään suunniteltu. Myöskään lämmittelyt eivät oikein lupailleet tätä sillä 180kg tuntui painavan enemmän kuin ajattelin. Kuitenkin sitten kun laitoin 200kg tankoon niin päädyin vaihtamaan suunnitelmat kahden toiston lämmittelynsarjan tekemisesti suoraan kymmeneen toistoon minkä lopulta sitten sain.

Minun oli tarkoitus ottaa siis aluksi 200kg painoilla kaksi toistoa minkä jälkeen vielä 210kg tai 220kg pari toistoa minkä jälkeen palata 200kg ja tehdä pidempää sarjaa tai sitten peräti 170kg millä minun oli tarkoitus tehdä useampi kymmenen toiston sarja. Kuitenkin sitten päätin jättää lisälämmön ottaminen pois ja tehdä suoraan 200kg painoilla kymmenen toistoa. Taas kerran vaikein asia oli sitten kymmenen toiston jälkeen saada tanko takaisin räkkiin. Itse kyykkääminen tuntui helpoimmalta osuudelta verrattuna saada muutama askel eteenpäin ja laitettua tanko räkkiin takaisin.

Perjantaina kun menin PTVGYM:lle tekemään maastaveto treeniä niin minulla taisi olla suunnitelma maastaveto treeniä. En kuitenkaan tiennyt päivän kuntoani kuin vasta treenin edetessä joten tuo suunnitelma oli vain tuollainen heitetty suunnitelma päähän. Kuitenkin tuosta alkuperäisestä "suunnitelmasta" väänsin sitten lopulta lopullisen suunnitelman treenin edetessä. Tällä kertaa käytin 25kg painoja alkupään lämmittelyissä kun viime aikoina olen suosinut 20kg kiekkoja. Tämä ihan sen takia että 25kg kiekkoja oli enemmän siinä lähellä saatavilla kun siinä vierressä oli toisia treenaajia.

Maanantaina tuli tosiaan runtattua räkkivedossa 270kg painoilla kymmenen toistoa mikä oli tietenkin sarjaennätys ja suurimmat painot millä olen tuon kymmenen toistoa räkkivedossa saanut. Tiistaina oli sitten penkki treeni mikä oli aikalailla sitä normaalia kun en oikein tiennyt mitä tehdä. Minulla oli ajatuksia jos toisia mutta päädyin aikalailla sitten tekemään perus treenin isoilla painoilla. Tällä kertaa se tuotti 190kg painoilla kaksi kahden toiston sarjaa minkä lisäksi vielä yhden ykkösen. Ei olla siis missään 200kg penkki kunnossa tällä hetkellä mutta se on ollut nyt tiedossa jo tovin.

Viime viikolla lähdin hakemaan maanantaina räkkivedossa 270kg painoilla kymmentä toistoa kun olinhan saanut sitä edellisellä viikolla juuri ja juuri tehtyä kymmenen toistoa 260kg painoilla. Niin miksi en nyt sitten seuraavalla viikolla saisi kymmentä toistoa kymmenen kiloa painavammalla 270kg:lla? Niin kaikki tämä kymmenen toistoa juttu alkoi oikeastaan kesän treeneistä kun sain vedettyä räkkivedossa 300kg painoilla viisi toistoa. Tuon lisäksi kun olin alkanut muutenkin tekemään pidempiä sarjoja esimerkiksi kyykyssä missä sain aluksi 180kg painoilla kymmenen toistoa ja minkä sain nostettua 200kg painoihin.

Olen nyt pikkuhiljaa yrittänyt vaihtaa kahden maastaveto treenin viikot yhteen maastaveto treeniin ja toiseen treeniin missä teen räkkivetoa tai lohko maastavetoa. Ihan vain sen takia että jos vaikka tulokset alkaisivat nousemaan ja erityisesti jos vaikka kroppa pysyisi hieman paremmin kasassa. Täytyy kyllä sanoa että kun teen kaksi maastaveto treeniä viikkoon niin se kyllä tuntuu kropassa tavalla tai toisella. Myöskin se on vaikuttanut eritoten kyykky treeneihin kun alaselän kanssa on ollut palautumisen vaikeuksia. Tämän taas huomasi eilen lauantaina kun menin tekemään kyykky treeniä PTVGYM:lle ketjuilla.

Tällä viikolla tuli tehtyä viikon molemmissa jalka- & kyykkytreenissä sarjaennätyksiä kun keskiviikkona tein normaalissa kyykyssä ja eilen lauantaina ketjukyykyssä uudet sarjaennätykset. Muutoinkin molemmat jalkatreenit olivat aika identtisiä keskenään sillä keskiviikkona kerkisin tekemään kaksi liikettä ja lauantaina päätin jättää jalkatreenin kyykkyyn. Tällä viikolla tuli tehtyä siis todella suppeat jalkatreenit mutta toisaalta kumassakin jalkatreenissä sarjaennätyksien jälkeen olin todella puhki. Tämän johdosta lauantaina sitten päätin lähteä suoraan kotiin kyykyn jälkeen.

Miksi suurin osa penkkaajista kuseilee? Miksi juuri suurin osa PTVGYM:llä penkkaajista kuseilee? Sitä en tiedä ja sen haluaisin tietää? Kyseessä on siis se että penkkiä tehdessä käytetään lukkoja tai klipsuja tangossa ettei painot tippuisi tai liikkuisi tangossa. Itse olen pitänyt tätä asiaa kuseiluna koko sen ajan kun kuntosalilla olen käynyt sen joku 18 vuotta ja siihen päälle muutamat kesät jääkiekon kesätreeneissä. Itse totuttauduin ja minut myöskin koulutettiin ettei penkissä käytetä lukkoja tai mitään klipsejä kun käytännössä tanko saa tulla kyllä niin jumalattoman vinosti jos painot oikeasti alkavat liikkua vaarallisesti.